"Powstanie warszawskie" - czy ktoś z Was oglądał? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » "Powstanie warszawskie" - czy ktoś z Was oglądał?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: "Powstanie warszawskie" - czy ktoś z Was oglądał?

Właśnie wróciłam z kina z filmu "Powstanie warszawskie" - podobał mi się smile Wrażenie robi realność, a to z kolei dzięki >efektom specjalnym< które w tym przypadku oznaczają podrasowanie dokumentalnych zlepków.
Na pewno oglądaliście niejednokrotnie filmy dokumentalne z czasów wojny; wszystko było czarno-białe, niewyraźne, w przyśpieszonym tempie.
Z tymi filmami również tak było, lecz dzięki komuś z pomysłem (m.in. Jankowi Komasie) film nabrał kolorów, są i dialogi wyczytane z ruchu warg no i "akcja" toczy się w zwykłym tempie, co sprawia, że cały obraz jest bardzo realny.

A Wy, jak odbieracie ten film?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: "Powstanie warszawskie" - czy ktoś z Was oglądał?

Film nieco mnie znudził,trudno powiedzieć czy to dokument czy fabułka. Męczyły mnie chwilami naiwne dialogi,rzekomo zrekonstruowane na podstawie ruchu ust. Meczące też były te konwersacje braci-właściwie bez żadnej wartości dla filmu.
Akcja niekoniecznie toczy się w zwykłym tempie.Czytałam,że wiele scen było odtwarzanych ze względu na bezpieczeństwo reporterów,odtwarzanych oczywiście w czasie wojny,na gruzach miasta.
Ot,obejrzałam nowy pomysł na podkolorowany film dokumentalny.

3

W ubiegłą niedzielę byłam w kinie, zastanawialiśmy się nad wyborem pomiędzy "Powstaniem warszawskim", a innym filmem, padło na ten drugi. Tym chętniej przeczytam czy kolejnym razem warto jednak postawić na "Powstanie", czy ostatecznie sobie odpuścić.

4

Mnie takie filmy zawsze skłaniają do refleksji; pomijam już sens tego powstania, które z góry skazane było na porażkę, ale.....radosne twarze Polaków big_smile Dziś w czasie pokoju nie spotykam tylu uśmiechniętych ludzi, co widziałam na tym filmie, w czasie wojny.

5

Catwoman napisał/a:

Mnie takie filmy zawsze skłaniają do refleksji; pomijam już sens tego powstania, które z góry skazane było na porażkę, ale.....radosne twarze Polaków big_smile Dziś w czasie pokoju nie spotykam tylu uśmiechniętych ludzi, co widziałam na tym filmie, w czasie wojny.

Problem w tym, że oni mysleli, że mają szansę osiągnąć swoje cele smile Tak czy inaczej, jeszcze na filmie nie byłem. Ciągle nie mam na to czasu. Widziałem urywki. podoba mi się to, że widać te uśmiechniete twarze i to pokazuje tak na prawdę, jak Ci ludzie to widzieli. Faktem jest, że nastroje w stolicy panowały takie, że gdyby nie rozkaz do wybuchu powstania, to ono samo by wybuchło.

6

Nie widziałam powstania, za to widziałam sieroniowe niebo porażka...

7

Piękny film! Dzisiaj widziałam, że ma być z GW!

8

Bardzo chcę obejrzeć, wiesz może kiedy ma być z GW? Będę śledzić temat :-)
Oglądałem Miasto 44 i bardzo mi się podobał film, widać rozmach i pietyzm reżysera, niesamowicie autentyczny klimat.
Natomiast Sierpniowe Niebo do mnie nie trafiło, nudny, kiepsko zrobiony i zagrany, muzyka zupełnie nie pasuje.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » "Powstanie warszawskie" - czy ktoś z Was oglądał?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024