Czy ubierać psa zimą? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Czy ubierać psa zimą?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 27 ]

1

Temat: Czy ubierać psa zimą?

W końcu i do nas zawitały mrozy. Mam w związku z tym do Was pytania?
Co myślicie o ubieraniu zwierząt w celach oczywiście termicznych?
Czy ubieracie swoich domowych milusińskich wychodząc na spacer?

Mamy do dyspozycji różne części garderoby. Sweterki, ocieplacze, kombinezony na całe ciało, buty.

Ja muszę się przyznać, że jestem jak najbardziej za. A swojego pitbulla ubieram od jej drugiej zimy, po tym jak dostała zapalenia pęcherza. Nawet myślałam o butach.

Niestety teraz pojawia się problem. Jak wiadomo zimą, co niektórzy zarządcy dróg, osiedli uważają, że nie ma nic lepszego niż sól, która zadaje naszym zwierzakom niesamowity ból, kiedy zziębniętymi poduszkami staną na taką posypaną solą powierzchnię. U nas dla przykładu sprzątaczka namiętnie sypie solą całe schody przed blokiem. Do tej pory te kilka schodków psa nosiłam (24kg.) ale teraz jestem na końcówce ciąży i na prawdę nie wiem jak z tego wybrnąć. Może macie jakieś skuteczne pomysły?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy ubierać psa zimą?
LeeBee napisał/a:

Jak wiadomo zimą, co niektórzy zarządcy dróg, osiedli uważają, że nie ma nic lepszego niż sól, która zadaje naszym zwierzakom niesamowity ból, kiedy zziębniętymi poduszkami staną na taką posypaną solą powierzchnię. U nas dla przykładu sprzątaczka namiętnie sypie solą całe schody przed blokiem. Do tej pory te kilka schodków psa nosiłam (24kg.) ale teraz jestem na końcówce ciąży i na prawdę nie wiem jak z tego wybrnąć. Może macie jakieś skuteczne pomysły?

Przed spacerem posmaruj psu łapy (szczególnie dokładnie poduszeczki!) czymś tłustym, najlepiej wazeliną. Chroni przed zimnem, przed wnikaniem cholernej soli w poranione łapki, natłuszcza, wygładza.

3

Ubranka w zależności od rasy, psy które nie są przystosowane do zimy lepiej ubrać, ale w większości przypadków nie ma takiej potrzeby.

Łapki można zabezpieczyć czymś tłustym i po spacerku umyć i osuszyć.

4

ja jednego psa ubieram (krótka sierść, łyse brzuszysko) w psią kurtkę, drugi (kudłaty) biega "goły". Na łapki wazelina sprawdza się najlepiej.

5

Kuzynka myje psu dokladnie wszystkie lapki po kazdym spacerze pod biezaca woda. W ten sposob
zmywa nie tylko sol ale i nieczystosci z ulicy.
A o wazelinie musze jej powiedziec, bo nie wiem czy wie. smile

6

To zalezy od rasy i od tego, czy pies jest zahartowany. Pies, ktory spedza dlugie godziny na podworku zniesie o wiele wieksze zimno niż pies wychodzacy tylko na spacerki.

Najlepiej sprawdzic to naocznie - jeżeli pies na dworze po kilku minutach kuli się i dygocze to zdecydowanie jest mu za zimno i o ubranko aż się prosi.

Z drugiej strony zalezy to od ilosci ruchu - jeżeli idziesz z psem na intensywny spacer, gdzie bedzie biegal i skakal to ubranko nie musi być mu ppotrzebne (tak jak tobie kurtka podczas joggingu) ale jak zamierzasz tylko przespacerowac się z psem do sklepu a potem przywiazac go do ogrodzenia na 10 minuut to mu się docieplenie przyyda tongue

7

W zyciu nie. Moj Malinowy krotka siersciucha, chudy bo jego sie tluszcz nie ima, snieg po pysk a on najszczesliwszy.
Pies to pies. Ma futro, ubrania mu niepotrzebne.

8

Ubranka w przypadku małych piesków - pewnie, pies też marznie. Puchatym sierściuchom w to graj natomiast wink .

Niestety właśnie wazelina, przez rozmiękczanie skóry, powoduje że wnikają w łapy świństwa.
Fajne są buty, choć trochę się zejdzie zapewne z przyzwyczajeniem psa. Po spacerze mycie łap i wytarcie do sucha.
A z tamtą panią bym porozmawiała - chyba ogólnie miasta odchodzą od szkodliwej i dla naszego obuwia i środowiska soli, zastępując to piaskiem.

