j.angielski - pomocy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » j.angielski - pomocy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 24 ]

1

Temat: j.angielski - pomocy

Witam. Zwracam się do was z prośbą o pomoc w nauce j.angielskiego. A mianowicie do osoby, która miała by czas i chęci pomóc mi nauczyć się tego języka przez internet w stopniu komunikatywnym. Znam trochę podstawę tego języka, aczkolwiek nie potrafię budować zdań, niekoniecznie poprawnie gramatycznych. Generalnie chodzi o to że znam słówka, a nie potrafię skleić normalnego zdania a w naszych czasach jest to dla mnie wstyd nie potrafić dogadać się po angielsku. Jeżeli, ktoś miał by czas i chęci pomóc mi to serdecznie dziękuję. Straciłam prace, mam dużo wolnego czasu i chciałabym go jakoś wykorzystać.

Chamskie komentarze typu: idź na korepetycje, możecie sobie darować smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: j.angielski - pomocy

Szukasz kogoś kto za darmo będzie udzielał Ci lekcji?

3

Szukam kogoś kto ma chęci i wolny czas. I chce porozmawiać po angielsku i przy okazji pomóc mi w nauce.

4

To wiem ale liczysz na to,że będzie to darmowe,tak?

5

Tak, szukam również kogoś kto mówi po angielsku a chciałby nauczyć się polskiego.

6

seense napisał/a:

Tak, szukam również kogoś kto mówi po angielsku a chciałby nauczyć się polskiego.

O to już lepiej.A jesteś może polonistką? Bo ja chętnie pomogłabym Ci w angielskim- jestem anglistką ale Ty musisz pomóc mi ( a właściwie mojej córce) w polskim a konkretnie w fonetyce.;)

7

Niestety nie jestem Polonistką, bardziej chodzi mi o język za język.

8

Rozumiem.
A nie obawiasz się, że ktoś kto angielski zna tak jak Ty polski nauczy Cię pisać czy mówić z błędami- podobnie jak Ty jego?

9

Mogłam rozwinąć w sumie mój watek bo teraz nasuwa się dużo pytań, więc generalnie nie oczekuje od kogoś nauki angielskiego w takim stopniu że mogłabym zdobyć różnego rodzaju certyfikaty, chciałabym po prostu z czystej chęci się doszkolić, móc nabrać wprawy w komunikacji się z drugim człowiekiem nie koniecznie poprawnie gramatycznie, jeżeli znajdę osobę która oczekuje tego samego ode mnie tylko w języku polskim to będę się po prostu cieszyć, szukam również kogoś kto ma chęci pomóc drugiej osobie bezinteresownie, spędzić ciekawie czas na rozmowie i nauce angielskiego. Wiem, że w Polsce za darmo umarło i widzę Twoje zdziwienie w moim wątku, ale mam nadzieje że są jeszcze na tym świecie ludzie, którzy są bezinteresowni i chcieli by pomóc drugiemu człowiekowi, nikogo do niczego nie nakłaniam na siłe, nie oczekuje lekcji od pon do pt tylko w wolnych chwilach.

10

A może wejdź na jakieś anglojęzyczne forum, postaraj się wkręcić i trenuj.

11

Wcale nie umarło.Ja naprawdę pomagam materialnie ludziom na tym forum.
Czytam to co napisałaś. A że nigdzie nie napisałaś, że chcesz by to było darmowe lub płatne dlatego zapytałam.

Zauważyłam,że robisz błędy pisząc po polsku dlatego niezbyt sensowne jest to byś Ty kogoś uczyła polskiego. Uwierz, innym robi różnicę czy nauczą się poprawnie władać językiem.

Było kiedyś takie forum anglojęzyczne gdzie mogłaś sobie pogadać po angielsku na gg.

