Witam wszystkich serdecznie.
W obecnej chwili posiadam orzeczenie o stopniu lekkim na duży ubytek słuchu. Staram się o wyższy stopień. W związku z tym chciałam się poradzić wszystkich ... może ktoś ma jakieś doświadczenie lub coś słyszał na ten temat?! Chodzi o to, że wcześniej składałam papiery tylko na słuch, tym razem dołączyłam także na dużą wadę wzroku i zaburzenia z napadami, zaburzenia adaptacyjne ( nerwica ).
Na jaki stopień mam szansę?
Czy jeśli dostanę wyższy stopień mam szansę starać się o jakiś zasiłek?
Pozdrawiam.
Nikt nie pomoże? ![]()
teraz o rentę jest bardzo trudno.
Wierzę że jest trudno o rente. Ale na jaki stopień mam szansę?
Witam wszystkich serdecznie.
W obecnej chwili posiadam orzeczenie o stopniu lekkim na duży ubytek słuchu. Staram się o wyższy stopień. W związku z tym chciałam się poradzić wszystkich ... może ktoś ma jakieś doświadczenie lub coś słyszał na ten temat?! Chodzi o to, że wcześniej składałam papiery tylko na słuch, tym razem dołączyłam także na dużą wadę wzroku i zaburzenia z napadami, zaburzenia adaptacyjne ( nerwica ).
Na jaki stopień mam szansę?
Czy jeśli dostanę wyższy stopień mam szansę starać się o jakiś zasiłek?
Pozdrawiam.
Gdzie składałaś wniosek/dokumenty do ZUS, KRUS, czy Powiatowego Ośrodka do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności?
"Podstawę do przyznania zasiłku pielęgnacyjnego stanowi orzeczenie o niepełnosprawności albo orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, wydane przez zespół orzekający o niepełnosprawności."
Składając wniosek, winnaś określić, dla jakich celów wnosisz o wydanie orzeczenia.
Z tego co się orientuję, to są takie rubryki do wypełnienia m.inn.: że prosisz o uzyskanie zasiłku pielęgnacyjnego.
Moim zdaniem, jeśli będzie przysługiwał ci zasiłek pielęgnacyjny, to otrzymasz go obligatoryjnie, czyli z urzędu.
Wybacz, ale nikt ci na forum nie udzieli odpowiedzi, na jaki stopień masz szansę.
Bo nikt nie jest tutaj władny, do orzekania w tym temacie.
Rozumiem, że się denerwujesz, ale spokojnie, dokumenty złożyłaś, to teraz czekaj na wezwanie na komisję.
Kiedy złożyłaś?
Dziękuje za odpowiedż ![]()
Złożyłam dokumenty w Powiatowym Ośrodku do spraw Orzekania o Niepełnosprawności. O dziwo po 2 tygodniach dostałam wezwanie na komisję ( zdziwiłam się że tak szybko ). W takim razie komisję mam we wtorek.
Denerwuję się trochę, bo nie wiem co mnie tam czekam. Nie mogę pracy znależć bo dziś potrzebują ludzi z umiarkowanym stopniem.
Wyczytałam właśnie że jakiś zasiłek pielęgnacyjny się należy, to jest jakieś 150zł, ale jeśli będe pracowała, do tego dostaje alimenty 300zł to wtedy lipa, bo jeśli przekroczę dochód tracę alimenty przez zasiłek. Chore to jest .... ![]()
Witaj Anetko ja mam syna który nie słyszy i ma stopień niepełnosprawności umiarkowany ,na stałe ma zasiłek pielęgnacyjny ,jeśli mogę zapytać ile decybeli masz niedosłuchu ?Niestety o rentę nie masz co składać papierów bo nie przyznają.
Oczywiście musisz mieć aktualne badanie słuchu na komisje.
