Jak powiedzieć nowemu znajomemu, że nie szukam partnera? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Jak powiedzieć nowemu znajomemu, że nie szukam partnera?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Jak powiedzieć nowemu znajomemu, że nie szukam partnera?

Witam, jestem Monika, mam 22 lata i potrzebuję Waszej rady.

Nie szukam związku, ale po skończeniu szkoły mam mało znajomych, dlatego zarejestrowałam się na badoo, chcąc poznać nowych ludzi, z którymi mogłabym spędzać czas (jakkolwiek). W formularzu zaznaczyłam opcję "szukam nowych znajomych", a nie "chcę się umówić z mężczyzną", żeby było widać, że nie szukam chłopaka i nie chodzi mi o randkowanie.

Ale sprawa się skomplikowała.

Kilka razy rozmawiałam z takim Piotrkiem i polubiliśmy się - zaproponował wyjście do kina, bo mieszka tylko kilka km ode mnie. Zgodziłam się. Chciałam za siebie zapłacić (źle się czuję, gdy ktoś mi chce coś fundować), ale się uparł, że to on stawia, więc przystałam - nie chciałam urządzać sceny przy kasjerce i uznałam, że następnym razem ja zaproszę i zapłacę i będziemy kwita.

Później nie widzieliśmy się ponad miesiąc (wymienialiśmy się tylko wiadomościami na fb od czasu do czasu) - przyznaję, trochę trzymałam go na dystans, zwłaszcza że końcem lutego miałam urodziny, a potem wypadał dzień kobiet i nie chciałam prowokować sytuacji żeby mi coś kupował/stawiał jak się spotkamy.

Przedwczoraj poszliśmy na spacer i gdy się rozchodziliśmy wręczył mi prezent - nie chciałam go przyjąć, migałam się jak mogłam, mówiłam że nie lubię prezentów i że nie powinnam tego przyjmować, ale znowu się uparł i wciskał mi go do ręki, mówiąc że to jest naprawdę drobiazg i nic wielkiego i że skoro już kupił, to mam wziąć. No co miałam zrobić? Nie pozostawił mi wyboru i mi go wcisnął na siłę. Dopiero w domu miałam możliwość to otworzyć i masakra, bo to wcale nie był drobny prezent - naszyjnik z serduszkiem. Wiedziałam, że zamawiał to z allegro, więc poszukałam tego upominku - wydał na niego 200 zł. CZUJĘ SIĘ STRASZNIE, na maksa niezręcznie. No bo kto kupuje taki prezent osobie, z którą widzi się dopiero drugi raz?

Byłam pewna, że to czysto koleżeńskie spotkania, ale on to chyba traktował jako randki i będzie chciał czegoś więcej. Jak ja mu mam powiedzieć, że zwyczajnie nie szukam związku i nie interesują mnie takie relacje? Chciałam tylko poznać nowych znajomych, opierać się wyłącznie na koleżeńskich relacjach, ale jak widać - nie wyszło. Facet jest naprawdę sympatyczny i w porządku, nie chcę go zranić swymi słowami i nie chcę żeby myślał, że to chodzi o niego (w sensie że mi się nie podoba, czy coś), ja po prostu nie chcę nikogo mieć. Nie wiem jak mam zacząć tę rozmowę, a wiem, że ona jest nieunikniona. Nie jestem dobra w te klocki, ciężko mi przychodzi rozmawianie na takie tematy, dlatego proszę Was o rady - może są tu bardziej doświadczone osoby ode mnie w takich rozmowach.
Może powinnam oddać ten prezent? Myślałam nad tym, ale nie chcę żeby się na mnie obraził i kompletnie nie wiem, jak wybrnąć z tej sytuacji, a zwyczajnie źle się czuję z tym, że mam od niego taką drogą rzecz.

Proszę, doradźcie coś, bo jestem straszną niedojdą w kwestiach poważnych rozmów damsko-męskich.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak powiedzieć nowemu znajomemu, że nie szukam partnera?

Może zwróć mu ten naszyjnik i powiedz, że jesteś lesbijką tongue A tak na poważnie, mogłabyś spróbować mu powiedzieć to samo, co napisałaś w tym poście, że szukałaś tlyko znajomych i nie jesteś zainteresowana żadnym związkiem itp. Myślę, że jeśli ktoś ma się obrazić, że mu dajesz kosza, to się obrazi niezależnie od tego, czy powiesz wprost, czy nie, do tego jeśli mu nie powiesz prawdy będzie się łudził jeszcze długo.

