Omlety - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

1

Temat: Omlety

Omlet z sosem i szpinakiem
Składniki:
2 jajka, 8 dag sera camembert, 1 łyżka śmietany, 1/2 cebuli, szpinak, 2 łyżki wytrawnego białego wina, sól, pieprz, 2 łyżki margaryny

Przygotowanie:
Ser rozdrobnić widelcem. Wymieszać ze śmietaną i winem. Rozmącić jajka, posolić. Na rozgrzaną margarynę wlać masę jajeczną. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż masa się zetnie. Na innej patelni rozgrzać resztę tłuszczu i podsmażyć cebulę. Można do cebuli dodać także świeży szpinak.

--------------
Omlet biszkoptowy
Składniki:
2 jajka, czubata łyżka mąki, łyżka mleka, 2 łyżki margaryny, sól

Przygotowanie:
Mąkę rozprowadzić w mleku, wbiś żółtka, posolić, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z mąką i żółtkami. Na rozgrzany tłuszcz wylać masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu, a gdy się zetnie, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Gdy się zarumieni wyjąć, przełożyć dowolnym farszem.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Omlety

Omlet z szynką i pieczarkami - przepis z gazetowych wycinków dla miłośników omletów smile

* 6 jaj
* 200g gotowanej szynki
* 150g pieczarek
* 1/2 zielonej papryki
* 3 łyżki mleka
* przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Część szynki kroimy w paski, tak samo obrane pieczarki. Jajka należy starannie rozmąć, posypać solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski. Przesmażamy pokrojoną szynkę, a następnie pieczarki z papryką.
Na oddzielnej patelni należy usmażyć 4 omlety, a następnie położyć do środka warzywa i po przykryciu ich drugą częścią omleta, posypać wierzch wysmażoną wędliną.

3

Uwielbiam omlety i generalnie traktuję ja troszkę jak sposób na oczyszczenie lodówki z różnych produktów, którym się data kończy smile wędlinka, pieczarki, warzywa najróżniejsze, w tym również ogórki kiszone i konserwowe. Do tego oliwki i obowiązkowo ser żółty, a jak jest to i sos czosnkowy smile  Mniam.... naszła mnie ochota, chyba sobie dzisiaj zrobię omlecik smile

4

Omlet z warzywami

Składniki dla 4 osób:

* 8 jajek
* 2 czerwone papryki
* 2 żółte papryki
* 4 cebule dymki
* 1 pęczek szczypiorku
* 4 pory
* 8 łyżek mleka
* 2 łyżki masła (4dag)
* sól, pieprz

Przyrządzenie:

1) Paprykę umyc, usunąc gniazda nasienne, pokroic w paseczki. Pory umyc, odciąc końce ciemnozielonych liści i piętki. Pokroic na kawałki. Dymkę i szczypiorek umyc, drobno posiekac.

2) Jajka lekko ubic z mlekiem, doprawic solą i pieprzem.

3) Do ubitych jajek dodac posiekane pory, papryke i dymkę. Wszystko wymieszac.

4) Masę jajeczną usmażyc na maśle. Wyłozyc na talerze. Przed podaniem posypac drobno posiekanym szczypiorkiem.

Rada: Omlet po ścięciu spodu można wstawic na kilka min do piekarnika nagrzanego do temp 200 stopni.

5

A my jemy najczęściej zwykły omlet, do którego na talerzu dokładamy dżem i tylko składamy. smile
pyszota. smile

6

Omlet frittata z cukinią - 4 porcje (przepis ze "zbiorów gazetowych")

* 60dag małych cukinii
* 2 łyżki oleju
* 50 dag pieczarek
* 8 jajek
* 10dag żółtego sera
* natka pietruszki
*sól i pieprz

Cukinie myjemy, kroimy w plasterki i lekko solimy. Następnie należy odstawić na 15m., by puściły sok. Dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i podsmażamy na rumiano na oleju. Dodajemy oczyszczone i pokrojone drobno pieczarki i podsmażamy razem przez 5m. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem na puszystą masę, zalewamy nimi cukinie z pieczarkami i posypujemy startym żółtym serem. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10m. Gdy jajka zaczną się ścinać, dobrze jest podważyć omlet od dna tak, by rzadka masa spłynęła pod spód. Smażymy, aż jajka się całkowicie zetną, a spód mocno zarumieni. Frittatę podajemy z makaronem, posypaną natką pietruszki.

