Jak napisać dobre CV i list motywacyjny? - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2007-07-25 13:18:32

smerfetka:)
Niewinne początki

Jak napisać dobre CV i list motywacyjny?

Nie wiem co robię źle i gdzie tkwi błąd, ale mimo że wysłałam wiele Cv, nie zostałam zaproszona na zbyt wiele rozmów. Jak powinnam je napisać,żeby zostały zauważone i żebym miła okazję sie zaprezentować pracodawcy osobiście. Myślę,że na tyle mam w sobie pewności i swobody,że dałabym radę, ale nikt mi nie daje tej szansy, nie  ci którzy mnei naprawdę interesują!

#2 2007-07-28 01:02:38

emanuelle
Niewinne początki

Re: Jak napisać dobre CV i list motywacyjny?

Wszystkie szkoły pisania CV i listów każą tworzyć oryginalne CV,żeby się wyróżnić...co mogę powiedzieć jako osoba, która miała do czynienia z rekrutacją, to zależy, jak się szuka specjalisty to nawet jak ma kiepskie CV, ale odpowiednie kompetencje to zostanie zaproszony na interview, a nawet zatrudniony!Jeśli szukamy na stanowiska ogólne i bierzemy pod uwagę absolwentów to często zwracamy uwagę na ciekawe CV, ale też na doświadczenie, bo zwykle szukamy ciekawych osobowości, więc nie ma reguły, ważne by było uporządkowane ,przejrzyste a stanowiska i miejsca pracy pogrubione...reszta zależy od tego co jest w tym CV:))))

#3 2007-08-31 20:50:47

ClonMack
Powoli się zadomawiam

Poszukaj w internecie wzorow..te dokumenty musza byc przejrzyste i ciekawe na pierwszy rzut oka cos co zacheci pracodawce do przeczytania twojego CV czy listu motywacyjnego

#4 2007-09-13 20:07:42

Lena
Moderator

Podstawowe zasady przy pisaniu CV to brak błędów, estetyczność. W liście motywacyjnym unikanie ogólników typu "w odpowiedzi na Państwa ogłoszenie zdecydowałam/em się aplikować na to stanowisko" (wysilcie się, porzućcie szablony kopiuj - wklej i wpiszcie nazwę stanowiska i źródło, z którego macie informację o ogłoszeniu).
Osobiście doceniam takie CV w których widać logiczną strukturę i informację na temat okresu pracy, nazwy firm i obejmowanych stanowisk wraz z wypisanym zakresem obowiązków.
I co ważne- CV na 1 str to mit- 3-4 str są w porządku. Jak dostaję CV napisane czcionką 7 to mnie szlak trafia.

"Przeszłość i teraźniejszość są naszymi środkami. Tylko przyszłość jest celem."

#5 2008-02-16 17:52:05

Jaśmina
Gość Netkobiet

Miałam przyjemność być po drugiej stronie, bo pracowałam w agencji rekrutacyjnej i musze powiedzieć,że mało którzy kandydaci mają naprawdę oryginalne dokumenty aplikacyjne. Raczej przeciętne i nie wyróżniające się, a jednak mimo wszystko decydowaliśmy się na kontakt z kandydatami, dając im szansę by skoro nie potrafią pisemnie, spróbowali sprzedać się w drodze rozmowy telefoniecznej lub w trakcie bezpośredniego spotkania.Gdyby tylko dokumenty aplikacyjne miały decydować o zatrudnianiu ludzi, musielibyśmy odrzucać 90% kandydatów.Bardziej zwraca się uwagę na doświadczenie,nawet jak jest tylko wpisana w CV nazwa firmy, a tak właśnie często jest.Więcej szczegółów można wyciągnąć od kandydata w trakcie rozmowy.Jeżeli będzie chciał coś ubarwić lub skłamać,od razu go zdemaskujemy.

