Jak powiedzieć o ciąży rodzicom - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Jak powiedzieć o ciąży rodzicom

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 52 ]

1 Ostatnio edytowany przez Monika20sz (2014-04-11 10:28:23)

Temat: Jak powiedzieć o ciąży rodzicom

Mam 20 lat (rocznikowo 21) i jestem w ciąży z moim chłopakiem (25 lat ).
Chodzimy ze sobą tylko 7 miesięcy i wpadliśmy
Boje się reakcji rodziców na tą wiadomość
Ojciec jest bardzo katolicki i sex przed ślubem a co dopiero ciąża to jest nie do pomyślenia i jeszcze w tak krótkim czasie naszego związku
Matka może spokojniej na to zareaguje ale zadowolona nie będzie
Kończę dopiero 1 rok studiów , mój chłopak ma prace (nie zarabia kokosów) i skończył licencjat  (chce zaocznie robić magisterkę)
Chłopak mnie wspiera i bardzo kocha .
Ojciec pewnie będzie chciała żebyśmy ślub wzięli , albo wyrzuci mnie z domu i będzie mnie wyzywał od kurw , dziwek i puszczalskich
Na szczęście do końca 1 roku zostało tylko 2-3 miesiące więc dam sobie radę i zrobię wszystko aby ukończyć studia , rodziła bym w pierwszym semestrze drugiego roku(więc wzięłabym nauczanie indywidualne na rok żeby urodzić i zaopiekować się dzieckiem  .
Obecnie chłopak szuka lepszej pracy ja też , chce pracować i w miarę w moich możliwości zapewnić co najlepsze naszemu dziecku.

Najgorsze to tylko to właśnie jak to powiedzieć rodzicom , sąsiedzi będą gadać , rodzina też nie wiem jak to wytrzymam

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak powiedzieć o ciąży rodzicom

Moniko strach przed tatą i mamą na pewno jest ale w końcu powiedzieć im musisz . zrób to najelpeij jak najszybciej bo Ciebie i dzieciątko będzie zżerał stres a może okazać się niepotrzebny. Rodzice pomarudzą i zaakceptują sytuację a jeżli nie to masz dobrego chłoapaka, który Cię wspiera smile grunt to wziąć odpowiedzialność tak jak napisałaś a masz dobry plan smile wszytsko się ułoży smile ludzie gadali, gadają i gadać będą smile najlepiej starać się nimi nie przejmować smile teraz jest ważne dziecko i Ty, stało się ale to jeszcze na dobre może WAm wyjść smile proponuję najpierw powiedzieć samej mamie i pogadać z Nią jak to tacie przekazać. Na pewno wsystko się ułoży smile trzymam za WAs kciuki smile

3

Hej Monika, po pierwsze to gratuluję smile

Monika20sz napisał/a:

Ojciec jest bardzo katolicki (...) Ojciec pewnie będzie chciała żebyśmy ślub wzięli , albo wyrzuci mnie z domu i będzie mnie wyzywał od kurw , dziwek i puszczalskich

Nie obraź się, ale to mnie rozwaliło na łopatki. Nie chcę generalizować, ale tak to właśnie jest z katolikami w naszym kraju, ale to tak na marginesie...

Najważniejsze jest to, że kochacie się z chłopakiem, okazał się odpowiedzialny i chcecie tego dziecka. Jak na ten wiek to naprawdę dużo i sama o tym wiem - rocznikowo jestem od Ciebie starsza o rok i razem z narzeczonym zaliczyliśmy wpadkę. Oboje wtedy mieszkaliśmy osobno u rodziców, ślubu nie planowaliśmy. Teraz jestem na tydzień przed terminem i wynajmujemy swoje mieszkanie, oboje mamy pracę. Macie kilka miesięcy na ustabilizowanie swojej sytuacji - skończenie I roku studiów, chłopak może znajdzie lepszą pracę, może uda Wam się razem zamieszkać - wzięcie ślubu w tej sytuacji to naprawdę najmniejszy problem, a już to, że ludzie będą gadać to naprawdę powinnaś olać. My ślubu nie mamy - gdzieś tam w planach jest, ale nie mamy parcia na papierek. Też stresowałam się poinformowaniem rodziny o ciąży, ale nie było tak źle. Tak czy siak powiedzieć rodzicom musisz i nie ma na to złotego środka, więc nie powiemy Ci jak. Może na początku nie będą zadowoleni, ale uwierz mi - jak pojawia się brzuszek, kompletowanie wyprawki, usg, itd. to każdemu mięknie serce prędzej czy później. A poza tym oboje z chłopakiem jesteście dorośli - to Wasze życie, Wasze dziecko i Wasze decyzje, więc nawet Twój ojciec nie ma prawda układać Ci życia. Piszesz o swoim ojcu, a jacy są rodzice chłopaka?

