Witam.
Brala ktoras z was te leki?
Ginekolog mi je przepisal,.globulki i doustne, jak rozumiem stosować jednocześnie? Poniewaz mam zapisane tylko ze tabletki co 2 dni po jednej a globulki przez 5 dni..wole sie upewnic.
Jaka dawka?
To bardzo dobre leki.
Skuteczne i dobrze tolerowane.
Dzieki za odpowiedz.
Dawka mycosyst to 200mg
Ginekolog zalecila stosowanie gynalginu 5 dni a w ulotce jest napisane ze minimum 10, poniewaz infekcja moze wrocic..nie wiem czy mam ryzykowac czy wziac te 10.tabletek?
Witaj!
Ja od dwóch lat mam problem z nawracającymi infekcjami i gin zawsze przepisywał mi Mycosyst 200 mg i moim przypadku pomagał błyskawicznie, właściwie po 2-3 dniach objawy znikały. Ginalginu nigdy nie stosowałam, bo mój gin zawsze powtarzał, że najlepiej działać od wewnątrz, nigdy nie dawał mi żadnych globulek, tylko właśnie doustnie Mycosyst. Mycosyst zawiera flukonazol, który jest bardzo dobrym środkiem przeciwgrzybiczym i na tyle silnym, że te 5 dni ginalginu powinno starczyć.
Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia, bo sama po sobie wiem, jakie to paskudztwo jest uciążliwe.
Witaj!
Ja od dwóch lat mam problem z nawracającymi infekcjami i gin zawsze przepisywał mi Mycosyst 200 mg i moim przypadku pomagał błyskawicznie, właściwie po 2-3 dniach objawy znikały. Ginalginu nigdy nie stosowałam, bo mój gin zawsze powtarzał, że najlepiej działać od wewnątrz, nigdy nie dawał mi żadnych globulek, tylko właśnie doustnie Mycosyst. Mycosyst zawiera flukonazol, który jest bardzo dobrym środkiem przeciwgrzybiczym i na tyle silnym, że te 5 dni ginalginu powinno starczyć.
Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia, bo sama po sobie wiem, jakie to paskudztwo jest uciążliwe.
Dziękuję za odpowiedź, ja też zmagam sie z tym paskudztwem już nie pierwszy raz. A tak przy okazji, jakie probiotyki dopochwowe lub doustne polecasz po tej kuracji?
Mój gin polecił mi Lactovaginal i póki co tego się trzymam. Stosuję go profilaktycznie po miesiączce, tak 3-4 dni pod rząd, a później 1 raz w tygodniu, no i jeśli zaczynam odczuwać jakiś dyskomfort. Nie raz uchronił mnie przed większą infekcją, chociaż taka już moja uroda, że niestety jestem podatna na tego typu problemy i co jakiś czas muszę się z tym męczyć. W moim przypadku negatywny wpływ ma też stosowanie tabletek antykoncepcyjnych, które zaczęłam brać na trądzik. Do mycia stosuję Pliva Fem F (można kupić chyba tylko w aptece, bo w drogeriach nigdy go nie widziałam). Jest jeszcze B, ale ten F jest przeznaczony dla kobiet podatnych na infekcje grzybicze. Ja stosuję od dłuższego czasu (też z polecenia mojego gina) i jestem zadowolona. Oprócz tego smaruję się żelem Provag. W ogóle to staram się nie przesadzać z za częstym myciem, bo nie chcę się wyjałowić z tych dobrych bakterii. Mój poprzedni gin w trakcie kuracji na grzybicę zalecił mi irygację Tantum Rosa, a obecny jak to usłyszał to złapał się za głowę. Ile lekarzy tyle opinii na ten temat.
Pozdrawiam
7 2015-04-26 21:32:29 Ostatnio edytowany przez netkobieta4444 (2015-04-26 22:07:18)
dziękuję Ci bardzo!
Probiotyk też bede stosowac tak jak mowisz po miesiaczce. DO mycia używam zelu z ziaji bakteriobójczy i z naturalnym PH.
Moja gin zaleciła mi przed i po stosunku stosowac clotrimazolum, ale to po zakonczeniu mycosytem, aż ustąpi takie wrażenie, że coś nie tak.
Naprawdę musisz aż tyle stosować rzeczy? żel, probiotyki tak często? Jej, boję się
Też biorę tabletki antykoncepcyjne, ale dopiero ostatnio miałam ze 3 infekcje w ciagu pol roku. Także zastosuję się do rad twojego ginekologa z tym probiotykiem, a myślisz, że oprócz stosowania go po okresie powinnam bezpośrednio po kuracji gynalginem i mycosystem stosować probiotyk? czy zaczekac do miesiączki? miesiączke będę miec na początku maja, a kuracje już zakonczyłam (bralam tabletke mycosystu co dwa dni i za tydzien mam wziąć jedną, łącznie 4, bo 3 dałam partnerowi)
Dzieki za odpowiedz!
