Jak dbać o skórę w zimę? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » Jak dbać o skórę w zimę?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 39 ]

Temat: Jak dbać o skórę w zimę?

Mamy jesień, lecz zima zbliża się do nas wielkimi krokami. Temperatura nieubłaganie zbliża się do zera, a nawet już poniżej. Dlatego zaczęłam zastanawiać się jak zadbać o siebie w zimę. Szczególnie o skórę, która jest wtedy najbardziej narażona na to, co przygotowuje dla nas pogoda.
Zimą naturalne mechanizmy obronne naszej skóry zdecydowanie słabną, co sprawia, że skóra traci wilgoć prawie dwa razy szybciej niż latem, staje się szara i smutna. Jest to czas, kiedy nawet niewielkie przemarznięcie może spowodować pękanie naczynek krwionośnych, co przekłada się na wygląd oraz  funkcjonowanie skóry. Aby ochronić skórę należy pamiętać o oczyszczeniu jej dwa razy dziennie preparatami bez alkoholu ? nie wysuszają one skóry. Zabieg oczyszczania pozwoli na lepsze wchłonięcie stosowanych przez nas kremów.  Skoro już jesteśmy przy kremach ? najlepsze byłoby stosowanie ich przed każdym wyjściem z domu. Nie powinno jednak stosować się kremu nawilżającego rano ? może to prowadzić do podrażnienia skóry i jej zaczerwienienia. Dobrym zabiegiem dla cery jest używanie na zmianę kremu nawilżającego i odżywcze na noc.
Zabiegi polecane w okresie zimowym to zabiegi rozgrzewające, te, do wykonania których wykorzystywane są olejki aromatyczne, zabiegi czekoladowe oraz te, z użyciem miodu i mleka? Czyli wszystko, co pomoże nam się odprężyć i zrelaksować, rozgrzać. Na rozgrzanie zmarzniętych dłoni i stóp polecane są z kolei zabiegi parafinowe.
W  czasie zimy powinniśmy unikać gwałtownych zmian temperatury, przegrzewania twarzy, np. w solarium, czy picia w nadmiernych ilościach kawy i alkoholu. Przede wszystkim trzeba pamiętać o zabezpieczaniu skóry kremami ochronnymi, a także o odpowiednim ubiorze, który ochroni przed zimnem.

To takie podstawowe informacje, które zebrałam po krótkim buszowaniu w necie wink

A Wy, netkobiety, jak dbacie o swoją skórę w zimie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak dbać o skórę w zimę?

Ja podczas zimy mam jedno tajemne miejsce. No może już nie takie tajemne, bo coraz częściej się ta nazwa na forach pojawia. Primavera. To jest taki hotel SPA i dwa razy w czasie zimy wskakuję tam na maseczki i odnowy. Jest super tak się wyluzować i odnowić, a szczególnie jak plucha i szaro na zewnątrz to pomaga na poprawę samopoczucia i lepszy nastrój. Raz na jakiś czas warto zadbać o twarz i zrobić jej "dzień dziecka".

3

Ja mam radę na dłonie zimą. bo co roku odkąd pamietam, miałam sinoczerwone popękane dłonie i wstyp było sie pokazać. Odkryłam (znam go od dawna, ale nie sadzilam, ze akurat do tego sie sprawdzi) krem lipobase, ktorym rewelacyjnie niweluje te efekty. polecam z doswidczenia, to nie zadna reklama, bo to krem z natury do skory atopowej, wiec jakby lekarstwo, ale tu ma nowe zastosowanie. Poza tym jestem milosniczka slonca, a zima, jako ze mamy go niweiel to solarium nawiedzam czesto...mhmm. Moze to nie w kwestii dbania o skore, ale sprawiania sobie malych przyjemnosci wink.

4

ja natomiast mam problem z dłońmi, zawsze ale to zawsze nieważne jakiej grubości czy ile par rękawiczek założę, dłonie bankowo mi zamarzają. zarzuciłam wszelkie kremy do rąk i kupuje po prostu maść ochronną z witaminą A. najlepiej się sprawdza u mnie.
co do twarzy - rano niczym nie smaruję, bo nie wiem czym ??!!! wieczorem za to oczyszczanie i kremowanie, maseczka na noc 2 razy w tygodniu.

