drogie mamy i przyszłe mamy ,mam pytanie co sądzicie o materacyku dla niemowlaka,pytam ,bo smam nie wiem już co myślec..mianowicie dostałam łóżeczko i materacy po moim chrzesniaku,który od 6 mc spał z rodzicami w łożku :-) jest firmy mamas and papas,czysciutki itp.ale ludzie mi różnie mówią,....że powinnam kupic nowy,ze wzgledu na odkształcenia po dziecku...pot... i bakterie,które pochłonął...i ze niby może mieć problemy ze snem???a inni twierdzą,ze też mieli po pierwszym dziecku uzywany materac do drugiego,jak Wy uwazacie kupić nowy czy nie ,bo ja juz ogłupiałam :-)
Wiesz co. Bo znajdziesz i takie i takie opinie. Teoretycznie materac mało używany, ale dla mnie jest to rzecz osobista i uważam, że każdy człowiek powinien mieć swój nowy materac.
Ale z drugiej strony jak widzisz że ten materac jest jak nowy a pokrowiec wypierzesz to już jak uważasz.
Ja też nie pomogę do końca, bo wiem, że powinno się zmieniać takie materacy, ale z drugiej strony jak rodzeństwo na nim śpi, to pewnie ludzie po pierwszym dziecku nie kupują nowego. Tyle tylko, że rodzeństwo naturalnie wymienia między sobą wszelkie bakterie, więc to trochę inna sytuacja.
Ja bym kupiła nowy. My mamy porządny materac, który kosztował dwa razy więcej niż łóżeczko i on jest w pokrowcu, na to czasem kładliśmy jeszcze pieluchę. Nasz syn ulewał i zdarzało się, że i materac był mokry. I jestem pewna, że on ten zapach czuł, bo wiele razy ciskał się, gdy leżał blisko świeżego kleksa - a materaca nie wypierzesz niczym. No i teraz mały nie ulewa, na materacu nie ma śladu, też byś powiedziała, że wygląda jak nowy. Odkształcony nie jest i pewnie nie będzie, bo specjalnie takiego szukaliśmy. Ale bym go zmieniła, gdybym kiedyś mogła mieć drugie dziecko.
4 2014-11-19 18:31:22 Ostatnio edytowany przez vinnga (2014-11-19 21:58:00)
No tak, mały człowiek produkuje strasznie dużo płynów
i spora ich część jednak ląduje w piance materaca... to trochę jak z bielizną, tylko piany nie wypierzesz. Polecam jednak kupić coś nowego - ja dla siebie kupowałam na niedozwolony link zdaje się, że dziecięce też tam mają
powodzenia !