UMCS a KUL - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

1

Temat: UMCS a KUL

Cześć, pytanie kieruję głównie do osób, które studiowały / studiują na którejś z uczelni, które zostały wymienione w tytule, ale również prosiłabym o inne, obiektywne opinie.

W maju zdaję maturę i uwzględniam same studia językowe (zdaję rozszerzony angielski oraz polski). Moim priorytetem jest Niderlandystyka na KULu, natomiast w przypadku UMCS uwzględniam filologię rosyjską albo filologię hiszpańską.

Czy byłby ktokolwiek w stanie podzielić się jakimkolwiek doświadczeniem w związku ze studiowaniem na którejkolwiek z tych uczelni? Czy ciężko jest się dostać na te uczelnie? Wiem, że filologie są kierunkami dość obleganymi, jednak uczelnie, którymi jestem zainteresowana, do prestiżowych nie należą, także mam nadzieję, że to również w pewnym sensie zwiększa szansę dostania się. ; )

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Madleina24 (2014-02-27 22:29:05)

Odp: UMCS a KUL

Hej! Ja studiuję na UMCS, dwa kierunki, choć nie na wydziale humanistycznym.
Według mnie bardziej liczy się kierunek niż uczelnia. Jedne kierunki są lepsze tu, a inne tam.
Mam znajomych które studiują tu i tu na Twoich priorytetowych kierunkach i tak:
Niderlandystyka na KULu - jest ok, kolega ją ukończył + filologie ang na UMCS i pracuje za fajną kasę. Właśnie nietypowe jezyki, których mało osób zna dają większe możliwości w znalezieniu pracy. Co do rosyjskiego/hiszpańskiego (iberyistyka) na UMCS, to też jest ok, tyle że osób na tych kierunkach jest więcej. Mam koleżanki na slawistyce na UMCS, często uczelnia ogranizuje im wyjazdy w tamte strony, mają okazję od wewnątrz poznać język smile Moja siostra studiując na KUL germanistykę  nigdy nigdzie nie wyjechała i nie była zadowolona.

W ogólnym starciu uczelni UMCS - KUL, wybrałabym UMCS, ale z innymi kierunkami, niż zaproponowałaś.

PS. Licz się z tym, że na KUL są dodatkowe zajęcia dotyczące biblii i religii wink moja siostra w ramach swojego kierunku słuchała religijnych wywodów po niemiecku big_smile co kto lubi.

3

Dzięki za odpowiedź, a wiesz może, czy ciężko jest się dostać na Niderlandystykę, ew. filologie na UMCSie, które wymieniłam? Wiem, że na anglistykę, nie mając powyżej 80% z roszerzenia nie mam co startować, ale słyszałam, że na inne filologie wcale aż tak wysokiego progu nie ma.

4

Niestety nie wiem jaki jest próg. Ale z roku na rok coraz łatwiej się dostać, ponieważ kandydatów jes coraz mniej, a uczelni w Polsce coraz więcej. Dostać się to 20% sukcesu, 80% to utrzymać się na pierwszym roku. wink

5

Idź na KUL jeśli chodzi o filologie jest lepiej niż na UMCS sam studiuje tam filologie tylko że germańską i są różne opinie ale na umcs jest więcej negatywnych

6

Na KULu lepiej uczą języków i jest mniejszy chaos niż na UMCSie. I to nieprawda, że na KULu na każdym kierunku trzeba się uczyć o Biblii, także spokojnie wink

7

marcin175c napisał/a:

Idź na KUL jeśli chodzi o filologie jest lepiej niż na UMCS sam studiuje tam filologie tylko że germańską i są różne opinie ale na umcs jest więcej negatywnych

ja bym chciała pogadać na temat germanistyki smile

8

Idź na Kul, germa jest spoko smile jak chcesz coś wiecej wiedzieć to zostawiam GG 12224531

9

Hej , dostałam się na filologię niderlandzką w tym roku :> ogólnie nigdy nie słyszałam o tym kierunku dopóki nie poznałam pewnej studentki która to studiowała i bardzo mi polecała , progi były niziutkie w tym roku ,zastanawiałam się nad filologią rosyjską w Rzeszowie , miałam niezłą rozkminę z racji z tego że podobno łatwiejszy język i mam zdecydowanie bliżej do uczelni jednak mam nadzieje że mój wybór pójścia na niderlandzki okaże się słuszny smile

10

w ogóle to mieszkacie/zamierzacie mieszkać w akademiku kul czy mieszkaniu ? wiadomo cena kusi ale czy w akademiku kul da się tak samo spokojnie uczyć jak w mieszkaniu ? smile

11

W KULowskim akademiku biby raczej nie zrobisz. tam jest porządek jak mało gdzie, zreszta nie mieszkałam, więc tak dobrze nie wiem, ale coś troche mi sie o uszy obiło, że trzeba sie zapisywa do kajeta jak chcesz gdzies wyjść czy coś takiego.

12

Cześć, jestem tu nowa i chciałam zasięgnąć Waszej opinii.