7

aniolek27 napisał/a:

Omlet frittata z cukinią - 4 porcje (przepis ze "zbiorów gazetowych")

* 60dag małych cukinii
* 2 łyżki oleju
* 50 dag pieczarek
* 8 jajek
* 10dag żółtego sera
* natka pietruszki
*sól i pieprz

Cukinie myjemy, kroimy w plasterki i lekko solimy. Następnie należy odstawić na 15m., by puściły sok. Dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i podsmażamy na rumiano na oleju. Dodajemy oczyszczone i pokrojone drobno pieczarki i podsmażamy razem przez 5m. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem na puszystą masę, zalewamy nimi cukinie z pieczarkami i posypujemy startym żółtym serem. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10m. Gdy jajka zaczną się ścinać, dobrze jest podważyć omlet od dna tak, by rzadka masa spłynęła pod spód. Smażymy, aż jajka się całkowicie zetną, a spód mocno zarumieni. Frittatę podajemy z makaronem, posypaną natką pietruszki.

Bardzo fajny i oryginalny przepis. smile
A cukinię to chyba czym drobniej, tym lepiej? czy się mylę?

8

a ja znam taki przepis na omlet własnie wczoraj sobie robiłam i dzisiaj tez mam ochote big_smile

2 jaja
2-3 łyzki mleka
2-3 łyzki maki przennej

250 dkg pieczarek
szynka
cebulka
ser zółty
sól i pieprz

oddzielam żółtka od białek, białka ubijam na sztywna piane, dodaje żółtka, sół i pieprz i miksuje dalej. Potem dodaje mleko i make i mieszam juz delikatnie łyzeczka. Na patelnie z roztopiona margaryna formuje z masy okragły placek i smaże. Na drugiej patelni w tym czasie podsmażam pieczarki z cebulką.
Kiedy juz widze że spod spodu juz jest wysmazony przewracam na drugi bok i na górę placka na ta upieczona juz stronę wysypuje z drugiej patelni podsmazone pieczarki z cebulka i dodaje szynke zakrywam wszystko serem zółtym, przykrywam pokrywką, zmniejszam na najmniejszy ogień i czekam aż sie roztopi z góry cały ser.

Mozna dodac jeszcze kiełbaske, papryke, kukurydze jak kto woli smile
Nie jest to tradycyjny jakis omlet ale uwielbiam go smile polewam jeszcze troche keczupem i zajadam sie do woli smile
Smacznegoo big_smile

9

Znalazłam taki bardziej "konkretny" przepis wink

Omlet z wieprzowiną

15 dag wieprzowiny
przyprawa do grilla
tymianek
olej
2 jajka
2 łyżeczki mąki
sól i pieprz

Mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do grilla, tymiankiem, solą i pieprzem. Następnie smażymy na oleju i odkładamy na talerzyk.
Jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i cały czas ubijając, dodajemy po jednym żółtku i po trochu mąki.
Smażymy omlet z obu stron (podobno można na tym samym oleju co mięso, ewentualnie trochę dolać).
Podajemy omlet obłożony usmażoną wieprzowiną.

10

Całkiem inny ten przepis - muszę wypróbować.

Ale co jak co - ja najbardziej lubię jeść omlet z domowym dżemem. smile

11 Ostatnio edytowany przez dziku_SKA (2012-05-27 18:54:20)

Omlet z pomidorami i fetą

Składniki:
- 2 jajka
- 30 dag sera feta
- duży pomidor
- pół cebuli
- łyżeczka masła
- przyprawy

Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać pomidora pokrojonego w kostkę. Doprawić i zdjąć z patelni. Jajka roztrzepać i wlać na rozgrzaną patelnię. Na połowie omleta ułożyć pomidory i ser. Przykryć pokrywką. Gdy jajka się zetną złożyć na pół. Można posypać zielonym smile

http://www.zdrowemotywacje.pl/wp-content/uploads/2012/05/Omlet-z-pomidorami-i-fet%C4%85.jpg

12

dziku_SKA napisał/a:

Omlet z pomidorami i fetą

Składniki:
- 2 jajka
- 30 dag sera feta
- duży pomidor
- pół cebuli
- łyżeczka masła
- przyprawy

Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać pomidora pokrojonego w kostkę. Doprawić i zdjąć z patelni. Jajka roztrzepać i wlać na rozgrzaną patelnię. Na połowie omleta ułożyć pomidory i ser. Przykryć pokrywką. Gdy jajka się zetną złożyć na pół. Można posypać zielonym smile

http://www.zdrowemotywacje.pl/wp-conten … %C4%85.jpg

Wygląda cudnie. smile ślinotoku dostałam. smile

13

Ostatnio przygotowałam:

