Podejrzewam u siebie tężyczkę,czy ktos ma jakieś doświadczenia z tą chorobą?Dla jakiej specjalizacji lekarza jest to choroba neurolog,immunolog?,.Jakie macie objawy ,czym leczycie?Pozdrawiam.
Udaj się do neurologa na wykonanie próby tężyczkowej.Lekarz wykona wszystkie niezbędne badania i potwierdzi,albo wykluczy chorobę.
Dziękuję ![]()
Tak jak napisala Fujitsu, musisz isc do neurologa. Ja mialam wykonywana probe tezyczkowa i wynik wyszedl dodatni.
Tezyczka jednak nie zawsze sie ujawnia, tak na codzien. Ponoc nawet co trzecia osoba mogla by miec dodatni wynik testu na tezyczke.
U mnie jednak, przy innych dolegliwosciach bywaja problemem.
a jakie macie symptomy?Ja mam ciagłe zdretwial ręce,skurcze w nogach,uporczwy nocny kaszel,zmeczenie,kula histeryczna i sytuacje gdzie czuję jakby paraliz,czuję wtedy,ze chcę zemdleć.I wiele innych.
Ja kiedys dostalam ataku, podczas dosc dlugiego placzu zaczela mi dretwiec twarz, pozniej dlonie stopy itd az w koncu nie moglam poruszyc zadnym miesniem. Mama wezwala karetke, dostalam zastrzyk jakis rozkurczowy no i diagnoza: tezyczka. Nie robilam wiecej zadnych badan w tym kierunku ale tez na codzien nic mi nie dolega. Pare razy czulam ze taki atak znowu nadchodzi (podczas jakichs histerycznych sytuacji) ale wtedy staralam sie rozluznic, uspokoic, zrelaksowac i potrafie to jakos zatrzymac.
To bada neurolog, zrob tez jednak podstawowe badania, raz beda potrzebne neurologowi, a dwa wiele objawow tezyczki jest podobnych do innych chorob.