4 Ostatnio edytowany przez Monika20sz (2014-04-11 11:55:54)

malamiki napisał/a:

Piszesz o swoim ojcu, a jacy są rodzice chłopaka?

Rodzic chłopaka są bardziej luzacy jak można  to tak określić 
Mama mojego chłopaka miała już 2 dzieci w tym wieku
więc z jego rodzicami nie będzie tak najgorzej

5

nie ominie Cie to więc zrób to jak najszybciej. Nawet jak się obrażą to będą mieli jeszcze sporo czasu na przemyślenie sprawy i nawiązanie dialogu. Najważniejsze że masz wsparcie chłopaka big_smile Zróbcie to razem żeby Twoi rodzice wiedzieli że nie zostałaś sama.

6

No to głowa do góry smile Nawet jeśli by było z Twoim ojcem tak jak piszesz, to przynajmniej macie oparcie w jego rodzicach. Reakcji ojca nie przewidzisz, ani nie masz na nią wpływu.
Twoi rodzice go lubią? I jeszcze jedno - macie możliwość zamieszkania razem (u jego rodziców, wynajęcia czegoś, itd)?

7

malamiki napisał/a:

No to głowa do góry smile Nawet jeśli by było z Twoim ojcem tak jak piszesz, to przynajmniej macie oparcie w jego rodzicach. Reakcji ojca nie przewidzisz, ani nie masz na nią wpływu.
Twoi rodzice go lubią? I jeszcze jedno - macie możliwość zamieszkania razem (u jego rodziców, wynajęcia czegoś, itd)?

Właśnie o to chodzi że rodzice nie przepadają za nim , po prostu go tylko  tolerują
U jego rodziców wątpię on mieszka z matką , babcią i dwiema siostrami , więc miejsca dla nas raczej nie byłoby choć jeszcze o tym nie rozmawialiśmy
bardziej u mnie w domu byłoby miejsce dla nas ale jakoś psychicznie nie wytrzymałabym
wynajęcie czegoś hym , ja mam dwie oferty pracy  pod znakiem zapytania  tak do (1000-1650 zl ) mają dać znać czy przyjmą
mój chłopak ma prace ale słabą , musiałby znaleźć coś innego lepiej płatnego

8

Pojawienie sie dziecka to nie koniec swiata, bedzie wam ciezko ale jesli oboje bedziecie siebie wspierac to dacie rade, bardzo dobrze ze chlopak powaznie do tego podchodz. Na slub przyjdzie jeszcze pora, najwazniejsze zeby dziecko urodzilo sie zdrowe. A swojemy tacie zawsze mozesz powiedziec ze jesli nie chce tego dziecka to je na oczy nie zobaczy.
Ja tez nie planowalam dziecka i ostatnia rzecza ktora sie martwilam to jrst to co ludzie powiedza.

9

Zrób kolację zaproś rodziców i swojego faceta i im po prostu powiedz. Im dłużej zwlekasz tym gorzej. Z doświadczenia wiem, że ojciec się powścieka, przetrawi i zaakceptuje. Musicie rodzicom pokazać, że jesteście naprawdę dorośli nie tylko z metryki. Pocieszę cię że koleżanka mojej siostry wpadła na pierwszym roku. Urodziła przed sesją. Część egzaminów zdała wcześniej, część we wrześniu. Jest na 3 roku i dobrze jej idzie. Dogadała się z ludźmi na roku więc starają się pomagać, tak samo wykładowcy... Dobrze będzie.

