Bóle brzucha i inne symptomy, co to może być? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Bóle brzucha i inne symptomy, co to może być?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Bóle brzucha i inne symptomy, co to może być?

Witam.
Troszkę głupio mi tutaj o tym pisać, ale nie bardzo mam z kim porozmawiać, Angielska służba zdrowia jest jaka jest, a do Polski na tą chwilę wybrać się nie mogę. Więc może ktoś z was się orientuje co może mi być. 

Mój problem zaczął się ponad rok temu, jeżeli nie wcześniej.
Po zjedzeniu czegoś cięższego/tłustego, bolał mnie brzuch i dostawałam jak to ja nazywam "atak" czyli: okropny ból brzucha, biegunka prawie całonocna oraz nagła zmiana "temperatury" (nie jestem pewna jak to nazwać), w jednej chwili było mi gorąco, a w drugiej zaraz zimno. Do tego czasami, nie zawsze, ale czasami skurcze. Tak mam do tej pory. Jednak od jakiegoś czasu brzuch boli mnie znacznie częściej. A od jakiegoś czasu brzuch boli mnie praktycznie cały czas z większymi lub mniejszymi przerwami. W piątek miałam bardzo mocne skurcze, które mnie męczyły, pod wieczór nasiliły się i miałam bardzo nieprzyjemne odbijanie, które okropnie cuchnęło oraz gazy.
OD tamtej pory cały czas boli mnie bardziej dolna część brzucha, chociaż staram się jeść lekko. Cały czas odbija mi się tak samo jak wspomniałam wyżej i mam gazy. Po każdym posiłku, po dość niedługim czasie muszę iść do toalety, raczej nie mam biegunki, ale jednak muszę często odwiedzać toaletę. Jest mi dość chłodno (chociaż to u mnie dość normalne) i ogólnie to jest wycieńczające, jestem zmęczona i najchętniej nie wychodziłabym z łóżka, o 22-23 już bym najchętniej poszła spać.

Za każdą podpowiedź dziękuję.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Bóle brzucha i inne symptomy, co to może być?

Powinnaś iść do lekarza.To mogą być  różne rzeczy. Od roku, to bardzo długo. Nie lekceważ, bo to może być coś bardzo poważnego.

3

Byłam, na początku. Lekarka mi powiedziała, że to nietolerancja tłuszczu/tłuszczy. Przepisała jakieś tabletki i ogólnie zbagatelizowała sprawę.

4

Skoro byłaś na początku i poprawy nie widać to ja bym biegiem gnała z powrotem do lekarza.i była tak upierdliwa aż by jakiś konkretnych badań nie zrobił.Bo wierzę że zdajesz sobie sprawę że to może być zwykła niestrawność(ale tak długo?)Zapalenie np.wątroby lub trzustki(co jest możliwe)lub nawet zmiany nowotworowe(co też może być możliwe ,a czego Ci nie życzę)Także nie wiem czemu odwlekasz kolejne wizyty u lekarza?

5

Hm, a moim daniem to mogą być objawy zespołu jelita drażliwego. Jest temat, gdzie dziewcyny pisały swoje objawy. Boli Cię dół brzucha, więc tak, jak przebiegają jelita. Poza tym, ja też to mam/miałam, bo od jakiegoś czasu radzę sobie z tym. Objawy miałam podobne, z tym że mnie bardziej ból chwytał i kuło mnie po bokach, i też często latałam do toalety, raz miałam biegunkę a raz zatwardzenie, na to nie było reguły. Kłucie i takie promieniowanie potrafiło się bez przerwy utrzymywać przez 4 dni, potem na chwilę odpuszczało a następnie znowu wracało. Niektóre osoby właśnie po takich objawach myślą, że to coś bardzo groźnego. Oczywiście radziłabym dla pewności zrobić sobie usg jamy brzusznej i jeśli z narządami będzie wszystko oki to spróbuj zamiast cukrem, słodzić wszystko miodem. Dla mnie miód właśnie okazał się zbawieniem w takich dolegliwościach smile

6

Mi też to wygląda na IBS (sam mam), ale mimo wszystko lepiej się udać do lekarza żeby wykluczyć poważniejsze schorzenia. Ja mam od kilku dni nawrót IBS. Masakra

7

Niekoniecznie IBS, mam podobne objawy, a zdiagnozowano u mnie refluks dwunastniczo-żołądkowy.
Powinnaś odwiedzić dobrego gastrologa. On już będzie wiedział, co robić. Pewnie na początek gastroskopia.

8 Ostatnio edytowany przez Marcjano (2014-10-13 09:51:54)

IBS często współistnieje właśnie z refluksem. Ja mam to i to:) Ale tak. Musowo gastrolog żeby wyeliminować poważniejsze choroby.

9

Marcjano napisał/a:

IBS często współistnieje właśnie z refluksem. Ja mam to i to:) Ale tak. Musowo gastrolog żeby wyeliminować poważniejsze choroby.