Mam 70dB ubytku słuchu + wadę wzroku +4Dioptrie
No to wydaje mi się że niestety stopień lekki tylko się należy,mój syn ma 130 db i ma od urodzenia obustronny bardzo głęboki niedosłuch , ponieważ miałam różyczkę w ciąży w 6 tygodniu
,a napiszę jeszcze lepiej ,składałam wniosek o rentę socjalną i rehabilitacyjną i żadna się nie należy iż w orzeczeniu sądu napisali że jest częściowo niezdolny, że może pracować, w zamian za zadość uczynienie dostał stały zasiłek pielęgnacyjny w wysokości 153 zł ,phi śmieszne pieniądze ,obecnie pracuje jako osoba niepełnosprawna we Wrocławiu i ma własne pieniądze z czego jest bardzo zadowolony,Jego własne zarobione pieniądze ![]()
Wspomnę że syn od urodzenia miał stopień znaczny i co dwa lata stawał na komisji ,w wieku 17 lat dostał na komisji również znaczny,po 2 tygodniach dostałam dokumenty z komisji i jakież było moje zdziwienie
że napisane jest umiarkowany,dziwne że przez całe Jego życie nic się nie zmieniło a w wieku 17 lat tyle samo decybeli a stopień umiarkowany i właśnie od tego zaczęło się dlaczego na komisji Pani stwierdziła znaczny a w dokumentach dostarczonych do mnie przyszło umiarkowany,stwierdzili że jednak osoba niesłysząca, niedosłysząca może w pełni pracować ,jeżeli by dostał znaczny stopień jak na początku było powiedziane, kończąc 18 lat został by niezdolny całkowicie i dlatego Pani na komisji się pomyliła albo nie pomyślała że dając znaczny -oznacza niezdolny całkowicie no i właśnie o tą rentę im chodziło żeby nie dać.
Utrudniają bardzo w życiu ,a już nie powiem jak traktują ludzi.
Napiszę jeszcze coś co nie zapomnę do końca życia.
Byłam świadkiem na komisji jak kobieta przyszła z dzieckiem,no można powiedzieć już dorosłą osobą bo skończył 18 lat na komisje,chłopak miał zespół Downa a Pani z ZUS stwierdziła że jest już osobą dorosłą i ma wejść sam ,że sobie poradzi,no więc matka została za drzwiami ,wiecie co?- za 2 minuty wychodzi Pani orzecznik i się pyta matce od kiedy dziecko choruje na zespół Dawna!Boziu!Wiecie co śmiech na sali ,przecież ta choroba to nie jest katar że się nabywa ,z tym sie rodzi,niestety nie przyznała renty ,ale matka się odwołała i przyznali Jej sądownie,także może nie poddawaj się jak doczytałam masz jeszcze problem ze wzrokiem ![]()
Dziękuje za odpowiedż Basiu.
No tak .. wiem że to jest paranoja co w tym naszym kraju się dzieje ..
NO zobaczymy, komisję mam we wtorek.
Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz .. zaburzenia lękowe z napadami, adaptacyjne .. czy na to tez można dostać grupę?
Może ktoś był w takiej sytuacji?!
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności:
§ 32. 1. Przy kwalifikowaniu do znacznego, umiarkowanego i lekkiego stopnia niepełnosprawności bierze się pod uwagę zakres naruszenia sprawności organizmu spowodowany przez:
(...)
2) choroby psychiczne, w tym:
a) zaburzenia psychotyczne,
b) zaburzenia nastroju, począwszy od zaburzeń o umiarkowanym stopniu nasilenia,
c) utrwalone zaburzenia lękowe o znacznym stopniu nasilenia (...).
W orzekaniu o stopniu niepełnosprawności zawsze bierze się pod uwagę, w jakim stopniu choroba powoduje niepełnosprawność. Posiadanie danej jednostki chorobowej nie jest jednoznaczne z określonym stopniem niepełnosprawności. Orzeczenie wydaje komisja ds. orzekania o stopniu niepełnosprawności na wniosek osoby zainteresowanej, konieczne jest dołączenie zaświadczenia lekarskiego wydanego przez lekarza prowadzącego na odpowiednim druku.