10

Monika, poza wszystkimi cennymi slowami jakie tu padly, wydaje mi sie, ze czasy mamy teraz juz troche inne i taka sytuacja juz wiekszosci z nas nie dziwi. Tak jak rozwody, samotne matki itp. Ludzie gadac pewnie beda bo to sie nigdy nie zmieni, ale tego typu sytuacje sa juz na tyle powszechne, ze pewnie szybko temat sie znudzi.

Twoja sytuacja jest o tyle dobra, ze masz dobrego chlopaka, ktory jak widac nie wystraszyl sie i jest odpowiedzialny. Poza tym nie macie po 16 lat. Plan masz dobry wiec to polowa sukcesu. Padla dobra propozycja porozmawiania najpierw z mama. I tak jak juz tez ktos wspomnial, poczatek moze byc ciezki ale zapewne rodzina w pewnym momencie tez zacznie sie zastanawiac jak Wam pomoc, chociazby z mieszkaniem na poczatku do czasu az sami sobie wszystkiego nie poukladacie.

Do dziela dziewczyno, nie przedluzaj niepewnosci bo zestresowana mama to niespokojne malenstwo, tylko jego dobrem teraz sie kieruj :-)

11

Moniko...gratulacje smile

Z rodzicami musisz pogadać jak najszybciej. Zadowoleni nie będą ale jak zobaczą pierwsze zdjęcia wnuka to pewnie będą w nim/niej zakochani. Tata z pewnością nie pochwali Was, ale może nie będzie tak źle (mój ś.p. Tatuś też był bardzo religijny więc domyślam sie co możesz czuć).
Z tego co piszesz chłopak podchodzi do tematu odpowiedzialnie i chce sie zająć Tobą i dzieckiem - tym powinien zapunktować u rodziców...o ciąży powiedzcie im razem. A czy jego strona już wie? Ja powiadomiłabym na waszym miejscu najpierw stronę chłopaka jeśli tak jak piszesz raczej łagodniej podejdą do tematu. Jeśli im ufasz może warto byłoby nakreślić swoje obawy odnośnie swojej strony, wówczas będziecie wiedzieli jakie ewentualne wsparcie możecie otrzymać od chłopaka.
Najlepiej obie strony powiadomić w jak najkrótszym czasie - tak myślę.

12 Ostatnio edytowany przez ZaubererDE (2014-04-11 13:32:39)

Powiedz im jak najszybciej, żeby w sobie tego nie dusić i móc iść do przodu z planami.

Prawdziwi katolicy cieszą się z nowego życia, z dzieci, nawet jeżeli zostały poczęte przed ślubem.

Jeżeli masz kochającego chłopaka, który chce się tobą opiekować, nie powinni zareagować negatywnie.

13

Po prostu idź do nich i im powiedz. Bez kombinowania.
Będą zaskoczeni, ale to minie.

Powodzenia.

Aha - lepiej sama im to powiedz. Bez chłopaka. On w takiej sytuacji zadziała na rodziców jak płachta na byka.

14

Zgadzam się z Cyniczną (czuję się jak stalker, bo niemal ciągle tak mam, że się z nią zgadzam), że powinnaś pogadać z rodzicami bez chłopaka. I raczej nie szłabym w historię w stylu "zróbcie kolacją i pogadajcie". Nie ma co budować atmosfery, skoro już teraz uważasz, że rodzicom może to nie być w smak. Samo zaproszenie na taką kolację to jak znak, że chcecie coś ogłosić. Jeśli nie przepadają za chłopakiem, to w najlepszej opcji będą spodziewali się, że się zaręczacie, a i tak im się to nie spodoba. Po prostu porozmawiaj z nimi, powiedz prosto z mostu i przyszykuj sobie dokładny "plan na życie". Zamiast pozwolić im się zaskoczyć lamentem, że marnujesz życie, nie skończysz studiów i teraz już w ogóle utkniesz w domu przy dziecku i bez pieniędzy, to od razu powiedz im jakie macie plany: że chcesz studiować dalej, że planujecie zarobić na siebie i ułożyć sobie życie jak dorośli ludzie.
Ojciec najdalej zareaguje emocjonalnie na początku, ale skoro budujesz alternatywę: każe Ci wziąć ślub albo nawyzywa, to nie jest ona znowu aaaaażżżż tak zła. Potem pewnie mu przejdzie.
Dużo zależy od Was i od Ciebie. Nie daj się zaatakować, zaprezentuj się jak dorosła i odpowiedzialna osoba, która ma plan jak to wszystko poukładać. A jeśli chodzi o ich stosunek do chłopaka, to teraz będzie to też ojciec Twojego dziecka, więc ktoś kogo z życia nie wyrzucisz. Powiedz im, że mogą albo Cię wspierać w tym życiu, albo sami się z niego wykluczać, a to niepotrzebne.

