alimenty - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1

Temat: alimenty

witam! Mam może nietypowe pytanie ale chcę się pozbyć zasądzonych przez sąd alimentów na córkę.Dlaczego ?Po 1 od trzech lat nie otrzymuję ani grosza 2.ojciec mojej córki robił mi "piekło" w życiu że musi płacić więc zrezygnowałam z komorniczego ściągania alimentów po 3. ułożyłam sobie na nowo życie a to że mam zasądzone alimenty ciągnie się za mną i nie mogę np dostać rodzinnego bo wliczają mi te zasądzone przez sąd alimenty. Stąd pytanie czy ktoś wie czy można wystąpić do sądu o zniesienie alimentów? PILNE!!!!!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: alimenty

A po co zrezygnowałaś co to znaczy piekło ?

3

A czy ojciec dziecka ma pełne prawa rodzicielskie? Bo skoro to taki uciążliwy typ to może dogadaj się z nim i powoedz że zrezygnujesz z alimentów ale chcesz mu odebrać prawa rodziciwlskie.

Skoro nie zależy ci na alimentach to żebyś chociaż na tym zyskała

4

dorens napisał/a:

...zrezygnowałam z komorniczego ściągania alimentów po 3. ułożyłam sobie na nowo życie a to że mam zasądzone alimenty ciągnie się za mną i nie mogę np dostać rodzinnego bo wliczają mi te zasądzone przez sąd alimenty. ...

Komornik wystawi Ci zaświadczenie o nieściągalności alimentów, co spowoduje, że zasądzone alimenty nie będą wliczane do dochodu.

5 Ostatnio edytowany przez Kathy08 (2014-10-03 10:38:45)

dorens napisał/a:

Po 1 od trzech lat nie otrzymuję ani grosza 2.ojciec mojej córki robił mi "piekło" w życiu że musi płacić więc zrezygnowałam z komorniczego ściągania alimentów po 3. ułożyłam sobie na nowo życie a to że mam zasądzone alimenty ciągnie się za mną i nie mogę np dostać rodzinnego bo wliczają mi te zasądzone przez sąd alimenty.

Pytanie, jeżeli Autorka SAMA zrezygnowała z komorniczego ścigania alimentów (co wynika z Jej wypowiedzi) , to czy komornik w ogóle wystawi zaświadczenie o nieściągalności alimentów?

do kicur: PIEKŁO w tym wypadku oznacza złośliwe uprzykrzanie życia, być może wyzwiska, groźby i inne takie zachowania, nie zawsze nadające się do zgłoszenia na policję. Właśnie DLATEGO nie mam alimentów na dziecko.
Czasami spokój matki i dziecka jest ważniejszy niż przykładowe 300zł alimentów, o które trzeba walczyć i  siłą wydzierać ojcu dziecka z gardła.
Tym bardziej, że Autorka na nowo ułożyła sobie życie.
Moim zdaniem, w takim przypadku, dobrze by było jednak przy okazji pozbawić ojca praw rodzicielskich.

6

Kathy08 napisał/a:

Pytanie, jeżeli Autorka SAMA zrezygnowała z komorniczego ścigania alimentów (co wynika z Jej wypowiedzi) , to czy komornik w ogóle wystawi zaświadczenie o nieściągalności alimentów?

Jeśli autorka zrobi najprostszą rzecz w życiu, czyli bedzie kontynuować egzekucje alimentów, które jak wiemy są nieściągalne, zaświadczenie takie otrzyma a to rozwiąże jej problem.
Pozbawienie praw rodzicielskich nie zdejmuje z ojca obowiązku alimentacyjnego.
Matka nie może zrzec się alimentów na dziecko.

7

A czy twój były maż jest pijakiem?

