Alimenty na dorosłe dziecko - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Alimenty na dorosłe dziecko

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Alimenty na dorosłe dziecko

Witam Wszystkich
Mam problem w temacie płacenia alimentów na dorosłe dziecko mojego partnera. Jego córka kilka miesięcy temu skończyła 18 lat. Mieszka ze swoją matką i jej mężem w domu jednorodzinnym. Przez lata były z nią problemy wychowawcze w tym także prawne (kradła). Nie uczęszczała do szkoły i w momencie kiedy miała pójść do ośrodka wychowawczego ,,zafundowała" sobie świadomie dziecko aby tego uniknąć. Sprawiała dużo zmartwień obojga rodzicom wyrzucającym sobie, że powodem tego wszystkiego jest rozbita rodzina. Gimnazjum skończyła z rocznym opóźnieniem. Dwa razy zmieniała już szkołę. Obecnie uczy się w pierwszej klasie LO zaocznie. Wychowuje dziecko i jest w związku z ojcem dziecka. Kiedy mój partner zadzwonił do niej poruszając sprawę usamodzielnienia się przez nią oraz stworzenia dziecku normalnej rodziny spotkał się ze stanowczym sprzeciwem. Odpowiedziała, że jest jego jedyną córką i skoro zrobił dziecko to musi płacić. Na pytanie a co z jej dzieckiem odpowiedziała, że od płacenia na nie jest ojciec dziecka. Oboje nas bardzo poruszyła jej postawa, która jednoznacznie stwierdza, ze ma zamiar żyć z alimentów. Partner do tej pory regularnie płacił alimenty (z moja pomocą) ale w obliczu takiej postawy postanowił nie godzić się na to. Znaleźliśmy w internecie porady, mówiące jak skonstruować wniosek o ustaniu obowiązku alimentacyjnego. Nie stać nas na adwokata więc w internecie szukamy pomocy. Partner zarabia 1240 zł miesięcznie. Ja zarabiam więcej ale wychowuję syna, płacę kredyt hipoteczny ( bo po rozwodzie i podziale majątku musiałam się dokredytować, żeby mieć gdzie mieszkać) i po opłaceniu rachunków zostaje nam bardzo mała kwota na życie. Żyjemy bardzo skromnie a mojemu partnerowi po opłaceniu rachunków i kosztów dojazdu do pracy pozostaje 400 zł na życie, alimenty w kwocie 350 zł, kosmetyki, odzież itp.Nie posiada żadnego majątku. Podstawowe rachunki płacimy na pół a resztę płacę sama oraz dokładam się do jego utrzymania. Jesteśmy razem 13 lat i wspomagamy się wzajemnie. Płacenie alimentów jest dla nas na prawdę sporym obciążeniem ale do tej pory robiliśmy wszystko aby temu sprostać bo taki jest obowiązek moralny każdego rodzica. Ale teraz postawa córki partnera jest nie do przyjęcia.
Partner przez jakiś czas wysyłał córce oferty pracy znalezione w internecie dostosowane do niej czyli dla osób nie mających kwalifikacji, uczących się zaocznie itp. Było tego sporo. W pewnym momencie córka zadzwoniła i stanowczo zażądała aby nie wysyłał jej żadnych ofert, nie życzy sobie tego i oznajmiła, że zarejestrowała się w Urzędzie Pracy i nie ma dla niej ofert a jak będą to zadzwonią. Oczywiście zrobiła to już po poinformowaniu jej, że zostanie złożony wniosek do sądu o wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego. Będzie się bronić udowadniając, że nie ma dla niej pracy bo nie ma żadnych kwalifikacji. Dziś przyszło pismo, że przyznano jej adwokata z urzędu i odroczono termin rozprawy.
Moje pytanie jest takie:
czy ma sens bronic się przed alimentami i jeśli tak to w jaki sposób. Znam przesłanki prawne ale jak w rzeczywistości się do tego przygotować?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Alimenty na dorosłe dziecko

Prawnikiem nie jestem, ale zrobiłabym tak smile

1. Konsultacja z radcą prawnym. Jeśli was nie stać prywatnie, to przy MOPSach są prawnicy, którzy udzielają porad za darmo.
2. Czy partner zachował wiadomości, w których wysyłał córce oferty pracy? Jeśli tak, niech je sobie wydrukuje i ma przy sobie.
3. Przygotujcie tabelkę w której wyszczególnicie wszystkie wasze wydatki i wskażecie jakimi środkami dysponujecie (tabelka jest przejrzysta; jedna kolumna: na co, druga kolumna: kwota miesięcznych wydatków).
4. Na wszystko miejcie przy sobie rachunki (a jeszcze lepiej faktury imienne).
5. Proponuję raz jeszcze zadzwonić do córki i zaproponować polubowne rozwiązanie sprawy. Tym razem nagrać rozmowę, żeby pokazać jej postawę, bo w sądzie pewnie będzie tłumaczyć, że jest biedna, samotna i z dzieckiem i bez alimentów zginie śmiercią głodową.

Czy córka partnera mieszka z ojcem swojego dziecka? Jeśli tak, to koniecznie miejcie na to jakieś dowody. Wtedy można się powołać na to, że jej sytuacja wcale nie jest taka zła i wymagać, żeby wykazała jakie są dochody partnera. Bo skoro liczą się Twoje dochody to jego też powinny smile

Ogólnie, życzę dużo cierpliwości, bo takie sprawy do łatwych i przyjemnych nie należą....

3

Słuszne rady. Jedno czego nie wykorzystają to nagraną rozmowę. Jeśli ojciec nie uprzedzi córki o tym, że chce zarejestrować ich dialog, nie do końca może tego użyć jako dowodu w sądzie. Aczkolwiek mogą zaryzykować (na pociechę: sygn akt IV CSK 257/13). Wiem, że sądy różnie podchodzą do kwestii nagrań. Zależy od sprawy.

4

Zdaje się, że córka mieszka z partnerem - ojcem swojego dziecka. Nie jestem pewna, ale czy nie jest tak, że w tej sytuacji to on powinien na nią łożyć? Może również w tym kierunku idźcie.

A jesli nie macie na chwile obecną żadnych dowodów, skierujcie do niej pismo z propozycjami pracy. To nie jest glupi pomysł.

5

Alimentowanie dorosłego dziecka nie jest obowiązkiem bezwzględnym i w dużej mierze  zależy od możliwości rodzica. W sytuacji, gdy córka uczy się  w systemie  zaocznym i może normalnie pracować, sąd może uznać, że jest samodzielna.  Alimenty należą się osobie, która nie ma możliwości usamodzielnienia się, a przecież podejmując naukę w szkole dla dorosłych  córce takie możliwości się pojawiły...  Dużo zależy od przedstawionych przez Was  argumentów i  oceny tego przez sąd. Zmiany szkół, problemy z nauką, nauka w systemie zaocznym to raczej nie działa na korzyść córki...
Bez dwóch zdań niezbędna jest Wam pomoc prawna i rzeczywiście warto skorzystać  z pomocy prawnej oferowanej przez MOPS.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Alimenty na dorosłe dziecko

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024