Hej
Mam taki problem, w zasadzie nie problem, a pytanie
Mianowicie chciałabym zacząć oszczędzać, ale nie bardzo wiem na co się zdecydować. Z jednej strony kuszą mnie jakieś formy inwestowania, ale pewnie jak każdy boję się stracić.. . z drugiej strony 5 % z lokaty nie wygląda zbyt różowo, przy moich oszczędnościach to byłaby jakaś śmieszna kwota ale przynajmniej nic nie stracę... W finansach nigdy nie byłam mocna, choć od pewnego czasu podczytuję sobie różne poradniki więc taka zupełnie zielona to nie jestem, ale mimo to i tak nie wiem co zrobić. Czy wy jakoś inwestujecie/oszczędzacie? Jakie jest najkorzystniejsze rozwiązanie dla Was?
ja rok temu założylam polise, tzw III filar, w tym roku zrezygnowałam godząc się na to żeby zabrali mi tą całą kasę, bo lokaty bardziej sie opłacają - serio! trzeba sie wysilić, dobrze poszukać lokaty, póki co oszczędności mam na koncie oszczędnościowym, niedlugo wylądują na lokacie. i niech się sępy odczepią od mojej kasy, prowizje w polisach są baaaaaardzo duże. dałam się nabrać doradcy, który za nic nie odpowiada....
3 2009-11-19 10:43:28 Ostatnio edytowany przez Emilia (2009-12-10 20:37:33)
Niestety każdy musi znaleźć najlepsze rozwiązanie dla siebie, każdy ma inną sytuację, inny poziom ryzyka akceptuje, wreszcie różną kwotą dysponuje. Może część pieniędzy włóż na lokatę a część zainwestuj w jakiś fundusz? Albo pomyśl o jakimś funduszu CPPI? Czytałam o nim tutaj spam może takie coś by ci opowiadało?
Ja z mężem od kilku lat też wpłacam na kilka funduszy, na kryzysie trochę straciliśmy, ale teraz odrabiamy powoli, mam nadzieję że na koniec jednak wyjdziemy na +
Z lokatą nie próbowałam, więc ci nie powiem jak jest.
Ja polecam wybrać się do doradcy finansowego. Ale nie jednego!!! Każdy z nich powie Wam coś co jego "poprzednik" zapomniał. Nie musicie się przyznawać że byłyście u kogoś innego. Warto posłuchać kilku a później wybrać się do 1 wybranego i zalać go gradem pytań. Mój facet tak kiedyś robił i muszę przyznać że dość dużo wiedzy wyniósł z tych spotkań. Dodam że niektórzy doradcy dojadą do Was w godzinach jakie Wam pasują a do niektórych niestety będziecie musiały przyjść.
Ja myślę, że warto inwestować w akcje. Jeśli akceptujesz ryzyko to najszybciej i najlepiej można tak zarobić, choć trzeba się na tym choć trochę znać. Myślę że doradca też byłby dobrym wyjściem, tylko poszukaj kogoś kompetentnego, bo jest trochę naciągaczy niestety...
Jestem tego samego zdania co Ewel,
tak ostatnio myślałam nad tym to doszłam do wniosku ze najlepiej jest kupic mieszkanie i je wynajmować. Fakt zeszło by się trochę za nim by się spłaciło dom ale teraz za wynajęcie stancji nie źle sobie życzą.
Nie ma jednej strategii oszczędzania dobrej dla każdego. Trzeba wziąć pod uwagę m.in. na co i jak długo zamierzamy oszczędzać (wakacje, mieszkanie, emerytura?), wiek oszczędzającego, skłonność do ryzyka, czy już ma oszczędności, czy ma długi itd. Można pójść do kilku doradców i porozmawiać, ale przede wszystkim trzeba się trochę wgryźć w temat i poduczyć samemu. W końcu to nasze własne, ciężko zrobione pieniądze! Jest wiele wartościowych stron poświęconych finansom osobistym, są nawet strony specjalnie dla kobiet. Ja oczywiście polecam fikonomia.pl :-)