Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Zdrada - Rozstanie Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-02-18 22:57:28

Kasiulka
Gość

Anoreksja???

Witam!
Od 3 lat mam straszna obsesje na punkcie swojej wagi,marzy mi sie waga 45kg.Wiec od 3 lat jem i wymiotuje.Sa dni,ze sie glodze,po ktorych sie napycham do granic mozliwosci.Zawsze to sie konczy godzinna wizyta w toalecie.Wczesniej bylo mi latwiej,bo mieszkalam sama,wiec wymiotowac moglam codziennie,ale od miesiaca mieszkam z rodzinka.Niestety przy nich nie moge za czesto i o kazdej porze wymiotowac.W ciagu dnia sie glodze,a objadam na wieczor no i potem zwracam.Probowalam z tym juz kilka razy skonczyc,ale nie udalo sie.To silniejsze ode mnie,to jest jak nalog.Nikt o tym nie wie,nawet sie nie domyslaja.Ja sama nie potrafie nikomu o tym powiedziec,a wiem ze mam powazny problem i sama sobie z nim nie poradze.Duzo latwiej by mi bylo o tym rozmawiac,gdyby ktos sie zczail.Co ja mam robic?Przerazaja mnie te napady zarlocznosci i pozniejszych wymiotow.Blagam pomozcie!!!

#2 2008-02-18 23:36:52

kknd
Net - EKSPERT

Re: Anoreksja???

Przyznanie sie to pierwszy krok
Mozna przyjmowac leki na zwiekszenie laknienia (dzialanie uboczne to wlasnie zwiekszanie masy ciala, np. mojemu dziadkowi przypisali drinki na wzmocnienie ale wyczytalam ze glownie lek ten jest  przeznaczony w walce z anoreksja jutro sprawdze nazwe, po refundacji kosztuje ok 9zl).

Moze sproboj jesc czesciej np co 2-3 godziny (malymi porcjami, lub nawet bardzo malymi porcjami, byle by tylko nie wymiotowac), zmuszaj sie do przebywania z rodzina (co zjesz a nie zwymiotujesz to twoje wink
Moze byc tak ze nie jesz nic w ciagu dnia zoladek sie obkurcza (staje sie mniejszy) a jak sie napychasz w nocy to rozciagasz go do granic mozliwosci i on sam broni sie poprzez wymioty
Nie mysl o wadze, nie kontroluj jej, staraj sie jesc malymi porcjami i bron sie przed wieczornym obiadaniem
No i mimo wszystko radzila bym poszukac jakichs grup wsparcia w realu, same forum wg. mnie nie wystarczy

Fryzjerstwo to nasza pasja
Aneta fryzjer stylista Olsztyn, Kanta 46 osiedle Jaroty Tel. 511 272 191
Moje porady na "Forum dla kobiet"

#3 2008-02-19 22:36:17

Kasiulka
Gość

Bede Ci wdzieczna za nazwe tego leku. Ja w tym wszystkim najbardziej boje sie przytyc! Wydaje mi sie ze jedzac cokolwiek zanieczyszczam moj organizm,boje sie nawet jesc warzywa, nie czekam na zwykla przemiane materii tylko wole sie wszystkiego pozbyc wczesniej. To wszystko tak mi juz gleboko w glowie siedzi, ze nie umiem przestac...