Przy orzekaniu o stopniu niepełnosprawności osoby, która ukończyła 16 rok życia, bierze się pod uwagę:
1) zaświadczenie lekarskie zawierające opis stanu zdrowia, rozpoznanie choroby zasadniczej i chorób współistniejących, potwierdzone aktualnymi wynikami badań diagnostycznych, wydane przez lekarza, pod którego opieką lekarską znajduje się osoba zainteresowana, oraz inne posiadane dokumenty mogące mieć wpływ na ustalenie stopnia niepełnosprawności;
2) ocenę stanu zdrowia wystawioną przez lekarza - przewodniczącego składu orzekającego, zawierającą opis przebiegu choroby zasadniczej oraz wyniki dotychczasowego leczenia i rehabilitacji, opis badania przedmiotowego, rozpoznanie choroby zasadniczej i chorób współistniejących oraz rokowania odnośnie do przebiegu choroby;
3) wiek, płeć, wykształcenie, zawód i posiadane kwalifikacje;
4) możliwość całkowitego lub częściowego przywrócenia zdolności do wykonywania dotychczasowego lub innego zatrudnienia - poprzez leczenie, rehabilitację lub przekwalifikowanie zawodowe;
5) ograniczenia występujące w samodzielnej egzystencji i uczestnictwie w życiu społecznym;
6) możliwość poprawy funkcjonowania osoby zainteresowanej w samodzielnej egzystencji oraz w pełnieniu ról społecznych - poprzez leczenie, rehabilitację, zaopatrzenie w przedmioty ortopedyczne, środki pomocnicze, środki techniczne, usługi opiekuńcze lub inne działania.
§ 30. Standardy w zakresie kwalifikowania do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności zawierają kryteria określające naruszenie sprawności organizmu powodujące:
1) czasową pomoc w pełnieniu ról społecznych, co oznacza konieczność udzielenia pomocy, o której mowa w § 29 ust. 1 pkt 3, w okresach wynikających ze stanu zdrowia;
2) częściową pomoc w pełnieniu ról społecznych, co oznacza wystąpienie co najmniej jednej okoliczności, o których mowa w § 29 ust. 1 pkt 3.
§ 29. 1. Standardy w zakresie kwalifikowania do znacznego stopnia niepełnosprawności zawierają kryteria określające skutki naruszenia sprawności organizmu powodujące:
1) niezdolność do pracy - co oznacza całkowitą niezdolność do wykonywania pracy zarobkowej z powodu fizycznego, psychicznego lub umysłowego naruszenia sprawności organizmu;
2) konieczność sprawowania opieki - co oznacza całkowitą zależność osoby od otoczenia, polegającą na pielęgnacji w zakresie higieny osobistej i karmienia lub w wykonywaniu czynności samoobsługowych, prowadzeniu gospodarstwa domowego oraz ułatwiania kontaktów ze środowiskiem;
3) konieczność udzielania pomocy, w tym również w pełnieniu ról społecznych - co oznacza zależność osoby od otoczenia, polegającą na udzieleniu wsparcia w czynnościach samoobsługowych, w prowadzeniu gospodarstwa domowego, współdziałania w procesie leczenia, rehabilitacji, edukacji oraz w pełnieniu ról społecznych właściwych dla każdego człowieka, zależnych od wieku, płci, czynników społecznych i kulturowych.
2. Przez długotrwałą opiekę i pomoc w pełnieniu ról społecznych rozumie się konieczność jej sprawowania przez okres powyżej 12 miesięcy w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 i 3.
We wniosku pisze, że to zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia jest ważne 30 dni od daty wystawienia.
Dlatego komisja musi się zmieścić w tym terminie.
Anetko, mam pytania do ciebie.
Powiedz mi, jakie dokumenty składałaś, czy np.: kserokopie wypisów ze szpitali, kserokopie kart historii choroby od lekarzy, u których się leczyłaś. Czy w wezwaniu na komisję, żądano dostarczenia oryginałów dokumentów, lub jakichś jeszcze dodatkowych?
Tak myślę, żeby wystąpić w sprawie mamy, bo druki już trochę czasu leżą.
Witaj
Zasiłek Pielęgnacyjny 153 zł należy się osobie niepełnosprawnej o stopniu znacznym oraz umiarkowanym.Żeby dostać zasiłek na stopień umiarkowany niepełnosprawność musi być od urodzenia lub musi powstać w trakcie nauki.
Nie musisz się obawiać że jeśli będziesz pracować to Ci go odbiorą ,zasiłek pielęgnacyjny jest wypłacany bez kryterium dochodowego.
