Wiatm kobiety,dziewczyny,panów i proszę o radę moja córka w sierpniu skończy 16 lat i bardzo jej leci wzrok ma wadę - 6,5 grube szkłą ,które ładnie nie wyglądają na korektę wzroku i na soczewki okulistka powiedziałą ze jest za młoda dodam że nikt w rodzinie nie ma tak dużej wady wzroku my z męzem inie nosimy wcale okularów,tylko tęsciowa i męza siostry ale ta wada u nich nie jest tak duża Córka okulary zaczęła nosic mając 9 lat i tak co 2 lata wzrok się pogarsza było -2,5 -4,75 a teraz - 6,5 Może ktoś z was wie co jest dobre na wzrok ,żeby przynajmniej tą wadę trochę zatrzymać słyszałam że jagody poradźcie coś Ewa
Beta karoten jest dobry na wzrok (a konkretnie jego niedobór jest przyczyną słabego widzenia o zmroku). Czyli np. marchewka. Ale to nic nie pomoże, wpływ jedzenia czy jakichkolwiek suplementów będzie praktycznie żaden. Radzę porozmawiać z okulistą nad jakąkolwiek możliwością operacji (chociaż je się robi dopiero po 18 r. życia) czy jakimiś sposobami ochrony wzroku. Suplementy, jakieś tajemnicze mikstury to wyrzucanie pieniędzy w błoto, co najwyżej może się poprawić na zasadzie placebo.
3 2015-01-17 20:25:08 Ostatnio edytowany przez ewabielecka-1975 (2015-01-17 20:25:55)
Dziękuję Czarodziejko
za odpowiedz,niestety moje dziecko nie je marchewki ani w zupie,ani surowej tylko w sałatce lub surówce a tak jak pisałam jeszcze jest za młoda na korektę,,pozdrawiam
4 2015-01-17 20:35:00 Ostatnio edytowany przez kosmiczny nick (2015-01-17 20:35:54)
Nie wiem jak jest obecnie, ale ja również w dzieciństwie (7 lat) miałem wykrytą wadę wzroku, która podobnie jak u Twojej córki cyklicznie sie pogłębiała. Zatrzymała sie w pewnym momencie i juz był spokój - tak w wieku ok 17-18 lat. Okulista - z tego co pamietam - stwierdził, ze to (ta rosnąca wada wzroku) było związane z jakimis zaburzeniami w okresie dorastania. Też miałem zalecenia picia soku z marchwi w duzych ilosciach a takze dostawałem jakieś zastrzyki domięśniowo, ale jakie - nie pamietam. Faktem jest, ze też przez pewien czas byłem zaniepokojony tą pogłębiającą się wadą. Sugeruję jakies konsultacje, najlepiej z kilkoma okulistami - z pewnoscią to coś pomoże.
Ddzięki ,trochę mnie pocieszyłeś,nie wiem czy to ma związek z tym że moja córka była leczona na niskorosłość miałą wszystkie badania ,i wszystko jest ok ale może to cos wtedy zaczęło się dziać ze wzrokiem.Sama nie wiem,,pozdrawiam,miłego wieczorku życzę.
Witaj Ewo
Ja również od 1 klasy Szkoły Podstawowej musiałam nosić okulary i również minusy.
W bardzo szybkim tempie pogłębiała się wada wzroku.... leciał do pewnego momentu
zatrzymał się na -8 ,,,
Co do Choroby o jakiej piszesz ...wyczytałam że właśnie przez leczenie tej choroby
zdarzają się kłopoty ze wzrokiem.... utratą masy ciała itp.
Pozdrawiam ![]()
ja również skonsultowałabym to z okulistą , jak i z Instytucją gdzie leczona była niskorosłość.
Nie okulista, tylko badania ogólne: hormony, krew itp. Taki kompleksowy przegląd. Trzeba zobaczyć czy czegoś Twojej córce nie brakuje. Poza tym mniej telewizora, komputera, smartfona.
Długi wyjazd bez telefonu w tereny z dużą ilością zieleni !!!!
A na koniec okulista, ale nie zwykły konował, tylko ktoś z uniwersytetu medycznego z dorobkiem.
Okulary NIE SĄ ROZWIĄZANIEM i mogą pogarszać (przyspieszać) wadę.
Jest nadzieja na zatrzymanie się pogłębiania wady wzroku po zatrzymaniu się okresu wzrostu. Przynajmniej tak stwierdził okulista u mojego syna. I rzeczywiście - w wieku 18 lat wada przestała się pogłębiać. Ale korektę wzroku można zrobić dopiero po ukończeniu 21 lat, bez względu na płeć.
Najskuteczniejszą metodą hamowania krótkowzroczności jest obecnie stosowanie ortosoczewek. Są to soczewki twarde, które zakłada się na noc i rano po zdjęciu ostrość wzroku jest zachowana bez zakładania okularów czy zwykłych soczewek. Dodatkowo zahamowany jest proces narastania krótkowzroczności, który widoczny jest u córki. Istotne jest jak najszybsze zastosowanie leczenia, aby móc osiągnąć najwyższą skuteczność, która w różnych publikacjach naukowych na całym świecie waha się pomięzy 55% a 100%. Aby uzyskać więcej informacji zapraszam na stronę ortokorekcja.waw.pl oraz kontrolakrotkowzrocznosci.waw.pl
Zespół OKULUX
szwagierka zrobiła sobie laserową korekcje, opowiadała ,że zbyt miło nie było...