Antykoncepcja kosztuje - wydatki na środki antykoncepcyjne. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Antykoncepcja kosztuje - wydatki na środki antykoncepcyjne.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 36 ]

Temat: Antykoncepcja kosztuje - wydatki na środki antykoncepcyjne.

Każda metoda antykoncepcyjna to koszty, wiadomo. Tym bardziej, gdy zabezpieczyć chce się osoba młoda, która jeszcze nie pracuje, nie ma zatem stałych dochodów. Wtedy te 20 zł miesięcznie na pigułki czy prezerwatywy to może być dużo..... - podobno.

Czy uważacie, że :
- środki antykoncepcyjne powinny być za darmo?
- jak załatwić sprawę zbyt wysokich kosztów antykoncepcji?
- skąd braliście na to pieniądze w przeszłości?
- ile miesięcznie wydajecie na antykoncepcję?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Antykoncepcja kosztuje - wydatki na środki antykoncepcyjne.

- Nie, nie powinny być za darmo, jest tyle ludzi ciężko chorych potrzebujących wsparcia z funduszu, leków które nie są a powinny być refundowane, zabiegów na które nie ma pieniędzy, że nie powinny być refundowane środki, nie oszukujmy się nie ratujące zdrowia i życia w sposób doraźny.

- 20 zł to zbyt wysoki koszt? Moim zdaniem jeżeli kogoś nie stać na to żeby zapłacić 20 zł miesięcznie to w ogóle nie powinien iść do łóżka, bo żadna metoda antykoncepcyjna nie daje 100 % pewności więc za co taki delikwent potem utrzyma dziecko?

- Pieniądze miałam ze swoich nazbieranych, albo kupowała mi je mama

- Ciężko mi powiedzieć ile teraz wydaje bo jako ludzie w stałym związku używamy gumek, nie mogę brać hormonów, więc gumki w ilości hurtowej nieco kosztują wink

3

W sumie ceny np. tabletek wahają się od 3 zł do bodajże 50 zł.  Często jest to kwestia kontraktu lekarza z daną firmą; wypisuje więc receptę na tę droższą tabletkę, chociaż jej odpowiednik kosztuje 2 razy mniej.
Pamiętam, że gdy byłam nastolatką, koleżanki z klasy twierdziły, że antykoncepcja kosztuje za dużo, nie będą inwestować i tak..... praktycznie co rok był prorok wink

4

Catwoman napisał/a:

Każda metoda antykoncepcyjna to koszty, wiadomo. Tym bardziej, gdy zabezpieczyć chce się osoba młoda, która jeszcze nie pracuje, nie ma zatem stałych dochodów. Wtedy te 20 zł miesięcznie na pigułki czy prezerwatywy to może być dużo..... - podobno.

Czy uważacie, że :

Za darmo może nie, ale uważam, że powinna być tańsza. W UK podobno, wiele razy tak pisały dziewczyny chociażby na forum, antykoncepcja hormonalna np kosztuje jak u nas parę złotych chyba, więc groszowe sprawy. Nie oszukujmy się, i u nas są tabletki za 10 zł, ale wiele kobiet nie może ich brać. Np, ja jak brałam, to musiałam brać takie specjalnie też na problemy hormonalne to była Atywia, a potem Jeaninne (brałam tabletki łącznie 9 miesięcy) i koszt obu wysoki niestety ok 40 zł. Na problemy hormonalne antykoncepcja jest droga niestety. Jeszcze rozumiem 25 czy 30 zł, to by jeszcze uszło, ale prawie 40 zł co miesiąc to jest dużo. Skąd brałam pieniądze? Od rodziców, wiedzą, że to ważna sprawa, a skoro nie pracowałam i jeszcze to fakt, nie pracuję na stałe, to dawali. Teraz używamy prezerwatywy, ale to raz ja kupuję, raz chłopak, różnie, zależy kto może kupić i tyle. A wydajemy różnie, np 20 zł na miesiąc, nie mieszkamy jeszcze razem, nie kochamy się więc codziennie, więc bywa, że i 12 prezerwatyw starczy. A to koszt 17-20 zł za Durex lub Unimil. Wiadomo, czasem nie widzimy się, dlatego czasem kochamy się raz na parę dni, czasem raz w tygodniu, po prostu nie mamy siebie na co dzień, nie zawsze on u mnie jest, bo kawałek jest, czasem jesteśmy na mieście i dlatego. No, ale taki koszt mniej więcej. Na pewno lepiej kupować od razu tak po 12 szt, bo wyjdzie taniej. Dlatego u nas tak mega drogo jeszcze nie wychodzi. Jakbyśmy jednak mieszkali razem, kochali się wtedy pewnie codziennie, to z 40 zł by szło na te gumki albo i ponad wink Tak że drogo.. No, ale wtedy pewnie zainwestowalibyśmy w te tańsze, a teraz skoro i codziennie się nie kochamy, to możemy wydać na Unimile czy Durexy, bo jeszcze tak dużo ich nie potrzebujemy, więc spoko. A je lubimy. A tak by wybrało się pewnie tańsze od nich, ale też dobre, bo takie na pewno są smile

