Tortille - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2008-02-17 12:56:24

Elżbieta56
Niewinne początki

Tortille

Znacie jakiś ciekawy przepis na tortille?

#2 2009-03-31 10:42:44

JaCzyliOna
Szamanka

Re: Tortille

moj ukochany uwielbia tortille z  kurczakiem:)

Składniki:pół fileta z piersi kurczaka,
liść sałaty,
3 plasterki pomidorka,
średni ogórek,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
ząbek czosnku,
łyżeczka oleju słonecznikowego,
pół łyżeczki masła,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
1,5 łyżeczki mąki pszennej,
szczypta soli, woda.
Do wykonania przepisu potrzebne będą też przyprawy i zioła, np. papryka w proszku, bazylia, tymianek lub mieszanka przypraw do gyrosa.

Przygotowanie:

Ciasto:
Obie mąki przesiać przez sitko. Dodać masło i wymieszać. Powoli dodawać wodę w takiej ilości by ciasto nie było zbyt luźne. Sporządzone ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka chwil. Następnie ciasto rozwałkować formując okrągły placek. Placek przekładamy na cieniutko posmarowaną olejem blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C piekarnika. Można też delikatnie posmarować go tłuszczem z wierzchu.

Mięso:
Filety dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić tłuste części. Pokroić w poprzek na paski. Pół łyżeczki oleju wymieszać z mieszanką ziół i przypraw. Przełożyć do niej mięso. Całość odstawić na kilka chwil aby mięso przeszło aromatem ziół. Rozgrzać patelnię i przerzucić na nią mięso. Nie dodawać już tłuszczu. Delikatnie obsmażyć kawałki mięsa po czy przykryć patelnię pokrywką i dusić mięso aż do uzyskania pożądanej miękkości.

Sos:
2/3 ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć z soku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórka i czosnek połączyć z jogurtem naturalnym.

Tortillę posmarować z jednej strony łyżką sosu czosnkowego. Po środku ułożyć porwany listek sałaty, na nim mięso, pomidora i ogórka. Całość polać resztą sosu. Placek zawinąć i smarując lekko brzegi wodą skleić.

smacznego!

... w życiu niewiasty rozróżnić można siedem okresów:
niemowlę, dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta i młoda kobieta ...

#3 2009-03-31 11:50:35

Ania1701
Cioteczka Dobra Rada

ja polecam tortille w MC Donalds albo KFC tongue sama osobiście nigdy nie robiłam więc tyle mogę powiedziec tongue

Piękna kobieta podoba się oczom, dobra kobieta - sercu.
Pierwsza jest klejnotem, druga - skarbem."

#4 2009-04-02 14:42:35

robaczek2105
Wróżka Bajuszka

tez jadam tortille w mac-u badz kfc:) chociaz bardziej mi smakuje z maca:))

The starry skies above me and the moral law inside me

#5 2009-04-02 14:55:57

Selena
Gość Netkobiet

JaCzyliOna napisał:

moj ukochany uwielbia tortille z  kurczakiem:)

Składniki:pół fileta z piersi kurczaka,
liść sałaty,
3 plasterki pomidorka,
średni ogórek,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
ząbek czosnku,
łyżeczka oleju słonecznikowego,
pół łyżeczki masła,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
1,5 łyżeczki mąki pszennej,
szczypta soli, woda.
Do wykonania przepisu potrzebne będą też przyprawy i zioła, np. papryka w proszku, bazylia, tymianek lub mieszanka przypraw do gyrosa.

Przygotowanie:

Ciasto:
Obie mąki przesiać przez sitko. Dodać masło i wymieszać. Powoli dodawać wodę w takiej ilości by ciasto nie było zbyt luźne. Sporządzone ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka chwil. Następnie ciasto rozwałkować formując okrągły placek. Placek przekładamy na cieniutko posmarowaną olejem blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C piekarnika. Można też delikatnie posmarować go tłuszczem z wierzchu.

Mięso:
Filety dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić tłuste części. Pokroić w poprzek na paski. Pół łyżeczki oleju wymieszać z mieszanką ziół i przypraw. Przełożyć do niej mięso. Całość odstawić na kilka chwil aby mięso przeszło aromatem ziół. Rozgrzać patelnię i przerzucić na nią mięso. Nie dodawać już tłuszczu. Delikatnie obsmażyć kawałki mięsa po czy przykryć patelnię pokrywką i dusić mięso aż do uzyskania pożądanej miękkości.

