Antybiotyk, a antykoncepcja. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Antybiotyk, a antykoncepcja.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Antybiotyk, a antykoncepcja.

Hej! 5 dnia przerwy musiałam przyjąć antybiotyk Azimycin. Kuracja ma trwać trzy dni (czyli jeszcze jutro). Przeczytałam kiedyś, że antybiotyk zaczęty podczas przerwy skutkuje tym, że zabezpieczać się trzeba nie w trakcie kuracji + siedem dni po, a przez cały blister. Czy to prawda? Wyczytałam też, że Azymycin PODOBNO nie ma wpływu na antykoncepcję hormonalną (bo zawiera azytromycynę)... Przy innych lekach ją zawierających (Azythromycin, Summamed) napisane jest, że może obniżać skuteczność antykoncepcji. To jak to jest w końcu?

Dziękuję za pomoc.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Antybiotyk, a antykoncepcja.

niby antybiotyki nie mają wpływu, ale na twoim miejscu przez tydzień bym się dodatkowo zabezpieczyła

3

turbinam napisał/a:

Wyczytałam też, że Azymycin PODOBNO nie ma wpływu na antykoncepcję hormonalną (bo zawiera azytromycynę)... Przy innych lekach ją zawierających (Azythromycin, Summamed) napisane jest, że może obniżać skuteczność antykoncepcji. To jak to jest w końcu?

Jeżeli producent innego leku z azytromycyną twierdzi, że może mieć ona wpływ na antykoncepcję, to bezpiecznie jest przyjąć, że Twój też ma na to wpływ. Generalnie niezależnie od producenta leku, informacje o nim powinny być wyczerpujące i jak najbardziej możesz zadzwonić do GIF albo innej instytucji, która to monitoruje i tę rozbieżność zgłosić.

4

Ja słyszałam, ze każdy antybiotyk oslabia ochronę antykoncepcyjna w całym cyklu, czyli zabezpieczać sie należy do końca brania tabletek z opakowania, podczas ktorego zaczęłaś brać antybiotyk. Lepiej uważać smile

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Antybiotyk, a antykoncepcja.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024