Bazylia - pytanie do osób znających się na roślinach. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Bazylia - pytanie do osób znających się na roślinach.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Bazylia - pytanie do osób znających się na roślinach.

Nie było mnie parę dni w domu, wchodzę dziś do kuchni z wizją pysznego makaronu z bazyliowym pesto, patrzę, a moja roślinka wygląda tak:

http://i62.tinypic.com/5es6dc.jpg

http://i61.tinypic.com/1zn05zm.jpg

Co się stało się? wink Choróbsko jakieś?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Iceni (2014-10-24 13:16:39)

Odp: Bazylia - pytanie do osób znających się na roślinach.

Czy na liściach pojawił się taki  biały lub biało szary nalot niedaleko lub na plamach?

3

Nie. Nalotu nie ma. Tylko te plamki, niektóre białe, jakby odbarwione, inne brązowe, jak przypalone papierosem.

4

U mnie bazylia zawsze tak wygląda, gdy poskąpię jej wody.

Edit:
Właśnie przeczytałam, że są to objawy przelania.

Chyba nie pomogłam. sad

5 Ostatnio edytowany przez Iceni (2014-10-24 13:34:02)

A czy w miejscu,w którym stała podczas twojej nieobecności było raczej chłodno i wilgotno?
Czy na przykład w nocy zbiera się rosa na szybach?

Edit: Wielokropek wspomniała o przelaniu - też możliwe. Może chciałaś jej zrobić dobrze i podlałaś więcej niż zwykle przed wyjazdem = większa wilgotność i niższa temperatura w kuchni (bo nie gotowałaś ).

Wynieś ją jak możesz na dwór lub na balkon, w półcień, w przewiewne miejsce. Poobrywaj najbardziej uszkodzone liście. Nie podlewaj zbyt obficie.

Jeżeli zacznie puszczać zdrowe liście poprzycinaj najbardziej gołe gałązki zostawiając jedno lub dwa kolanka, powinny poodbijać  z boku. Jezeli w ciągu 2 tygodni jej aie nie poprawi to wyrzuć. Bazylia nie jest rośliną długowieczną, trudno ją się "leczy".

6

Wielokropku to dziwne bo to wygląda na chorobę która powstaje przy zbyt dużej wilgotności. Szkoda że zdjęcia nie są ciutek większe bo być może to mączniak.

7

Znając życie, to ona najpierw mocno podeschła, jak mnie nie było, a potem małżonek przypomniał sobie, że miał podlewać bazylię, i zalał ją całym wiadrem wody roll Dziękuję, Dziewczyny, postąpię, jak radzi Iceni, może uda się ją jeszcze uratować.

Rozumiem, że uszkodzonych liści zjeść nie wolno?

8 Ostatnio edytowany przez Iceni (2014-10-24 13:42:55)

Też myslalam o mączniaku dlatego pytalam o nalot. Choc moze byc jeszcze za wczesnie żeby się pojawił.

Jakkolwiek by nie było - bazylia jest wrazliwa na ataki grzybów wszelakich kiedy jest chlodno i wilgotno -  a że to roślina do wszamania - stosowanie preparatow grzybobójczych odpada tongue

Edit: jezeli na liściach nie ma nalotu, plesni ani nic nie-liściowego to możesz je zjesc. Nawet jezeli to atak jakiejs grzybni, to szkodliwe są, o ile są, zarodniki, a nie sama grzybnia jako taka.
Nie będziesz ich poza tym jeść kilogramami przez miesiąc big_smile

9

Większa fota:

http://i62.tinypic.com/2mpczo2.jpg

Edit: Bazylia stoi w kuchni na parapecie, w kuchni jest bardzo ciepło (25 stopni ogrzewania zwykłego plus podłogowe), wilgotno...eee...raczej nie jest.

Edit 2: Dzięki, Iceni! smile

10

A jak wygląda spód tych liści? Może są ślady pajęczynki?

11

Na spodzie liści nie ma niczego podejrzanego, widać tylko "spody" tych plamek, takie jakby przeżarte na drugą stronę.

Aha - dwa liście w tej doniczce są jednolicie ciemnobrązowe do połowy, bez żadnych plamek.

12 Ostatnio edytowany przez Iceni (2014-10-24 13:53:26)

Zjedz co się da, co się nie da wyrzuc big_smile resztę przewietrz i czekaj az odrosnie big_smile

Tylko nie przemroź gdzies na tym balkonie czy ogródku - na noc zabieraj do domu.

13

Do dzisiejszego obiadu to ja ją mogę w sumie całą zużyć big_smile O ile na 100% nie jest toto szkodliwe, bo jeść będzie i dziecko.

14

Skoro stało w domu na parapecie to nic się nie przywlekło tongue Nie jest to więc jakaś afrykanska zaraza big_smile

15

Miałam kiedyś coś podobnego na roślinach, z tą różnicą, że maleńkie  pajęczynki  sfrunęły  na łodygi. Zauważyłam dopiero  dużo później, jak już się część liści zniszczyła.  Umyłam roztworem płynu do naczyń i zeszło. Roślina nie nadawała się do spożycia,  ma się rozumieć.

16

Iceni, dzięki, że jesteś big_smile

I dziękuję jeszcze raz wszystkim smile

17

BaboOsiadła ja też myślę, że to nic poważnego i można spożytkować do obiadu.:)

18

Dzięki smile Problem zostanie pożarty smile

19

Miałam coś podobnego na mojej bazylii tylko od spodu. Byłam pewna, że to jakieś robaki i wykarczowałam całe krzaczki :-(

20

Z bazylią też miałam problem - albo ją przelewałam albo przesuszałam i ciągle był problem i kupowałam nową. Zamontowałam specjalny system do podlewania ktory wyczuwa wilgotność ziemi i sam wie kiedy i ile podlac roslinke. Urządzenie kupowałam za ok 200 zl na blumat pl.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Bazylia - pytanie do osób znających się na roślinach.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024