#4 2008-02-20 17:57:35

Carol
Net - EKSPERT

Kasiulka! Mysle, ze dobrym objawem jest, iz masz swiadomosc swoich zachowan i zlych mysli (jak te o zanieczyszczaniu organizmu). Ja wiem, ze teraz istnieje trend "pro ana" propagowany przez amerykanskie gwiazdy... ALe poza moda na szczuple cialo ponad wszystko powinnas pomyslec o swoim zdrowiu!!!
Masz objawy zaburzen łaknienia - kompulsywne (napadowe) objadanie sie, powstrzymywanie od jedzenia, obsesyjne kontrolowanie wagi, myslenie o idealnej sylwetce itd. Twoja choroba ma podloze psychiczne. Moze byc jej wiele czynnikow, wymienie chocby kilka: samotnosc, slabe badz skomplikowane relacje z rodzicami/partnerem, poczucie " beznadziejność życia", itd.
Twojemu stanowi, ktory teraz przezywasz spewnoscia towarzysza rowniez  stany znacznie obnizonego samopoczucia, poczucie wyobcowania, bezsilność, niepokój. I tak tez, jak  w Twoim przypadku: spadkowi masy ciała towarzyszy lęk przed nadmiernym spożywaniem pokarmu, co prowadzi do depresji.
Powinnas szukac profesjonalnej pomocy, poki choroba nie wyniszczy Twojego organizmu. Skutkiem bulimii sa miedzy innymi:
• nieregularne miesiączki lub ich brak
• uszkodzenia tylnej ściany gardła i przełyku aż do przerwania jego ciągłości
• osłabienie serca, wątroby i układu pokarmowego
• uszkodzenie szkliwa zębów (wyszczerbienia, nierówności)
• zły nastrój
• niechęć do samej siebie

WAZNE: z tej choroby nie wyjdziesz sama. Im szybciej poszukasz pomocy i zwierzysz sie komus komu ufasz, tym lepiej dla Ciebie!
Powinnas udac sie do najblizszej placowki zdrowia psychicznego. Tam Cie napewno ktos poinformuje, gdzie otrzymasz najlepsza pomoc.
Zajrzyj rowniez tutaj: http://forum.glodne.pl/ moze znajdziesz tam informacje, ktore pomoga Ci w podjeciu decyzji o leczeniu.

Psycholog z wyksztalcenia.
Obszar zainteresowan: piękno człowieka.

#5 2008-02-20 23:39:39

kknd
Net - EKSPERT

Ten lek to Megace z tego co widze na mojego 87l dziadka dziala

Fryzjerstwo to nasza pasja
Aneta fryzjer stylista Olsztyn, Kanta 46 osiedle Jaroty Tel. 511 272 191
Moje porady na "Forum dla kobiet"

#6 2008-02-23 16:40:17

konstancja
Niewinne początki

jak zmusic chora osobe do leczenia

#7 2008-02-24 18:04:29

Carol
Net - EKSPERT

O toz to - doroslej osoby nie da sie przymusic do leczenia. W imie zycia i zdrowia chorej osoby, byc moze proba zmuszenia do rozpoczenia terapii moglaby byc usprawiedliwiona. Jednak by leczenie mialo jakikolwiek sens i pozytywny wynik leczony musi sam chciec wyzdrowiec. Czesto jest tak, ze przez dlugi czas chorzy skrzetnie ukrywaja swoj stan (glodowanie, wywolywanie wymiotow, przeczyszczanie, etc.) i dopiero w chwili, kiedy ich cialo odmawia posluszenstwa, przelamuja sie i szukaja pomocy.

Warto naklaniac chora osobe do poddania sie leczeniu. Przede wszystkim byc oparciem. czesto chora osoba potrzebuje "powodu", by poddac sie leczeniu. Mozemy tez podjac pierwsze kroki - wynalesc miejsce, gdzie osoby z zaburzeniem laknienia sa leczone. Poszukac dzialajacych grup wsparcia, itd. Wazne jest by okazywac akceptacje i milosc. Podkreslic za co ja/jego cenimy i podziwiamy jej/jego osobowosc.

Psycholog z wyksztalcenia.
Obszar zainteresowan: piękno człowieka.

#8 2008-06-24 11:45:43

kamcia123
Niewinne początki

mam na imie kamila mam 21 lat ...... 170 cm wzrostu waze 56 kg (w zeszlym tygodniu jeszcze bylo 57) i boje sie jesc ...!!!!!!!!!!  jak moge sobie z tym poradzic??????? piszcie prosze......kamcia

#9 2008-06-25 09:36:52

Joasia
Po prostu Netbabeczka

Dlaczego boisz się jeść?
Boisz się przytyć:? nie jadasz konkretnych potraw? boisz się niezdrowego jedzenia?
Od kiedy się boisz?

