Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Zdrada - Rozstanie Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-03-04 20:22:46

Katheleena
Gość

przerwa w stosowaniu tabletek

Od 3 lat biorę tabletki antykoncepcyjne.  Słyszałam , że powinno się robić kilkumiesięczne przerwy w ich stosowaniu. Czy na prawdę to takie dobre dla organizmu ? Przecież rozreguluje sobie tym cały cykl, no ale z drugiej strony może rzeczywiście organizm potrzebuje takiego oczyszczenia ?

#2 2008-03-04 21:02:26

xmena
Gość

Re: przerwa w stosowaniu tabletek

nie słyszałam nic o tym żeby trzeba było robić przerwę w braniu tabsów, jak masz dobrze dobrane tabsy, jesteś pod stała kontrolą lekarza, robisz usg itd to chyba nie ma takiej potrzeby

#3 2008-03-05 10:17:54

ewag
100% Netkobieta

Najlepiej zapytaj o to swojego lekarza. Ja pamiętam, że wcześniej jak brałam tabletki antykoncepcyjne to raz na rok musiałam musiałam robić przerwę miesięczną, ale dlaczego - nie pytałam lekarza. Może po prostu leki tamtej generacji miały większą ilość hormonów. Porozmawiaj o tym z lekarzem.

Śpieszmy się kochać ludzi
Tak szybko odchodzą.....

#4 2008-03-08 20:16:36

QrkUma
Zaglądam tu coraz częściej

Trzeba koniecznie robić przerwy- moja ginekolog każe mi od czasu do czasu zrobić przerwę miesięczną, żeby organizm sobie przypomniał o swoich funkcjach, i jak dostaje okres, znowu mogę zacząć ja stosować. Zażywanie tabletek powoduje stan uśpienia jajników, i dla naszego zdrowia dobrze jest robić przerwy. Są szkoły, które mówią, że obecnie produkuje się takie tabletki, które nie powodują żadnych negatywnych skutków i są bezpieczne, ale tak naprawdę nic co sztucznie stworzone i ingeruje w nasz naturalny cykl, nie może być do końca bezpieczne!

#5 2008-08-17 15:39:52

niunia20
Niewinne początki

Też słyszałam, że powinno się robić przerwy. Ja brałam Microgynon przez 3 lata, zrobiłam przerwę. I w ciągu 15 dni od odstawienia zaszłam w ciążę:) W sumie zrobiliśmy to celowo choć zupełnie nie wierzyliśmy że od razu się uda po tak długim czasie brania tabletek. A teraz jesteśmy rodzicami 6-cio miesięcznej cudownej kruszynki:)) Pozdrawiam.

#6 2008-11-10 13:15:04

monika1975
Gość

jestem chyba w podobnej sytuacji jak była niunia 20.Brałam tabletki 9 lat bez przerwy, teraz mam 33 , 9 letnią córkę i planowałam na woisnę drugie dziecko, dlatego odstawiłam milvane w październiku i chyba mam problem. od 11 X nie miałam okresu, choc kochaliśmy sie zawsze z gumkami, wg moich obliczeń 7 XI powinnam dostac i nic... test kupiłam ale sie boje zrobic. Czy odrazu po odstawieniu nie ma ryzyka choroby u dziecka, jakby sie "trafiło", troche teraz mi nie w pore,.... miało byc na wiosne .

#7 2008-11-10 15:04:33

sueno6
Moderator

Oczywiście,że trzeba robić taką przerwę mniej więcej co roku - nasz organizm w czasie brania tabl działa nienaturalnie, nawet okres nie jest przecież normalny...ja mam w ogóle problem bo mam strasznie nieregularne miesiączki, czasem co kilka miesięcy a czasem 2 razy w miesiącu, więc dla mnie branie tabl jest zbawienne....i jak robię tą przerwe to jest dla mnie dramat bo nigdy nie wiem kiedy znowu bede mogła zacząc je brac z powrotem i czy nie jestem w ciąży;//
Ale staram się pamiętać i stosować zalecenia lekarzy - oni wiedzą najlepiej co jest dla nas i naszego zdrowia najlepsze;)

Być jak płynąca rzeka...

Dodaj odpowiedź

Stopka forum