Bezsenność dziecka - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2009-10-31 19:06:13

bianka25
Przyjaciółka Forum

Bezsenność dziecka

Drogie Mamy, moja corka ma 17 miesiecy i bardzo malo spi. Na noc zasypia dopiero o godz. 1 w nocy, a do tej godziny tylko chce sie bawic. Rano wstaje juz o 8 godzinie i zaczya znowu zabawe. Przez dzien spi tylko godzine albo mniej. Przez cały dzien ma duzo zajec a mimo to nie czuje zmeczenia. Juz sama nie wiem co o tym myslec i co robic, gdyz dla mnie pilnowanie jej w nocy bardzo mnie meczy, a w dzien mam wiele spraw do załatwienia np. ugotowac obiad, wiec kiedy chce sie z nia połozyc ona już wstaje. Ciekawa jestem czy wasze dzieci tez tak mało sypiaja i jak radzicie sobie z tym? Chciałabym podkreslic ze moja córka od urodzenia bardzo mało śpi.

#2 2009-11-06 12:10:01

foggia
100% Netkobieta

Re: Bezsenność dziecka

mhm, to rzeczywiście problem. Mialam kłopot ze spaniem z najstarszą córką, gdy próbowałam ją nauczyć sypiać we własnym łóżku.
twoje dziecko zdecydowanie za mało śpi, ale ono nie musi sobie z tego zdawać sprawy.
dzieci w gruncie rzeczy lubią mieć dobrze rozplanowany dzień, gdy dni są do siebie podobne też wpadają w rutynę.
Przyjrzyj się rozkładowi dnia twojego dziecka, pory posiłków, pora dziennej drzemki i zabawy czy są do siebie podobne? Zorganizuj mu dzień, to bardzo pomaga. Jeśli wstaje mniej więcej o stałej porze to do tego przystosuj resztę dnia. nie zapominaj o wyjściu na dwór, najlepiej przed drzemką.
Natomiast zasypianie to już trudniejszy temat. Ja swoje dzieci kładę do łóżka o 19,30, po dobranocce i zasypiają.  Jeśli któraś wstaje i marudzi, a wiem że nic jej nie dolego to kładę ją z powrotem. Do skutku. W tej chwili nie mam na szczęście tego problemu, ale nauczenie ich wymagało dużo cierpliwości i czasu.
Kładłam do łóżeczka, czytałam bajkę, żegnałam się i wychodziłam z pokoju. Gdy bardzo płakała wchodziłam, nie rozmawiałam tylko przytuliłam i wychodziłam. czasem wchodziłam trzydzieści razy, ale po dziesięciu dniach zasypiały już same o tej porze którą ja im wybrałam. To metoda ze sławnej superniani, i choć nie z wszystkimi się zgadzam to ta akurat się sprawdziła.

#3 2009-11-06 15:26:52

bianka25
Przyjaciółka Forum

Wiesz Foggia mojae dziecko od urodzenia malo spi, i zawsze mialam problem, zeby ja uspac. zasypia dopiero wtedy jak juz padnie calkowicie. Plan dnia ma napiety. Rano sniadanie, cwiczenia(ma rehabilitacje) spacer, obiad, cwiczenia,drzemka,cwiczenia, podwieczorek,cwiczenia,kolacja.
Dziecko od samego poczatku było bardzo pobudzone.wiesz wydaje mi sie ze ona tez bardzo pomału mi rosnie. ma 17 miesiecy a wyglada na 11. juz sama nie wiem, moze juz taka jest. Pytalm sie lekarzy dlaczego, ale nie udzelili mi konkretnej odpowiedzi.

#4 2009-11-06 18:27:51

foggia
100% Netkobieta

Mam trójkę dzieci i każde rozwija się inaczej i już dawno przestałam je do siebie porównywać, bo każdy maluch ma swoje własne tempo. Jeśli lekarz nie widzi nic niepokojącego to napewno wszystko jest w porządku;
wiesz tak myśle, że moje dzieci mają problem z zaśnięciem gdy są zbyt zmęczone....
Jeśli macie rozplanowany dzień, wobec tego musisz zastosować metody takie jak wspominałam wcześniej lub poradzić się może psychologa? Taka sytuacja jest na pewno wykańczająca i jeśli same sobie nie poradzicie to trzeba zwrócić się do specjalisty...

#5 2009-11-07 12:19:54

bianka25
Przyjaciółka Forum

Masz racje, musze spytac sie specjalisty, bo już nie daje rady, i jestem rozdrażniona, a po złości też nic nie zrobie.

