Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Nie jesteś zalogowany.
Zapalenie pochwy może być grzybicze albo bakteryjne. Infekcjom sprzyja także współżycie w czasie miesiączki.Korzystnym środowiskiem dla rozwoju grzyba jest wysokie stężenie cukru we krwi – u diabetyczek grzybica pochwy występuje często. Duże ryzyko grzybicy jest też u otyłych, cierpiących na niedobory żelaza, leczących się sterydami.
Najlepiej skonsultuj się ze swoim ginekologiem.
Mi bardzo pomogły kapsułki Lacibios Femina z pałeczkami kwasu mlekowego. A też często miałam nawroty grzybicy.
Bierzesz pigułki antykoncepcyjne?
Ola, to zależy:
takie podstawy to:
- myj miejsca intymne od przodu ku tyłowi, nie używaj do tych miejsc gąbek czy myjek, przeznacz osobny ręcznik do osuszania miejsc intymnych. do mycia uzywaj specjalnych płynów do higieny intymnej zawierające kwas mlekowy (ja osobiście używam laktacyd femina na zmianę z płynem bielendy)
- noś przewiewną, niezbyt obcisłą bieliznę, nie przegrzewaj miejsc intymnych, bo nadmierne ciepłoi i wilgoć sprzyjają rozwojowi drobnoustrojów
- nie rób irygacji pochwy, bo to wypłukuje dobre bakterie
- jedz dużo ważyw i owoców, ogranicz cukier, słodycze
- wzamcniaj florę probiotykami (wspomniany lacibios femina jest bdb)
- wzmacniaj organizm witaminami, zakwaszaj organizm - pij jogurty naturalne
- w czasie miesiączki najlepsze są podpaski, tampony tylko okazyjnie
- trzeba sprawdzić czy nie masz zaburzeń cukru, hormonów, bo to też może być przyczyną nawracających infekcji
Jeśli lekarz przepisuje ci środki bez badań, (posiew, antybiogram) to trzeba pomyśleć o zmianie lekarza.
To ode mnie tyle, ale chętnie odpowiem na inne pytania.
Dziewczyny, ja mam chyba grzybicę przez tabletki i tak się zastanawiam czy mogłabym wzmacniać florę i brać ten probiotyk- lacibos femina, tylko nie wiem czy to nie będzie miało wpływu na skuteczność tabletek??
Branie tabletek antykoncepcyjnych sprzyja występowaniu grzybicy, więc tym bardziej powinnaś brać probiotyki, żeby wzmacniać florę, i nie, lacibos femina absolutnie nie ma wpływu na tabletki antykoncepcyjne.
Dziś byłam u lekarza bo strasznie mnie piekło i szczypało, a do tego silne upławy
Przepisał mi Gynazol w kremie. Stosowałyście kiedyś ten krem? Jakie wrażenia??
Czasami przy swedzeniu pochwy dobrze jest zjesc jogurt z zywymi kulturami bakterri. Ja miałam chorobe pochwy jaka jest Drożdżyca :\ Takze dbam o higiene i zdziwiło mnie to ze ja miałam,POSZŁAM DO LEKARZA PRZEPISAŁ mi tabletki (kuracja 7 dniowa) i jak ręka odjał. Lekarz powiedział ze to przez zaburzenie flory i dlatego.Naklepiej isc z takimi problemami do lekarza
Pozdrawiam ![]()
Ja tez sie nabwiała tego swiństwa przez tabletki no i potem mialam co jakis czas nawroty, pomimo tego ze o higiene prawidlowo dbałam, teraz pomaga mi Lacibios Femina biore przez 10 dni i jak narazie wszytko w porząsiu ![]()
Gynazol jest w porzadku. Miałam tylko 4 dni do wyjazdu nacd morze i musiało mnie akurat dopaść. No ale lekarka przepisala mi właśnie Gynazol i szybko mi przeszło i wyjazd uratowany ![]()
Również polecam Lacibios Femina.Lactacyd nie jest taki dobry , a do tego używanie go nie jest komfortowe.A tutaj kapsułkę popijasz wodą i jest OK.Można też posmarować miejsca intymne maścią przeciwgrzybiczą dostępną bez recepty , kosztuje jakieś 9 zł.Jak znajdę nazwę to podam.Ale jak mimo to nie pomaga , to do lekarza !
o gynazolu napisał:
Gynazol jest w porzadku. Miałam tylko 4 dni do wyjazdu nacd morze i musiało mnie akurat dopaść. No ale lekarka przepisala mi właśnie Gynazol i szybko mi przeszło i wyjazd uratowany
Po Gynazolu podobno szybko przechodzi , ale nie wiem ...on chyba jest tylko na receptę , czy można go dostać bez recepty ?
ja również od tabletek choruję, tylko, że u mnie dochodzi jeszcze do bólu i pieczenie podczas oddawania moczu. stosuję Provag i clotrimazolum. minął jeden dzień a ja już czuję ulgę ![]()
i mam jeszcze pytanie... czy częste kąpiele (około 4x dziennie) w dodatku w dość gorącej wodze mogą również sprzyjać takim chorobą jak grzybica pochwy?