Omlet z fasolką i paprykami

jasna i ciemniejsza fasolka szparagowa (dostałam od mojej mamy w słoiku - przez nią ugotowaną)  smile
2 jajka
kolorowa papryka (żółta, zielona i czerwona)
garść startego sera żółtego
sól
odrobina oliwy lub masła

https://lh4.googleusercontent.com/-eRFmnejngm8/UCOJSR6H3PI/AAAAAAAAF0w/v6YmBk4YMTY/s512/P1110789-001.JPG?gl=IE

Fasolkę odcedziłam i drobno pokroiłam. Z papryk odkroiłam po kawałku, dokładnie oczyszczając z gniazd nasiennych i również drobno je pokroiłam.  Jajka roztrzepałam z solą na puszystą masę, zalałam nią warzywa i dodałam starty żółty ser.

https://lh5.googleusercontent.com/-tjBmqvQS-s0/UCOJWK8FH9I/AAAAAAAAF04/QWndFcOAIAM/s512/P1110791-002.JPG?gl=IE

Smażyłam na małym ogniu przez ok. 10m. Gdy jajka zaczną się ścinać, dobrze jest podważyć omlet od dna tak, by rzadka masa spłynęła pod spód. Smażę, aż jajka się całkowicie zetną, a spód mocno zarumieni.

https://lh3.googleusercontent.com/-3vfYu3W5rME/UCOJZ6VgyUI/AAAAAAAAF1A/b3X78nCokRY/s512/P1110794-001.JPG?gl=IE

14 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-11-22 15:34:10)

Omlet z szynką, pieczarkami i fasolką

Składniki dla dwojga:

4 jajka
100g gotowanej szynki
80 g pieczarek
1/2 papryki
garść fasolki szparagowej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Część szynki kroimy w paski. Pieczarki również, po oczyszczeniu i obraniu. Z umytej papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski.

Jajka należy starannie rozmącić i dosypać przyprawy.

Rozgrzewamy patelnię z oliwą i najpierw smażymy szynkę. Po wyjęciu szynki, podsmażamy paprykę oraz pieczarki.

Na innej patelni smażymy dwa omlety. Gdy jajka zaczną się ścinać, dobrze jest podważyć omlet od dna tak, by rzadka masa spłynęła pod spód. Ja smażę, aż jajka się całkowicie zetną, a spód mocno zarumieni.

Na omletach rozkładamy warzywa, po czym składamy je na pół i wierzch posypujemy szynką. Podałam z pomidorem pokrojonym w plastry, rozłożonym na sałacie i posypanym szczypiorkiem.

https://lh6.googleusercontent.com/-vP4RVk7p_7E/UK4nO3eAizI/AAAAAAAAGTs/VHazQ9Vdt6g/s512/Omlety%2520z%2520jajek%2520z%2520pieczrkami%252C%2520szynk%25C4%2585%2520i%2520fasolk%25C4%2585%2520szparagow%25C4%2585.JPG?gl=IE

15 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2013-09-11 10:33:35)

Omlet z pomidorami i frankurterkami

Ostatnio mój mąż przyrządził taki omlet.

https://lh6.googleusercontent.com/-_0Hvp8y-xBs/Ui8aouBUJDI/AAAAAAAAHXg/nxY0mpCwEEQ/s512/P1140389.JPG?gl=IE

Składniki dla dwojga:

6 jajek
2 średnie pomidory lub jeden większy
2 frankfurterki
garść tartego sera na omlet
szczypiorek
pieprz i sól

Na rozgrzanej suchej patelni smażymy pokrojone drobno frankfurterki. Doskonale nadają się jako baza, ponieważ wydzielą sok, który zastąpi nam użycie jakiegokolwiek tłuszczu.

https://lh3.googleusercontent.com/-rlq3xUfhZmU/Ui8awOeLXRI/AAAAAAAAHXw/4_yndjOZksU/s512/P1140386.JPG?gl=IE

Jajka należy dokładnie rozmącić i dodać przyprawy. Następnie dodajemy garść tartego sera oraz pokrojony drobno pomidor. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.

https://lh4.googleusercontent.com/-KXLzNPWfl6Y/Ui8as3OJVRI/AAAAAAAAHXo/QZ9pnpR7B4I/s512/P1140388.JPG?gl=IE

Masę jajeczną wylewamy na patelnię wraz z frankfurterkami. Gdy jajka zaczną się ścinać dobrze jest podważyć omlet, by rzadsza masa spłynęła na dno. Gdy przyrządzimy omlet na mniejszej patelni, będzie on grubszy. Smacznego!

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024