5

Nie lepiej kupić gumki z Lidla? Tańsze a moim zdaniem lepsze, unimile nam pękały ;/

6

Małpa69 napisał/a:

Nie lepiej kupić gumki z Lidla? Tańsze a moim zdaniem lepsze, unimile nam pękały ;/

Tak jak pisałam póki tak dużo ich nie kupujemy, tylko często starczą te 12 sztuk, to nie ma tragedii cenowo, a nam odpowiadają, nie pękają nam akurat i w ogóle smile No, ale w sumie nie stosowałam tych z Lidla, a że w Lidlu ogólnie dużo dobrych rzeczy mają i polecasz, to spróbuję smile W sumie racja, zawsze można zaoszczędzić, a jak mówisz, że dobre, to spróbuję smile

7

Nie wierzę, żeby w Polsce darmowa antykoncepcja przeszła w najbliższym czasie. Trochę mnie dziwi argumentacja, że 40 PLN miesięcznie to dużo... Rozumiem, że jak się nie pracuje to dużo, ale w tak młodym wieku płodność jest bardzo wysoka, więc szansa na dziecko pomimo antykoncepcji też duża, a to przecież nieporównywanie większe koszty. Legalnej aborcji na życzenie nie ma. I co wtedy?

8

Małpa69 napisał/a:

Prawda, dobre. Mnie akurat Unimile nie pękały ale Durexy i owszem. Co do tych lidlowych, to ostatnio przyniosłem do domu tą paczuszkę z 12 szt. i mówię do żony - patrz, na 6-9 miesięcy nam starczy...

9

Snake napisał/a:
Małpa69 napisał/a:

Prawda, dobre. Mnie akurat Unimile nie pękały ale Durexy i owszem. Co do tych lidlowych, to ostatnio przyniosłem do domu tą paczuszkę z 12 szt. i mówię do żony - patrz, na 6-9 miesięcy nam starczy...

Ja rowniez kupuje gumki lidlowskie,są dobre wedlug mnie wink no i cena tez dobra

10

Jeżeli 40 PLN w miesiac na antykoncepcję jest za dużo, na dwie osoby - to polecam dla tych osób zimny prysznic zamiast sexu tongue big_smile

Bo inaczej może być jak w tym wątku:

http://www.netkobiety.pl/t68093.html

marioosh666 napisał/a:

Nie wierzę, żeby w Polsce darmowa antykoncepcja przeszła w najbliższym czasie. Trochę mnie dziwi argumentacja, że 40 PLN miesięcznie to dużo... Rozumiem, że jak się nie pracuje to dużo, ale w tak młodym wieku płodność jest bardzo wysoka, więc szansa na dziecko pomimo antykoncepcji też duża, a to przecież nieporównywanie większe koszty. Legalnej aborcji na życzenie nie ma. I co wtedy?

