Witam, kupiłam od sprzedawcy na allegro przedmiot- podkład- który jak się okazało jest nieoryginalny. Niestety zmyliło mnie opakowanie, oraz fakt że pierwszy raz spotykam się z sytuacją podrobienia podkładu, chwilę po otrzymaniu przesyłki wystawiłam pozytywny komentarz do transakcji. Otworzyłam go dopiero dzisiaj, i ku mojemu zaskoczeniu podkład okazał się być kremem zmieszanym z odrobiną podkładu. Czy mogę złożyć reklamację? W jakiś sposób przestrzec pozostałych kupujących? A przede wszystkim odzyskać swoje pieniądze? Co mogę zrobić?
Witaj,
przede wszystkim podjąłbym kontakt mailowy, ze wskazaniem podejrzenia podrobienia terminu oraz 14-dniowego terminu na odstąpienie od umowy. Sprzedawcy wiedzą, że konsument ma prawo na odstąpienie od umowy (obecnie 14 dni od dnia odebrania przesyłki). Zasadniczo nie robią więc problemów i zwracają wszelkie koszty.
Dopiero, jeśli kontakt mailowy nic nie da, sugeruję wysłanie na ich adres (najlepiej adres ich siedziby listem poleconym; e-mail nie ma znaczenia) poniższego oświadczenia. Pisane na gorąco, bo mamy "świeżynkę" ustawę. Pełnię oczywiście bezpłatnie funkcję doradczą, zatem nie ponoszę odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki podjętych czynności.
Miasto, dnia ___
Ja, niżej podpisana _____ niniejszym informuję o moim odstąpieniu od umowy sprzedaży __opis produktu__. Towar otrzymałam w dniu ____, zatem zgodnie z art. 27 ustawy z dnia 30 maja 2014 roku o prawach konsumenta - przysługuje mi termin 14-dniowy do odstąpienia od umowy.
Informuję jednocześnie, że zgodnie z obowiązującymi przepisami jesteście Państwo zobligowani do dokonania zwrotu zapłaconej przeze mnie kwoty wraz z kosztem przesyłki w terminie 14-dniowym, od dnia otrzymania tego oświadczenia.
Pragnę ponadto zauważyć, że oferowany przez Państwa produkt jest nieoryginalny, czym nie tylko wprowadzacie Państwo potencjalnych konsumentów w błąd (art. 87 Kodeksu cywilnego), ale przede wszystkim co spełniać może znamiona oszustwa (art. 286 Kodeksu karnego).
Jednocześnie informuję, że w razie zaniechania zadośćuczynieniu powyższego obowiązku, podejmę stosowne kroki prawne.
Mając na uwadze powyższe, proszę jak we wstępie.
___Podpis___
Ty również masz 14 dni na odesłanie im towaru.
3 2015-01-02 21:08:14 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2015-01-02 21:08:51)
Czy sprzedający jest przedsiębiorcą?
Jeśli tak to możesz złożyć reklamacje za niezgodność towaru z umową. W ttm wypadku dostaniesz zwrot kwoty za przesyłki.
W przypadku odstąpienia od umowy koszty przesyłek ponosisz Ty.
Sprzedaz podrobek jako oryginalow jest zabroniony, takze spokojnie mozesz nawet zawiadomic policje lub prokurature
Po 25 grudnia 2014 roku ta kwestia wygląda nieco inaczej. Sprzedający musi zwrócić koszty przesyłki, jakie kupujący poniósł w związku wysłaniem zakupionego towaru, jeśli jednak klient wybrał sposób dostarczenia inny niż najtańszy zwykły sposób dostarczenia oferowany przez sprzedającego, nie jest on zobowiązany do zwrotu poniesionych dodatkowych kosztów.
Czy sprzedający jest przedsiębiorcą?
Jeśli tak to możesz złożyć reklamacje za niezgodność towaru z umową. W ttm wypadku dostaniesz zwrot kwoty za przesyłki.
Tak, jak napisała Olinka.
Gdyby nie był przedsiębiorcą, to jeszcze lepiej, bo wtedy ciekawa mogłaby być jego reakcja, jeśli w wiadomości by się zapytało, czy US wie o jego działalności?:)
Tak, czy tak, zmiany w przepisach o ochronie konsumentów są strzałem w kolano. Przedsiębiorców.