Hej, mam pytanie. Jestem na III - cim roku i w przyszłym semestrze kończę licencjat. Od czego zależy termin obrony? Chciałabym mieć to z głowy jak najwcześniej, najlepiej jeszcze w czerwcu lub w lipcu. Wiem, że warunkiem obrony jest zaliczenie wszystkich egzaminów, napisanie pracy oczywiście - i co dalej? Promotor wyznacza terminy i nie ma się na to wpływu kto wcześniej, kto później? Jak to wygląda? Jeszcze daleko do tego, ale za bardzo nie mam kogo spytać, a chciałabym wiedzieć...
Trzeba mieć absolutorium, czyli wszystko zaliczone + praca licencjacka podpisana przez promotora. Z tym idzie się do dziekanatu i składa wraz z kompletem wymaganych dokumentów np.: obiegówka, zdjęcia do dyplomu, opłaty itp., a oni wyznaczają termin obrony i o nim informują. Zajrzyj na stronę internetową swojej uczelni, bo tam powinien być harmonogram obron i inne przydatne informacje.
Jak masz ogarniętego promotora, to w czerwcu powinien ci zaakceptować pracę, później dziekanat ci musi zaakceptować, promotor podpisać. Musisz być po wszystkich egzaminach. Więc dowiedz się kiedy kończysz sesję letnią, czyli kiedy zdobędziesz ostatnią ocenę, kiedy są planowane obrony na twojej uczelni. I wtedy 2 tygodnie wcześniej zajmij się formalnościami i wyrobisz się spokojnie na I termin ![]()