cholestaza - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » cholestaza

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

1

Temat: cholestaza

Hej,

Czy ktoras z Was miala ta chorobe?

Brzuch mnie swedzi czasem i lekarz dal mi skierowanie na badanie. Troche sie przerazilam czytajac o tym... hmm
Myslalam,ze swedzenie brzucha to wynik rozciagajacej sie skory.

Jakie sa objawy tej choroby? Czy swedzenie jest uporczywe?
Podobno swedza stopy,ale z zewnarz czy podeszwy?

Oczywiscie juz sie denerwuje na zapas,jutro ide na pobranie krwi...

Dzieki za informacje.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: cholestaza

Myślę, ze swedzaca skora na brzuchu nie masz co się martwić, to raczej normalne i każda kobietę w ciąży Szwedzi właśnie skora na brzuchu. Tak jak to wyżej napisalas, to efekt rozciągającej się skory;)

Także spokojnie;)

Ja tez właśnie czekam na wynik tego badania. Mnie Szwedzi cale ciało, ale to od samego poczatku ciąży. Lekarz dopiero teraz mi dal skierowanie pod katem choleostazy. Mam nadzieje ze to nie to cholerstwo, a mój świąd skory wynika z reakcji organizmu na ciążę;)

3

Od kad mi o tym powiedzial to tez mam wrazenie,ze wszystko mnie swedzi.
Czasami okolice lokci i podbicie na stopach,ale nie drapie sie non stop. Posmaruje balsamem i przechodzi. Nie mam zadnych krost ani nic takiego.

Ale zawsze strach jest jakis...

4

Kala 2tyg przed porodem lezalam juz w szpitalu i przez kilka dni strasznie swedzial mnie brzuch i lekarz zlecil badanie krwi w ktorym nic nie wyszlo.
Swedzenie brzucha nir muso oznaczac niczego zlego, ale warto to sprawdzic.
Nie martw sie na zapas.

5

Kala - zauważyłam, że to kolejny wątek, w którym zastanawiasz się, czy nie jesteś na coś chora.
Masz tak zawsze, czy to efekt ciąży? Nie powinnaś się aż tak stresować, wyluzuj troszkę.

6

Może dlatego,że to moja nie pierwsza ciąża a dziecka nie mam...
zostały mi 3 tygodnie do terminu..taka już chyba jestem .

7

Kala napisał/a:

Może dlatego,że to moja nie pierwsza ciąża a dziecka nie mam...
zostały mi 3 tygodnie do terminu..taka już chyba jestem .

Musisz wyluzować, bo się zadręczysz. Wszystko będzie dobrze.
Na pocieszenie napiszę Ci, że mnie też wszystko w ciąży swędziało (przez rozstępy).

8

Kala, odpowiedz sobie na pytanie, czy zaczęły Cię swędzieć stopy zanim przeczytałaś o objawach cholestazy czy potem? To zazwyczaj dobry sprawdzian tego czy masz problem w głowie czy w wątrobie, szczególnie, że mówisz, że masz tendencję do zadręczania. Nie masz wpływu na to, co się dzieje w Twojej macicy, ale możesz się zbędnie stresować. Bez sensu.
A jak już bardzo chcesz, to zrób sobie wyniki - apat, alat, ggtp, bilurubina i alp. To kosztuje łącznie z 20 zł, wynik masz tego samego dnia albo dzień później i możesz wyluzować. Ciąża chyba z zasady swędzi, nie wiem czy jest ciężarna, która nie miałaby suchej skóry i której nie swędziałby brzuch.

9 Ostatnio edytowany przez Hibernacja (2014-04-30 12:12:40)

Miałam. Tego choróbska nie można pomylić z niczym innym. Swędzi strasznie wszystko, ale w szczególności ręce i nogi. Byłam zdrapana do krwi. Nie zapomnę nigdy nieprzespanych nocy (głownie w nocy nasilają sie objawy). Alat i aspat kilkaset razy przekroczone. Objawy nasilają się w miarę wzrostu ciąży. Leczenie tylko objawowe - tzn. jakieś paćki mentolowe i Hepatil osłaniający wątrobę. Marzyłam o wcześniejszym porodzie, tuż po - jak ręką odjął.

10

Hibernacja dzieki za info.

Justyna tak jak pisalam ...bylam dzis na pobraniu krwi z zalecenia lekarza. Powiedzialam tej pielegniarce,ze tak naprawde swedzi mnie tylko brzuch a ona na to,ze od brzucha sie zaczyna....

No nic,czekam na wynik.

11

też miałam cholestazę i to nie prawda , że zaczyna swędzieć od brzucha a swędzący brzuch to normalna rzecz w ciąży , mnie zaczęły swędzieć ręce , dłonie , potem stopy aż w końcu prawie całe ciało , jak juz wyżej koleżanka pisała najbardziej nasilało się w nocy już 3 tyg przed porodem nie spałam po nocach drapałam się jak głupia, nawet płakałam z bezsilności czasem robi się jeszcze żółta skóra ale mnie to ominęło na tydzień przed porodem trafiłam do szpitala (planowane cc) tak podali leki więc świąd ustąpił . Ale bardzo źle wspominam okres tego choróbska , po porodzie wszystko ustąpiło .

12

a zapomniałam dodać u mnie  wyniki alat i aspat nie wskazywaly na cholestaze i lekarka powiedziala , ze jest wszystko ok ale swedzenia dalej byly i poszlam do innego gina dal skierowanie na fosfatazę i dopiero to badanie potwierdzilo ze mam cholestaze

13

Mam te wyniki,chyba w normie:

LDH 166 ( 135-214)
Bilirubina 0,33 (0- 1,2)
ALT 20  (0-33)

14

Karla, a mialas badane kwasy żółciowe?  Ja miałam baday alat i aspat, jeden z nich wyszedł mi 35 czyli pod sama granica, lekarz kazał mi jeszcze zrobić wlasniecte kwasy, powiedział ze to badanie rozstrzygnie czy jest choleostaza czy tez nie...

15

Pffff....kartke ze skierowaniem musialam zostawic w przychodni,kurde nie pamietam czy to bylo czy nie,ale mialam na niej 5 pozycji a wynikow mam 3,wiec to moze nie pelne jeszcze.
Nie wiem.
Crescendo a masz jakas wysypke czy cos? W ktorym miejscu swedza Cie stopy?

16

Kala, wypisałam Ci dokładnie co powinnaś mieć zbadane, by sprawdzić czy to nie cholestaza: aspat, alat, bilurubinę, ggtp i alp (fosfataza alkaliczna).
I zgadzam się z poglądami koleżanek: uwierz mi, że gdybyś miała cholestazę, to byś się nie zastanawiała czy ją masz.

17

Mnie swedza cale nogi, ręce, plecy, stopy to czasem w kostce i od wewnętrznej strony...

Kala moja koleżanką ostatnio miała choleostaze, przez drapanie miała rany i siniaki....
Mi tez czasem zrobi się jakiś siniak, częściej robią się rany hmm lecz mam nadzieje ze to nie to cholerstwo...;/
Moim  zdaniem  ty nie masz co się martwić!

18

No to sie nie martwie.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » cholestaza

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024