Witam serdecznie,
mam pytanie, czy któraś z Was kiedykolwiek miała reakcję uczuleniową na znieczulenie u stomatologa. Jeżeli tak to proszę powiedzcie mi jak się to objawiło. Mój stomatolog używa w znieczuleniu "artekaliny?" z adrenaliną - ponoć jest to łagodny środek. Niestety po ostatniej wizycie (godzina 19.00) już w nocy od godziny 3.00 na całym ciele pojawiły się bąble, które wyglądały jakbym poparzyła się pokrzywą. Najgorsze było to, że nie było miejsca na ciele bez tych bąbli. Skóra włosów, szyja, ręce, brzuch, plecy, nogi, stopy... wszystko było pokryte uporczywie swędzącymi, rozlanymi bąblami..Nad ranem strasznie spuchły mi dłonie (tak, że nie mogłam zginać palców) oraz uszy... Wyglądałam okropnie i jeszcze gorzej się czułam. Później przyjechało do mnie pogotowie i dostałam dwa potężne zastrzyki. Jeden dożylnie, drugi domięśniowo. Po 2 godzinach od wizyty pogotowia opuchlizna zeszła a ja cały dzień, prawie nieprzytomna spałam. Teraz nie wiem do którego alergologa się udać ponieważ nie robi się prób alergologicznych na znieczulenia.
Najgorsze jest to, że za 2 tygodnie mam kolejną wizytę u dentysty i leczenie kanałowe. Strasznie się boję bo nie mam odwagi poddać się takim zabiegom bez znieczulenia. Nie wiem co robić. Proszę doradźcie mi coś...
Pozdrawiam
Dokładnie na ten sam środek dostałam uczulenia,ale nie przebiegało to aż tak dramatycznie jak u Ciebie.Pojawiły mi się bąble,tylko na twarzy i zniknęły po jakiejś godzinie od znieczulenia.Środek nazywa się artykaina,ja zawsze wcześniej uprzedzam że jestem na to uczulona i podają mi coś innego.
Czyli bez względu na to, czy mam alergię, istnieje jeszcze możliwość znieczulenia innym środkiem??
Z tego co się dowiedziałam od stomatologa, ta artykaina jest najbardziej bezpiecznym środkiem znieczulającym i to właśnie inne znieczulenia mogą bardziej uczulać. Ale jak Tobie nic się nie dzieje po innych znieczuleniach to może sama też zaryzykuję i poproszę o inny środek znieczulający.
Dziękuję Ci za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie czy wiesz może czym teraz jesteś znieczulana??
Szczerze mówiąc to nie wiem,u mnie taka reakcja wystąpiła tylko raz.W dodatku mam podejrzenie,że mógł to być skutek interakcji z lekiem,który wtedy przyjmowałam.Nie mam jednak pewności i dlatego uprzedzam dentystę.Na inne środki nie miałam uczuleń.