O, tego nie wiedziałam.
Jak się diagnozuje IBS?

10

Leeahlee napisał/a:

Witam.
Troszkę głupio mi tutaj o tym pisać, ale nie bardzo mam z kim porozmawiać, Angielska służba zdrowia jest jaka jest, a do Polski na tą chwilę wybrać się nie mogę. Więc może ktoś z was się orientuje co może mi być. 

Mój problem zaczął się ponad rok temu, jeżeli nie wcześniej.
Po zjedzeniu czegoś cięższego/tłustego, bolał mnie brzuch i dostawałam jak to ja nazywam "atak" czyli: okropny ból brzucha, biegunka prawie całonocna oraz nagła zmiana "temperatury" (nie jestem pewna jak to nazwać), w jednej chwili było mi gorąco, a w drugiej zaraz zimno. Do tego czasami, nie zawsze, ale czasami skurcze. Tak mam do tej pory. Jednak od jakiegoś czasu brzuch boli mnie znacznie częściej. A od jakiegoś czasu brzuch boli mnie praktycznie cały czas z większymi lub mniejszymi przerwami. W piątek miałam bardzo mocne skurcze, które mnie męczyły, pod wieczór nasiliły się i miałam bardzo nieprzyjemne odbijanie, które okropnie cuchnęło oraz gazy.
OD tamtej pory cały czas boli mnie bardziej dolna część brzucha, chociaż staram się jeść lekko. Cały czas odbija mi się tak samo jak wspomniałam wyżej i mam gazy. Po każdym posiłku, po dość niedługim czasie muszę iść do toalety, raczej nie mam biegunki, ale jednak muszę często odwiedzać toaletę. Jest mi dość chłodno (chociaż to u mnie dość normalne) i ogólnie to jest wycieńczające, jestem zmęczona i najchętniej nie wychodziłabym z łóżka, o 22-23 już bym najchętniej poszła spać.

Za każdą podpowiedź dziękuję.

A jaki lekarz cię wtedy diagnozował i ile razy byłaś w ciągu tego roku u lekarza?

11 Ostatnio edytowany przez Marcjano (2014-10-13 14:46:32)

Cynicznahipo napisał/a:
Marcjano napisał/a:

O, tego nie wiedziałam.
Jak się diagnozuje IBS?

Generalnie nie ma jakichś konkretnych badań. Polega to głównie na tym, że wyklucza się inne poważne choroby. W IBS obraz jelita najczęściej jest prawidłowy (czyli kolonoskopia). Badania wychodzą prawidłowe, natomiast są problemy gastryczne polegające na nieprawidłowej perystaltyce jelit od zaparć do biegunek, a czasami na zmianę to i to. Są też takie paradoksy, że jelito pracuje wręcz zbyt mocno a mimo to są zaparcia. Generalnie często jest to po prostu ból brzucha po jedzeniu, wzdęcia, owczy kał (takie małe kulki), które to zanikają po wypróżnieniu. Często sytuacje stresowe powodują IBS. Niestety jest to choroba niewyleczalna i można tylko łagodzić jej objawy. IBS może być też przyczyną refluksu. Ja mam tak, że często objawy refluksu nasilają się wraz z objawami IBS, a jak łagodnieją to obu chorób. Tak na dobrą sprawę przyczyny IBS nie są do końca poznane, więc leczenie jest tylko objawowe.

12

Marcjano napisał/a:
Cynicznahipo napisał/a:
Marcjano napisał/a:

O, tego nie wiedziałam.
Jak się diagnozuje IBS?

Generalnie nie ma jakichś konkretnych badań. Polega to głównie na tym, że wyklucza się inne poważne choroby. W IBS obraz jelita najczęściej jest prawidłowy (czyli kolonoskopia). Badania wychodzą prawidłowe, natomiast są problemy gastryczne polegające na nieprawidłowej perystaltyce jelit od zaparć do biegunek, a czasami na zmianę to i to. Są też takie paradoksy, że jelito pracuje wręcz zbyt mocno a mimo to są zaparcia. Generalnie często jest to po prostu ból brzucha po jedzeniu, wzdęcia, owczy kał (takie małe kulki), które to zanikają po wypróżnieniu. Często sytuacje stresowe powodują IBS. Niestety jest to choroba niewyleczalna i można tylko łagodzić jej objawy. IBS może być też przyczyną refluksu. Ja mam tak, że często objawy refluksu nasilają się wraz z objawami IBS, a jak łagodnieją to obu chorób. Tak na dobrą sprawę przyczyny IBS nie są do końca poznane, więc leczenie jest tylko objawowe.

Dzięki. Zapytam o to lekarza w przyszłym miesiącu.

13 Ostatnio edytowany przez Leeahlee (2014-10-13 19:33:38)

Dziękuję wszystkim za porady. Właśnie rano byłam u lekarza, bo w nocy ten brzuch porządnie dał mi popalić. I koniec końców nie wyspałam się ani ja, ani mój ukochany.

