Samotność - Jak poznać nowych ludzi - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Samotność - Jak poznać nowych ludzi

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Samotność - Jak poznać nowych ludzi

Witam,

Mam 26 lat, aktualnie mój typowy dzień wygląda tak, że po przyjściu z pracy siedzę praktycznie cały czas przy komputerze, nie mam praktycznie żadnych znajomych, czuję się bardzo samotny. Najgorsze są weekendy.

Związane jest to z tym że w ciągu ostatnich kilku lat, z powodu doświadczeń z przeszłości, życie towarzyskie dla mnie nie istniało, nie zajmowałem się starymi relacjami, nie nawiązywałem nowych, ogólnie nie wiele mi na tym zależało. W pracy starałem skupiać się wyłącznie na swoich obowiązkach, Myślałem że jestem za nudny, nieciekawy i inni ludzie się mną nie interesują, a ja też za innymi niespecjalnie przepadam.

Chciał bym to zmienić, od momentu gdy skończyłem 26 lat staram się co raz więcej "wychodzić do ludzi", odnawiać stare kontakty, nawiązywać nowe, okazywać ludziom zainteresowanie, odkryłem, że potrafię być całkiem fajny w stosunku do innnych i inni mnie lubią.  Jednak ponieważ mam mało znajomych i przez ostatnie lata praktycznie nie wychodziłem z domu w celach rozrywkowych jest mi trochę trudno zyskać nowych znajomych/kolegów, pokonać lęk.

Dlatego mam pytanie, jakie wy macie sposoby na poznanie nowych ludzi w moim wieku ? Jakie zajęcia polecacie które pomogą nawiązać jakieś głębsze relacje ? Nie mam jakichś konkretnych zainteresowań (po tylu latach dopiero je w sobie odkrywam smile) poza pracą (która jest jednocześnie moim hobby). Dodam, że mieszkam w pobliżu Warszawy (codziennie dojeżdżam tam do pracy).

Pozdrawiam.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Samotność - Jak poznać nowych ludzi

A możesz dokładniej sprecyzować "praktycznie żadnych znajomych"? Czy masz np kolegę z którym możesz wyjść na piwo czy gdzieś?
Pracujesz sam czy w grupie?

3 Ostatnio edytowany przez facet88123 (2014-08-22 22:37:04)

Cześć,

Fajnie że odpisałaś, mam pracę biurową (80% czasu przy komputerze, reszta to spotkania, rozmowy ze współpracownikami), zespół jest generalnie w wieku podobnym do mnie. Czasami wychodzimy na piwo, jakieś wyjścia integracyjne, częściej wychodzimy gdzieś na miasto coś zjeść.

Mam, oczywiście paru znajomych z poza pracy, ale w weekend i tak siedzę sam w domu :(

4

Czyli nie jest źle wink

Naucz się nie odmawiać smile to może głupio brzmi, ale często bywa tak, ze człowiek jest samotny bardziej z wyboru niż wynikałoby to z sytuacji. Ja sama mam tak, że zdarza mi się unikać ludzi, nawet nie całkiem świadomie. (jestem introwertykiem do kwadratu więc u mnie izolacja od ludzi jest dosyć mocna).

Postaraj się wykorzystywać sytuację - kiedy ktoś cię gdzieś zaprasza - nie odmawiaj pochopnie.  Nawet jeżeli nie całkiem jesteś pewien, ze będziesz się dobrze bawił, to pamiętaj, że łatwiej jest się urwać z nudnego spotkania czy nieciekawej imprezy niż się na nią wkręcić wink
Jeżeli zbyt wiele razy odmówisz to przyjdzie moment, ze ludzie się do tego przyzwyczają i przestaną cię zapraszać.