#6 2009-12-03 11:43:43

lena5
Powoli się zadomawiam

To bardzo źle jeśli dziecko tak mało sypia, moze to negatywnie wpłynąć na jego układ nerwowy. Może za nerwowo podchodzisz do usypiania. Ja na przykład robiłam dziecku cieplutką kąpiel, gasiłam światło(zostawiałam tylko lampkę-wtyczkę) i puszczałam jakąś spokojną muzykę. Zwróć uwagę na to, co dziecko je na ostatni posiłek- polecam kaszkę mleczną  Hippa( najlepiej kupić przez internet w spam)na Dobranoc Ryż z jabłkam. Niby to niewiele ale bardzo mi pomagało.

Ostatnio edytowany przez Emilia (2009-12-10 19:24:37)

#7 2010-01-12 14:58:48

sanders
Cioteczka Dobra Rada

Ja mam 1,5 rocznego synka. Od urodzenia moje dziecko potrafiło nie spac przez pół dnia. Zasypiał dopiero po południu, budzil sie po godzinie...masakra jakas. Po miesiącu spał dwa albo trzy razy dziennie po pól godziny lub po 40 minut z zegarkiem w ręku. Wieczorem zasypiał powiedzmy o 20, po godzinie sie budził i koniec spania. Jak skonczył rok zaczął sypiac raz dziennie ale trwa to 2 lub 3 godziny. Przez 1,5 roku przespał moze 3 noce w całosci bez budzenia się, a kazdą inną budził się co kilka godzin. Jestem tym bardzo zmęczona.

#8 2010-01-25 08:05:03

pogwizdek1
Niewinne początki

witam. Moje dziecko ma prawie 4 lata ale od urodzenia nie przespało jeszcze ani jednej nocy. Zazwyczaj wstaję do corki po 4-5 razy w nocy a ostatnio od jakiegos miesiaca przechodzi sama siebie. Codziennie budzi sie okolo 2 w nocy i nie spi przez 2-3 godziny. Dzisiaj nie spala 4. Jestem juz wykonczona psychicznie i fizycznie. czy ktos moze tez ma podobny problem. Ja juz nie wiem co robic.

#9 2010-01-25 08:15:55

bianka25
Przyjaciółka Forum

Podwizdek1 moja córcia ma dziś 19 miesięcy i nic się nie zmieniło, jesli chodzi o spanie. Budzi sie o 2 czy 3 w nocy i siedzi do rana. A najlepsze jest to ze ja prwie śpie na stojaco ona najlepiej się w tedy bawi. W dzień przepi z 30 minut do godziny, i znowu to samo w nocy. Melisa nie pomaga, jedynie szklanka gorącego kakao przed snem szybko ja usypia..

#10 2010-01-25 18:21:04

pogwizdek1
Niewinne początki

bianka25, to co opisalas znam doskonale. U mnie bylo dokladnie tak samo: zabawy nocne, praktycznie zero spania w dzien a rano do pracy. Tez dawalam melise i tez nie pomogla. w koncu pediatra zapisal nam jakis syropek na uspokojenie i po kilku tygodniach bylo juz lepiej tzn. juz sie nie bawilismy w nocy ale budzila sie 3-4 razy ale zaraz zasypiala. I tak bylo az do ostatnich 2 miiesiecy,kiedy zaczelo sie wszystko znowu psuc. Pobudki co godzine a ostatnio bezsennosc przez kilka godzin. Ide jutro z mala do lekarza moze cos poradzi. Moze ma jakies robaki? Ponoc sa najaktywniejsze noca

#11 2010-02-12 19:40:20

Namaluje Cie Lzami
Tajemnicza Lady

Witam:) Ja mialam ten sam problem.Moj syn przespal noc w calosci dopiero jak skonczyl 4 lata.Do tego czasu budzil sie w nocy co godzine ,wolal pic a lbo mleko.takze podgrzewacz do butelek byl wlaczony 24/h i wymienialam mu tylko butelki-cala zaspana i rozdrazniona.Odwiedzilam mase lekarzy,przeprowadzilam mase badan.Na nic.nic nie pomogly srodki jak melisa itp.Po prostu nie spal a ja myslalam ze sie wykoncze....Naprawil sie jak skonczyl  4 lata...a teraz ma lat 12 i nie moge go dobudzic rano do szkoly big_smile

The hard way is the best way.

#12 2010-02-26 20:53:00

szila
Na razie czysta sympatia

..............................................

Ostatnio edytowany przez szila (2010-03-12 23:34:49)

#13 2010-03-02 02:15:34

kati68
Niewinne początki

Dobrą receptą na bezsenność dzieci jest dłuższy spacer przed snem z dzieckiem lub zabawa.

Bajki animowanehttp://eonline.pl/bajki

Stopka forum