Popieram, tabletki jak i plastry nie są może najtańsze, jednakże utrzymanie dzidziusia jest jeszcze droższe, więc jeśli ktoś wyda parę złotych na antykoncepcję robi myślę dobry interes smile.

12 Ostatnio edytowany przez Iceni (2014-04-04 10:34:56)

Uwazam, ze do 21 r.z.  Antykoncepcja powinna być darmowa, a prezerwatywy powinny być mlodym ludziom niemal wpychane na sile. W naszym spoleczenstwie nie ma wyrobionego n a w y k u stosowania antykoncepcji stad 40 zlotych "za nic" wydaje się duzo.

(Gdyby kazdy mial wydawac 40 zl miesiecznie na mycie rakn to też by narzekal - ale ma wyrobiony ten nawyk i chociaż wydajje niewiele mniej, to tego nie zauwaza.) 

Ponadto darmowe powinny być też badania hormonalne w razie problemow z doborem odpowiednich tabletek anty.

Ze to wydatki obciazajace panstwo? O wiele wiekszym obciazeniem bedzie alimentowanie przypadkowego dziecka czy leczenie skutkow powiklan zlej antykoncepcji.

Zawsze lepiej jest zapobiegac niż potem ponosic koszty jak się cos stanie. Koszt miesiecznego leczenia osoby zarazonej kila czy HIV to niezly zapas gumek dla polowy liceum tongue
Koszt badan hormonalnych mlodej dziewczyny by dobrac jej odpowiednio piguly też się ma nijak do pozniejszych kosztow leczenia bezplodnosci - po 10 latach panstwo bedzie musialo jej zafundowac 10 razy drozsze badania i leczenie.

Spoleczenstwo rozummuje dokladnie tak samo jak ludzie, ktorzy powinni stosowac antykoncepcje a tego nie robia - szkoda im wydac 40 zl żeby nie miec dziecka, chociaż w razie wpaadki dziecko bedzie kosztowalo o wiele wiecej. Dzialanie panstwa jest takie samo: szkoda im zafundowac tabletki za 40 zl, choc jak się uurodzi niechciane dziecko, to alimenty na nie beda panstwo kosztowac 10 razy tyle.

13

Mam podobne myślenie, co do wydatków na antykoncepcję - to o niebo tańsze niż utrzymanie dziecka. I zawsze dziwiło mnie podejście innych, znajomych osób do tej kwestii.
Jako bardzo młoda osoba kupowałam środki antykoncepcyjne za kieszonkowe (najczęściej na pół z chłopakiem) - to był dla mnie priorytet. Seks był zresztą wtedy większym fun'em niż np. wyjście do kina big_smile

W UK jest tania antykoncepcja a jednak najwyższy w Europie o ile nie na świecie wskaźnik młodocianych matek....

14 Ostatnio edytowany przez marioosh666 (2014-04-04 11:32:34)

Powszechna darmowa antykoncepcja w Polsce nie przejdzie, ale jakiś program wsparcia dla młodzieży przydałby się. Z tym, że najpierw edukacja seksualna, a później dostęp do darmowej antykoncepcji. Mogliby zacząć od 15 roku życia tak jak prawo przewiduje, a skończyć np.: w wieku 19 lat.

Catwoman napisał/a:

W UK jest tania antykoncepcja a jednak najwyższy w Europie o ile nie na świecie wskaźnik młodocianych matek....

Tania czy darmowa?

15

Snake napisał/a:
Małpa69 napisał/a:

No to wtedy za 7 zł mamy 9 miesięcy antykoncepcji big_smile

Ja uważam że tu nie o pieniądze się rozchodzi, bo jak słusznie zauważono te 40 zł to przy utrzymaniu dziecka pikuś, to raczej edukacja i świadomość faktycznych konsekwencji, niby mamy to wychowanie do życia w rodzinie ale chyba coś tu jednak kuleje skoro ludziom szkoda kupić gumki czy pigułki, też miałam lat naście też nie pracowałam, nie miałam kieszonkowego, a zawsze na te gumki miałam, potem tabletki to raz sama sobie kupiłam raz mama mi kupiła ale nie miałam takiego problemu żebym nie miała na cokolwiek i dla mnie to było ważne. Dlaczego dla niektórych nie jest? Nie umiem tego pojąć tu by się chyba przydał psycholog społeczny który by nam wyjaśnił to zjawisko dlaczego niektórym taniej wychodzi urodzić nieplanowane dziecko niż kupić anty.