9

No u mnie w grę nie wchodzi mycie łap pod bieżącą wodą, bo znowu wiązałoby się to z podnoszeniem psa. Zamiast tego przecieram łapki wilgotną wodą, no ale co z tego skoro zanim dotrę na 10 piętro no pies już przestępuje, więc pod windą przecieram rękawiczka czy co chusteczką a jak do domu wejdziemy to na mokro.

Mój pies lubi swoją kurtkę. Z resztą jak zwróciła uwagę Iceni, wyznacznikiem kiedy jest pora na kurtkę jest właśnie moment, kiedy mój pies zacznie się na dworze trząść. Taki ciepłolubny typ. Z domu ponad 20 stopni, a ona się w koce zawija albo o grzejniki opiera. smile

Myślę, że to wszystko zależy od psa i od tego jak znosi zimno.

10 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2014-01-29 17:54:30)

No i po przemyśleniu kupiłam psu buty, a raczej ochraniacze tylko na wejście po tych nieszczęsnych schodach. Więc dzień w dzień będę przed klatką stawać i te buty ubierać. ehhhh

Pierwsze ubieranie mam za sobą, trwało długo. Jednym słowem masakra. No, ale co mi pozostaje innego...... przekląć w duszy, zacisnąć zęby i modlić się o odwilż.

11

Ja mam kundelka, nigdy go nie ubierałam , poza tym ma sporo sierści to mu ciepło.

12

daggaw napisał/a:

Niestety właśnie wazelina, przez rozmiękczanie skóry, powoduje że wnikają w łapy świństwa.
Fajne są buty, choć trochę się zejdzie zapewne z przyzwyczajeniem psa. Po spacerze mycie łap i wytarcie do sucha.

Można zakupić maść ochronną do łap Dr. Seidla, PAW WAX, zawiera lanolinę, chroni przed mrozem, solą, a nawet można ją stosować latem, kiedy np. piesek ma biegać po rozgrzanym piasku na plaży.
Natomiast "buciki" stosuje się głównie przy róznego rodzaju skaleczeniach i ranach, kiedy psiak musi mieć opatrunek i taki bucik chroni np. przed zamoczeniem opatrunku podczas spaceru.

13

RozalkaA napisał/a:
daggaw napisał/a:

Można zakupić maść ochronną do łap Dr. Seidla, PAW WAX, zawiera lanolinę, chroni przed mrozem, solą, a nawet można ją stosować latem, kiedy np. piesek ma biegać po rozgrzanym piasku na plaży.
Natomiast "buciki" stosuje się głównie przy róznego rodzaju skaleczeniach i ranach, kiedy psiak musi mieć opatrunek i taki bucik chroni np. przed zamoczeniem opatrunku podczas spaceru.

No nie do końca to prawda.Moj pies ostatnio wrócił do domu z pokrwawionymi poduszeczkami bo mu łapy przymarzły do podłoża.Postała chwilę na światłach przy temp.minus 12.Mam jamnika krótkowłosego i mimo że na spacerach jest mega aktywny to właśnie kiedy stoimy na przejściu albo mam na chwilkę wpaść do sklepu to marznie więc ubranko nosi i lubi je na tyle, że szczeka kiedy je w domu zdejmuję.Zamówiłam buty ale nie wiem czy się przyzwyczai.Mój poprzedni pies, bokser też nosił wdzianko.

14

Zdecydowanie noszenie ubranka zależy od rasy psa. Moja mama ma mieszankę chihuahuy i pinczera miniaturowego. Bez wdzianka zaczyna się trząść już na klatce schodowej. Ale jak ktoś ma psa dużej, owłosionej rasy to zupełnie nie ma potrzeby.

15 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2014-01-31 11:06:36)

gojka102 napisał/a:

.Mam jamnika krótkowłosego i mimo że na spacerach jest mega aktywny to właśnie kiedy stoimy na przejściu albo mam na chwilkę wpaść do sklepu to marznie więc ubranko nosi i lubi je na tyle, że szczeka kiedy je w domu zdejmuję.Zamówiłam buty ale nie wiem czy się przyzwyczai.Mój poprzedni pies, bokser też nosił wdzianko.

No właśnie, największa zmora to ta sól na chodnikach. Ja na szczęście mieszkam w takim miejscu, że właściwie chodząc na spacer nie muszę pokonywać żadnych ulic i chodników posypanych solą, ale wystarczy 10 schodów przed wejściem do klatki, żeby pies cierpiał.

Buty oczywiście, że stosuje się przy opatrunkach, ale nie tylko.  Również są wskazane do wycieczek, gdzie pies chodzi po skałach.

Co do ubranek, to ja nie mam nic przeciwko. Trzeba tylko pamiętać o jednej zasadzie. Jak już zaczniemy ubierać to trzeba to robić cały czas. Nie wolno raz ubierać a raz nie.

