kelnerka, odciąganie z pensji za tzw: manko. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » kelnerka, odciąganie z pensji za tzw: manko.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: kelnerka, odciąganie z pensji za tzw: manko.

Witam, opiszę moje wątpliwości.
Od 12 maja do 25 maja pracowałam bez umowy w restauracji. Bez umowy, ponieważ pracodawca ciągle odwlekał jej podpisanie, mówił, że lada chwila i że najpóźniej w czerwcu. Z pracy zrezygnowałam.
Jednak 23 maja, PO RAZ PIERWSZY obsługiwałam kasę, system, nie wiem jak to nazwać, na który nabija się zamówienia itp. Był straszny ruch, zostałam rzucona na głęboką wodę, bez szkolenia. Przy zamknięciu zmiany wyszło, ze brakuje mi 98 zł. Menadżerka powiedziała, że nie wie co mam zrobić, bo szef nie mówił na razie, że cos brakuje. Moje pytanie: mogą mi potrącić z pensji? Nie znałam sie na tym co obslugiwałam, nie miałam z tego szkolenia, ktoś mi pokazał jak to robic przez 10 minut. Nie czuję sie za ten brak odpowiedzialna, bo nie przypominam sobie, abym cos zle zrobiła.

Oraz czy pracodawca może dodatkowo obciążyć pracownika za kase na PLUSIE i na MINUSIE kwotą 50 zł, niezależnie ile wynosi kwota minusowa lub dodatkowa. Tutaj podobno tak jest wiec boje sie ze dodatkowo mnie tym obciązą.
Nie wiem czy mogę wnieść sprawę do sądu jesli mi pobiorą te pieniadze?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: kelnerka, odciąganie z pensji za tzw: manko.

Jaki regulamin ma pracodawca i za co i w jaki sposób obciąża pracowników niewiadomo. Co do tego czy może potrącać z pensji to nie wiem, ale według mnie nie, bo zarówno przy umowie o pracę jak i przy zleceniu pracownik zobowiazuje się do starannego wykonania pracy i jest rozliczany z wykonania pracy a nie z efektów.  No ale to taka moja osobista interpretacja.

Do sądu mogłabyś iść,  ale musisz mieć dowód na to, że  pracowałaś. Czy którykolwiek pracownik potwierdzi,  że pracowałaś? Szczerze w to wątpię nawet wobec wstępnych deklaracji.

Sama nie wiem czy gra jest warta świeczki? Ale na razie poki co masz do stracenia 150zl. W przypadku Sądu Cywilnego (bo sąd pracy dotyczy zatrudnionych tylko na umowę o pracę) koszty wstępne ponosisz Ty. Jeśli sprawę wygrasz możesz żądać zwrotu poniesinych kosztów, no alr jak przegrasz?

Poczekaj spokojnie. Może wcale nie będzie tak źle i pracodawca wypłaci ci tyle ile powinien.

3

Zwróć jeszcze uwagę na dodatkową kwestię. Jeśli jesteś osobą posiadającą status osoby bezrobotnej (zarejestrowanej w urzędzie pracy) kierowanie sprawy do sądu pracy może Ciebie kosztować znacznie więcej.

4

No ale ja tej umowy nie podpisala, wiec on moze mi odciagnac te 100 zl bez problemu.. Natomiast czy to 50 zl jest legalne? Mozna potracac za bledy dodatkowo taka kare?

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » kelnerka, odciąganie z pensji za tzw: manko.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024