16

Ano kosztuje , ale skoro czlowiek nie chce dziecka powinien wydac te 40 zl przykladowo na anty , choć nie ma 100 % pewnosci ze sie nie wpadnie. Dzieci do 18 roku życia nawet mie powinny uprawiać seksu. Jak czytam takie historie jak ta : mam na imie kasia, lat 16 uprawialam seks , a tu okazalo sie ze prezerwatywa zsunela sie , nie zauważyliśmy. Czy jestem w ciąży ? To normalnie szlak mnie trafia.

17

Małpa tu psychologa nie trzeba, jedynie kawałek rozumu.
Co do finansowania antykoncepcji, pamiętam, że jakieś 15 lat temu (kiedy to mało który rodzic entuzjastycznie podchodził do życia seksualnego swojego dziecka, właściwie o tym nie wiedział big_smile ) zaczęły pojawiać się porady w gazetach typu Bravo o współfinansowaniu środków antykoncepcyjnych; czyli para dzieli się po połowie. Nawet to zaczęło być modne big_smile To jest dobre wyjście.

18

To swoją drogą jeśli chłopak traktuje dziewczynę poważnie i ma w głowie coś więcej niż siano to powinien się dorzucić.

Cisowianka to wierz mi nie jest kwestia wieku tylko mózgu, bo ja niestety znam takie agentki a nie mają 16 lat, mają coś koło 30.

19

Dla osób stosujących prezerwatywy polecam zamawianie ich na allegro - 50 szt. durexów za około 50 zł. Trzecia partia przetestowana, żadnych pęknięć big_smile

20

anjaa, rodzajów prezerwatyw jest całe mnóstwo-niekoniecznie trzeba płacić za wydatki na reklamę wink

21

1. Antykoncepcja nie powinna być darmowa. Być może w pięknym, wyśnionym świecie, gdzie państwo nie jest zadłużone, wszyscy są zdrowi i bogaci owszem, ale dobrze wiemy, że o nierealne i po powrocie do rzeczywistości widać wiele bardziej naglących potrzeb niż darmowa antykoncepcja.

2. Uważam, że podejmując współżycie obydwie osoby powinny być świadome tego, że żadna antykoncepcja nie daje 100% skuteczności i wpadki się niestety zdarzają, nie sposób całkowicie się zabezpieczyć, chyba co do tego wszyscy są przekonani. Tak więc skoro się współżycie podejmuje, to podejmuje się też konkretne ryzyko zajścia w ciąże, bo choć jest ono niewielkie, to jednak jest. Więc tych dwoje ludzi, przypuśćmy młodych powinni dobrze wiedzieć, że lepiej wydawać pieniądze na antykoncepcję niż na dziecko, które może być skutkiem jej braku. Te 20 zł miesięcznie to chyba nie jest ogromny wydatek nawet dla ludzi, którzy maja kieszonkowe od rodziców. A jeżeli to za dużo, to trudno, tym bardziej na dziecko nie starczy

22 Ostatnio edytowany przez Olinka (2014-05-07 13:55:11)

Ogłoszenie usunięte!
Pozaapteczna sprzedaż farmaceutyków przez osoby nieposiadające do tego uprawnień, w dodatku środków wydawanych wyłącznie na receptę, jest nie tylko niebezpieczna, ale także niezgodna z prawem.

23

nie powinny być takie rzeczy refundowane. Ludzie z cięzkimi chorobami cierpią bo nie ma dla nich pieniędzy z NFZ. Więc jeśli ktoś chce przyjemności, to niech sam o to zadba. Ulżenie w cierpieniu vs dbanie o przyjemności -> to chyba mówimy samo za siebie.

