Postać Helen Keller jest mi znana, filmy o niej widziałam (chociaż pewnie teraz jeszcze raz sobie przypomnę). Ksiązki Heppa nadal szukam.
Znalazłam za to książkę Olivera Sacksa* "Zobaczyć głos - podróż do swiata ciszy" - to książka popularnonaukowa przedstawiająca wiele zagadnień dotyczących sposobu komunikacji, sposobu myślenia, uczenia się itd ludzi głuchych.
(Zastanawiałyście się na przykład kiedyś w jaki sposób osoby niesłyszące od urodzenia uczą się? Jak się u nich wykształca język? Jak uczą się czytać skoro nie znają słów?)
Obejrzałam Dzieci gorszego Boga oraz The Heart is a Lonely Hunter Serce to samotny myśliwy, potem zamierzam też przeczytać książkę na podstawie której został nakręcony ten film.
Na IMDb database w sumie znalazłam ponad 60 tytułów filmów z postaciami lub watkami dotyczącymi osób głuchych, jednak obejrzenie niektórych tytułów jest trudne nawet odpłatnie
Zaczęłam nawet podczytywać forum dla osób niesłyszących i zauważyłam, że wielu z nich jest dość wrogo nastawionych do ludzi słyszących. 
No ale póki co, jestem dopiero na początku drogi...
* Swoją drogą Oliver Sacks to doskonały pisarz (tak w ogóle jest neurologiem i psychiatrą), czytałam kiedyś jego książkę "Mężczyzna który pomylił swoja żonę z kapeluszem" o ludziach z uszkodzeniami mózgu. Na podstawie jednej z jego książek - "Przebudzenia" nakręcono film z De Niro i Williamsem o lekarzu, który starał się znaleźć lekarstwo dla ludzi pogrążonych w pewnego rodzaju śpiączce. - Jeżeli ktoś interesuje się szeroko rozumianą neurologią i neuropsychologią polecam brać jego książki nawet w ciemno