Ostatnio edytowany przez CookieBitch (2008-08-02 11:13:09)
Grzybki lubią ciepło
a jak sie często tam szorujesz (podobno 2 razy dziennie jest optymalnie, oczywiście kiedy sie nie ma tych dni bo w "te dni" to 4 razy a nawet częściej jest ok) to zmywasz tą dobrą florę bakteryjną która jest barierą ochronną, ale moze ożywanie dobrego płynu do higieny intymnej (takiego z kwasem mlekowym) pomoze.
Nie jestem ekspertem ale z racji tego ze kilka razy przeszłam infekcje troche sie podszkoliłam w tej kwestii zarówno u ginekologów jak i z gazet internetu i książek
a co do kremu przeciwgrzybicznemu ja używam clotrimazolum kosztuje grosze a starcza mi na kilka miesięcy. Po sexie
albo basenie na czystą skore
Jeanne napisał:
o gynazolu napisał:
Gynazol jest w porzadku. Miałam tylko 4 dni do wyjazdu nacd morze i musiało mnie akurat dopaść. No ale lekarka przepisala mi właśnie Gynazol i szybko mi przeszło i wyjazd uratowany
Po Gynazolu podobno szybko przechodzi , ale nie wiem ...on chyba jest tylko na receptę , czy można go dostać bez recepty ?
Tak, tylko na receptę.
Zapomnialam dodac , ze warto sprobowac stosowac plyn Lactacyd Feminadostepny w aptece.Bardzo dobry i skuteczny przy roznych dolegliwosciach typu swedzenie , zaczerwienienie , pieczenie itp.No , ale jezeli po paru dniach stosowania nie widac poprawy , no to trzeba biegac do lekarza.
Mam problem ze swędzeniem częsci intymnych.Świąd nasila się szczególnie wieczorem kiedy jestem w łóżku i w nocy.Zrobiłam badanie czy nie ma grzybka ale nie wykazało jakiś bakteri.Lekarz nie potrafi mi pomóc a ja już jestem zmęczona ciągłym drapaniem.Może ktoś ma podobny problem i podpowie jak mam sobie poradzić ?
Wiesz , trudno mi cokolwiek powiedziec majac tylko takie informacje.Jezeli przyczyna nie jest grzybica , ani bakteria , to moze jestes np.po kuracji antybiotykaowej , bierzesz leki antyhistaminowe ( dzialaja wysuszajaco na sluzowke ) , bierzesz czeste kapiele w pianie albo uzywasz nieodpowiedniego mydla do higieny intymnej.Powinien on byc bardzo lagodny , a wiekszosc z nich zawiera silne detergenty , dzialajace odtluszczajaco na skore , ktore podrazniaja.Byc moze to jest jakas przyczyna , gdy np.uzywasz takiego mydla przed snem .Taki dyskomfort moze rowniez wystapic podczas zaburzen rownowagi flory bakteryjnej w okresie menstruacji.Wtedy bardzo pomaga wlasnie ten plyn Lactacyd , ktory przywraca wlasciwe Ph skory , oraz Lacibios Femina - kapsulki do kupienia w aptece , kosztuja ok.25 zl , a Plyn Lactacyd ok.17 , ale stosuje sie go okazjonalnie , wiec starcza na bardzo dlugo.
Dodam tylko , ze wbrew pozorom czesto zele do higieny calego ciala sa o wiele lagodniejsze niz te do higieny intymnej.Ja uzywam Babydreem niebieski , ktory zawiera w swoim skladzie rumianek , kwas mlekowy , czyli tylko niezbedne skladniki i z powodzeniem muje nim rowniez pyszczek , bez zadnych podraznien , sciagania skory itp. a musze Ci powiedziec , ze cere mam baaaaardzo wrazliwa ![]()
Polecam zel do higieny intymnej Facelle: Żel do higieny intymnej Sensitive ( w Rossmannie , ok.8 zl , albo z serii Alkagin , a aptece , cena ok.25 zl.