Jeżeli dostaniesz orzeczenie o stopniu lekkim to zawsze możesz się odwołać od tej decyzji ,masz na to 14 dni.
Basiu ... czy jak dobrze rozumiem że przy zaburzeniach lękowych można nawet dostać stopień znaczny?
żyworódka ...
Byłam w orzecznistwie tam dostałam wnioski dla lekarza do wypełniania i jeden dla Ciebie.
Potem u lekarza moja laryngolog wypełniła wniosek i dołączyła do tego audiogram ( badanie słuchu ). Pozostali lekarze okulista i psychiatra wypełnili tylko te wnioski. To do tego dołączyłam tylko kserokopię obecnego orzeczenia i tyle.
Pozdrawiam.
Anetko nie jestem lekarzem ale znam przypadki co mają orzeczenie w stopniu znacznym ale jak to Nasz ZUS potrafi wyleczyć Cię długopisem na komisji pisząc zdolna-y do pracy.
Mój syn jak pisałam jest niesłyszącym od urodzenia i niestety nie należy się renta a Jego koledzy mają i dostają rentę i też są niesłyszący co jest dziwne ,wiesz od czego to zależy?od humoru orzecznika który wpisze sobie co mu pasuje.
Dlaczego jest tak że w Polskich orzecznictwach siedzą lekarze którzy nie mają zielonego pojęcia o chorobach? Jestem święcie przekonana że jeżeli będą orzekać ludzi chorych na raka lub na poważne schorzenia psychiczne lekarze specjalizacji stomatolog to Boże miej w opiece wszystkich tych którzy są chorzy a mają zabierane ten gówniany pieniądz jakim jest renta.Wiesz ilu jest ludzi którym się należy renta a nie mają ,a ilu jest co mają a nie powinni dostać?Chore Państwo mamy po prostu i jest mi przykro że żyję w takim ![]()
Anetko nie poddawaj się jak pisałam,jeśli nie przyznają masz prawo się odwołać-powodzenia
Kobietki ale orzecznictwo w Zusie a w w Powiatowych/Miejskich Zespołach do spraw Orzekania o Niepełnosprawności to dwie różne instytucje ,
W Zusie lekarz orzecznik orzeka o niezdolności do pracy , wtedy dostaje się albo i nie rentę z tytułu tej niezdolności .
Natomiast w Powiatowych/Miejskich Zespołach do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności lekarz orzeka o stopniu niepełnosprawności do celów pozarentowych.
Kuradomowa .. tak wiem że w Powiatowych/Miejskich Zespołach do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności o rentę nie można się starać. W sumie to raczej nie liczę na rentę .. poczytałam dużo na ten temat, to w Zusie marne szanse mam na rentę.
Ważne abym dostała wyższy stopień, to będzie łatwiej znależć mi pracę, bo tym orzeczeniem o stopniu lekkim można teraz sobie o dupę wytrzeć. Nic on nam nie daje ...
Pozdrawiam.
Anetko byłaś na komisji?Miałaś mieć we wtorek ![]()
Tak z orzeczeniem komisji bywa różnie w zależności na kogo się trafi.
Ja z córką musiałam się odwoływać i powiem że nie na darmo.
Ciekawe czy Anetce się udało.....
Pozdrawiam
Witajcie.
No byłam, miałam komisję we wtorek, nie pisałam od razu, ponieważ nic tak na prawdę jeszcze nie wiem. Decyzja ma być w ciągu 2 tyg, także w przyszłym tygodniu się dowiemy. Ogólnie wydaje mi się że poszło dobrze. Trochę było pytań, wydaje mi się że odpowiedziałam wszystko jak należy i miejmy nadzieję że się uda zdobyć ten stopień.
Pozdr .. fajnie że pamiętacie ![]()
Hej.
Dostałam negatywną odpowiedź. Nie dali mi stopnia umiarkowanego.
