Allegro i zakup podróbki. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Allegro i zakup podróbki.

Witam, kupiłam od sprzedawcy na allegro przedmiot- podkład- który jak się okazało jest nieoryginalny. Niestety zmyliło mnie opakowanie, oraz fakt że pierwszy raz spotykam się z sytuacją podrobienia podkładu, chwilę po otrzymaniu przesyłki wystawiłam pozytywny komentarz do transakcji. Otworzyłam go dopiero dzisiaj, i ku mojemu zaskoczeniu podkład okazał się być kremem zmieszanym z odrobiną podkładu. Czy mogę złożyć reklamację? W jakiś sposób przestrzec pozostałych kupujących? A przede wszystkim odzyskać swoje pieniądze?  Co mogę zrobić?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Allegro i zakup podróbki.

Witaj,

przede wszystkim podjąłbym kontakt mailowy, ze wskazaniem podejrzenia podrobienia terminu oraz 14-dniowego terminu na odstąpienie od umowy. Sprzedawcy wiedzą, że konsument ma prawo na odstąpienie od umowy (obecnie 14 dni od dnia odebrania przesyłki). Zasadniczo nie robią więc problemów i zwracają wszelkie koszty.
Dopiero, jeśli kontakt mailowy nic nie da, sugeruję wysłanie na ich adres (najlepiej adres ich siedziby listem poleconym; e-mail nie ma znaczenia) poniższego oświadczenia. Pisane na gorąco, bo mamy "świeżynkę" ustawę. Pełnię oczywiście bezpłatnie funkcję doradczą, zatem nie ponoszę odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki podjętych czynności.

Miasto, dnia ___

Ja, niżej podpisana _____ niniejszym informuję o moim odstąpieniu od umowy sprzedaży __opis produktu__. Towar otrzymałam w dniu ____, zatem zgodnie z art. 27 ustawy z dnia 30 maja 2014 roku o prawach konsumenta - przysługuje mi termin 14-dniowy do odstąpienia od umowy.
Informuję jednocześnie, że zgodnie z obowiązującymi przepisami jesteście Państwo zobligowani do dokonania zwrotu zapłaconej przeze mnie kwoty wraz z kosztem przesyłki w terminie 14-dniowym, od dnia otrzymania tego oświadczenia.
Pragnę ponadto zauważyć, że oferowany przez Państwa produkt jest nieoryginalny, czym nie tylko wprowadzacie Państwo potencjalnych konsumentów w błąd (art. 87 Kodeksu cywilnego), ale przede wszystkim co spełniać może znamiona oszustwa (art. 286 Kodeksu karnego).
Jednocześnie informuję, że w razie zaniechania zadośćuczynieniu powyższego obowiązku, podejmę stosowne kroki prawne.
Mając na uwadze powyższe, proszę jak we wstępie.

___Podpis___

Ty również masz 14 dni na odesłanie im towaru.

3 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2015-01-02 21:08:51)

Czy sprzedający jest przedsiębiorcą?

Jeśli tak to możesz złożyć reklamacje za niezgodność towaru z umową. W ttm wypadku dostaniesz zwrot kwoty za przesyłki. 

W przypadku odstąpienia od umowy koszty przesyłek ponosisz Ty.

4

Sprzedaz podrobek jako oryginalow jest zabroniony, takze spokojnie mozesz nawet zawiadomic policje lub prokurature

5

LeeBee napisał/a:

Po 25 grudnia 2014 roku ta kwestia wygląda nieco inaczej. Sprzedający musi zwrócić koszty przesyłki, jakie kupujący poniósł w związku wysłaniem zakupionego towaru, jeśli jednak klient wybrał sposób dostarczenia inny niż najtańszy zwykły sposób dostarczenia oferowany przez sprzedającego, nie jest on zobowiązany do zwrotu poniesionych dodatkowych kosztów.

6

LeeBee napisał/a:

Czy sprzedający jest przedsiębiorcą?

Jeśli tak to możesz złożyć reklamacje za niezgodność towaru z umową. W ttm wypadku dostaniesz zwrot kwoty za przesyłki. 

Tak, jak napisała Olinka.
Gdyby nie był przedsiębiorcą, to jeszcze lepiej, bo wtedy ciekawa mogłaby być jego reakcja, jeśli w wiadomości by się zapytało, czy US wie o jego działalności?:)
Tak, czy tak, zmiany w przepisach o ochronie konsumentów są strzałem w kolano. Przedsiębiorców.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024