Sos:
2/3 ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć z soku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórka i czosnek połączyć z jogurtem naturalnym.

Tortillę posmarować z jednej strony łyżką sosu czosnkowego. Po środku ułożyć porwany listek sałaty, na nim mięso, pomidora i ogórka. Całość polać resztą sosu. Placek zawinąć i smarując lekko brzegi wodą skleić.

smacznego!

Brzmi smakowicie.Od dawna za mną chodzi zrobienie tego dania.Teraz jest ku temu odpowiednia okazja.Zatem do dzieła i smacznego.

#6 2009-05-04 11:15:50

dru_
Słodka Czarodziejka

kupić Tortille i wrzucic do niej wszystko, co jest w lodówce...
Zawsze tak robię:) I zawsze wychodzi pyyycha!!

Bo marzenia to epizodzik, ale wybawiają od świata.
A świat jest nie do zniesienia czasem...

#7 2009-07-09 20:32:47

Vi
Niewinne początki

Może trochę odkopuję temat, ale co tam ;-)

Tortille wręcz uwielbiam. Placki kupuję już gotowe (zwykle czyste, rzadziej z dodatkami typu słonecznik czy siemię lniane). Kupuję do tego piersi z kurczaka, które kroję w paseczki i podsmażam. Do tego sałata (najlepiej lodowa, bo zwykła robi się strasznie miękka od ciepła kurczaka i sosu). Oczywiście pomidory (czasem też czerwona fasolka, kukurydza) i sosik - tutaj chodzę na łatwiznę i kupuję w słoiku sos meksykański (firmy najróżniejsze, szukam zawsze takiego, który ma w sobie jak najwięcej warzyw). Sos podgrzewam, placki też. Układam na placku mała warstwę sosu (najlepiej bez warzyw), na to sałatę, pomidory i resztę warzyw oraz warzywa z sosu. Jak mi się przypomni to dodaję starty żółty ser. Pychotka smile

Someday we gonna rise up on the wind you know
Someday we gonna dance with those lions
Someday we gonna break free from these chains and keep on flyin'

#8 2009-07-17 20:40:10

Ewel
100% Netkobieta

ja dziś zrobiłam tortille -placki kupiłam a farsz wyglądał tak: podsmażony kurczak z przyprawami, podsmażone pieczarki z cebulą, kapusta pekińska, marchewka ugotowana, pomidor, ogórek małosolny, papryka. sos: majonez+musztarda+sos czosnkowy - eksperyment który smakował super big_smile
stwierdzam, że jest to idealne danie na takie upały smile minus że te placki się rozwalają i człowiek je jak świnka tongue

Kobiety -bądźmy solidarne i nie odbijajmy sobie nawzajem facetów !!!! będziemy o wiele szczęśliwsze....
A ile wdechów do wzięcia i do oddania A ile słów do padnięcia i do powstania
A ile zwątpień do przeczekania, do wytrzymania A ile spojrzeń do ogarnięcia i wysłania

#9 2010-03-03 19:30:07

Emilia
Moderator

Przeniesione posty ze zdublowanego wątku:

magda574 napisał:

Cześć , czy ma ktoś przepis na tortillę?

Dorota24 napisał:

Ja znam super przepis
25deg mąki
łyżka masła
3/4 szklanki wody
szczypta soli
wszystko razem mieszamy, ciasto musi mieć zwartą konsystęcje, takie jak na półkruche.
To jest przepis na ok 4-5 placków więc zwiększ wedle uznania. Ja robiłam trzykrotnośco jest bardzo dużo. conajmniej na 6 osobową rodzine a zawsze i tak mi zostaje.
ciasto zagniatasz i dzielisz na porcje. Każdy placek rozwałkowujesz cienko w postaci koła podsypując mąką. Smażysz na suchej patelni ok 1 min na każdej stronie. Ale musisz zrobić to na oko. Będziesz widziała kiedy nie jest już surowe ciasto.
Ja za pierwszym razem zrobiłam za twarde ale za brugim było super
Przepis jest banalny, tortille super. Nie śmierdzą kwasem jak te w supermarketach i co ważne koszt zrobienia to grosze.
Smacznego.
Napisz jak Ci wyszły

Najlepsze rzeczy w życiu dostaje się za darmo wink.

Stopka forum