Inwestujecie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Inwestujecie?

Hej smile
Mam taki problem, w zasadzie nie problem, a pytanie smile Mianowicie chciałabym zacząć oszczędzać, ale nie bardzo wiem na co się zdecydować. Z jednej strony kuszą mnie jakieś formy inwestowania, ale pewnie jak każdy boję się stracić.. . z drugiej strony 5 % z lokaty nie wygląda zbyt różowo, przy moich oszczędnościach to byłaby jakaś śmieszna kwota ale przynajmniej nic nie stracę... W finansach nigdy nie byłam mocna, choć od pewnego czasu podczytuję sobie różne poradniki więc taka zupełnie zielona to nie jestem, ale mimo to i tak nie wiem co zrobić. Czy wy jakoś inwestujecie/oszczędzacie? Jakie jest najkorzystniejsze rozwiązanie dla Was?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Inwestujecie?

ja rok temu założylam polise, tzw III filar, w tym roku zrezygnowałam godząc się na to żeby zabrali mi tą całą kasę, bo lokaty bardziej sie opłacają - serio! trzeba sie wysilić, dobrze poszukać lokaty, póki co oszczędności mam na koncie oszczędnościowym, niedlugo wylądują na lokacie. i niech się sępy odczepią od mojej kasy, prowizje w polisach są baaaaaardzo duże. dałam się nabrać doradcy, który za nic nie odpowiada....

3 Ostatnio edytowany przez Emilia (2009-12-10 20:37:33)

Niestety każdy musi znaleźć najlepsze rozwiązanie dla siebie, każdy ma inną sytuację, inny poziom ryzyka akceptuje, wreszcie różną kwotą dysponuje. Może część pieniędzy włóż na lokatę a część zainwestuj w jakiś fundusz? Albo pomyśl o jakimś funduszu CPPI? Czytałam o nim tutaj spam może takie coś by ci opowiadało?
Ja z mężem od kilku lat też wpłacam na kilka funduszy, na kryzysie trochę  straciliśmy, ale teraz odrabiamy powoli, mam nadzieję że na koniec jednak wyjdziemy na +  wink Z lokatą nie próbowałam, więc ci nie powiem jak jest.

4

Ja polecam wybrać się do doradcy finansowego. Ale nie jednego!!! Każdy z nich powie Wam coś co jego "poprzednik" zapomniał. Nie musicie się przyznawać że byłyście u kogoś innego. Warto posłuchać kilku a później wybrać się do 1 wybranego i zalać go gradem pytań. Mój facet tak kiedyś robił i muszę przyznać że dość dużo wiedzy wyniósł z tych spotkań. Dodam że niektórzy doradcy dojadą do Was w godzinach jakie Wam pasują a do niektórych niestety będziecie musiały przyjść.

5

Ja myślę, że warto inwestować w akcje. Jeśli akceptujesz ryzyko to najszybciej i najlepiej można tak zarobić, choć trzeba się na tym choć trochę znać. Myślę że doradca też byłby dobrym wyjściem, tylko poszukaj kogoś kompetentnego, bo jest trochę naciągaczy niestety...

6

Jestem tego samego zdania co Ewel,
tak ostatnio myślałam nad tym to doszłam do wniosku ze najlepiej jest kupic mieszkanie i je wynajmować. Fakt zeszło by się trochę za nim by się spłaciło dom ale teraz za wynajęcie stancji nie źle sobie życzą.

7

Nie ma jednej strategii oszczędzania dobrej dla każdego. Trzeba wziąć pod uwagę m.in. na co i jak długo zamierzamy oszczędzać (wakacje, mieszkanie, emerytura?), wiek oszczędzającego, skłonność do ryzyka, czy już ma oszczędności, czy ma długi itd.  Można pójść do kilku doradców i porozmawiać, ale przede wszystkim trzeba się trochę wgryźć w temat i poduczyć samemu. W końcu to nasze własne, ciężko zrobione pieniądze! Jest wiele wartościowych stron poświęconych finansom osobistym, są nawet strony specjalnie dla kobiet. Ja oczywiście polecam fikonomia.pl :-)

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024