Pro ana motyle - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Pro ana motyle

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 28 ]

Temat: Pro ana motyle

Jakiś czas temu ktoś powiedział mi, że jest strona z anoreksja i są poświęcone temu tematy różne. Weszłam żeby zobaczyć czy są może porady albo coś jak wyjść z tego. Jednak to co zobaczyłam mnie zszokowało. Anoreksja jest tam propagowana i są porady owszem ale nie jak wyjść z choroby tylko jak być chorą! Założe się, że wiele osób przez to pogorszyło swój stan. Jak wiadomo anoreksja jest psychiczną chorobą, siedzi w głowie, a tam są porady jak unikać jedzenia, że zdrowie nie jest ważne, bo ważniejsze jest bycie chudą. We Francji za namawianie do anoreksji grozi kara grzywny i jeśli osoba przez to, że zachoruje po tych namowach, ten przez kogo to się stało może trafić nawet do więzienia. Nie tylko we Francji ale i w innych krajach są zabronione tego typu strony internetowe. Wg mnie w Polsce też powinno tak być. Po co to? Dlaczego ktoś namawia innych do tej strasznej choroby? Dlaczego ktoś chce pogrążyć innych?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pro ana motyle

Wiesz ile takich dziewczynek 'pro ana' jest na blogu, który tez prowadzę? to jest śmieszne.
Przecież to było logiczne, że jak wejdziesz na stronkę 'motylków', to jedyne co ujrzysz to ich kodeks i nakłanianie do tego innych dziewczyn. To jest ich świat, w który nie powinnaś ingerować. ja się nauczyłam, że wchodzenie na takie stronki tylko pogarszają sprawę.

3

Na początku nie wiedziałam w ogole co to za strona. Dziwi mnie to, że to jest jeszcze dozwolone. U mnie niestety też to trochę pogorszyło kiedyś zdrowie bo byłam głupia na tyle żeby stosować się do ich zasad czasem podświadomie

4

Żadna z motylków nie dożyje trzydziestki, jeśli się nie opamięta.

5

Jeśli taki motylek ma załóżmy 19 lat to nawet 25 może nie dożyć. To jest straszne do czego one namawiają

6

sophie2 napisał/a:

Jeśli taki motylek ma załóżmy 19 lat to nawet 25 może nie dożyć. To jest straszne do czego one namawiają

Ja się dziwię, że ten blog jeszcze nie został zamknięty.

7

Cynicznahipo napisał/a:
sophie2 napisał/a:

może dlatego że nie ma na to paragrafu. A powinni jakieś kary za to stosować wobec takich ludzi

8

sophie2 napisał/a:
Cynicznahipo napisał/a:
sophie2 napisał/a:

może dlatego że nie ma na to paragrafu. A powinni jakieś kary za to stosować wobec takich ludzi

Jak ktoś przez ten blog umrze, to się znajdzie paragraf.
Ogółem - rodziny ofiar tej sekty (bo to sekta) powinni złożyć pozew w sądzie. To coś by zrobili z tym blogiem.

9

Cynicznahipo napisał/a:
sophie2 napisał/a:
Cynicznahipo napisał/a:

Jak ktoś przez ten blog umrze, to się znajdzie paragraf.
Ogółem - rodziny ofiar tej sekty (bo to sekta) powinni złożyć pozew w sądzie. To coś by zrobili z tym blogiem.

no być może. Ja nie rozumiem tylko dlaczego tyle czasu tego typu strony są i nikt z tym nic nie robi a same autorki tego nie widzą nic złego w tym co robią

10

Bo zapewne nikt tego nie zgłosił. A jeśli nawet to pewnie uznano to za bujną wyobraźnię zakompleksionej nastolatki, co to armię szkieletorów tworzy. smile

11

Mogło też i tak być hmm podobno ich znakiem rozpoznawczym jest czerwona bransoletka na prawym nadgarstku tongue nikogo z otoczenia z taką nie spotkałam więc mam nadzieję, że moi znajomi tego nie popierają big_smile

12 Ostatnio edytowany przez Noele95 (2014-05-03 21:16:35)

Tu nie mowa o jednym blogu, takich blogów jest multum. Nie tylko w Polsce jak i w całej Europie. Na razie tylko we Francji wprowadzona jest ustawa karząca pieniężnie zachęcanie do anoreksji, a nawet karą więzienia jak skutkiem anoreksji będzie śmierć. Ale cóż na razie w Polsce możemy o tym pomarzyć.