Jak ktoś wyżej wspomniał - jeśli 20 zł to dużo, to sex odłożyć trzeba na później. w 100% pewności nie ma, a jak będzie ciąża to... kto się dzieckiem zaopiekuje? Trzeba przyjąć na barki odpowiedzialność i dziecko wychować.

Odnośnie antykoncepcji w ogóle... kiedyś różnie było ale z punktu widzenia lat (mam 30) teraz nie stosujemy z męzem wcale.
Kiedyś sex był przykry bo ciągle krążyły myśli... będzie dziecko, albo pęknie guma albo itp itd.
Teraz mierzę temperaturę, obserwuję śluz i liczę kalendarzyk. Nie stosujemy żadnych środków od dobrych 3 lat i zaszłam w ciążę wtedy gdy tego chciałam. I podoba mi się tak. Kilka dni przerwy, człowiek nabiera chęci i... szaleństwo bez granic big_smile:D:D Później ciut ochłonie bo ileż można wink Kilka dni przerwy i... szaleństwo gdzie się da i jak się da ;D Bez gumek, pigułek, myślenia o zabezpieczeniach itd. Za darmo i dobrze smile polecam

24

tulipanek58 czyli stosujecie antykoncepcję, tylko nieodpłatnie smile

25

- środki antykoncepcyjne powinny być za darmo? Nie, nie powinny. Chyba że dla biednych rodzin wielodzietnych
- jak załatwić sprawę zbyt wysokich kosztów antykoncepcji? Zmienić na inną metodę smile
- skąd braliście na to pieniądze w przeszłości?  Zawsze sami z partnerem dbaliśmy o antykoncepcję. Z kieszonkowego albo wypłaty
- ile miesięcznie wydajecie na antykoncepcję?  Prawie nic, bo mam Cyclotest- komputer cyklu. Wydałam raz i mam spokój. teraz ewentualnie kupujemy prezerwatywy jesli już nie możemy wytrzymać bez współżycia w dni płodne smile Czyli jakieś 5-10zł na mc

26

Catwoman napisał/a:

Ale tylko dlatego, że mają wysoki socjal i państwo obejmuje samotną młodocianą matkę pełna opieką, czyli daje mieszkanie i utrzymanie, więc w 90% jest to świadoma decyzja młodocianych smile

Tabletki są drogie. Nigdy nie słyszałam o tych za 10 zł, a niestety nie sa to prezerwatywy, tylko hormony, gdzie ich stężenie i dobór jest bardzo istotny. Darmowa nie powinna być antykoncepcja, ale też nie powinna być tak droga. Prezerwatywy powinny być dostępne wszędzie i te raczej mogłyby być czasem darmowe, zwłaszcza na jakiś większych imprezach.

Jak sobie radziłam? Normalnie smile Na gumki zawsze miałam ja, albo chłopak. Jak się tabletkowałam, to kupowałam raz ja, raz on. Teraz jest tak samo - raz kupuję tabletki ja, raz daje mi na nie mój facet.

Miesięcznie wydaje ok 50 zł na tabsy.

27

Teo, tabletki wcale nie są drogie. Z tego co pamiętam, migrogynon kosztował jakieś 8 zł, cilest 15-17zł. Jakiś czas brałam takie "trófazowe" - kosztowały około 30zł. Toż przecież nastolatki więcej na kosmetyki miesięcznie wydają...

28

bbasia napisał/a:

Teo, tabletki wcale nie są drogie. Z tego co pamiętam, migrogynon kosztował jakieś 8 zł, cilest 15-17zł. Jakiś czas brałam takie "trófazowe" - kosztowały około 30zł. Toż przecież nastolatki więcej na kosmetyki miesięcznie wydają...

Nom, ale po cileście się tyje strasznie (widziane na koleżance i przeczytane na forach) mikrogynon chyba jakiś stary jest, a trójfazowe to ja właśnie brałam i 47 zl kosztowały w taniej aptece. Wszystko można kupić "za grosze", ale skutki uboczne tego oszczędzania mogą być opłakane. Niestety tabsy anty to nie aspiryna, ze mogę sobie wziąć Bayera, albo tańszy odpowiednik, bo sklad ten sam.