Jeśli chodzi o studia, to weźmiesz dziekankę na semestr (co jest bez sensu), albo indywidualną organizację studiów. Dogadasz się z prowadzącymi i pozaliczasz po prostu wszystko w nieco innych terminach niż reszta roku. Pomyśl o tym tak, że będziesz miała po studiach czteroletnie dziecko i dużo łatwiej niż koleżanki, które mająpo 30+ lat i zachodzą w ciążę. Wiem, że teraz Ci o tym dziwnie myśleć, ale kiedyś możesz się cieszyć, że miałaś dziecko tak wcześnie. Dużo łatwiej pogodzić studia z dzieckiem niż pracę. No i doceń ilość potencjalnych cioć i wujków, z którymi studiujesz - ci ludzie też mogą i na pewno będą chcieli Ci pomagać.
Powodzenia i głowa do góry.

15

Ja również nie radziłabym robić wystawnej kolacji, zwłaszcza, że rodzice są uprzedzeni do Twojego chłopaka (choć jeszcze go nie znają), a dodatkowo twój ojciec mógłby przyjąć wiadomość w dość mocny sposób. Nie ma się co dziwić, trzeba dać mu sposobność na upust takich emocji wink

Usiądź z rodzicami sama i pokaż zdjęcie usg, bądź szczera, docenią to wink A dziadziuś - dam sobie rękę uciąć- zwariuje na punkcie wnuczka/ wnuczki i będzie najszczęśliwszym dziadkiem na świecie wink

16

Zgadzam się z Justyną. Najlepiej powiedzieć prosto z mostu, niż budować atmosferę na którą i tak nikt nie będzie patrzył po ogłoszeniu takiej nowiny, a kolacja raczej nie wprawi ojca w tak zachwycający nastrój żeby lepiej zniósł to co zamierzasz mu powiedzieć. Najlepiej powiedz to jak najszybciej - szybciej to z siebie wyrzucisz i nie będziesz się stresować, to jest lepsze niż zamartwianie się jak to zrobić i analizowanie różnych wersji wydarzeń, których nie jesteś w stanie przewidzieć. Ja mojej mamie powiedziałam dosłownie tuż po zrobieniu testu, bo nie zniosłabym trzymania tego w sobie i zastanawiania się jak to przyjmie.

A co do studiowania, dziecka, pracy... to też zgadzam się z Justyną. Mimo, że jestem w tej sytuacji co Ty, będę starała się godzić dziecko i naukę, to staram się patrzeć na to pozytywnie, chociaż też na chwilę obecną mam mieszane uczucia co do tego i chwile zwątpienia, tym bardziej, że zawsze swoje życie widziałam w tej kolejności, że najpierw studia, praca, a potem dziecko. Ale mam najlepsze porównanie - moja siostra najpierw wzięła ślub, skończyła studia i urodziła dziecko jak miała 28 lat. Finał jest taki, że od 2 lat nie pracuje tylko siedzi z dzieckiem (a pokończyła kilka szkół z tytułem magister inżynier) i właśnie zaszła w drugą nieplanowaną ciążę - ma 30 lat, studia skończone, ale co z tego skoro nie zdążyła nawet pracować w swoim zawodzie, a teraz szybko do pracy nie wróci. Innym porównaniem jest moja koleżanka, która urodziła dziecko jak miała 18 lat - teraz ma 24, synek w miarę "odchowany", a ona właśnie kończy studia i pracuje.

Zobaczysz z czasem na ile osób możecie liczyć. Ojciec nawet jak negatywnie zareaguje, to jestem pewna, że z czasem mu przejdzie, tym bardziej jak urodzisz i zobaczy dziecko.