5

Kiedyś panował przesąd, że zimą nie należy używać kremów nawilżąjących, bo to źle mróz działa na taką skórę. To jednak nieprawda, chyba, że jesteśmy na nartach. Jestem leniwa i zarówno do twarzy jak i do rąk używam jednego kremu - keranorm. Ma gęstą konsystencję i znakomicie sprawdza się zimą.

6

polecam serię essential z Oriflame na zimę krem do twarzy i do rąk, jestem konsultantką więc służę pomocą moje gg 7518140 proszę pisać.

7 Ostatnio edytowany przez Delicious (2009-12-10 17:11:05)

O skórę twarzy należy dbać w ciągu całego roku. Ja pomimo kremów używam [***] . Preparat ten utrzymuje odpowiednie nawodnienie mojej skóry i poprawia jej elastyczność dzięki czemu skóra wygląda dużo młodziej.

8

no właśnie jak mamy sobie pomagać skoro nazwy kremów będą gwiadkowane/kropkowane  ? czy teraz ma to wygladac ze bedzimey sobie mowic ta firma na A albo firma na G ? a jej logo wyglada mniej wiece tak jak .... ? hmm

9

Nie, Ewel. Wystarczy napisać nazwę kremu zamiast wstawiać linka. Wtedy nikt nic nie usunie.

10

aaa no dobra smile

11

Na zimę według mnie najlepszy jest jakiś krem ochronny , najlepiej jakiejś serii zimowej, np. Winter Care Flosleku. Bo co tu innego wymyślać tongue

12

Kremy to swoją drogą ale najlepsze jest SPA! Wystarczy dosłownie jeden dzień i można poczuć się jak zadbana kobieta, pełna energii i chęci do życia. Co prawda na razie byłam jedynie w primaveraspa ale na pewno na tym nie poprzestanę. Jeśli tylko znajdę chwilę to pakuję się i jadę- coś czuje,że moja skóra baardzo potrzebuje takiej wizyty

13

Zimą nie powinno się używać kremów nawilżających, bo to sprawi, że skóra będzie nam zamarzać. Trzeba je zmienić na kremy tłuste.

O tak lena5 masz rację! Spa potrafi zdziałać cuda smile Ja akurat nie mogę nigdzie wyjechać ale byłam w salonie spa Ce-Ce w warszawie na miodowo-imbirowej ceremonii (program zabiegów). Rzeczywiście odczułam że skóra jest w dużo lepszym stanie, a masaż na sam koniec był barrrdzo odprężający.  Za rok w zimie na pewno się wybiorę jeszcze raz na to.

15

Kremy nawilżające nie są dobre na zimę - na pewno nie na mróz. To tak, jakbyśmy sobie całą buzię zalały wodą, poczekały, aż zamarznie i się dziwiły, że skóra wygląda niezdrowo. To, co dla mnie jest mitem to to, że trzeba używać tłustych kremów - mam skórę podatną na wyskakiwanie "niespodzianek" i tłusty krem to dla mnie zabójstwo. Ale w jakimś programie powiedzieli, że wystarczy krem odżywczy i faktycznie jest to dobre rozwiązanie. A nawilżający krem używam na noc i jest ok.

16

Ja na zimę używam dobrego kremu nawilżającego i nic złego się nie dzieje. Skóra i tak wydziela  sebum więc jest chroniona, a nawilżenie sprawia, że czuję się komfortowo. A zamarzanie wody w skórze to dla mnie bajki.

17

Pewnie, że bajki. Temperatura ciała wynosi ok 36,6 stopni. Woda zamarza w temperaturze ujemnej. Czyli logiczne jest, że nic tam nie zamarza.

Więc na zimę kremy tłuste na wyjścia na mróz, zmywane po powrocie, żeby nie zatykać porów. Oraz kremy nawilżające, żeby skóra nie wysychała pod wpływem zimna.

18

a co cery tłustej w takim razie polecacie coś na zimę i najlepiej na mrozy..?