12

Rozumiem. Więc mogę prosić o jakaś rade w nauce? z racji zawodu?
Pobrałam z internetu link do 1000-ca najczęściej używanych słów po angielsku, znalazłam również nagrania mp3 ze słówkami i zwrotami w podróży, ale chodzi mi głównie o to żeby jak małe dziecko uczy się polskiego niekoniecznie z podstawą gramatyki tylko skleja słowa w miarę z sensem, tak samo ja chciałabym ogarnąć angielski, a potem znając słówka i wypowiadać jakieś zdania zając się gramatyką.
Nie mogę wlaśnie, znaleźć żadnego takiego forum..

13

seense napisał/a:

Rozumiem. Więc mogę prosić o jakaś rade w nauce? z racji zawodu?
Pobrałam z internetu link do 1000-ca najczęściej używanych słów po angielsku, znalazłam również nagrania mp3 ze słówkami i zwrotami w podróży, ale chodzi mi głównie o to żeby jak małe dziecko uczy się polskiego niekoniecznie z podstawą gramatyki tylko skleja słowa w miarę z sensem, tak samo ja chciałabym ogarnąć angielski, a potem znając słówka i wypowiadać jakieś zdania zając się gramatyką.
Nie mogę wlaśnie, znaleźć żadnego takiego forum..

Może zacznij od słuchania muzyki, potem oglądanie filmów oczywiście bez tłumacza. smile

14 Ostatnio edytowany przez femte (2014-04-16 22:47:01)

Nie muzyka. W  polskim mozemy napisac "Jan zabil Piotra" lub "Piotra zabil Jan". Kto kogo zabil - wiemy po koncowkach. W angielskim o znaczeniu mowi szyk zdania. Niestety, w piosenkach ten szyk czesto jest "poetycznie" poprzestawiany. W piosenkach sa uzywane "orginalne" zwroty itp.
Jest masa darmowych kursow w internecie. Angielskiego mozna sie nauczyc samemu. Fonetyka jest prosta - przynajmniej "slyszalna" dla naszego ucha.
Widze ze masz ten sam problem co ja mialam. najwazniejsze jest zaczac myslec po angielsku. Nie mozna sformulowac zdania po polsku i potem tlumaczyc. To zabiera czas.
Uczenie slowek niewiele daje, jak zapomnisz slowa np. gniazdo, to powiedz - cos co ptaki buduja dla mlodych.

15

Nauczyć się angielskiego w stopniu komunikatywnym/podstawowym można spokojnie samemu korzystając z internetu i publicznej biblioteki (jak sie chwilę poszuka to są krótkie książki pisane łatwym językiem z zawartymi ćwiczeniami). Tak na prawdę pomocy będziesz dopiero potrzebować przy nauce płynnego mówienia... ale to jeszcze minimum parę dobrych miesięcy (lat?) nauki przed Tobą.
W tej chwili to nawet przy moich chęciach pomocy nie mogłabym z Tobą pogadać bo ani słówek nie znasz ani podstawowej gramatyki.

16

Poszukaj na interpals. Ten portal umożliwia znalezienie osoby do nauki na zasadzie język za język. Ja korzystam i bardzo sobie chwalę, ale uwaga na matrymonialne propozycje.

17

Dziękuję, znaczy to nie jest tak że kompletnie nie rozumiem tego języka, jakieś proste zdania powiem, aczkolwiek nie porozumiem się do końca, znam dużo słówek, ale tak jak mówię nie potrafię ich używać, zapominam sobie w trakcie rozmowy ze stresu big_smile bardziej wolę pisać po angielsku niż mówić, dlatego szukam osoby z która mogę porozmawiać na poziomie podstawowym i stopniowo osłuchać się, poprzypominać gramatykę bo się jej uczyłam jakiś czas temu, chciałabym się po prostu komunikować - rozmawiać z drugim człowiekiem o prostych rzeczach, albo bardziej o codziennych.

18 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-04-17 19:44:38)

Witam Wszystkich,
Zauważyłem że każda z Was próbowała różnych metod nauki języka.Ja podchodziłam do programów angielskiego bardzo sceptycznie,ale w ostatnim czasie spróbowałam rewelacyjnej metody na spam  Kurs działa na zasadzie filmów z lektorem,ale do tego mamy obrazy,teksty,dzwieki,bardzo interaktywny kurs i musze przyznać,że wreszcie się uczę,jest u mnie wyrażny progres a uczę się zaledwie 2 miesiące.Kurs nie jest za darmo,ale podobno jest napisany przez znany Amerykański Instytut badań nad szybką nauką języka.