Jestem studentką 3 roku psychologii na KULu i w tym roku podjęłam decyzję, że złożę jeszcze na germanistykę.
Czy jest ktoś, kto mógłby podzielić się ze mną opinią na temat germanistyki na KULu i UMCSie?
Wiem jak funkcjonuje KUL na wydziale nauk społecznych, ale nie mam zielonego pojęcia jak wygląda to na humanistycznym.
Zastanawiam się między tymi dwiema uczelniami, mam świadomość, że na KULu miałabym raczej przepisane oceny z takich przedmiotów  jak WF czy Biblia, KNS, Logika itd (słyszałam opinie, że na UMCSie nie zawsze chcą przepisywać oceny z KULu, choć nie wiem ile jest w tym prawdy). Interesuje mnie poziom nauczania, wykładowcy, zajęcia. Byłabym wdzięczna za każdą nawet najmniejszą opinię.

Pozdrawiam serdecznie! smile

Madleina24 napisał/a:

Hej! Ja studiuję na UMCS, dwa kierunki, choć nie na wydziale humanistycznym.
Według mnie bardziej liczy się kierunek niż uczelnia. Jedne kierunki są lepsze tu, a inne tam.
Mam znajomych które studiują tu i tu na Twoich priorytetowych kierunkach i tak:
Niderlandystyka na KULu - jest ok, kolega ją ukończył + filologie ang na UMCS i pracuje za fajną kasę. Właśnie nietypowe jezyki, których mało osób zna dają większe możliwości w znalezieniu pracy. Co do rosyjskiego/hiszpańskiego (iberyistyka) na UMCS, to też jest ok, tyle że osób na tych kierunkach jest więcej. Mam koleżanki na slawistyce na UMCS, często uczelnia ogranizuje im wyjazdy w tamte strony, mają okazję od wewnątrz poznać język smile Moja siostra studiując na KUL germanistykę  nigdy nigdzie nie wyjechała i nie była zadowolona.

W ogólnym starciu uczelni UMCS - KUL, wybrałabym UMCS, ale z innymi kierunkami, niż zaproponowałaś.

PS. Licz się z tym, że na KUL są dodatkowe zajęcia dotyczące biblii i religii wink moja siostra w ramach swojego kierunku słuchała religijnych wywodów po niemiecku big_smile co kto lubi.

Tak, to prawda. Takim oto sposobem dostałam ocenę dobrą za egzamin z ''Wiedzy o Biblii'', w ogóle go nie pisząc. Ks. prof. dr hab. Waldemar Rakocy rulezzzzz <3
A teraz będzie na poważnie wink

Studiuję na KUL-u. Jeśli chodzi o dostanie się, to myślę, że zależy to od kierunku.
Co do wyjazdów to jest przecież słynny Erazmus, z tego co się orientuję(nie miałam jeszcze okazji wyjechać, ale moja znajoma wyjeżdżała na Słowację w ramach tego programu i bardzo jej się podobało) to nie ma problemów z wyjazdem, ludzie często to robią i są zadowoleni.
Sama studiuję psychologię, mam jednak koleżankę dwu-kierunkowca, która studiuje również filologię angielską i nie narzeka.

lexis1*34 napisał/a:

W KULowskim akademiku biby raczej nie zrobisz. tam jest porządek jak mało gdzie, zreszta nie mieszkałam, więc tak dobrze nie wiem, ale coś troche mi sie o uszy obiło, że trzeba sie zapisywa do kajeta jak chcesz gdzies wyjść czy coś takiego.

Zdziwiłabyś się wink Mojej koleżanki współlokatorka robiła w tamtym semestrze nocne imprezy w czasie sesji.
Ponadto w męskiej części są niezbyt dobre warunki(nie sprawdzałam, ale nasłuchałam się wystarczająco by w to uwierzyć). Dlatego myślę, że lepiej jednak postawić na stancję. Sama bym tak zrobiła, gdyby nie to, że mam własny dom.

ejmiejmi napisał/a:

(...)

Jestem studentką 3 roku psychologii na KULu(...)

Swój człowiek ^-^

14

Hej, zastanawiam się nad prawem na UMCS lub KUL. Nie wiem którą z tych uczelni wybrać.. Czy ktoś z Was orientuje się może jak wygląda prawo na tych uczelniach, gdzie lepiej studiować? Ogólnie chodzi mi o to, żeby po roku przenieść się na UW, na której z tych uczelni łatwiej jest o wysoką średnią? Będę wdzięczna za opinie, na ogół ludzie piszą, że UMCS ale mało jest konkretnych, rzeczowych ocen

15

Hej, studiuję na Kulu Ekonomię. Nie narzekam na poziom nauczania, ale jeśli chodzi o mieszkanie w kulowskim akademiku to sprawa wygląda tak. Moje znajome urządzały tam imprezy, piły alkohol i zapraszały chłopaków (tylko co prawda do 23.30). Nie jest tak "sztywno" jak się co niektórym wydaję.

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024