8

Witam kicur po pierwsze ojciec mojej córki nie był moim mężem i nie jest alkoholikiem ale ponoć ma papiery od psychiatry , choć ja podejrzewam że załątwione , jest sądownie pozbawiony praw rodzicielskich. Kicur po krótce "piekło" to to że przez długi czas bałam się sama wychodzić z domu gdyż on był nieobliczalny dopuszczał się rękoczynów względem mnie a najgorsze było to że przez 4 lata mieszkałam w tym samym bloku i klatce co on , więc wyzwiska walenie po drzwiach itd były codziennością, Nawet mieliśmy sporawe w sądzie o groźby karalne i ma zakaz zbliżania się do nas. Tak więc miałam dość szarpaniny o marne 200 złotych których i tak nie dostawałam bo komornik jak mu ściągał to ja dostawałam co trzy miesiące jakieś 38 zł (poprostu żałosne ale prawdziwe) Dlatego chcę sądownie pozbyć się poniekąd można powiedzieć przeszłości. A komornik niestety nie może takiego zaświadczenia wystawić bo dla instytucji takich jak np.MOPS liczy się że są zasądzone ale nie ważne że nieściągalne. MASAKRA!!

9

dorens alimentów zrzec się nie można. mogłoby to zrobić samo dziecko, ale dopiero po uzyskaniu pełnoletności. Ty próbując zrzekać się alimentów będziesz działać niejako na niekorzyść dziecka zrzekając się środków do życia. Poza tym są to decyzje wykraczające poza podstawową decyzyjność za dziecko i w pierwszej kolejności trzeba by było wystąpić do Sądu o wyrażenie zgody o podjęcie czynności prawnej w imieniu małoletniego. A dopiero potem o zrzeknięcie.
Możesz spróbować, ale raczej masz małe szanse, bo Sąd będzie kierował się dobrem małoletniego.

10

dorens napisał/a:

...Tak więc miałam dość szarpaniny o marne 200 złotych których i tak nie dostawałam bo komornik jak mu ściągał to ja dostawałam co trzy miesiące jakieś 38 zł (poprostu żałosne ale prawdziwe) Dlatego chcę sądownie pozbyć się poniekąd można powiedzieć przeszłości.

Hmm, 200zł powoduje, że nie otrzymujesz rodzinnego...a jednocześnie rezygnujesz z egzekucji by otrzymywać alimenty z FA(wyższy próg) , ciekawa sprawa.

dorens napisał/a:

A komornik niestety nie może takiego zaświadczenia wystawić

Wystawi, jeśli prowadzi egzekucję.

dorens napisał/a:

bo dla instytucji takich jak np.MOPS liczy się że są zasądzone ale nie ważne że nieściągalne. MASAKRA!!

Dla mopsu liczy się to co możesz udowodnić...żeby udowodnić niesciągalnosć potrzebujesz zaswiadczenia od komornika.
I koło sie zamyka.

11

Dorenes opowiadasz straszne bzdury.
Alimentów się nie zrzekniesz, są to pieniądze dla dziecka i to ono jeśli już uzyska pełnoletność będzie mogło z takowego świadczenia zrezygnować lub po prostu nie będzie mu ono z tej czy innej przyczyny przysługiwało.

Masz zasądzone alimenty i sprawę u komornika. Po dwóch miesiącach bezskutecznej egzekucji komornik WYSTAWIA ZAŚWIADCZENIA o wyegzekwowanych świadczeniach (wystawia nawet zerowe !!!) i drugie o bezskuteczności egzekucji.
Taki komplet zaświadczeń pozwala nam uzyskać świadczenia z funduszu alimentacyjnego oraz świadczenia rodzinne. Jednak do każdego wniosku musisz mieć po dwa oryginalne zaświadczenia.
Wówczas dokumentujesz, że albo tych alimentów nie dostajesz albo jest to tylko jakaś śmieszna kwota. Co za tym idzie pod uwagę są brane tylko te alimenty, które znalazły się u Ciebie na koncie.

I nie ma co zgrywać biednej sierotki, pisać, że ojciec dziecka jest taki zły, alimenty przychodzą po 38 zł, komornik nie chce wystawić zaświadczenia a mops przyznać rodzinnego. Trzeba ruszyć tyłek i pozałatwiać formalności. Samo się za Ciebie nie zrobi.

12

Agnik autorka napisała że zrezygnowała z egzekucji komorniczej, więc wiadomo że komornik w takiej sytuacji zaświadczenia żadnego nie wyda. To nie jest już jego sprawa.

13

Ale może egzekucje wznowić na podstawie wyroku, który ma.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024