19 Ostatnio edytowany przez London69 (2010-12-07 21:29:16)

A ja ostatnio czytałam, że na zimę kremy tłuste zaleca się jedynie sportowcom. Dla nas nie są odpowiednie dlatego, że powłoka kremu tłustego wpływa na zaburzenia mechanizmów obronnych skóry i co najgorsze- utrudnia naturalną wymianę ciepła. Utrudnia parowanie a naczynia krwionośne ulegają rozszerzaniu. Najlepiej więc stosować emulsje, która nie zakłuca fizjologicznych funkcji naszej skóry. smile Ja osobiście używam kakaowej emulsji do twarzy z Ziaji i efekt jest faktycznie lepszy. Po stosowaniu kremów natłuszczających, gdy wracamy do domu i od razu ich nie zmyjemy nasza skóra nadmiernie się przegrzewa, co nie jest pozytywnym 'zjawiskiem'.

20

emulsje..? kiedyś kupiłam kakaowy krem do twarzy ziaji ale on jest własnie tłusty.. straszliwie nawet..

a emulsji nigdy żadnych nie widziałam..
ale do jakiego typu skóry one są..?
ja np mam tłustą cerę..

21

Bo emulsje mają taką konsystencje ale tak naprawdę gdyby spojrzeć na skład widać różnicę. Są też emulsje matujące. smile Ja tylko podałam przykład z Ziaji. Mi akurat taka odpowiada. smile

22

dzięki za radę.., poszukam i jak znajdę to kupię, a potem wypróbuję.. zawsze się do czegoś przyda w razie co.. np do ciała..

23

Ja właśnie dziś nabyłam emulsję matującą z Vichy, zobaczymy jakie będą efekty.

24

Ja mam niby cerę tłustą, ale jak temperatura spada poniżej -10 to TYLKO krem tłusty!!! Jak jest mniej to polecam używać takich jak zwykle produktów plus zrobić sobie make-up (fluid + puder). Podkłady dla cery tłustej to super ochrona na zimę!
U mnie zawsze działa!!! Polecam make-up Vichy Norma Teint (czy jakoś tak...) smile

25

Mimo że mam tłustą cerę do tego dość problematyczną to przy takiej porze roku nie obejdzie się bez odpowiedniego kremu pod podkład. Dla mnie odpowiada naturalny krem brzozowy z betuliną. Przy samym wsmarowywaniu kosmetyku w skórę czuje się że same dobro spływa na cerę;)  Lekko natłuszcza cerę, nie zatyka porów- co dla mnie jest bardzo ważne w przypadku kremów. Zmniejsza również objawy trądziku gdyż posiada właściwości łagodzące.
Polecam również olejek kosmetyczny z drzewa herbacianego. Można stosować zamiast toniku, który może wysuszać skórę..

26

ja to chyba mam jakiegoś pecha.. szukałam gdzie się da po sklepikach i nigdzie żadnej emulsji do twarzy nie dostałam. Vichy nie chcę kupować, bo najpierw chcę sprawdzic ten typ kosmetyku na innej firmie - tańszej.

27

na zime kremy półtłuste, jeśli chcemy nałożyć na to makijaż. Emulsje są średnie. A co do firmy Vichy mam mieszane uczucia... pamiętajmy że ta firma opiera się na bazie antybiotyku wszystko jest super póki stosujemy a gdy przestaniemy ehhh
jeśli chodzi o Spa... jestem masażystką pracuje w spa i faktycznie skóra wielu klientek jest wysuszona.
jeśli ktoś na wizyte w SPA nie może sobie pozwolić polecam wykonanie w domu peelingu(dobre i w przystępnej cenie ok30zł są peelingi cukrowe FARAMONY i po zmyciu i osuszeniu skóry nałożenie regenerującego lub odżywczego serum lub masła do ciała) też poczujecie się fajnie:))

a do dłoni kremy z gliceryną:))

28

peelingi do dłoni z biellendy też fajnie działają przy wysuszeniu:))

29

Ważne, żeby nawilżać skórę nie tylko od zewnątrz, ale i od wewnątrz. Jeśli nawilżymy tylko naskórek, głębokie warstwy skóry mogą pozostać wysuszone. A najlepszym nawilżaczem wewnętrznym jest tran, bo zawiera lipidy.