Z tego już się jakaś subkultura zrobiła. Znam dziewczynę która właśnie przez takie stronki wpadła w anoreksje. Więc pozostaje tylko pogratulować osobom zakładającym tego typu blogi. Jak chcą siebie wykańczać to proszę bardzo, ale niech nie wciągają w ten syf innych osób.

13

Noele, chęć władzy zawsze była bardzo silna. Te nastolatki pewnie mają jej poczucie wymyślając durne kodeksy czy obowiązki. A jak mają sprzymierzeńców i chętnych to już w ogóle sukces.
Przykre jest to, że wciąż jest tyle naiwnych dziewcząt, które wpatrzone w inną zakompleksioną nastolatkę, dają się wplątać w sieć niestworzonych historii wyssanych z palca.

Anoreksja była, jest i będzie. Podobnie jak blogi i zafascynowane nią nastolatki.

14

Niestety ja sama kiedyś przez to miałam gorsze problemy ale niektóre z tych dziewczyn naprawdę mają poważne problemy i nikt nie zauważa tego

15

Najgorsze jest to, że kiedyś anoreksja była chorobą dziewczyn, które miały poważne problemy w życiu (najczęściej rodzinne). Które musiały czuć, że coś w życiu kontrolują, że coś im wychodzi. A teraz zrobiła się z tego jakaś cholerna moda. W sidła anoreksji zostają wciągane zwykłe nastolatki.
Początkowo nie zdają sobie sprawy z tego jak źle się może dla nich skończyć ten (świadomy?) wybór. A jedyne informacje o chorobie, które do nich docierają są właśnie z takich blogów, albo od "przewrażliwionych" nauczycieli, bądź rodziców. Myślą, że jak będą przez tydzień żyły na sałacie to zaczną przynależeć do jakiejś społeczności.. Normalnie jak sekta jakaś.

Oczywiście nie w każdym przypadku tak jest, jest od groma dziewczyn, które chorują z zupełnie innych przyczyn.

16

A mnie to nie rusza. Nie wiem skąd się wzięło takie cackanie z anorektyczkami - równie dobrze powinniśmy karać właścicieli cukierni za propagowanie otyłości.

Prawda jest taka, ze otyłość zabija o wiele, wiele więcej ludzi niż anoreksja, ale przecież nikt nie będzie zamykał w więzieniach właścicieli ciastkarni albo fast foodów.

Na świecie żyją miliony alkoholików, a mimo to nikt nie karze grzywnami właścicieli sklepów monopolowych ani nie zamyka blogów o przygotowywaniu drinków. Skąd więc ta nadwrażliwość na anoreksję?

Owszem, niektóre osoby z powodu anoreksji umierają. Tak samo jak z powodu otyłości. Picia alkoholu. Palenia papierosów. Ćpania. Jeżdżenia z prędkością 200km/h. Wspinaczek wysokogórskich.

Jeżeli kiedyś moja córka wpadnie w anoreksję, to się zastanowię gdzie JA popełniłam błąd w wychowaniu i dlaczego nie zauważyłam pierwszych objawów, a nie będę obwiniać jakąś małolatę za prowadzenie bloga, tak samo jak nie obwiniam Polmosu za to, że mój sąsiad jest alkoholikiem...

17

Ale właściciele cukierni nie wmawiają ludziom: że bycie otyłym jest ważniejsze od bycia zdrowym, że tylko chłonąc masami ciasteczka zapanujesz nad swoim życiem, że otyłość zaprowadzi Cię do perfekcji. Wydaje mi się, że jakby powstawały blogi namawiające młode dziewczyny do otyłości zagrażającej życiu, to również wzbudziły by wiele kontrowersji (o ile by działały^^).
Z alkoholem to samo, nikt nie stara się tworzyć społeczności, które propagują alkoholizm. Byłoby to co najmniej dziwne.

