Cześć Dziewczyny! Mam do Was pytanie apropo portalu randkowego mydwoje, co uważacie na temat certyfikatu tożsamości, czyli przesyłanie skanu swojego dowodu osobistego w celu potwierdzenia tożsamości. Czy to jest bezpieczne ?
cześć Aniu.
Krótko i na temat : W życiu bym tego nie zrobiła!!!
Wybrałabym inny portal.
Dlaczego ?
Mając skan dowodu można wziąć na kogoś wysoko-oprocentowaną pożyczkę! Wygląda to podejrzanie.
Ale skan samego przodu, bez peselu, z przodu mamy tylko imię, nazwisko, numer dowodu i podpis
Jest to niby w celu sprawdzenia zgodności, wiarygodności. Po za tym to tylko skan, na pozyczkę wystarczy sam skan?
?
LOL, może nikt ci tego nie powiedział, ale w internecie nie ujawnia się swojej tożsamości! Szczególnie nie udostępniasz kopii swoich dokumentów.... Serio, nie rób tego.
Ale skan samego przodu, bez peselu, z przodu mamy tylko imię, nazwisko, numer dowodu i podpis
Jest to niby w celu sprawdzenia zgodności, wiarygodności. Po za tym to tylko skan, na pozyczkę wystarczy sam skan?
Skoro z humorem do tego podchodzisz to w jakim celu to zapytanie?
Śmiało, wysyłaj skan.
http://abywiedziec.info.pl/ochronadanychosobowych/
dzięki Jacenty89 ![]()
Nie ma za co i powodzenia ;-)
Tak sam scan wystarczy.
Natknęłam się na ten wątek i może jest już nieaktualny, ale może ktoś inny też się kiedyś będzie nad tym zastanawiał, to podzielę się swoim doświadczeniem w tym temacie. Też na początku nie do końca byłam pewna czy można wysyłać skan dowodu, czy to nie jest niebezpieczne. Ale po rozmowie z moderatorką przekonałam się, że w sumie warto spróbować, na pewno pomoże mi to w szukaniu na portalu, a raczej nie wydaje się niebezpieczne. To jednak jest za duży portal, żeby pozwolić sobie na jakieś wycieki danych, a tym bardziej wykorzystywanie danych na swój użytek.
Przede wszystkim, o czym nie wszyscy pewnie wiedzą, skanu nie przesyła się mailem, który w sumie może rzeczywiście zostać przechwycony przez niepowołane ręce. Ale przez specjalny program, zabezpieczony przed dostępem niepowołanych osób. Dawno temu wysyłałam tam swój skan, do tej pory jakoś nikt nie wziął pożyczki na mnie
A dzięki temu certyfikatowi udało mi się znaleźć mojego partnera. Znaczy może nie tylko dzięki temu certyfikatowi
Ale on tak, jak i ja, pisał tylko do kobiet, który taki certyfikat miały, świadczyło to o tym, że dana osoba ma czyste zamiary, nie boi się ujawnić swojej tożsamości. A środki bezpieczeństwa pozostawiam po stronie portalu, ma na tyle środków, że myślę, że może zapewnić odpowiednie bezpieczeństwo ![]()