Spędzaj czas aktywnie - siedząc w domu na pewno nikogo nie poznasz ;P

Wcale nie musisz starać się poznawać kobiet - one i tak same do ciebie przyjdą - poznawaj kolegów, to o wiele prostsze. big_smile
Duża część z tych kolegów ma koleżanki, siostry, sąsiadki... Poznasz je dzięki kolegom. Zwłaszcza jeśli będziesz uczynny wink

Trenuj na neutralnych osobach - jeżeli czujesz się niepewnie zagaduj ekspedientki w supermarketach big_smile stosuj stary, sprawdzony sposób - pytaj o rzeczy, na których mężczyźni z reguły się nie znają - w jakim proszku masz uprać koc, bo nie masz pojęcia, czy lepszy będzie odplamiacz w proszku, czy w płynie, jakie żelazko jest najlepsze - pretekst jest mało ważny, chodzi o to, żeby go mieć - jak już zagadasz, to staraj się ją wciągnąć w rozmowę (oczywiście nie bądź nachalny) nie chodzi o to, żebyś ją uwieść, ale żebyś się trenował w rozmowach z obcymi ludźmi, żeby cię nie zatykało kiedy masz coś powiedzieć wink
Nie zrażaj się niepowodzeniami - takie osoby rozmawiają z taką ilością osób codziennie, że twoja osoba szybko zatrze się w ich pamięci nawet jesli zrobisz z siebie błazna big_smile

Trening czyni mistrza wink

5

Cześć smile

Ja właśnie od niedawna staram się postępować tak jak Ty mówisz (i przynosi to pewne efekty smile), wcześniej zupełnie olewałem towarzystwo ludzi. Wynikało to z różnych przyczyn, problemy z rówieśnikami w szkole i parę inny rzeczy. Nie wnikając w szczegóły, życie towarzyskie było dla mnie bardzo mało ważne. Dopiero teraz zdałem sobie sprawę jak bardzo moim postępowaniem odcięłem się od reszty świata.

Co do poznawania nowych ludzi, to wydaje mi się, że problemem nie jest nie tyle brak umiejętności/strach, co brak okazji do poznawania nowych ludzi i tutaj poznawanie przypadkowych ludzi "na ulicy" raczej nic nie da, bo z reguły nie są to trwałe znajomości. Bardziej chodzi mi o to w jaki sposób poznać nowych ludzi z którymi mógł bym się zaprzyjaźnić na dłużej, jakie aktywności konkretnie mam podejmować ? Gdzie szukać fajnych ludzi ?

Czasami wydaje mi się, że najlepsze lata mam już za sobą...

Dzięki i pozdrawiam smile

6

Trudno dzisiaj w realnym świecie kogoś poznać, jeżeli nie jest się otwartą i śmiałą osoba. Ja taka jestem i dlatego musiałam szukać w internecie.
Jest teraz wiele serwisów do poznawania ludzi. Ja poznałam swego chłopaka na spam, chociaż on sam szukał tam kogoś do podróży wink

7

Wyjdź na spacer czyli tzw chodzenie bez celu....dla zdrowia...i może kogoś spotkania???

Doskonale Cię rozumiem, bo wiem doskonale jak uciążliwa potrafi być samotność i brak bratniej duszy u boku. Ja niestety jestem w takiej sytuacji, że jako osoba poruszająca się na wózku sporadycznie wychodzę z domu, więc jestem zdana na towarzystwo rodziny, a nowe znajomości nawiązuję tylko przez internet. Jeśli spędzasz dużo czasu przy komputerze, może warto zacząć udzielać się na różnych forach. Rozmawiając na tematy, które Cię interesują można poznać ciekawe osoby, a jak się trafi, że będą z tego samego miasta co Ty, to znajomość może przenieść się poza sferę wirtualną. Ja mnóstwo fantastycznych osób poznałam za pośrednictwem forum dla niepełnosprawnych na portalu spamz racji mojej niepełnosprawności. Pomyśl co lubisz, co Cię interesuje i znajdziesz z łatwością w sieci miejsce, gdzie poznasz fajnych ludzi.

9

Trudno jest poznać znajomych jak mieszka się na wsi.....znam to na maksa...

10

Madziollka napisał/a:

Trudno jest poznać znajomych jak mieszka się na wsi.....znam to na maksa...

Internet może pomóc.

11

Też jestem tego samego zdania. Dziś ludzie poznają się przez internet i nie widzę w tym nic dziwnego.

12

Przede wszystkim trzeba dać szansę poznania nowych ludzi. W jaki sposób dać taką szansę? To już jest kwestia indywidualna. Każda osoba powinna decydować za siebie. Niemniej, nie ma mowy o czymś głupim.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Samotność - Jak poznać nowych ludzi

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024