3

Rozumiem tego chlopaka. Prawdopodobnie mu sie spodobalas i chce czegos wiecej. W takiej sytuacji kluczem jest szczerosc. Nie bedzie zly ze nie szukasz zwiazku tylko ze mozesz byc z Nim nieszczera. Moze na poczatku zaproponuj temu Piotrkowi przyjazn a moze pozniej cos z tego wyjdzie. Pisze to z punktu widzenia mezczyzny ktory naprawde sie stara. Czasami samo to ze kobieta chce sie regularnie umawiac z facetem nawet z jej punktu widzenia na stopie kolezenskiej moze byc odebrana jako cos wiecej z drugiej strony. Delikatnie z Nim porozmawiaj.

4

Bądź szczera. A jeśli nie potrafisz wymyśl coś, żeby go nie zranić. "Zostańmy przyjaciółmi" zazwyczaj wystarczy. To, że kupił ci coś drogiego nie oznacza, że masz mu teraz rzucić się do stóp. IMO podarki w początkowej fazie znajomości są słabe i źle świadczą o facecie.

5

Dziękuję za odpowiedzi, zwłaszcza te od panów, bo jednak dobrze usłyszeć rady z perspektywy faceta smile

Wiem, że muszę z nim o tym pogadać, ale jak zacząć? Jak w miarę delikatnie sprowadzić rozmowę na takie tory? Wydaje mi się, że wskoczenie ostro na taki temat byłoby nietaktowne, a nie chcę go urazić. No i nie chcę żeby to zabrzmiało tak, jakbym po tym prezencie wyobrażała sobie Bóg wie co, że gość chce mi się rzucić do stóp. Wiecie o co mi chodzi? Chcę wybadać jakie ma zamiary i jak najsubtelniej zasugerować mu, że ja NIKOGO nie szukam i żadne podchody z jego strony nie wchodzą w grę. Nie jestem z tych dziewczyn, które lubią zwodzić facetów - chcę, żeby wiedział na czym stoi i sam zadecydował, czy koleżeńskie spotkania mu wystarczą, czy nie. Tylko nie wiem jak to zrobić delikatnie i jednocześnie żebym nie wyszła na nadętą lalunię, której się wydaje nie wiadomo co.

6

Wiem, że muszę z nim o tym pogadać, ale jak zacząć? Jak w miarę delikatnie sprowadzić rozmowę na takie tory

Żadne delikatnie... Prosto z mostu:

"Wiesz Piotrek... tak sobie myślę o życiu, spotkaliśmy się na badoo... szukałam faceta, z którym mogę gdzieś wyjść, do kina na spacer, a wydaje mi sie, że Ty to traktujesz inaczej, jak randki. Ja teraz nie chcę związku, nie chcę randek. Chcę kolegi, przyjaciela, znajomości. Tego mi trzeba. Pomyślałam tak, bo ostatnio z tym prezentem się spięliśmy... a przecież zwykłej koleżance prezentów się nie robi, prawda? Jak myślisz? Spróbujmy mówić do siebie otwarcie... jak jest kolega i koleżanka, to jedno w drugim może się zakochać, a drugie w tym peirwszym nie... może się tak zdarzyć, albo nikt się nie zakocha, albo dwoje się zakocha... W każdym razie mi teraz zależy na luźnym koleżeństwie. A Ty szukasz dziewczyny? Wolałabym płacić w takim układzie za kino czy kawiarnie pół na pół... "

7

Dobra wypowiedz przedmowcy mozesz rowniez zaczac:
Piotrek dziekuje za upominek ale nie trzeba bylo. Na chwile obecna szukam tylko przyjazni/kolezenstwa. Mam nadzieje ze to zrozumiesz. Gdy bedziemy sie przyjaznic poznamy sie lepiej i moze kiedys...

8

Gary napisał/a:

Żadne delikatnie... Prosto z mostu:

Otóż to smile. Przez delikatność może pozostać mu nadzieja, że może na ta chwilę nie jesteś zdecydowana do końca ale z biegiem czasu i jego starań... smile

9

Z doswiadczenia wiem, nie zaleznie co sie na takich portalch poda, wiekszosc zarejestrowanych tam osob mysli ze chodzi jednak o szukanie partnera

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Jak powiedzieć nowemu znajomemu, że nie szukam partnera?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024