Nowa moda-ekologia - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2009-11-09 21:54:48

foczka
Na razie czysta sympatia

Nowa moda-ekologia

Słuchajcie  chciałabym wiedzieć czy staracie się dbać o  środowisko i w jaki sposób?Teraz ekologia jest w modzie big_smile można by stworzyć taka proekologiczną listę codziennych czynności dzięki którym nasze sumienie będzie czystrze smile
ja np.
-używam toreb ekologicznych
-dezodoranty w kulce
-bardzo nie duzo detergentów raczej soda
-oszczędzamy prąd i wodę
-segreguję śmieci

Ostatnio poznałam nowa kampanię greenpeace tydecydujesz.org i petycję również podpisałam chociaz tyle mogę zrobic na szerszą skale. Myślę że jak każdy choć trochę by zwracał uwagę na ekologię to nasze dzieci mogłyby spać spokojnie

#2 2009-11-10 15:35:17

jolika
O krok od uzależnienia

Re: Nowa moda-ekologia

Butelki PET zwijam przed wyrzuceniem,puszki miażdżę.

#3 2009-11-10 19:43:54

foczka
Na razie czysta sympatia

No to koniecznie.  Nie sądziłam ze ochroną klimatu przejmie sie aż tyle osób. Jak ja podpisywałam petycję dwa dni temu to byłam 2004 a teraz już jest 3396! a ty byłaś już na tydecydujesz.org?

#4 2009-11-11 04:02:40

Ensifer
Zbanowany

Nie interesuję się tym, właściwie to bardzo nie lubię tych eko-terrorystów z Greenpeace itp. organizacji. Po prostu kolejny sposób na wyłudzenie od ludzi pieniędzy - jak widać skuteczny.

Historia magistra vitae est. Make love and war!
Śmierć jednego człowieka to radość, śmierć miliona to święto!

#5 2009-11-11 19:10:19

Emilia
Moderator

Nie uważam, że dbanie o środowisko naturalne to wyłudzanie pieniędzy. Sama kupiłam jedną tzw. ekotorbę, czyli normalną materiałową siatkę na zakupy i używam jej już od dawna.

Poza tym: staram się oszczędzać wodę, czyli biorę raczej szybki prysznic niż kąpiel, piorę na oszczędnych programach, segreguję śmieci. Kiedy jestem w górach i w lesie zbieram czasem plastikowe czy szklane butelki, które ktoś wyrzucił i znoszę na dół (nawet nie zdajecie sobie sprawy ile tego tam jest!). No i sprzątam po sobie, kiedy jestem "na łonie natury". Ogryzki czy skórki zakpuję, podobnie z innymi nieczystościami wink
Używam ekologicznych kosmetyków, takich bez niepotrzebnej chemii, która tylko niszczy skórę. A opakowania po kremach wrzucam do "plastiku" wink

Najlepsze rzeczy w życiu dostaje się za darmo wink.

#6 2009-11-11 20:54:41

kasiula102
Tajemnicza Lady

Popieram, ale jak wszystko -dobre w rozsądnych ilościach- tzn . ja segreguję śmieci ale na inne rzeczy nie mam po prostu czasu - mam 3 dzieci , pracuję zawodowo - zakopywanie ogryzków przy tym jeszcze to nie dla mnie.
Ekologia - tak - ale bez fanatyzmu i w rozsądnych ilościach.
pozdr

#7 2009-11-12 14:38:25

Ensifer
Zbanowany

Dokładnie! W 100% zgadzam się z przedmówczynią. Wkurza mnie strasznie, że taki Greenpeace kładzie się na torach, rozwiesza transparenty w miejscach niedozwolonych (zwykły wandalizm), jednym słowem - utrudnia ludziom życie! Cały to gadanie o CO2 i efekcie cieplarnianym można włożyć między bajki.

Historia magistra vitae est. Make love and war!
Śmierć jednego człowieka to radość, śmierć miliona to święto!

#8 2009-11-12 20:10:29

foczka
Na razie czysta sympatia

No dobra dziewczyny ale co sądzicie o tej akcji ty decydujesz? nie widzę tu żadnego podstępu ani wymiernych korzyści jakie ktoś by miał odnosić a samo zagrożenie jest jak najbardziej realne. Na stronie http://www.greenpeace.org/poland/kampan … na-klimatu jest wiele faktów za tym przemawiających które znalazłam też w innych naukowych źródłach więc uprzedzenia do samej organizacji greenpeace nie powinny sądzę mieć tu wpływu na sam udział w akcji. Takie jest moje zdanie a wy co o tym sądzicie?

#9 2009-11-14 23:02:12

paula
Do zakochania jeden krok

Ja też weszłam na tę stronę i podpisałam. Jest już 5239 podpisów, nieźle idzie.
Osobiście uważam, że trzeba coś robić póki jeszcze można coś zrobić. W końcu nie chodzi tylko o nasze życie, ale o życie naszych dzieci i wnuków. Więc jeśli mogę sprawić, żeby było im choć trochę lepiej to dlaczego nie miałabym tego zrobić?

Pozdrawiam

#10 2010-01-14 14:28:24

karolaina
Niewinne początki

ja jestem jak najbardziej za takimi działaniami. w końcu chodzi o przyszłość naszej planety i okolicy, w której żyjemy. ja od 2 lat mieszkam na wsi i powiem, że w mieście mnie to tak nie raziło, ale jak idę na spacer do lasu i wszędzie walają się butelki, puszki i śmiecie to można szału dostać. również staram się segregować śmieci, chociaż przyznam się szczerze, że butelki i niektóre plastikowe rzeczy, papier zdarza mi się palić w piecu, niestety służby zajmujące się wywozem śmieci w mojej okolicy segregowania nie uznają, ostatnio odmówili przyjęcia szkła i biorą tylko zwykłe śmiecie i ewentualnie puszki.

Stopka forum