Książki na temat ludzi głuchych. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Książki na temat ludzi głuchych.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

1

Temat: Książki na temat ludzi głuchych.

Szukam tytułów książek dotyczacych ludzi głuchych. Chodzi mi głównie o beletrystykę, ale ze wzgledu na niewielki wybór w tym temacie zadowolę się wszystkim, co da się poczytać. No, może prócz podręczników psychologii tongue

Po polsku albo po angielsku.

Proszę też o podrzucanie tytułów powieści (mogą być też filmy) gdzie któryś z bohaterów jest osobą niesłyszącą, choć sama tematyka utworu dotyczy czegos innego.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Książki na temat ludzi głuchych.

Peter Hepp "Świat w moich dłoniach: Życie bez słuchu i wzroku"

3

O życiu Helen Keller (była głucha i niewidoma).
Autobiograficzna książka "The Story of My Life" (przetłumaczona na j. polski "Historia mojego życia").
Film "Cudotwórczyni" ("The Miracle Worker") z 1962 r. (był chyba też remake).

4 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-01-24 17:08:13)

Postać Helen Keller jest mi znana,  filmy o niej widziałam (chociaż pewnie teraz jeszcze raz sobie przypomnę). Ksiązki Heppa nadal szukam.

Znalazłam za to książkę Olivera Sacksa* "Zobaczyć głos - podróż do swiata ciszy" - to książka popularnonaukowa przedstawiająca wiele zagadnień dotyczących sposobu komunikacji, sposobu myślenia, uczenia się itd ludzi głuchych.
(Zastanawiałyście się na przykład kiedyś w jaki sposób osoby niesłyszące od urodzenia uczą się? Jak się u nich wykształca język? Jak uczą się czytać skoro nie znają słów?)

Obejrzałam Dzieci gorszego Boga oraz The Heart is a  Lonely Hunter Serce to samotny myśliwy, potem zamierzam też przeczytać książkę na podstawie której został nakręcony ten film.

Na IMDb database w sumie znalazłam ponad 60 tytułów filmów z postaciami lub watkami dotyczącymi osób głuchych, jednak obejrzenie niektórych tytułów jest trudne nawet odpłatnie hmm

Zaczęłam nawet podczytywać forum dla osób niesłyszących i zauważyłam, że wielu z nich jest dość wrogo nastawionych do ludzi słyszących. sad

No ale póki co, jestem dopiero na początku drogi...

* Swoją drogą Oliver Sacks to doskonały pisarz (tak w ogóle jest neurologiem i psychiatrą), czytałam kiedyś jego książkę "Mężczyzna który pomylił swoja żonę z kapeluszem" o ludziach z uszkodzeniami mózgu. Na podstawie jednej z jego książek - "Przebudzenia" nakręcono film z De Niro i Williamsem o lekarzu, który starał się znaleźć lekarstwo dla ludzi  pogrążonych w pewnego rodzaju śpiączce. - Jeżeli ktoś interesuje się  szeroko rozumianą neurologią i neuropsychologią polecam brać jego książki nawet  w ciemno wink

5

Książkę Hepp wypożyczyłam z biblioteki, nie wiem czy można ją gdzieś kupić, jest również wydanie audiobookowe, może Ci się uda znaleźć.

Książka jest ciekawa - opowiada o człowieku, który od dziecka był głuchy, a na starość stracił również wzrok. Hepp żyje w Niemczech (o ile dobrze pamiętam). Książka trochę pokazuje, jak system edukacji sprowadza ludzi do kategorii "jeszcze bardziej niepełnosprawnych", ale nie tylko. Historia życia - to opowieść jak autor budował swoją przestrzeń życiową, jak znalazł i realizował swoje powołanie.

6

Iceni, a miałaś okazję obejrzeć film "Plemię" (Plemya) ? Osobiście jeszcze go nie widziałam więc polecić nie mogę. Niemniej jednak film wydaje się być dość intrygujący, choćby ze względu na fakt, że został zrealizowany w języku migowym, nie ma napisów, ani też lektora. Jak na mój gust, to może być całkiem spore wyzwanie dla widza... wink

7

Oo... nie. Dzięki za info - teraz będę go szukać wink

Na razie dokształcam się na temat języków migowych.

8

Iceni napisał/a:

Na razie dokształcam się na temat języków migowych.

Wątki z Twoim udziałem muszę zacząć omijać szerokim  lukiem... wink Inaczej tylko się coraz większych kompleksów nabawię...

9

Dlaczego? big_smile

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Książki na temat ludzi głuchych.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024