30 Ostatnio edytowany przez Olina (2011-02-11 23:19:52)

A słyszałyście o zabiegu Rubinowa Rozkosz, można go znaleźć w ofercie spam, rozpoczyna się on od kąpieli w wannie wypełnionej winogronowym musem oraz od złuszczenia zrogowaciałego naskórka, po którym skóra odzyskuje świeży, młody wygląd. Dalszym etapem zabiegu jest masaż całego ciała i otulenie w intensywnie ujędrniającą ciepłą maskę w czasie której wykonywany jest wybrany zabieg na twarz. Nie wiem jak wy, ale ja mam wielką ochotę na taką chwilę przyjemności.

31

A ja mam problem z wyjściem na mróz. Mam bardzo suchą i mega wrażliwą skórę na twarzy, a do tego jestem alergiczką, więc zwykle nie stosuję żadnych kremów (bo żadnego zwyczajnie nie mogłam - a uwierzcie mi, że wypróbowałam ich wiele). Robiłam raz w tygodniu delikatnie peeling z kawy, smarowałam się oliwą z oliwek i było w miarę ok. Ale teraz mam strasznie wysuszoną skórę, na mrozie aż boli, a przecież nie wysmaruję się oliwą z oliwek przed wyjściem na dwór... myślałam o wazelinie, żeby jej używać przed wyjściem zamiast kremu ale nie wiem... macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Z góry mówię, że kremy odpadają, nie chcę po raz kolejny tracić cierpliwości i pieniędzy.

32

Bardzo fajny na zimę jest kremik półtłusty zioła polskie. Bardzo ładnie pachnie i zabezpiecz skórę przed ziemnem i wiatrem.

33

Ostatnio zakupiłam sobie kremik do rąk Luminous Pearl (AVON) i jestem bardzo zadowolona. A do mojej skóry w czasie zimy potrzeba jedynie cudu smile
Co do tej wazeliny, o której mówi Szczurunia, to nie polecam na twarz, bo smarując ją na usta mam wrażenie, że do skóry twarzy się nie nadaje ze względu na konsystencję (za bardzo się lepi i jest "ciężka").

34

Do odżywienia skóry na całym ciele mogę polecić miód odżywczy firmy Sanoflore. Ładnie pachnie, nie jest tłusty, ale nie ma też zbyt lekkiej konsystencji, więc na zimę akurat. Poza tym jest produkowany z naturalnych składników, ma certyfikat ECOCERT, co oznacza, że składniki pochodzą przynajmniej częściowo z upraw ekologicznych. Jeśli jeszcze nie wypróbowałyście eco kosmetyków, to naprawdę warto dać im szansę smile

35

Znam tę firmę smile Ostatnio zaczęłam używać ich miodowego kremu odżywczego do ciała i muszę Wam powiedzieć, że jak narazie jestem bardzo zadowolona. Ma fajną kremową konsystencję i bardzo przyjemny zapach, taki kwiatowo-miodowy. Używam go zamiast balsamu do ciała i skóra jest po nim bardzo gładka, a po depilacji działa łagodząco. Poza tym lubię go też czasem używać zamiast kremu do rąk, bo bardzo fajnie wygładza i odżywia suchą skórę dłoni smile Poza tym nie zawiera parabenów i reszty tego chemicznego paskudztwa więc te z Was, które mają skórę wrażliwą, nie muszą się obawiać reakcji alergicznych.

36

Kremy, kremy i jeszcze raz kremy smile A poza tym, ciepło się ubierać i zasłaniać najbardziej wrażliwe części wink

37

ja polecam masełka z the body shop! bardzo wydajne i pięknie pachną. świetnie nawilżają skórę.

38

Najlepsze kremy na zimę to te dla dzieci smile Ja używam Zaji smile Znalazłam na jakimś forum kiedyś rozmowę na ich temat i postanowiłam spróbować smile Kupiłam na Splendore kilka sztuk, bo i tak siostra ma maluszka to by się przydały . Już kolejny sezon go używam - zresztą mój TŻ też , za moją namową wink W tym roku nawet sam zamówił kilka opakowań, bo opakowania są małe i szybko schodzą wink Nie dość że to krem tani to jeszcze mega skuteczny smile Polecam!

Posty [ 39 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA TWARZY I CIAŁA » Jak dbać o skórę w zimę?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024