"Jeżeli kiedyś moja córka wpadnie w anoreksję, to się zastanowię gdzie JA popełniłam błąd w wychowaniu i dlaczego nie zauważyłam pierwszych objawów, a nie będę obwiniać jakąś małolatę za prowadzenie bloga"

Jak wcześniej napisałam, kiedyś anoreksja była często winą rodziców. A teraz po prostu mody i rówieśniczek (również "koleżanek" poznanych w necie).
Nie chce uogólniać, nie zawsze tak jest smile

18

Hmm czy to powinno być zakazane? I tak i nie... jestem jednak tego zdania że na siłę nikomu się nie pomoże i czy te strony powodują problem? Myślę że nie powodują, ale mogą pogłębiać już istniejący.

Wina mody i rówieśników, a nie rodziców? Nie do końca, mądry rodzic pokaże dziecku jak żyć by nie wpadać w pułapki dzisiejszego świata, uczyni dziecko samodzielnym, myślącym aby wiedziało co jest dla niego dobre, a co złe. Bo jednak trudno nie powiedzieć że rodzic ma wpływ na to czy dziecko będzie osobą myślącą samodzielnie, czy czymś co ma papkę zamiast mózgu.

19

Noele95 napisał/a:

Ale właściciele cukierni nie wmawiają ludziom: że bycie otyłym jest ważniejsze od bycia zdrowym, że tylko chłonąc masami ciasteczka zapanujesz nad swoim życiem, że otyłość zaprowadzi Cię do perfekcji. Wydaje mi się, że jakby powstawały blogi namawiające młode dziewczyny do otyłości zagrażającej życiu, to również wzbudziły by wiele kontrowersji (o ile by działały^^).
Z alkoholem to samo, nikt nie stara się tworzyć społeczności, które propagują alkoholizm. Byłoby to co najmniej dziwne.

"Jeżeli kiedyś moja córka wpadnie w anoreksję, to się zastanowię gdzie JA popełniłam błąd w wychowaniu i dlaczego nie zauważyłam pierwszych objawów, a nie będę obwiniać jakąś małolatę za prowadzenie bloga"

Jak wcześniej napisałam, kiedyś anoreksja była często winą rodziców. A teraz po prostu mody i rówieśniczek (również "koleżanek" poznanych w necie).
Nie chce uogólniać, nie zawsze tak jest smile

Ale proszę cię... jeżeli ktoś jest na tyle głupi, by dać się omotać jakiejś nawiedzonej fanatyczce z sieci, to drogą naturalnej selekcji jest sobie sam winny, że za swoją głupotę płaci śmiercią i naprawdę mi NIE JEST żal takich osób. Dla mnie to kolejni nominowani do nagrody Darwina.

Owszem, gdy anoreksja dotyka dzieci, to jest to problem - ale jeżeli 12-latka nagle zaczyna się maniakalnie odchudzać, a rodzice reagują dopiero jak po raz kolejny traci przytomność, to to tez nie jest wina pro ana.

20

Najwidoczniej wielu jest "naiwnych", co nie znaczy, że powinno eliminować się ich drogą ?selekcji naturalnej?- mamy XXI wiek. Większością anorektyczek są nastolatki, które nie mają jeszcze ukształtowanej psychiki, więc nie dziwmy się, że mogą ulec wpływom jakiejś "nawiedzonej fanatyczki z sieci".  Teraz jest wielkie parcie na szczupłą sylwetkę, większość dziewczyn jest zakompleksionych. Stanowią podatny grunt dla takich blogów.
Według mnie takie stronki przyczyniają się do rozwoju anoreksji i nie powinno ich być.

O ile się nie mylę, jest takie prawo, że nie można w internecie nikogo namawiać do samobójstwa, a anoreksja jest niczym innym jak powolnym samobójstwem. Analogicznie, to też powinno być karalne.

21

A jak zauważyłam edukacja w szkole na ten temat jest niewielka a jeśli już jest jakakolwiek to niewiele daje

22

Sophie, nie znam szkoły gdzie w ogóle byłaby edukacja na temat anoreksji. Bynajmniej w moim mieście.

Iceni, a ruszyłoby Cię jeśli Twoja córka właśnie przez tą stronę wpadła w sieć maniakalnego odchudzania?

23

U mnie w szkole mówiło się o tym dużo ale czy to coś daje....