19

Na sam początek pobrałam z internetu nagrania mp3 po angielsku, mam nadzieje że to coś pomoże w mojej nauce.

20 Ostatnio edytowany przez szarykotek (2014-04-22 15:48:39)

Jest taki portal - italki.com - rozmawiałam tam swojego czasu z obcokrajowcami po angielsku, głównie z Amerykanami lub Brytyjczykami. Nie kazdy chciał rozmawiać, nie każdy na te tematy które inicjowałam, ale szukałam do oporu i znalazło się pare osób z którymi wymieniłam się kontaktami (chociażby fb) i mogliśmy swodobnie pisać. O życiu codziennym w naszych krajach, zainteresowaniach, ksiązkach, filmach - to doskonałe okazje do szlifowania swojego słownictwa w praktyce. W wakacje szlifowałam swój włoski i zapraszałam na ślepo do znajomych za pośrednictwem fb ludzi z Włoch od razu zaznaczajac, że chciałabym poćwiczyć w praktyce mówienie. Wiele osób zareagowało entuzjastycznie - pisaliśmy na czacie, a z racji tego, że wiadomości przychodziły szybko - przypominało to faktyczną rozmowę, gdzie nie miałam zbytnio czasu na szperanie po słownikach i sama musiałam kombinować w jaki sposób wyrazić to co chce, mimo, że nie znam odpowiednich słówek. To bardzo rozbudza kreatywność smile

Najwięcej jednak mi dała praca w organizacji Erasmus - opiekowanie się przyjeżdżającymi do Polski studentami. Nauczyłam się szybciorem komunikowania po angielsku, nawet spontanicznego, a oprócz tego zyskałam międzynarodowe przyjaźnie. Organizacja w każdym mieście szuka ludzi do pomocy - w ramach programu Mentor, może zainteresuj się tym? Oczywiście jeśli będziesz się opiekować osobą z Hiszpani albo Włoch/Turcji, trzeba liczyć się z tym, że ich mówienie też nie do końca jest poprawne. Niemniej komunikacja rośnie w niesłychanym tempie.

21

szarykotek dziękuje Ci, własnie szukałam miejsca w którym mogłabym porozmawiać z obcokrajowcami ale nie moglam nic znaleźć w sieci, co do tej organizacji to nie wiem czy mialabym na tyle odwagi żeby w to wejść teraz, ponieważ mój angielski jest naprawde slaby i balabym się że nie zrozumiem ich kompletnie..

22

Tak przeglądam sobie forum i myślę, że jeśli chodzi o naukę języka to akurat wiele osób ma problem. Niestety tak jak tu autorka, wielu nie ma pieniędzy, albo nie ma czasu. Może dobrym rozwiązaniem bylyby kursy multimedialne. Dla pruby można sobie ściągnąć przecież demo (niektóre firmy to umożliwiają- jak supermemo) i można sprawdzić czy na podstawowym poziomie to pomoże. Kursy do kupienia nie są drogie, a czas możemy dowolnie na naukę poświęcić.

23

każdy sposób na naukę jest dobry, grunt, żeby tylko ciągle mieć kontakt z językiem. U mnie największym problemem była blokada, żeby się odezwać. Wszystko rozumiałam, ale ciężko mi się było przełamać do tego, żeby się odezwać. Przyznam, że trochę tak się rzuciłam na głęboką wodę, bo się wybrałam z Glossą na kurs zagraniczny. Mówię, że to było na głęboką wodę bo ludzie z całego świata, mało Polaków, więc nie było wyjścia trzeba było mówić. Jestem bardzo zadowolona z takiego kursu. Dużo się nauczyłam i też miałam okazję poznać sporo bardzo ciekawych ludzi.

Posty [ 24 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » j.angielski - pomocy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024