"Dopóki walczysz- jesteś zwycięzcą"

#10 2008-06-25 12:02:11

kamcia123
Niewinne początki

dziekuje ze odpisalas...nawe nie wiesz ile to dla mnie znaczy......a wiec tak boje sie jesc zeby nie przytyc to zaczelo sie od mometu kiedy urodzilam dziecko (1,5 roku) bo przytylam 33 kg w ciazy i za wszelka cene musialam to zrzucic...przed ciaza wazylam 54 kg przy wzroscie170cm a teraz 56kg  mimo to ze ludzie mowia ze jak na mo wzrost waze nawet za malo ale mnie to nie rusza czasem staje przed lustrem i widze ze fajnie wyglada ze w sam raz a za 15 minut siadam na podloge i placze ze to nie prawda ze sobie tylko to wmawiam. maz mowi ze jestem chora i zmusza mnie do jedzenia zeczy z krorych splywa tluszcz a mnie ciagnie na wymioty....nie znosze tego!!!!! kto mi moze pomoc skoro ja z gory wiem co lekarz bedzie mi gadal i wiem ze mnie nie przekona. a ja nie chce bac sie jesc...byly mie siace ze wogole sie nie balam i jadlam co chcialam ale przy tym pilam cherbatki przeczyszczajace...ale teraz maz mi zakazal mi ich pic!!!

Ostatnio edytowany przez kamcia123 (2008-06-25 12:08:18)

#11 2008-06-25 19:32:19

Joasia
Po prostu Netbabeczka

To, że zdecydowałaś się na zrzucenie zbędnych kilogramów po ciązy to jak najbardziej normalna i pożyteczna sprawa. To nie staowi o problemie, więc nie ma powodu sobie tego wyrzucać. Problem zaczyna się wówczas, kiedy przestaje Ci odpowiadać to, co stanowi o normie, jeśli waga która wedle BMI jest adekwatna jest przez Ciebie spostrzegana jako nadmierna.
Musisz się zastanowić na ile realnie spostrzegasz samą siebie.
W chorobie, jaką jest anoreksja- zaburzenia odżywiania są tylko skutkiem, widocznym symptomem chorowania, które bynajmniej nie bierze się z taej czy innej wagi. Podłoże zawsze leży głębiej- najczęściej w nieakceptowaniu siebie( ale nie swojej wagi, ale siebie w całości- jako osoby, tego kim się jest, co się w życiu robi, jaki tryb życia się wiedzie) , w utracie poczucia kontoli nad pewnymi sprawami lub nad życem w ogóle lub poczuciem bycia niedocenionym, niezaopiekowanym przez innych. zastanów się czy problem nie leży przypadkiem w którymś z tych zagadnień, po to, by rozwiązać problem u źródła, a nie eliminować wyłącznie objawy.

#12 2008-06-26 11:36:01

kamcia123
Niewinne początki

dziekuje......to byc moze to o czym mowisz ale nie do konca....bo skoro widze ze wiekrzosc kolezanek ubieraja sie bardzo wyzywajaco np na dyskoteke ,to mysle sobie czemu ja nie moge? ano nie moge bo czuje sie jak swinka wciskajaca sie w mini rozmiaru "s".....!!! ale one wszystkie ciagle mowia i koledzy tez ze bardzo ladnie wygladam, a co nie któzy, ze nawet widac we mnie chorobe!!!??? czemu????   wczoraj troche myslalam o tym ze lepiej jest pisac o tym co boli niz mowic.....a z reszta masz cos w sobie w swojej rozmowie ze moglabym wygadac ci wszysto co mnie bolalo przez cale zycie...dziekuje.....a wracajac do sprawy czytalam ze ja moge nie byc szczuplejsza tylko bardziej koscista bo mam poprostu taka budowe kosci.tak owszem mam dosyc szeroke biodra a po ciazy nawet jeszcze szersze...ale ja mam cos takiego ze moge sobie myslec "tak to moze byc to" a za chwilke mysle ze wole byc koscista niz taka jaka jestem!!!! tylko boje sie ze nie bede miala sily zeby opiekowac sie dzieckim i maz przestanie mnie akceptowac........i co wtedy???:-(

