przysposobienie dziecka.. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: przysposobienie dziecka..

Witam
przerabiał ktoś z was już ten temat ?
jestem w związku z kobietą która ma dziecko...ojciec nie żyje.
chciałbym przysposobić dziecko ...bo jestem z nim bardzo mocno uczuciowo itp zżyty, jestem dla niego tatą, niedługo chcemy wsiąść ślub z mamą dziecka.
Czy ślub z matką dziecka daje mi prawno  "pierwszeństwo" odnośnie dziecko...np do czasu jeśli jej się coś stanie...kto się dzieckiem będzie zajmował?
nie można to jakoś notarialnie załatwić do czasu przysposobienia? ze gdyby co dziecko zostaje ze mną.
jak z nazwiskiem dziecka jest i z aktem urodzenia po przysposobieniu takiego dziecka?
bo słyszałem ze z tym jest bardzo duży problem. Szczególnie mam pytanie do Pań które już takie coś przechodziły i mogłyby mi coś doradzić.
Podobno nie można przysposobić dziecka ale mu zostawić oryginalne nazwisko po biologiczny ojcu..wiec jak Panie sobie z tym poradziły ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: przysposobienie dziecka..

szczególnie ważne jest to dla mnie bo jak pojawi się w jego życiu rodzeństwo a coś sie stanie zostali by rozlączeni

3

rozumiem ze nikt takiego tematu z forum nie przerabial ?

4

Ja tego nie przerabialam, ale przysposobienie to jakby adopcja z tym że przez małzonka. Czyli uzyskujesz wszystkke prawa i obowiązki rodzica.

Więc jak juz wezmiecie ślub to wystąp o przysposobienie. Na przysposobienie muszą wyrazić zgodę rodzice (w twoim lrzypadku tylko przyszła żona).

Jeżeli chodzi o nazwislo to dziecko przysposobione będzie nosić nazwisko takie same jak pozostale dzieci zrodzone z tego małżeństwa.

Co do opieki przed ślubem to z tego co mi wiadomo to matka może (najlepiej notarialnie) wskazać swoją wolę, że po jej śmierci chce abyś to Ty się zajął jej synem, ale w razie czego ostateczną decyzję podejmuje Sąd

5 Ostatnio edytowany przez samotnax4 (2014-09-05 08:17:03)

Witaj. Ja przerabiałam przysposobienie dziecka. Przysposobienie, to inaczej adopcja, tyle, że przez męża matki dziecka.  Składasz papiery do sądu, musicie nastawić się na wizytę w waszym domu pań z ośrodka adopcyjnego, kuratora oraz na badania psychologiczne (zarówno wasze jak i dziecka).Zostaną poruszone wasze relacje z rodzinami oraz prześwietlone wasze dochody.  Jeżeli dziecko ma po ojcu alimenty lub rentę, to z chwilą przysposobienia, zostają one zabrane. Dlaczego? Dlatego, że od tej chwili to Ty stajesz się tatą i Ty odpowiadasz za to dziecko. W przypadku waszego rozwodu, to ty płacisz alimenty na przysposobione dziecko.
Z chwilą przysposobienia Urząd stanu cywilnego wydaje dziecku nowy akt urodzenia, w którym biologiczny ojciec zostaje wykreślony (jakby go nigdy nie było), wpisane są twoje dane. Dziecko dostaje również nowy numer PESEL. Nazwisko dziecko przyjmuje twoje i jako nazwisko rodowe dziecka  zawsze będzie widniało twoje nazwisko. (czyli tak, jakby tamten tata nie istniał nigdy).
Jeżeli spełniacie wszystkie warunki sprawa o przysposobienie powinna zakończyć się na drugiej rozprawie.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024