#6 2008-03-12 11:27:04

Suzzen
Dobry Duszek Forum

Przeczytałam ostatnio, by nie napisać w liście motywacyjnym nawet pół zdania o korzyściach dla pracodawcy wynikających z  zatrudnienia kandydata i że powinno się koncentrować tylko na własnych korzyściach. A ideałem byłaby  równowaga - należy przekonać pracodawcę, ze to on będzie miał z zatrudnienia nas co najmniej tyle samo korzyści, co my z podjęcia pracy u niego. Układ musi opłacać się obu stronom(taa, naczelna dewiza biznesu). Ale mnie z doświadczenia wydaje się, że powoli następuje koniec ery listu motywacyjnego:)

Ostatnio edytowany przez Ewa (2009-02-21 13:13:45)

#7 2009-02-26 16:21:45

lilly
Do zakochnia jeden krok

Witam,
postanowiłam troszkę odświeżyć wątek, ponieważ nurtuje mnie pytanie czy miesięczne praktyki odbywane podczas studiów wpisywać do cv??
I jako studentka studiów dziennych pracowałam jedynie dorywczo, czasem na czarno - czy to też jakoś uwzględnić, czy takie krótkie okresy zatrudnień będą brane pod uwagę?? Czytałam, że prace dorywcze nic nie wnoszą do cv gdy aplikujemy na określone stanowisko (tym bardziej nie związane z tymi "pracami"), jednak gdzieś doświadczenie chciałabym, zdobyć i nie wysyłać  cv z prawie pustą rubryką "doświadczenie zawodowe".

Pozdrawiam :*

...

#8 2009-02-26 17:01:18

sueno6
Moderator

jak najbardziej możesz wpisać praktyki....
ja wpisuje swoje odbyte...
a jeśli chodzi o okres przepracowany w jakimś miejscu - to ja nigdy nie wpisuje ile czasu tam pracowałam...wink też jestem studentką dzienną, więc też byłam zatrudniona w kilku miejscach, ale na dość krótki okres...czasami nawet się nie pytają ile czasu gdzieś przepracowaliśmy...

Być jak płynąca rzeka...

#9 2009-02-26 22:04:09

wczesajka
Przyjaciółka Forum

cv powinno zalezec od pracy o jaka sie ubiegamy.

ja narazie mialam okazje pracowac głownie w telemarketingu(zwykle,klasyczne,przejrzyste cv) oraz w knajpach, lokalach -  i tu pole do popisu wieksze. cv miescilo sie na kartce... ze zdjeciami mymi- musialam je rozjasnic tak zeby nadal bylo czytelne. i jak narazie to robi ogrone wraznie-bo dwoch menagerow powiedzialo,ze wlasnie to zdecydowalo o przyjeciu mnie.

tak na prawde w wiekszosci przypadkow CV nie jest czytane doglebnie i analizowane krok po korku. liczy sie rzut oka na moze 4 zdania.
reszta to rozmowa, i dalsze elementy rekrutacji. (moze sie myle,ale z tego co sie orientuje tak jest)

http://wczesajka.blogspot.com/

#10 2009-02-26 22:21:05

lilly
Do zakochnia jeden krok

Właśnie w tym cały problem, ponieważ ubiegając się o prace np. w biurze jako asystentka nikogo chyba nie będzie interesowała moja praca w lokalu. I nie wiem czy to należałoby uwzględnić jakimiś ładnymi określeniami smile, a uwypuklić te bardziej związane z profilem stanowiska doświadczenia, o które będę się ubiegać ??
Zazwyczaj pisałam zwykłe, klasyczne cv, miłe dla oka i przejrzyste w swojej prostocie, ale troszkę się ostatnio naczytałam i zgłupiałam, a nie chce przedobrzyć smile
Co do sumiennego czytania cv przez pracodawce też mam mieszane uczucia.
I jeszcze jedno pytanie:)
Jak zwrócić uwagę na ogłoszenie wystawiane na portalu internetowym??
Piszę najważniejsze informacje o umiejętnościach itp. poprostu najistotniejsze informacje, dodatkowo wklejam też zdjęcie ( typowe do dokumentów) jednak otzrymuję po większej cześci telefony z pytaniami o zdjęcia sylwetki lub jej opisanie i czy mogłabym nosić mini?? ;////wrrrr...

...