I ja bym tu nie mówiła o wielkości psa, tylko o jego przystosowaniu do niskich temperatur. Bo pies może być duży, ale jego sierść nie jest dostosowana do zimy.

RozalkaA napisał/a:

A o takiej maści nie słyszałam. Na pewno przyjrzę się jej bliżej.

16

gojka102 napisał/a:
RozalkaA napisał/a:
daggaw napisał/a:

No nie do końca to prawda.Moj pies ostatnio wrócił do domu z pokrwawionymi poduszeczkami bo mu łapy przymarzły do podłoża.Postała chwilę na światłach przy temp.minus 12.Mam jamnika krótkowłosego i mimo że na spacerach jest mega aktywny to właśnie kiedy stoimy na przejściu albo mam na chwilkę wpaść do sklepu to marznie więc ubranko nosi i lubi je na tyle, że szczeka kiedy je w domu zdejmuję.Zamówiłam buty ale nie wiem czy się przyzwyczai.Mój poprzedni pies, bokser też nosił wdzianko.

Ale, co nie jest prawdą do końca?
Nie pojmuję do których słów mojego postu się odniosłaś, chyba nie tego cytatu użyłaś.

17

Wybacz Rozalko-pisałam na smartphonie i trudno było mi zacytować tylko tekst o tym że buty psy powinny nosić przy skaleczeniach.

18

gojka102 napisał/a:

Wybacz Rozalko-pisałam na smartphonie i trudno było mi zacytować tylko tekst o tym że buty psy powinny nosić przy skaleczeniach.

Ależ ja nie napisałam, że TYLKO przy skaleczeniach psiaki mają nosić buty, ale że wtedy są GŁÓWNIE polecane/ stosowane smile
Subtelna różnica wink

19

Zależy od rasy psa - te które nie mają sierści i podszerstka (czyli gęstej i miękkiej warstwy) tylko włosy, trzeba ubierać na mróz np. maltańczyk, york, west. Podszerstek zapewnia ochronę termoizolacyjną i jest nieprzemakalny, więc sam w sobie zapewnia ciepło.

20

RozalkaA napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Ależ ja nie napisałam, że TYLKO przy skaleczeniach psiaki mają nosić buty, ale że wtedy są GŁÓWNIE polecane/ stosowane smile
Subtelna różnica wink

Napisałaś,że głównie stosuje się przy skaleczeniach.Otóż nie.
Psy przeszukujące teren po trzęsieniach ziemi,psy służące na poligonach i generalnie psy,którym podłoże po którym chodzą może zaszkodzić takowe buty noszą.
To wiadome,że skaleczoną łapę trzeba zaopatrzyć i domyśliłby się tego nawet ktoś kto butów dla psa na oczy nie widział.To przecież oczywiste...

21

Ostatnio w pewnej audycji radiowej wypowiadał się weterynarz, który twierdził, że żaden pies nie wymaga ubierania zimą. Wg niego ubranie dla psa nie jest naturalne, pies źle się z tym czuje - owszem przyzwyczaja się, ale nie jest z tego powodu szczęśliwy. Ubieranie piesków nazwał "zbędną nadgorliwością wynikającą z miłości".

22

vinnga napisał/a:

Ostatnio w pewnej audycji radiowej wypowiadał się weterynarz, który twierdził, że żaden pies nie wymaga ubierania zimą. Wg niego ubranie dla psa nie jest naturalne, pies źle się z tym czuje - owszem przyzwyczaja się, ale nie jest z tego powodu szczęśliwy. Ubieranie piesków nazwał "zbędną nadgorliwością wynikającą z miłości".

Vinnga- ilu wetów tyle opinii.Ale wystarczy myśleć i obserwować psa.Mój poprzedni pies- bokser miał notoryczne zapalenie nerek diagnozowane przez weta,które rozwijało w następstwie przeziębienia.Mój pies trząsł się zimą.Na początku wydawało mi się to dziwne ubierać tak dużego psa ale sam wet mi to poradził.
Podobnie nie ja lecz wet zaleciła ubieranie naszego jamnika.

Przyznam,że wet nie ma obowiązku mieć profesjonalnej wiedzy na temat absolutnie każdej rasy- bo to należy do kynologów.Stąd być może taka opinia,że żaden pies nie wymaga ubrania.
Może taki wet nie wie np.,że niektórym psom łapy przymarzają do podłoża?

23

LeeBee napisał/a:

W końcu i do nas zawitały mrozy. Mam w związku z tym do Was pytania?
Co myślicie o ubieraniu zwierząt w celach oczywiście termicznych?
Czy ubieracie swoich domowych milusińskich wychodząc na spacer?