17

Nie chce tego dziecka, nie jestem gotowa , a po co dziecku matka która nie cieszy się z dziecka które w sobie nosi

18

Monika20sz napisał/a:

Nie chce tego dziecka, nie jestem gotowa , a po co dziecku matka która nie cieszy się z dziecka które w sobie nosi

Nie chcesz bo nie chcesz...czy poprostu sie boisz?

W którym tygodniu jesteś?

19

Jeżeli spodziewasz się, że Twoja Mama może to przyjąć spokojniej, to ja bym wykorzystał pierwszy nadarzający się  moment, kiedy Twoja Mama będzie sama, a Tata nie wróci zbyt szybko i pierwsze porozmawiał bym z Nią. Na pewno Matka szybciej zrozumie przyszłą Matkę, a i znając dużo lepiej Twojego Tatę powinna pomóc w znalezieniu najmniej inwazyjnego zakomunikowania mu tej nowiny, a przy odrobinie szczęścia może Cię nawet wyręczyć. Głowa do góry, z reguły dla tych twardych ojców ich córy są oczkiem w głowie i krzywdy im nie zrobią, będzie dobrze.

20

Monika20sz napisał/a:

Nie wiem co dokładnie przez to rozumiesz, ale jeśli sądzisz, że kobiety zachodzą w ciążę i są supreszczęsliwe, że w niej są, to jesteś w błędzie. Oczywiście są takie kobiety, ale są też takie, które mimo iż chciały mieć dziecko jakoś nie cieszą się z tego, co je spotkało. Jeśli martwi Cię tylko druga część Twojej wypowiedzi, to wyluzuj. Uznałabym to raczej za powszechny stan. Przez 9 miesięcy każdemu zdarzają się nawet dłuższe fale złości na swój ciążowy los.
Zastanów się też czy nie jesteś faktycznie na to gotowa, czy po prostu masz sytuację rodzinną, którą Cię przerasta. Bo jeśli tylko to drugie, to uwierz, że to minie, gdy już wszystko się naprostuje. W życiu czasem bywa pod górkę.
No i właśnie: w którym tygodniu jesteś?

21

Dokładnie...ja o dziecko starałam sie 8 miesięcy i ...jak sie udało to byłam równie szczęśliwa co przerażona...mieszały sie myśli szczęścia ze strachem czy sobie poradze i czy to jednak dobry moment.
Jeżeli kieruje tobą poprostu strach to nie ma sie co dziwić...nawet planowane ciąże tak mają. Pytanie tylko czy twoja deklaracja wynika z takiego strachu czy raczej z niechęci do dzieci, bo np nigdy nie chciałaś ich mieć, nie lubisz itd.

22

Monika20sz napisał/a:

proponuję poczytać ten wątek
http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?id=54907

Martyna narzekała,narzekała,marudziła,dzisiaj ma małą Zosię i jest szczęśliwa

23

nie to że nie lubię dzieci , wręcz je uwielbiam
tylko się boje , czy dam sobie radę w opiece i boje się tej sytuacji z rodzicami
nie wiem w którym tygodniu jestem , we wtorek idę do ginekologa to się dowiem i dam znać

24

dasz sobie radę,też urodziłam w wieku 20 lat pierwsze dziecko i było dobrze
abyś miała wsparcie wśród najbliższych,a przede wszystkim od ojca dziecka

25

Monika20sz napisał/a:

nie to że nie lubię dzieci , wręcz je uwielbiam
tylko się boje , czy dam sobie radę w opiece i boje się tej sytuacji z rodzicami
nie wiem w którym tygodniu jestem , we wtorek idę do ginekologa to się dowiem i dam znać

no właśnie i teraz po przeczytaniu Twojego postu jestem pewna że będziesz dobrą mamą wink
Martwisz sie czy sobie dasz rade to stan przez który przechodzi prawie każda ciężarna, również przy ciąży planowanej (jak ja). Wątpliwości zawsze jakieś są.
Co do rodziców...nie ty jedna masz obawy. Jest wiele dziewczyn które muszą zmierzyć się z tym problemem i przeważnie rodzoce sa zaskoczeni, czasem rozczarowani, a nastepnie zakochani po uszy we wnusiu czy wnuczce wink
Będzie dobrze smile

Ps: tygodnie ciąży liczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiączki smile więc możesz sama policzyć. Potem jeszcze gin określi wiek ciąży według wielkości z usg:)

26

Moniko, ja tez mam 20 i tez jestem w nieplanowanej ciąży. Było ciezko, mieszkam za granica i byłam daleko od rodziny, (na szczęście J stanął na wysokości zadania). Z racji mieszkania w uk proponowali mi aborcje, nie zgodziłam sie i teraz jestem w 26 tyg ciąży i czuje ze była to dobra decyzja:) choć trudna. Chcesz to odezwij sie na mail, pogadamy.

