Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-03-04 20:04:42

zmeczona
Gość

jestem wiecznie przemeczona

Rok temu dostałam świetna pracę w dużej korporacji. To była praca moich marzeń więc od początku dawałam z siebie wszystko. Normalne było siedzenie po godzinach, czy przychodzenie wcześniej do pracy. Niestety od 3 miesięcy zauważyłam ,ze coś złego się ze mną dzieje.Stale jestem zmęczona i wyczerpana. Staram się wypoczywać w weekendy, ale sen nie przynosi ulgi ani poprawy samopoczucia. Ostatnio też miałam w przeciągu miesiąca dwa razy 3 dniową grypę - co mi się wcześniej nie zdarzało. Do tego jestem ostatnio cały czas i bez konkretnego powodu przygnębiona i nic mnie już nie cieszy jak dawniej.  Nie wiem kompletnie co się stało. Może miałyście coś podobnego ?

#2 2008-03-04 20:36:42

Carol
Net - EKSPERT

Re: jestem wiecznie przemeczona

"Wypalenie zawodowe" moze byc Twoim problemem. Te symptomy na to wskazuja. Jak dlugo pracujesz w tej korporacji? Czy mialas jakis urlop (dluzszy niz tydzien)?

Psycholog z wyksztalcenia.
Obszar zainteresowan: piękno człowieka.

#3 2008-03-04 20:50:57

honoratka
Gość

Wielu lekarzy jest sceptycznych co do użycia terminu "wypalenie" ponieważ sugeruje on z góry, że osoby o  które borykają się z tą chorobą nie wyzdrowieją, co jest oczywiście nieprawdą. Lekarze  nazywają  ten stan CFS - zespołem przewlekłego zmęczenia.To schorzenie dotyka najczęściej ludzi młodych, ambitnych , którzy poświęcają się karierze zawodowej.
Typowe objawy to:

* emocjonalne wypalenie
    * brak empati wobec innych
    * brak energi
    * irytacja
    * luki pamięci, głównie dotyczące pamięci krótkiej
    * brak koncentracji
    * niepokój
    * kiepski nastrój
    * niska potrzeba seksualna
    * napięcie nerwowe
    * ból głowy
    * cierpienie

Najlepiej udaj się do lekarza rodzinnego.

#4 2008-05-27 14:24:13

massagewarsaw
Zaglądam tu coraz częściej

po 9 miesiacach intensywnej pracy to troche niewiele na zespol przewleklego zmeczenia. Idz na ogolne badania (krew, mocz, cisnienie) zeby wykluczyc inne choroby. Sprobuj detoksyfikacje czy krotka glodowke, zwroc uwage na odzywianie i zdrowa diete. Uprawiaj nie meczace cwiczenia ruchowe, np joge, pilates, spacery na swierzym powietrzu, plywanie. Zdecydowanie zmien tryb zycia, zaplanuj dlugi urlop wakacyjny albo idz na chorobowe.

Dodaj odpowiedź

Stopka forum