koniec studiów i praca - a może własny biznes? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » koniec studiów i praca - a może własny biznes?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: koniec studiów i praca - a może własny biznes?

Witam Was smile

Niebawem skończy się dla mnie studencka sielanka (pod warunkiem, że się pomyślnie obronię, jak to mam w planach wink ) i trzeba będzie wkroczyć na rynek pracy. Niestety z obserwacji moich i znajomych - ciężko o dobrą pracę hmm
Ostatnio ciągle po głowie mi chodzi pomysł, że może warto pomyslec nad własnym biznesem? Mam pewien pomysl, który od jakiegoś czasu krąży mi po głowie, jednak potrzebowałabym wspólników a przede wszystkim inwestorów... Jako student niestety grubym portfelem nie dysponuję.

Czytałam trochę o różnych możliwościach wsparcia dla młodych i ambitnych - o inkubatorach przedsiębiorczości czy o wsparciu finansowym (np venture capital). Ale chciałabym znaleźć coś konkretnego - jakiś konkurs czy program, które pomagają takim ludziom jak ja. Słyszeliście o jakiś takich akcjach?? Jesli tak, to dajcie znać - chętnie poczytam o każdej mozliwości, by znaleźć coś ciekawego dla siebie smile

A może któraś z Was miała jakiś ciekawy - innowacyjny pomysl na biznes i podzieli się ze mną jakimiś radami - na co warto uważac, jak się wogóle  zabrać za biznes, żeby się nie sparzyć?

A może jednak nie warto ryzykować i poszukać tradycyjnej pracy??

Pozdrawiam smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: koniec studiów i praca - a może własny biznes?

Babcia_dynamitka? Hmm, odjazdowy nick smile

A co do tematu: warto ryzykować. W urzędzie pracy zapytaj bo są fundusze dla osób chcących założyć działalność gosp. Teraz nie wiem ile jest dokładnie kasy ale chyba coś ok. 18 tys. W zalezności od rodzaju biznesu to może wystarczyć.

Jeśli pomysł masz ciekawy, potencjalnych klientów też to warto próbować. Do odważnych świat należy smile

Powodzenia

3

wiele zależy od tego jaki biznes chcesz otworzyć, jakie wykształcenie będzie ci potrzebne i czy twoje wykształcenie po studiach przyda się do realizacji pomysłu
jest wiele możliwości, w tym opisane urzędy pracy, ale aby założyć działalność z funduszy europejskich musisz byc zarejestrowana jako osoba bezrobotna i mieć kurs przedsiębiorczości w ręce.
pieniądze sa przyznawane w zależności  co to będzie za ,,biznes,,

Witajcie ponownie smile

Hmmm w sumie nie myślalam o typowym dofinansowaniu z urzędu pracy, bo tam właśnie pieniążki na start niestety małe można dostać hmm A ja na start potrzebowałabym sporej gotówki. Dlatego też myślałam o jakimś konkursie na biznes.

Czy korzystaliście kiedyś z pomocy inkubatorów przedsiębiorczości? Chętnie porozmawiałabym z kimś, kto ma jakies konkretne informacje na ten temat smile

Pozdrawiam

5

Zobacz na stronie swojego WUP i poszukaj listy projektów finansowanych z EFS (w paru wątkach o tym piszę, ale projektów jest na prawdę sporo). Zdaje się że na oficjalnej stonie EFS też jest wyszukiwarka projektów. Trzeba sprawdzić który jest dla grupy docelowej do której należysz. Najczęściej to kwoty do 40 tys. zł plus przez jakiś czas pomostówka 1000 miesięcznie. Jak dobrze poszperać, to zdarzają się konkursy o większą kasę ale tego jest znacznie mniej.  Nie pytaj w pośredniaku tam nic nie wiedzą, bo to niezależne firmy.
Jak masz ochotę zacząć coś bez inwestycji tez możemy porozmawiać, z racji mojego aktualnego zawodu. Ale prywatnie, bo jak wiadomo reklamować się tu nie wolno, więc żadnych szczegółów w tym temacie.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » koniec studiów i praca - a może własny biznes?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024