Marcjano napisał/a:

IBS często współistnieje właśnie z refluksem.

Ano i lekarz stwierdził, że mam właśnie IBS oraz refluks i przepisał mi tabletki, które ponoć są na to skuteczne. Zobaczymy czy pomogą.

Iceni, byłam kilka razy nie wiem dokładnie ile, ale za każdym razem, kończyło się to jak kończyło. Dopiero teraz wyszło coś innego. U GP, skierowania dalej nie dostałam.

14

Leeahlee napisał/a:

Dziękuję wszystkim za porady. Właśnie rano byłam u lekarza, bo w nocy ten brzuch porządnie dał mi popalić. I koniec końców nie wyspałam się ani ja, ani mój ukochany.

Marcjano napisał/a:

IBS często współistnieje właśnie z refluksem.

Ano i lekarz stwierdził, że mam właśnie IBS oraz refluks i przepisał mi tabletki, które ponoć są na to skuteczne. Zobaczymy czy pomogą.

Iceni, byłam kilka razy nie wiem dokładnie ile, ale za każdym razem, kończyło się to jak kończyło. Dopiero teraz wyszło coś innego. U GP, skierowania dalej nie dostałam.

Bez specjalnej diety nie ma nawet mowy o poprawie.
Ja leczę się prywatnie u gastrologa - podstawa to dieta. Zero smażonego, duszonego, pieczonego. Gotowane mięsko i warzywa, żadnych surowych warzyw, ani owoców na początku, żadnych słodyczy, ograniczyć sól i cukier, zero gazowanego...i tak dalej. Do tego leki. I fakt, po 6 tygodniach czuję ulgę.

15

No niestety leczenie tego jest długie, a można nawet powiedzieć, że przewlekłe bo praktycznie są to choroby nieuleczalne z nawrotami. Błędy dietetyczne są mniej wybaczalne niż u innych ludzi. U mnie też tylko dieta daje jako takie efekty plus jeden środek ulcetrol na żołądek i debutir na jelita.

16

Jestem tego swiadoma. Wlasnie doktor mowil, ze to kwestia diety oraz stresu, ktorego w zyciu ostatnio mam troche, wiec pewnie te ataki nasilily sie na tle nerwowym, a do tego doszlo moje zamilowanie do slodyczy.
A wiec i ta dieta bedzie dla mnie trudna.

Cynicznahipo napisał/a:

Zero smażonego, duszonego, pieczonego. Gotowane mięsko i warzywa, żadnych surowych warzyw, ani owoców na początku, żadnych słodyczy, ograniczyć sól i cukier, zero gazowanego...i tak dalej. Do tego leki. I fakt, po 6 tygodniach czuję ulgę.

Dziekuje za wskazowki. A mozesz mi powiedziec jak jest z jogurtami?

Macie morze jakas strone z pomyslami na takie dania/przepisami?

Marcjano napisał/a:

No niestety leczenie tego jest długie, a można nawet powiedzieć, że przewlekłe bo praktycznie są to choroby nieuleczalne z nawrotami. Błędy dietetyczne są mniej wybaczalne niż u innych ludzi. U mnie też tylko dieta daje jako takie efekty plus jeden środek ulcetrol na żołądek i debutir na jelita.

I to mnie wlasnie przeraza, ale zawsze moglo byc gorzej. smile
Mi lekarz przepisal mebeverine oraz omeprazol.

17

Leeahlee napisał/a:

To jak nie pomogą to poproś o konsultację z innym lekarzem, napisz complain albo konkretnie poproś o skierowanie do specjalisty.
Nie daj się im zbywać byle czym tongue

18

Iceni napisał/a:
Leeahlee napisał/a:

To jak nie pomogą to poproś o konsultację z innym lekarzem, napisz complain albo konkretnie poproś o skierowanie do specjalisty.
Nie daj się im zbywać byle czym tongue

Na razie cos sie ruszylo, ale jezeli nie pomoze, a oni nie beda na to reagowac, chyba bede musiala to zrobic, bo juz naprawde mam dosc bolu.

19 Ostatnio edytowany przez Marcjano (2014-10-15 07:53:37)

Poza tym co Ci przepisał teraz lekarz i zmianą diety w tych schorzeniach nie można nic innego zrobić. Mi mocno pomógł debutir który odżywia jelito i je regeneruje. Ale nawroty są i będą. Tego nie da się uniknąć. Z domowych sposobów można polecić miody ziołowe (najlepiej rumiankowy), kleik z siemienia na wieczór, który działa ochronnie na śluzówkę żołądka. Przy takich schorzeniach najważniejsze to zadbać właśnie o ochronę śluzówki żołądka i ibs, żeby nie doprowadzić się do groszego stanu, chociaż na dzisiejszy stan wiedzy medycznej w prawidłowej osłonie nie powinno do pogorszenia się stanu dojść.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Bóle brzucha i inne symptomy, co to może być?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024