P.S : myslisz ze można taki probiotyk stosować po kazdym stosunku?
Nie mogę już edytować posta, a chcialam dodać tylko, ze dzwoniłam właśnie do mojej ginekolog i poleciła mi po prostu odbudować flore probiotykiem, ale kuracja 10 dni, a potem zapobiegawczo już nic. Nie wiem teraz czy mam stosować jeszcze ogólnie probiotyk tak jak Ty, po okresie np..
wiadomo, ze lekarz wie lepiej, ale ja sie boje tych infekcji
!
Witaj!
Ja stosuję probiotyk po każdej miesiączce, bo wtedy ta dobra flora jest osłabiona, a z moimi skłonnościami po prostu nie chcę ryzykować. Co do żelu Provag, to stosuję go zapobiegawczo i żeby poprawić nawilżenie, bo z tym też mam problem. W ogóle często miewam podrażnienia okolic intymnych (od dziecka miałam takie problemy, jak byłam mała, moja mama musiała myć mnie kalią, bo po wszystkim innym miałam uczulenie i podrażnienie), a po posmarowaniu żelem Provag naprawdę odczuwam ulgę. Co do Twojej kuracji, to po zakończeniu jak najbardziej zastosuj probiotyk, żeby odbudować dobrą florę bakteryjną. A co do późniejszego stosowania, nie chcę polemizować z Twoją panią ginekolog, ale wydaje mi się, że jeżeli od czasu do czasu zapobiegawczo zaaplikujesz sobie probiotyk, to na pewno nie zaszkodzi, tu już decyzja należy do Ciebie.
Pozdrawiam
Dziękuję Ci bardzo !:)
Twoje odpowiedzi są bardzo pomocne. Zastanawiam się tylko, gdybym stosowała probiotyk po każdym stosunku tj. jedną tabletke po stosunku od razu, czy to coś da? taka jedna tabletka?
Ja po stosunku najbardziej mam podrażnione miejsca intymne, także clotrimazolum obowiązkowo.
Na pewno coś da, w końcu zawiera te dobre bakterie :-). Ja po każdym stosunku stosuję probiotyk, ale dopiero na noc, bo generalnie wszystkie leki dopochwowe jest najlepiej tak stosować, wtedy mniej wyciekają i lepiej się przyjmują. Oprócz tego zaraz po wskazane jest oddać mocz, żeby wypłukać bakterie, które mogły dostać się do cewki moczowej. Te dwa układy są blisko siebie, więc jak cierpi jeden, to często także i drugi. U mnie oprócz tego obowiązkowo wspomniany wcześniej żel Provag.
Cieszę się, że mogłam pomóc.
Pozdrawiam :-)
Dzieki anusia po raz kolejny ![]()
Jaki powinien byc zapach wydzieliny z pochwy? Bo po tym wszystkim mam kwasny zapach, ogolnie nie mam uplawow, ale zawsze w ciagu dnia cos 'wyleci'. Przy okazji, tak jak mowisz, ze przy grzybicy pochwy cierpi cewka moczowa. Wlasnie zauwazylam przypadkiem bialy nalot. Wczoraj troche piekła, ale rano nic, przy siusianiu nic. Nie wiem o co chodzi.
Witaj!
Dopiero teraz zajrzałam tutaj po dłuższej przerwie. Generalnie ciężko określić jaki powinien być zapach, bo pewnie u każdej z nas jest trochę inaczej, ale powinien być taki delikatny i lekko kwaśny. Wspominałaś wcześniej, że stosujesz tabletki antykoncepcyjne, a przy nich wydzielina z pochwy zmienia się i generalnie jest cały czas dość gęsta i ma mleczny kolor (przynajmniej tak jest u mnie). To pieczenie to mogło być jakieś chwilowe podrażnienie, ja tak czasem miewam, wtedy na noc smaruję się provagiem i zakładam lactovaginal i zwykle to pomaga.
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, mam nadzieję, że Twoje dolegliwości minęły, ale dla pewności możesz zrobić sobie posiew z pochwy.
Teraz znowu będę kilka dni poza zasięgiem netu, gdybyś miała jeszcze jakieś pytania, to odpowiem z kilkudniowym opóźnieniem
Pozdrawiam