Przyjęcie kogoś do domu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Przyjęcie kogoś do domu

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Przyjęcie kogoś do domu

To, co napiszę może wydawać się śmieszne, ale od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przyjęciem do domu obcej osoby, lub małżeństwa w średnim wieku, które nie ma dzieci i czuje się samotne.
Moja sytuacja wygląda tak, że jestem mężatką od 2 lat, obecnie oczekuję dziecka. Mamy z mężem dom na wsi, ładny, duży i... pusty. Przeraża mnie 150 m, na których zostanę sama, kiedy mąż pójdzie do pracy [nie sama, bo z dzieckiem, ale i tak jestem przerażona].

Wychowałam się w domu pełnym ludzi, miałam kilkoro rodzeństwa i odpowiadało mi mieszkanie w dużej rodzinie. Dobrze czuję się wśród ludzi, budząc się i słysząc, że ktoś jest w kuchni, w ciągu dnia coś robi w domu. Wiem, że dla niektórych ludzi to jest śmieszne, albo żałosne, ale mam przyzwyczajenia, które trudno zmienić.

Teraz mieszkamy u rodziców i jest ok, ale to sytuacja tymczasowa i musimy kiedyś iść na swoje- to kwestia czasu. Nie chcę być sama, a wiem, że są małżeństwa w wieku moich rodziców, które też mieszkają same i może chciałyby zamieszkać z kimś. Nie wiem, może oszalałam.
Czy ktoś z Was tak miał? Co myślicie?

Może to jakaś fobia przed mieszkaniem samemu, a może taka moja natura? Lubię jak wokół jest dużo ludzi, mam z kim porozmawiać, dla kogo ugotować. A obowiązkami można się dzielić w domu i to też jest fajne. Nie oczekuję wdzięczności, zapłaty, po prostu, żeby ktoś był w domu, bo do pustego domu ciężko się wraca.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Przyjęcie kogoś do domu

Hm... dziwny pomysł. Nie przyjęłabym pod swój dach kogoś, kogo nie znam. Nie potrafiłabym takiej osobie zaufać. Miałaby korzystać z moich mebli, moich rzeczy ot tak po prostu za darmo? Nie wyobrażam sobie tego.

A pomyślałaś, co zrobisz, gdy okaże się, że starsze małżeństwo jest uciążliwe w jakiś sposób? Wyrzucisz tych ludzi, każesz się im wyprowadzić, bo nie będą spełniać swojej roli - miłego towarzystwa?

Może mogłabyś wynająć część domu, albo np. jeden pokój? Miałabyś jakiś mały dochód z tego tytułu, a dom nie stałby tak zupełnie pusty?

Moim zdaniem po prostu boisz się samotności. To ma jakąś przyczynę. 150 m to nie tak znowu dużo, zwłaszcza, że będziesz miała dziecko. Za jakiś czas kupcie sobie labradora, to fajne, miłe psy. Będziesz miała zajęcie, pilnowanie dzieciaka i psa, do tego zakupy, sprzątanie, gotowanie. Jak zagospodarujesz sobie sensownie cały wolny czas, to twój problem zniknie.

3

Odp: Przyjęcie kogoś do domu

Jeśli czujesz się samotnie,  to może zaproś kogoś z rodziny na jakiś czas do swojego domu. Może masz  kogoś takiego w rodzinie, kto chętnie odpowiedziałby na twoje zaproszenie, na przykład  ktoś mieszkający na stałe w mieście.   Jeśli mieszkasz w ciekawej okolicy, to być może warto wynająć  komuś pokój?

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Przyjęcie kogoś do domu

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024