#13 2008-06-26 21:17:38

Joasia
Po prostu Netbabeczka

Bardzo pozytywne w Twoim patrzeniu na tę sprawę, jest to, że masz taką dużą świadomość, tego co się dzieje i że umiesz realnie ocenić swój wygląd, na podstawie tego, co mówią Ci znajomi. W chorobie, jaką jest anoreksja nie występuje takie realne patrzenie na siebie- i cała praca z takimi osobami polega właśnie na tym, by je wypracować. Skoro więc możesz się na tym oprzeć to niech to będzie dla Ciebie bazą do pracy nad samą sobą.
Masz świadomość tego, że w swoim środowisku jesteś akceptowana( mało tego- jesteś uważana za atrakcyjną, taka jaką jesteś). Odpowiedz sobie więc na pytania czy dobrowolnie chcesz z tego zrezygnować? czy chcesz na własne życzenie przestać być postrzegana jako aktrakcyjna? czy chcesz zacząć być traktowana jak osoba chora z wszystkimi tego konsekwencjami czyli tym, że bliscy będą Cię pilnować, pojawią się nakazy i zakazy rodem z dzieciństwa? czy checsz zacząć mieć kłopoty zdrowotne?
Zastanów się nad tym.
Myślę, że nie ma co ubolewać nad takim stanem rzeczy, ale najbardziej konstruktywnie byłoby zastanowić się jak możesz przeciwdziałać destrukcyjnym myślom o sobie, kiedy się pojawią? pomyśl o jakimś rodzaju aktywności, który mogłabyś wykonywać od razu i  automatycznie, kiedy takie myśli przyjdą Ci do głowy....a potem nie pozostaje już nic innego, tylko zacząć wcielać to w życie!

#14 2008-06-26 22:58:54

kamcia123
Niewinne początki

wiesz jestes pierwsza osoba ktora szczeze sie za mnie wziela bo ja nie moglam liczyc nawe ta meza!!! on potrafil tylko gadac swoje madrosci a wcale nie ma pojecia co czuje. w odroznieniu od ciebie bo ty sie na tym znasz... jeszcze raz dziekuje naprawde przemysle to co mi napisalas i bede to czytac za kazdym razem kiedy bede miala glupie mysli w glowie!!! dzieki jak bede miala dolek(pewnie jutro!!)  znow tu zajze  pozdrawiam i dzieki za szczerosc

#15 2008-06-27 09:13:32

Joasia
Po prostu Netbabeczka

Cieszę się, że mogłam pomóc. Akurat ten temat rzeczywiście jest mi dośc dobrze znany- znam naprawdę bardzo wiele osób cierpiących na różne zaburzenia odżywiania. Zawsze dobrze się z nimi rozumiałam, a wielu z nich prywatnie bardzo lubię.
Z całego serca życzę Ci powodzenia, będę trzymać kciuki, przemyśl to, co Ci napisałam, bo uważam, że ejsteś na dobrej drodze, aby sobie pomóc!

#16 2008-07-29 12:20:29

kamcia123
Niewinne początki

witam cie joasiu mina juz miesiac a ja nadal nie potrafie przestac myslec o tym zeby byc jeszcze szczuplejsza...ciagle futruje sie tabletkami typu bio-cla albo bio-slim    a na noc pije cherbatki przeczyszczajace.......co jest grane w mojej glowie!!!!!!!!!!!!

#17 2008-07-29 20:00:03

fenix
100% Netkobieta

KAMCIU nie łam się po porodzie miałam ten sam problem ale do czasu. Mój mąż zaczoł się oglądac za laskami o pełnych kształtach i mówic że kobieta powinna miec kawałek pupy i biustu a nie kości i wiesz co pomogło.
Jak patrze na siebie to marze żeby przytyc choc 2kg mam 164 i 50kg a na dodatek ani grama biustu bo po tym odchudzaniu z b zeszłam na a.  Popatrz w lustro i zastanów się czy wyglądasz jak kobieta czy jak szkielet.

#18 2008-08-05 22:55:33

kamcia123
Niewinne początki

WITAM MAZ POWIEDZIAL PARE DNI TEMU ZE JAK SCHUDNE CHOC 1KG TO PRZENOSI SIE DO POKOJU OBOK....CODZIENNIE MUSZE SIE PRZY NIM WAZYC.......TO PRZYKRE  ;-(

#19 2008-08-20 12:35:34

kamcia123
Niewinne początki

Dodaj odpowiedź

Stopka forum