Ech .. ![]()
Zgodnie z tym co przeczytałem (od 10 lat zajmuję się studentami niepełnosprawnymi) to na stopień umiarkowany nie masz niestety szans zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Aneta nie poddawaj się i pisz odwołanie ,
staniesz jeszcze raz na komisji tym razem w wojewódzkiej,
Ale koleżanka nie spełnia kryteriów. Gdyby posiadała orzeczenie o umiarkowanym stopniu lekarza orzecznika ZUS to taka szansa by była ponieważ do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności zalicza się zalicza się osobę z naruszoną sprawnością organizmu, niezdolną do pracy albo zdolną do pracy jedynie w warunkach pracy chronionej lub wymagającą czasowej albo częściowej pomocy innych osób w celu pełnienia ról społecznych. Ja bym się również zastanowił, czy staranie się o taki stopień ma sens. Ludzie nie zdają sobie często sprawy, jakie problemy mogą mieć w przyszłości np. ze znalezieniem pracy posiadając określone orzeczenia ponieważ pracodawca nawet jakby chciał to nie mógłby takiej osoby zatrudnić. A potem jest płacz, a anulować np. orzeczenia stałego w zasadzie się nie da.
Sama już nie wiem co o tym myśleć, znam osoby które też nie mają jako tako wielkiej choroby np podobnie jak u mnie ze słuchem i mają stopień umiarkowany. Krew mnie zalewa, bo wiem że teraz nie mam szans na normalną pracę.
Jak mam pracować w sklepie jeśli nie słyszę klientów?
Jak mam pracować w biurze skoro rozmowa telefoniczna u mnie odpada?
Gdzie mam pracować jak nie w zakładzie chronionym?
26 2014-11-28 14:48:21 Ostatnio edytowany przez Marcjano (2014-11-28 14:55:08)
To nie jest takie proste jak się wydaje.
Np amputacja nogi spowodowana powikłaniami cukrzycy pozwala na przyznanie stopnia znacznego na stałe, ale utrata w wypadku już nie. Każdy przypadek jest traktowany indywidualnie i ze względu na to do czego jest wydawane orzeczenie. Odwołać się można, ale cóż. Nie widzę dużych szans zmianę.
Marcjano a ty jesteś orzecznikiem, że wypowiadasz się że taki stopień się nie należy Anecie?
Aneta jeżeli ten stopień jest Ci potrzebny do podjęcia pracy to co masz do stracenia w odwoływaniu?
najwyżej go nie dostaniesz, przynajmniej nie będziesz miała żalu do siebie, że nie skorzystałaś z tej drogi.
28 2014-11-28 18:13:59 Ostatnio edytowany przez Marcjano (2014-11-28 18:18:12)
Marcjano a ty jesteś orzecznikiem, że wypowiadasz się że taki stopień się nie należy Anecie?
Aneta jeżeli ten stopień jest Ci potrzebny do podjęcia pracy to co masz do stracenia w odwoływaniu?
najwyżej go nie dostaniesz, przynajmniej nie będziesz miała żalu do siebie, że nie skorzystałaś z tej drogi.
Jestem osobą zajmująca się problemami niepełnosprawności w uczelni wyższej i stopniami niepełnosprawności wiec muszę wiedzieć jakie stopnie komu są przyznawane, żeby np. pomóc studentowi odwołać się od orzeczenia kiedy takie odwołanie jest zasadne. Takich orzeczeń widzę setki i znam przepisy orzecznictwa. A jak czegoś nie wiem to po prostu tam dzwonię. Ten przypadek też konsultowałem, ale żeby powiedzieć definitywnie musiałyby być znane szczegóły. Wystarczyłoby samo uzasadnienie, żeby wiedzieć czy można coś ugrać. Na niekorzyść działa też to, że przepisy uległy znacznemu zaostrzeniu i faktycznie może być tak, że ktoś posiada umiarkowane orzeczenie z podobnymi schorzeniami, ale wydane wcześniej. Orzeczenie na stałe bardzo trudno podważyć, natomiast zaobserwowałem szczególnie w tym roku, że studenci przychodzący z wnioskiem o stypendium dostają niższe stopnie, a wszystkie odwołania są odrzucone. W tym roku nie było żadnego pozytywnie rozpatrzonego, a w latach poprzednich się zdarzały.
witam chciałam się dowiedzieć kiedyś dawno miałam grupę umiarkowana i ona straciła już ważność i teraz składam od nowa na grupę we wniosku muszę wpisać ze miałam kiedyś grupę z góry dzięki?