Mamy do dyspozycji różne części garderoby. Sweterki, ocieplacze, kombinezony na całe ciało, buty.

Ja muszę się przyznać, że jestem jak najbardziej za. A swojego pitbulla ubieram od jej drugiej zimy, po tym jak dostała zapalenia pęcherza. Nawet myślałam o butach.

Niestety teraz pojawia się problem. Jak wiadomo zimą, co niektórzy zarządcy dróg, osiedli uważają, że nie ma nic lepszego niż sól, która zadaje naszym zwierzakom niesamowity ból, kiedy zziębniętymi poduszkami staną na taką posypaną solą powierzchnię. U nas dla przykładu sprzątaczka namiętnie sypie solą całe schody przed blokiem. Do tej pory te kilka schodków psa nosiłam (24kg.) ale teraz jestem na końcówce ciąży i na prawdę nie wiem jak z tego wybrnąć. Może macie jakieś skuteczne pomysły?

Mam psiaka malej rasy i nie ubieram go w żadne ubranka. Jak jest duży mróz to po prostu wychodzimy na krótko.Nie sądzę aby była potrzeba ubierania psów w ubranka to zwierzątka mają sierść.

24 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2014-02-09 18:41:05)

Pszczółko
nie znam takiej rasy (choć podobno takie istnieją),które nie potrzebują wybiegać się na dworze i wystarcza im krótki spacer.
Mój jamnik wariuje w domu jak nie ma zapewnionej odpowiedniej dawki ruchu.
Niektóre zwierzątka mają taką sierść jak Ty:) Spróbuj przy temperaturze pięciu stopni na plusie wyjść w T-shircie i majtkach na dwór.
Bo nie spodziewam się dasz radę wyjść tak przy minus piętnastu.

Jakoś nie mogę pojąć takiego podejścia do sprawy: jak widzimy,że pies się trzęsie to czemu go nie ubrać? w imię przekonań,że ma sierść?
Że wiemy lepiej czy mu zimno czy tylko udaje?:)

25

vinnga napisał/a:

Idąc takim tokiem myślenia weta , to trzymanie na smyczy i w kagańcu psów te nie jest to naturalne i pies  się potrafi również z tym niezbyt szczęśliwie czuć ,bo ma ograniczoną swobodę  ruchu, lecz często to się robi dla jego dobra i bezpieczeństwa.
Mamy 4  psy -maleństwa  i dwa bysiory. Z najmniejszych to jedną kruszyne chihuahue (chudzina okropna) w te najgorsze mrozy miała zakładany tylko lub aż skafanderek ocieplacz, bo telepała się  tak, że az  w miejscu od tej trzęsaki wystać nie mogła ,tak ją rzucało na boki od tego dygotania. W  kaftaniku o niebo lepiej w  niskich temperaturach się czuła, ale i tak zmarzluch okrutny i bardzo lubi pod pacha być noszona,lub pod kurtką.  Komicznie wygląda mąz ,posturny facet niemal dwu metrowy , muskularny do tego ,a  pod płaszczem warczącego pryszcza niesie  np. po korytarzu w C.H big_smile
Mastiffy nie są ubrane nigdy  w nic ,bo one lubią zimno i cały czas biegają, skaczą wiec rozgrzane z tej własnej ekspresji .Waga ponad 60 i kg i  70 kg je dobrze izoluje od zimna

26

mortisha napisał/a:
vinnga napisał/a:

Idąc takim tokiem myślenia weta , to trzymanie na smyczy i w kagańcu psów te nie jest to naturalne i pies  się potrafi również z tym niezbyt szczęśliwie czuć ,bo ma ograniczoną swobodę  ruchu, lecz często to się robi dla jego dobra i bezpieczeństwa.

Albo, że każdą rasę można zostawić w budzie i kojcu na całą zimę.

Nie bez powodu też się mówi, że Haskie czy kaukaskie to nie są psy na nasz klimat, bo latem ewidentnie z powodu grubego futra się męczą. Tak więc skoro są rasy, które "nie lubią" ciepła, to i tak samo są rasy, które absolutnie nie dają sobie rady zimą (np. wspomniany przez mortishe chihuahua czy np. grzywacz chiński. smile
Ja już nawet abstrahuje od mojego przypadku, bo niby pies silny i energiczny, ale ubierany ze względów zdrowotnych.
A odnosząc się do tego czy psu jest wygodnie czy nie, to musze powiedzieć, że nie zauważyłam, żeby mój pies był nieszczęśliwy z powodu noszenia okrycia. Wręcz przeciwnie. Nie straszne jej spacery zimą, które wcześniej lubiła sobie z powodu zimna skracać.

Posty [ 27 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Czy ubierać psa zimą?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024