Temat: Piperyna - zna ktos?

Witajcie. Poszukiwania świętego Grala zaprowadziły mnie do substancji zwanej piperyną.
Znajduje się w pieprzu czarnym wiele pomóc można kupić preparaty z tym czymś w aptece.
Umie ktoś coś o tym składniku powiedzieć?

Pomaga w odchudzaniu ale wszystko niby pomaga. Stosował ktoś i może polecić?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Piperyna - zna ktos?

Piperyna sama w sobie nie odchudza. Piperyna jest dodawana do preparatów różnej maści bo polepsza ich wchłanianie. I nic więcej.

3

Też pierwsze słyszę.

Piperyna zwiększa wchłanianie betakarotenu, selenu, wit C i takich tam. Ma działanie antydepresyjne. Prowadzi się badania nad jej wpływem na bielactwo, ponieważ piperyna połączona z naświetleniami powoduje ciemnienie skóry, zwiększa wydzielanie kwasu w żołądku, obniża poziom cholesterolu ponieważ zakłóca powstawanie nowych komórek tłuszczowych (nie ma wpływu na istniejące).

No i pomijam że chyba lepiej wcinać pieprz niż łykać jakies durne suplementy tongue

Czyli jest idealna dla osób które schudły i boją efektu jo-jo?

Więc jak na moje jest warta uwagi.

5

Teoretycznie tak, ale na pewno nie ma takiej mocy aby zatrzymać wzrost wagi u kogoś kto po diecie rzucił się na jedzenie.

6

Odkurzam! w sensie odświeżam temat. smile Minęło już trochę czasu, wiedza i inne tematy poszły trochę do przodku. Słyszałam, że ukazało się wiele wyników badań, które wykazują właściwości odchudzające piperyny. Ponoć przyspiesza metabolizm i takie tam. Jednak w jakiej formie najlepiej stosować tą piperynę? Przyprawiać potrawy dużą ilością pieprzu? A może lepsze jakieś gotowe preparaty z piperyną, a może z jeszcze innymi dodatkowymi składnikami? Podpowiedzcie coś - jak pieprz może podkręcić moje odchudzanie.