27

Monika, moja siostra była dokładnie w Twoim wieku kiedy zaszła w ciążę, też była w trakcie studiów, a ze wsparciem ze strony jej faceta było tak sobie delikatnie mówiąc. Moja mam też gorliwa katoliczka, jak się dowiedziała że siostra "grzeszyła" przed ślubem, a teraz w dodatku jest w ciąży to była wściekła, siostrze nawet się oberwało od k.. i innych tego typu, ech. Ale to był chwilowy wybuch, a negatywne emocje bardzo szybko zastąpiła troska i ogromna pomoc, oczywiście wnuczka od razu stała się oczkiem w głowie. Więc po wizycie u lekarza chyba najlepiej będzie najpierw porozmawiać z mamą, a później też przekazać tę informację tacie, bez uroczystych kolacji itp i oficjalnej atmosfery.

Malinowy Elf ma rację, nawet jak ciąża jest planowana, nie oznacza to braku obaw które Ciebie teraz męczą. Ponadto chyba nigdy nie ma idealnego momentu na dziecko, zawsze można znaleźć kilka argumentów że może jeszcze nie teraz, może jeszcze trochę poczekać, a z perspektywy czasu widzimy że nic lepszego nas w życiu nie mogło spotkać.
Tak że mocno trzymam kciuki.

28

Powiedz wprost ze jestes w ciazy i czy Ci rodzice pomoga ? Skoro taki religiny tatus jest to i powinien pomoc. A skąd wiesz ze jestes w ciąży ? Robilas test ? Najlepiej jest isc do ginekologa żeby sie upewnić. Daj znac. Pozdrawiam.

29

jestem w  4 tygodniu ciąży
jutro idę na badanie krwi

30

Powiedziałam mamie o czy , nie była zadowolona , ale mi pomoże , boi się czy chłopak będzie dobrym mężem , chcą żebyśmy wzięli ślub

31

Heh typowe...oni chcą...a wy? Wy chcecie brać ślub już teraz?

32

Ja mogę wziąć ślub , ale nie wiem czy chłopak jest na to gotowy , czy będzie chciał

33

No więc nie zareagowali tak źle jak przypuszczałaś wink Co do ślubu to ma to przede wszystkim wypłynąć z Waszej inicjatywy, a nie dlatego, że rodzice chcą albo że ludzie będą gadać albo że tak wypada. Zajście w ciążę nie musi się równać od razu z braniem ślubu. Na początku ciąży też chciałam wziąć ślub chociażby cywilny, ale po zastanowieniu się wspólnie z narzeczonym doszliśmy do wniosku, że jeszcze możemy poczekać, papierek nie jest do niczego potrzebny, mnóstwo par decyduje się teraz na takie rozwiązania, a pieniądze, które by poszły na ślub woleliśmy odłożyć na wyprawkę dla dziecka. W końcu na ślub macie jeszcze bardzo dużo czasu smile

34

słyszałam dzisiaj bicie serca swojego dziecka , to było cudowne

35

Monika20sz napisał/a:

słyszałam dzisiaj bicie serca swojego dziecka , to było cudowne

No widzisz! A pisałaś, że go nie chcesz ;-))
Będzie dobrze!