29

bbasia napisał/a:

No tak, tylko nie każda kobieta może je brać. Ja np jak mogę brać, to praktycznie tylko te na zaburzenia hormonalne, bo mam, więc mi lekarz takich zwykłych, by nie przepisał i w tej sytuacji słusznie. Dlatego wydawałam ok 40 zł, a często ponad, bo 40 zł to było minimum, a te na zaburzenia hormonalne, a przy okazji antykoncepcyjne są drogie z tego co wiem chyba wszystkie, może oprócz Diane, która podobno jest jedną z bardziej niezdrowych, więc na nią lepiej nawet nie zwracać uwagi, zbyt często dziewczyny się na niej źle czują, przestarzała, końska dawka hormonów chyba. A jeśli chodzi o zdrowe kobiety, nie z zaburzeniami hormonalnymi, to im te za 8 zł też mogą nie przypasować, różnie bywa, wtedy trzeba próbować co innego. Dlatego to nie jest tak, że tabsy są tanie też, a każda kobieta może je brać. Nie każda i tutaj jak pisze Teo chodzi też o zdrowie i jak np tanie nie będą służyć, to wtedy jak chce się czuć lepiej, to wtedy może być tak, że trzeba przerzucić się na droższe.

30

No to, gdy nie stać na antykoncepcję i się dzieci nie chce mieć, to można po prostu seksu nie uprawiać...

31

Poczytuje was od pewnego czasu i sie zgodze antykoncepcja powinna byc w jakims stopniu refundowana. Ja np mam coreczke i nie chce miec wiecej dzieci dlaczego nie mam mozliwosci np. Podwiazania jajowodow? Podpisuje ze na moja prosbe i tyle a tak nie mozna i teraz do konca zycia bede musiala sie zabezpieczac. Teraz biore anty koszt 25 zl ale nie wiem jak dlugo mam zylaka i boje sie zakrzepicy. Prezerwatyw nie cierpie. Moze spirala? Ktos zna cene?

32

podpisuje się pod stwierdzeniem ze powinien być dostępny zabieg w Polsce podwiązania jajowodów, no i zabieg dla mężczyzn wazektomia
tak jak to jest w innych europejskich krajach

33

bbasia napisał/a:

No to, gdy nie stać na antykoncepcję i się dzieci nie chce mieć, to można po prostu seksu nie uprawiać...

Właśnie to chciałam napisać. Kilkadziesiąt zł miesięcznie to nie jest dużo. Jeden dzień pracy. Poza tym państwu raczej zależy na tym, aby było więcej dzieci...

34

Catwoman napisał/a:

Czy uważacie, że :

1. Nie powinny być. Swoją drogą kupienie jednego opakowania tabletek na miesiąc jest chyba tańsze każdorazowo prezerwatywę.
2. Hm, może właśnie jak będą koszty wysokie, to młodocianym odechce się seksu i będzie mniej "niespodziewanych wpadek"? No, zawsze pozostaje pójście na żywioł... Wtedy wpadka murowana big_smile
3. Przeważnie sama kupowałam. Tabletki zaczęłam brać jak byłam dorosła i miałam własne dochody.
4. Hm... <patrzy na opakowanie tabletek> 13.90 smile I raz na kilka miesięcy paczka prezerwatyw, tak dodatkowo wink

35

zupełnie nie rozumiem, dlaczego tabletki anty powinny być darmowe????... gdy byłam w wieku studenckim, zawsze gdzieś popracowałam trochę i miałam mi.in. na tabletki..., wtedy tańsze niż teraz bo za jakieś 12 zł...no ale to dawno było.  Teraz kupuje zoely, kosztuje prawie 50 zł, mój wybór.

Posty [ 36 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Antykoncepcja kosztuje - wydatki na środki antykoncepcyjne.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024