24 Ostatnio edytowany przez Iceni (2014-05-18 22:23:18)

Noele95 napisał/a:

Najwidoczniej wielu jest "naiwnych", co nie znaczy, że powinno eliminować się ich drogą ?selekcji naturalnej?- mamy XXI wiek. Większością anorektyczek są nastolatki, które nie mają jeszcze ukształtowanej psychiki, więc nie dziwmy się, że mogą ulec wpływom jakiejś "nawiedzonej fanatyczki z sieci".  Teraz jest wielkie parcie na szczupłą sylwetkę, większość dziewczyn jest zakompleksionych. Stanowią podatny grunt dla takich blogów.
Według mnie takie stronki przyczyniają się do rozwoju anoreksji i nie powinno ich być.

O ile się nie mylę, jest takie prawo, że nie można w internecie nikogo namawiać do samobójstwa, a anoreksja jest niczym innym jak powolnym samobójstwem. Analogicznie, to też powinno być karalne.

Tak samo jak palenie papierosów czy picie alkoholu. Jak myślisz - z jakiego powodu umiera więcej osob?

Odpowiadając Nataluszkowi - nie, nie obwiniałabym takich stron - tak, jak wspomniałam - Nie ustrzegę mojej córki przed każdym zagrożeniem, nie zabiorę jej sprzed nosa wszystkiego, co groźne. Nie mam możliwości zakazać wszystkiego, co potencjalnie niebezpieczne, ale mogę ją uczyć by nie wierzyła we wszystkie bzdury z netu.

Poza tym w moim otoczeniu nie ma ż a d n e j anorektyczki za to jest cała masa ludzi bardzo otyłych - obserwując ich życie chyba nawet wolałabym zeby wpadła w anoreksję niż skończyła jako 200-kilowe monstrum...

25

Iceni napisał/a:

Poza tym w moim otoczeniu nie ma ż a d n e j anorektyczki za to jest cała masa ludzi bardzo otyłych - obserwując ich życie chyba nawet wolałabym zeby wpadła w anoreksję niż skończyła jako 200-kilowe monstrum...

z tym, że otyłość czasem jest dziedziczna lub spowodowana chorobą i ludzie wychodzą z tego a anoreksja głównie leży w psychice i ciężko jest z tego wyjść, często dochodzi do śmierci. Otyłość czasem jest tylko zaniedbaniem i nie ma podłoża psychicznego (przynajmniej często). Znam więcej ludzi, którzy wyszli z otyłości niż z anoreksji

26

Ja ugryze temat od innej strony, bo sama nabawilam sie jadlowstretu... przez leki. Nie jem duzo, powiedzialabym nawet, ze w porownaniu z przecietna kobieta jem bardzo malo, ale mi to wystarcza, nie chodze glodna, po prostu tak mam. Lekarz przepisal mi pewne tabletki, ktore mialam lykac po kazdym posilku I po kilku dniach regularnego brania nie moglam juz patrzec na jedzenie, w ogole nie odczuwalam glodu. Jak czulam zapach jakiegokolwiek jedzenia, to bylo mi niedobrze, w nocy wszystko mnie bolalo, serce walilo jak oszalale (nie jadlam, a mimo to normalnie pracowalam, wiec organism zaczal sie wykanczac). Ostatniej nocy praktycznie nie przespalam, nie moglam. I dzisiaj powiedzialam sobie DOSC. Odlozylam to swinstwo I kupilam w sklepie pare jogurtow, zeby powoli na nowo przyzwyczajac sie do jedzenia I nie zaczynac od chleba, na ktorego widok do tej pory mnie mdli. Nie wiem, czym to rozni sie od jadlowstretu psychicznego, ale blokada przed jedzeniem, kiedy czuje sie, ze jest sie slabym z niedozywienia, jest czyms strasznym. Dlatego teraz troche inaczej podchodze do tematu.

27

Kiedyś na kilka dni miałam taki jadłowstręt i było mi niedobrze po jedzeniu. Przez około 2 tygodnie nie mogłam nic jeść. Ale nie wiem dlaczego tak było. Jednak to coś innego niż anoreksja. Trwało to krótko i chyba było spowodowane tylko jakimiś problemami z żołądkiem tak sądzę

Posty [ 28 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Pro ana motyle

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024