Witaj na pierwszym niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tu wsparcie użytkowniczek forum oraz fachowe porady naszych Ekspertów!
Nie jesteś zalogowany.
Witam i zapraszam do dyskusji wszystkich, ktorzy z psychologia jako nauka sa zwiazani bardziej lub mniej (chociazby hobbystycznie)!
Jestem z wyksztalcenia psychologiem (konczylam na UAM'ie w 2006) i kiedy zdawalam egzaminy wstepne na ten kierunek nalezal on do czolowki tzw. modnych i "elitarnych"(wiadomo:jak dla kogo, ale taka opinie czesto mozna bylo uslyszec).
Byla ogromna konkurencja i juz wtedy wielu kandydatow probowalo dostac miejsce juz po raz drugi. I choc dostac sie bylo trudno to przez tok 5letnich dziennych mozna bylo spokojnie "przemknac", wielu studiowalo po 1,2 kierunki dodatkowo. Oczywiscie, jak wszystko w zyciu mozna albo "odwalic" albo przylozyc sie i zrobic to w "wielkim stylu". To potrafia jednak nieliczni.
Program studiow byl zlozony z wykladow, konwersatoriow, cwiczen. Upieczony magister poza paroma dniami praktyk w szpitalu psychiatrycznym i innych placowkach publicznych, nasiedzial sie glownie w czytelni. Teoria sobie, a zycie sobie. Naturalnie mozna analizowac przypadki z zycia wziete, ale wciaz zero w tym praktyki.
Konczac te studia ludzie oczekuja od nas, iz wiemy wiecej o "leczeniu dusz" niz inni. Taki juz stereotyp niesie spoleczenstwo. Psycholog ma pomagac ludziom.
Naturalnie wielu studentow psychologii wybiera po 3 roku studiow tzw. "specjalizacje" i blizej studiuje zagadnienia zwiazane z psychologia edukacji, marketingu, reklamy, pracy, badz kliniczna.
Czy w dzisiejszym curriculum cos sie zmienilo? Czy wciaz sa to wyklady i konwersatoria? Czy zacheca sie studentow i pomaga znalesc miejsca praktyk?A przede wszystkim: czy ten kierunek wciaz cieszy sie taka popularnosci? Jakie wizje rozwoju zawodowego ma wiekszosc z was ? Czy wykladowcy zachecaja do podazania jakas sciazka(psychologia kliniczna/nauczania/etc.)?
Mi zabraklo na sciezce studiow kogos, kto by mi uswiadomil, iz nawet jesli skupie sie na HR to zawsze potem spotkam sie z opinia: "no ale jednak studiowalas psychologie, powiedz mi co ja mam zrobic".
Psycholog z wyksztalcenia - zobowiazuje potem juz na cale zycie. Zgadzacie sie z tym?
Wiesz Carol, ja studiuję psychologię i im dalej w las tym mniej nas, ze tak to ujmę
Na moich studiach tłuczemy teorię za teorią nie uwzględniając że z każdym mrugnięciem powieki świat się zmienia ... ja rozumiem ,ze potrzebne są tzw. mocne podstawy w tym zawodzie ale jednak sądzę że współczesna psycholgia ma wiele tzw białych punktów w których nie ma prowadzonych porządnych i rzeczowych badań. Od chociażby np. internet - toż to niesamowite pole do popisu dla psychologów a jednak badaczy jest niewielu itd.
Nie ma mentorów ? Lub może inaczej są mentorzy ale nie nadążają za duchem czasu ![]()
Ja zauważyłam że mnóstwo moich znajomych, którzy skończyli studia psychologiczne najczęściej kończyło w jakiś firmach doradctwa personalnego w działach HR, kilkoro w modnym ostatnio outsourcingu rekrutacji.Wiedza teoretyczna-psychologiczna przydaje im się, lub może inaczej wykorzystują ją w znikomym stopniu. Zdecydowanie większe korzyści z tych studiów mają ci, którzy pracują w branży szkoleniowej robiąc jakieś badania kompetencji itp.Jednak wszyscy są podobnego zdania,że studia takie niewiele uczą, sama teoria, mało praktyki.Może czasem lepiej przeczytać dobrze napisany artykuł lub kupiona książkę niż studiować ten kierunek. Na prawie kazdych studiach humanistycznych sa jakieś semestralne lub dwusemestralne przedmioty zawierające elementy psychologii.
No i nieststy brakuje psychologicznych autorytetów -mentorów, którzy by zaszczepiali pasję psychologicznego odkrywania:)
skończyłam psychologię w tym roku. Broniłam się w czerwcu. Na studiach na III roku wybrałam specjalizację psychologia kliniczna. Pół roku temu zaczęłam pracę w firmie. Wiele informacji można odnaleźć na temat kształcenia się w kierunku psychologa klinicznego po studiach. Niestety niewiele na temat tzw. psychologa przemysłowego. A taka właśnie specjalizacja by mnie interesowała. Jeśli mogłaby jakaś osoba podpowiedzieć mi gdzie się dowiedzieć o specjalizację z tego zakresu byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam
hej! czy mogłby mi ktos napisac gdzie mozna studiowac psychologie hr w wielkopolsce ? najlepiej w poznaniu? bardzo prosze o odpowiedz! pozdrawiam!
Witam! Ja studiuję psychologię stosowaną na UJ w Krakowie i jestem jak dotąd bardzo ze studiów zadowolona, gdyż nie ograniczają się jedynie do wykładów i teorii. Mam jednak wrażenie, że mało przekazuje się nam wiedzy na temat tego jak jako przyszli psychologowie moglibyśmy się rozwijać i w jakich kierunkach. Takie informacje pochodzą raczej z inicjatywy samych studentów, którzy mają ochotę podzielić się swoją wiedzą. Dlatego warto śledzić różne fora i ogłoszenia w internecie, bo można tam znaleźć wiele różnych warsztatów, czy też zajęć poszerzających same studia i pomagających wybrać ścieżkę psychologicznej kariery. Jednak na uczelni takich wiadomości się nie sprzedaje i trzeba do nich docierać samemu.
A tak dla zainteresowanych dodam jeszcze, że w tym roku zaczęłam szkołę psychoterapii Gestalt i polecam wszystkim zainteresowanym psychoterapią. Jest to zupełnie inna forma edukacji niż wykłady i ćwiczenia na studiach, daje możliwość rozwoju nie tylko wiedzy i przygotowania do zawodu, ale także rozwoju własnego, poszerzenia własnej świadomości i odkrycia swoich psychologicznych zainteresowań. Gdyby tak wyglądały normalne studia, to myślę, że jako przyszli psychologowie czulibyśmy się o wiele bardziej przygotowani do pełnienia swoich ról.
Witam. Martynko mam do ciebie pytanie - jak to jest z tą szkołą Gestalt - czy to ta na Gwarnej?
Jestem zapisana do niej, ale mam obawy - czy na prawdę warto zainwestować w tę szkołę?
Jak to jest z nocowaniem tam? - czy faktycznie jest możliwość nocowania tzw. materacowego?
Pracuję i nie mam zbytnich możliwości poświęcania dni na wyjazd do szkoły, dlatego chciałbym wiedziec czy szkoła jest oprócz I i VII od piątku do niedzieli?
Proszę o szybką odpowiedź i z góry dziękuje ![]()
w sprawie tzw.specjalizacji z zakresu psychologii przemysłowej to odpowiadam, że jestem z Lublina:)