Podróż z niemowlakiem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Podróż z niemowlakiem

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Podróż z niemowlakiem

Jutro czeka nas 500km podróż z 5-miesięcznym niemowlakiem. Wyjazd planuję na noc, ponieważ nasz bąbel nie jest zwolennikiem jazdy , więc mam nadzieję, że całą drogę prześpi.
Trasa zajmie nam 5-6h.

Wszystkie poradniki każą robić przerwy co 2 h. I tu drogie mamy moje pytanie. Czy jeśli dzieciątko będzie smacznie spało to mimo wszystko robić te przystanki i wybudzać dziecko ? Czy dać mu spać?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Podróż z niemowlakiem

witaj,

ja powiem tak , my duzo podrozujemy od zawsze i nasza mala byla z nami tez od zawsze .

Jak widzialam, ze sobie smacznie spi, to jechalismy dalej, troche ja zabawialismy, ,troche jej spiewalam i zawsze znosila wszelakie podroze znakomicie.

Pamietam, ze loty, dlugie loty po 14 godzin znosila lepiej niz dorosli, troche pospala, troche pomalowala, stewardesy zawsze cos przyniosly, jakas zabaweczke, czy cos do rysowania.

A samochodem , to tak jak mowie, zatrzymywalismy sie wtedy, gdy bylo trzeba , pieluszke zmienic, w pozniejszym czasie siusiu i dalej.

Tak, ze nic sie nie boj, jak rozsadnie do tego podejdziecie, to poradnikow czytac nie trzeba ...:-)))
Milej podrozy!

3

Oczywiście że niech śpi! big_smile
Spokojnie mu mozesz pozwolic spac ile bedzie chcial i w takim przypadku postoj dopiero jak sie dziecko obudzi smile
Im dlużej śpi tym go podróż mniej zmęczy. Nakarmić tez spokojnie mozesz po obudzeniu - najedzone dziecko bedzie spokojniejsze nawet jak nie bedzie chcialo usnac z powrotem.

4

LeeBee napisał/a:

Wszystkie poradniki każą robić przerwy co 2 h. I tu drogie mamy moje pytanie. Czy jeśli dzieciątko będzie smacznie spało to mimo wszystko robić te przystanki i wybudzać dziecko ? Czy dać mu spać?

A jak w domu dziecko śpi w nocy to też je budzisz co dwie godziny?
Jeżeli śpi, to znaczy, że jest mu wygodnie, nie jest głodne, zasiusiane i nie brak mu uwagi rodzicielskiej.
Czyli wykorzystać to jak śpi, żeby przejechać jak najwięcej. Bo jak się obudzi to już może jazda być bardziej stresująca wink smile

5

bbasia napisał/a:
LeeBee napisał/a:

A jak w domu dziecko śpi w nocy to też je budzisz co dwie godziny?
Jeżeli śpi, to znaczy, że jest mu wygodnie, nie jest głodne, zasiusiane i nie brak mu uwagi rodzicielskiej.
Czyli wykorzystać to jak śpi, żeby przejechać jak najwięcej. Bo jak się obudzi to już może jazda być bardziej stresująca wink smile

Wiem wiem bbasia. Masz rację. Wiadomo, że w domu nie budzę. smile Z reguły rady poradnikowe weryfikuje według racjonalnego myślenia, ale to pierwsza nasza taka podróż i tak trochę zgłupiałam. Tu już nie chodzi o głód ale o tą pozycję...

6

Po pierwsze, jaki masz fotelik? Wygodny do leżenia, z zabezpieczeniem główki, czy taki, w którym dziecku łepetynka lata bezwładnie na boki na zakrętach, a podczas snu bródka wciska się w mostek? Stać maluchowi się nic nie stanie od tej jednej nocy, ale obudzi się kiepsko wypoczęty i obolały.

Po drugie, chrzań poradniki, słuchaj intuicji. Sama będziesz widziała, czy maluch śpi spokojnie, czy też znajduje się w niewygodnej pozycji, główkę ma jakoś nienaturalnie przyciśniętą, itd.

7 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2014-08-13 13:42:49)

BabaOsiadła napisał/a:

Po pierwsze, jaki masz fotelik? Wygodny do leżenia, z zabezpieczeniem główki, czy taki, w którym dziecku łepetynka lata bezwładnie na boki na zakrętach, a podczas snu bródka wciska się w mostek? Stać maluchowi się nic nie stanie od tej jednej nocy, ale obudzi się kiepsko wypoczęty i obolały.

Fotelik mamy Maxi Cosi FabrioFix. Mnie się wydaje wygodny, no ale to nie ja w nim leżę. Co prawda wszelkie wkładki z niego wyciągnęłam już, ale główkę zawsze mu zabezpieczam przed lataniem jak zaśnie.

BabaOsiadła napisał/a:

Po drugie, chrzań poradniki, słuchaj intuicji. Sama będziesz widziała, czy maluch śpi spokojnie, czy też znajduje się w niewygodnej pozycji, główkę ma jakoś nienaturalnie przyciśniętą, itd.

No mam nadzieję, że właśnie ta matczyna intuicja sprawdzi się najlepiej smile

8

My też mieliśmy MaxiCosi CabrioFix, nawet jak wyjelam wkladkę to tak samo jak ty podkladalam coś pod glowe, np. zwinieta pieluszke flanelowa albo cos w tym stylu, mloda spala dobrze w trasie wiec musialo jej byc wygodnie;-)

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Podróż z niemowlakiem

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024