#11 2009-02-26 22:51:08

sueno6
Moderator

Lilli...uważaj na takie ogłoszenia w portalach internetowych!!!
Nigdy nie podawaj nr tel !!!
Moja kolezanka podała nr kom i dodała zdj...to potem miałą sms'y od jakiś zboczeńców...a jeszcze inni pisali, że jest pusta i pewnie szuka pracy gdzie nie potrzeba myśleć wink
Uważaj naprawdę...
Ja również raz dodałąm zdj do swojego cv, ale podałam tylko maila i oczywiście jeden "miły" osobnik też się znalazł, który zaczął mnie obrażać i mówić jaka to ja jestem...
ehhh....

Jeśli zależy Ci na pracy, to przede wszystkim skup się na podaniu swoich umiejętności i predyspozycji oraz doświadczeniu...jeśli ktoś poważnie będzie myślał o zatrudnieniu Ciebie, napewno nie będzie wymagał zdj sylwetki lub pytał o takie bzdety jak mini big_smile
Powodzenia!

Być jak płynąca rzeka...

#12 2009-02-26 23:23:24

Lena
Moderator

lilly myślę, że lepiej jest wykazać w CV, że ma się doświadczenie zawodowe nawet nie związane z pracą, o którą się ubiegasz, niż nic nie wpisywać. Jest to cenna informacja dla potencjalnego pracodawcy tymbardziej, że jesteś/ byłaś studentką dzienną. Praktyki również powinnaś wpisać możesz je ewentualnie odnotować w osobnej rubryce. Co do uwypuklania cech przydatnych do pracy na wymarzonym stanowisku - to pole do popisu masz w liście motywacyjnym. CV mówi o faktach a nie o życzeniach. Co do portali internetowych i ogłoszeń pod tytułem "szukam pracy" ich nieprzydatność polega na tym, że osoby zamieszczają 1-2 zdaniową informację na swój temat, z której nic nie wynika np. Jestem młoda/y, energiczna chętnie podejmę się pracy biurowej itp. Czemu nie wkleić tam informacji z CV tylko okroić je tak by nie pozwalały na identyfikację (bez nazwiska, adresu, nr tel - mail wystarczy, zdjęcia w takich miejscach bym nie zamieszczała, ogólną informacją o kierunku studiów i doświadczeniu zawodowym) i dopisać dodatkową informację jaką pracą, stanowiskiem, branżą jesteś zainteresowana.

sueno6 u mnie miałabyś gwarancję pytania o okres czasu przepracowany- jest to kluczowa informacja dla rekrutera zatem powinna zostać zamieszczona w CV

wczesajka wyprowadzę Cię z błędu - każde CV jest przeglądane pod kątem informacji odnośne spełniania przez kandydata zamieszczonych w ogłoszeniu wymagań, jeśli są spełnione kryteria formalne wówczas patrzy się na pozostałe informacje.

#13 2009-02-27 10:07:26

lilly
Do zakochnia jeden krok

Dziękuję za pomoc smile
Jeśli chodzi o portele to umieszczam na nich informacje tj.  do CV jednak troszkę okrojone ze względu na ilość dostępnych w opisie znaków, a zdjęcie wklejałam takie formalne (jak do dokumentów) nie żadne tam bikini chociaż i takie widywałam, jednak teraz zrezygnuję z tej opcji całkiem.

Jeśli chodzi o CV to rozwiałam swoje wątpliwości.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia wink

...

#14 2009-02-27 22:32:18

wczesajka
Przyjaciółka Forum

Lena- chyba jednak nie kazde smile bo z 4 firm w ktorych widzialam jak to sie odbywa tylko w jednej bylo analizowane doglebnie CV- czyt. czytane.

ale rzecz jasna zalezy od firmy.

Ostatnio edytowany przez wczesajka (2009-02-27 22:32:49)

http://wczesajka.blogspot.com/

#15 2009-02-28 13:56:25

Lena
Moderator

Wczesajka - No niestety tak się dzieje gdy rekrutacją zajmuje się osoba, która tego robić nie powinna sad

Stopka forum