Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2007-07-25 13:18:32

smerfetka:)
Niewinne początki

Jak napisać dobre CV i list motywacyjny?

Nie wiem co robię źle i gdzie tkwi błąd, ale mimo że wysłałam wiele Cv, nie zostałam zaproszona na zbyt wiele rozmów. Jak powinnam je napisać,żeby zostały zauważone i żebym miła okazję sie zaprezentować pracodawcy osobiście. Myślę,że na tyle mam w sobie pewności i swobody,że dałabym radę, ale nikt mi nie daje tej szansy, nie  ci którzy mnei naprawdę interesują!

#2 2007-07-28 01:02:38

emanuelle
Niewinne początki

Re: Jak napisać dobre CV i list motywacyjny?

Wszystkie szkoły pisania CV i listów każą tworzyć oryginalne CV,żeby się wyróżnić...co mogę powiedzieć jako osoba, która miała do czynienia z rekrutacją, to zależy, jak się szuka specjalisty to nawet jak ma kiepskie CV, ale odpowiednie kompetencje to zostanie zaproszony na interview, a nawet zatrudniony!Jeśli szukamy na stanowiska ogólne i bierzemy pod uwagę absolwentów to często zwracamy uwagę na ciekawe CV, ale też na doświadczenie, bo zwykle szukamy ciekawych osobowości, więc nie ma reguły, ważne by było uporządkowane ,przejrzyste a stanowiska i miejsca pracy pogrubione...reszta zależy od tego co jest w tym CV:))))

#3 2007-08-31 20:50:47

ClonMack
Powoli się zadomawiam

Poszukaj w internecie wzorow..te dokumenty musza byc przejrzyste i ciekawe na pierwszy rzut oka cos co zacheci pracodawce do przeczytania twojego CV czy listu motywacyjnego

#4 2007-09-13 20:07:42

Lena
Moderator

Podstawowe zasady przy pisaniu CV to brak błędów, estetyczność. W liście motywacyjnym unikanie ogólników typu "w odpowiedzi na Państwa ogłoszenie zdecydowałam/em się aplikować na to stanowisko" (wysilcie się, porzućcie szablony kopiuj - wklej i wpiszcie nazwę stanowiska i źródło, z którego macie informację o ogłoszeniu).
Osobiście doceniam takie CV w których widać logiczną strukturę i informację na temat okresu pracy, nazwy firm i obejmowanych stanowisk wraz z wypisanym zakresem obowiązków.
I co ważne- CV na 1 str to mit- 3-4 str są w porządku. Jak dostaję CV napisane czcionką 7 to mnie szlak trafia.

"Przeszłość i teraźniejszość są naszymi środkami. Tylko przyszłość jest celem."

#5 2008-02-16 17:52:05

Jaśmina
Gość

Miałam przyjemność być po drugiej stronie, bo pracowałam w agencji rekrutacyjnej i musze powiedzieć,że mało którzy kandydaci mają naprawdę oryginalne dokumenty aplikacyjne. Raczej przeciętne i nie wyróżniające się, a jednak mimo wszystko decydowaliśmy się na kontakt z kandydatami, dając im szansę by skoro nie potrafią pisemnie, spróbowali sprzedać się w drodze rozmowy telefoniecznej lub w trakcie bezpośredniego spotkania.Gdyby tylko dokumenty aplikacyjne miały decydować o zatrudnianiu ludzi, musielibyśmy odrzucać 90% kandydatów.Bardziej zwraca się uwagę na doświadczenie,nawet jak jest tylko wpisana w CV nazwa firmy, a tak właśnie często jest.Więcej szczegółów można wyciągnąć od kandydata w trakcie rozmowy.Jeżeli będzie chciał coś ubarwić lub skłamać,od razu go zdemaskujemy.

#6 2008-03-12 11:27:04

Ewa
Moderator

Przewczytałam ostatnio, by nie napisać w liście motywacyjnym nawet pół zdania o korzyściach dla pracodawcy wynikających z  zatrudnienia kandydata i że powinno się koncentrować tylko na własnych korzyściach. A ideałem byłaby  równowaga - należy przekonać pracodawcę, ze to on będzie miał z zatrudnienia nas co najmniej tyle samo korzyści, co my z podjęcia pracy u niego. Układ musi opłacać się obu stronom(taa, naczelna dewiza biznesu). Ale mnie z doświadczenia wydaje się, że powoli następuje koniec ery listu motywacyjnego:)

Dodaj odpowiedź

Stopka forum