36

Poczekaj aż poczujesz ruchy, jak ci dziecko od środka zapuka wink

37

Hej,
z ciekawością czytam Wasze porady dotyczące ciąży jednej z użytkowniczek tego forum i muszę stwierdzić, że jestem dużo spokojniejsza smile Mam niecałe 24 lata, jestem w 16 tygodniu ciąży o której dowiedziałam się zresztą niedawno, czekam na mojego chłopaka aż wróci z Niemiec (w środę) i musimy ten fakt ogłosić moim rodzicom- z jego strony mogę liczyć na zupełne wsparcie. Cieszy mnie, że moi rodzice go bardzo lubią ale niestety, nie wiem jak zareagują- może być to wybuch, krzyk (bo tacy są moi rodzice), po raz 100 powtarzanie mi, że nie skończyłam studiów i przede wszystkim: CO LUDZIE POWIEDZĄ?- bo to dla nich jest najważniejsze. Nie wiem kompletnie jak do tego podejść, ale dzięki Wam na pewno znajdę jakieś rozwiązanie smile

38

Asia, głowa do góry. Masz 24 lata, więc nie powinni podejść do tematu nie wiadomo jak wybuchowo, to wiek odpowiedni na dziecko. Wiele kobiet zachodzi w ciążę w trakcie studiów (sama jestem tego przykładem), a znam przypadki dziewczyn, które decydowały się iść na studia po urodzeniu dziecka. Najważniejsze, że masz wsparcie w chłopaku i jego rodzicach. A z Twoimi nie będzie źle, zobaczysz, może właśnie mile Cię zaskoczy ich reakcja smile

39

będę miała synka smile

40

Gratulacje smile))

41

hejka
już dwa razy miałam robione usg aby zbadać serce dziecka , ale  niestety dziecko jest tak ułożone że nie ma takiej możliwości
niby widać ja bije serce i jak odprowadzone są żyły ale nic więcej
lekarka radziła mi chodzić na czworaka ale jakoś nie jestem przekonana do tej metody
czy któraś z was miała podobnie ? co robiłyście ???

42

Moniko...nie pomoge zabardzo bo sie z tym nie spotkałam. Ale co ci szkodzi? Czasem dziwne "domowe" sposoby sa lepsze i faktycznie działają wink

43

czy ja wiem czy to na czworaka pomoże? dziecko jeszcze pare razy sie obróci samo,w którym tyg juz jestes?

44

jestem w 22 tygodniu

45

na czym polega badanie na alloprzeciwciała ??
wykrywa czy nie ma konfliktu serologicznego ?
ja i mój mąż mamy tę samą grupę krwi  ARhD (ujemny )

46

co prawda nie mam doświadczenia, ale wydaje mi się, że takie domowe sposoby mogą być dobre, na pewno chodzenia na czworaka po domu ci nie zaszkodzi smile

47

Czesc
U mnie wykryto w badaniu na grupe krwi alloprzeciwciala, wiec lekarz kazał zrobić dodatkowe badania. Wykryto u mnie alloprzeciwciala anty-M i może to powodować konflikt serologiczny matczyno-płodowego. Chociaż oboje z mężem mamy taki sam RhD czyli dodatni, prywatnie te badanie jest drogie wiec poproś lekarza prowadzącego o wykonanie takiego badania. Badanie te wykonuje sie z krwi, dodatkowo dostałam skierowanie do szpitala Wrszawski Uniwersytet Medyczny I Katedry i Klinika polożnictwa i ginekologii pl. starynkiewicza warszawa na dodatkowe badanie usg w celu wykluczenia obrzęku immunologicznego u płodu. badanie te wykonywano profilaktycznie wiec nie masz co sie narazie martwić. \ja urodziła zdrową córkę, te baradnie z krwi jest ważne bo przed porodem musisz określić jakie przeciwciała masz bo podczas porodu jak będzie potrzeba podanie Ci kwi to lekarze będą wiedzieli dokładnie jaką.

48

ale ja z mężem mamy taką samą grupę krwi ( RH-)więc powinno być wszystko w porządku

49

Monika to nie chodzi o RH tylko o przeciwciała odpornościowe, które ty masz w swojej krwi. Może kiedyś miałaś przetaczaną krew albo taka twoja natura. Tak jak pisałam wcześniej zapytaj o to lekarza,

50

mysle ze slub na szybkiego to nie jest dobry pomysl. i tak macie duzo stresu juz teraz, niedlugo dojdzie wam sporo nowych obowiazkow a slub to tez jednak przygotowania no i spore pieniadze... powiedz rodzicom jak najszybciej. powinni zaakceptowac to, jestes ich corka. powodzenia

51

jestem 30 tygodniu ciąży , czy drętwienie górnej cześć brzucha to normalne w ciąży ????

Posty [ 52 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Jak powiedzieć o ciąży rodzicom

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024