Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Zdrada - Rozstanie Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-02-07 16:41:20

hela43
Gość

Tadeusz Bartoś i jego analiza krytyczna, co o tym myślicie ?

Książka Tadeusza Bartosia o Janie Pawle II, opatrzona podtytułem analiza krytyczna, bardzo różni się od dotychczas wydawanych w naszym kraju pozycji poświęconych zmarłemu w 2005 roku papieżowi Janowi Pawłowi II.
Autor Tadeusz Bartoś były dominikanin, znany teolog, publicysta nie pisze kolejnych peanów, lecz przygląda się postaci i poglądom Jana Pawła II z krytycyzmem . Pisze o wielkości Wojtyły - jako człowieka, ale też potrafi wskazać błędy jego pontyfikatu, pośród których na czołowe miejsce wysuwa zaniedbanie spraw wewnętrznych Kościoła, centralizację władzy, nieumiejętność słuchania przeciwnych argumentów oraz niezdolność do dialogu, zwłaszcza w takich kwestiach jak ewolucja teologii, reforma Kościoła, teologia wyzwolenia, antykoncepcja, celibat, wychowywanie duchownych (tuszowanie skandali seksualnych), rozumienie pojęć prawdy i wolności. Czy taka książka jest dziś w Polsce potrzebna ? Jakie są wasze wrażenia z lektury ?

#2 2008-02-17 23:01:26

Hmm
Gość

Re: Tadeusz Bartoś i jego analiza krytyczna, co o tym myślicie ?

Ja przyznaję, że nie czytałam, bo nie śledzę nowości w zakresie literatury chrześcijańskiej i religijnej,ale wiem, że jest wielu odbiorców tego typu książek. Jezeli natomiast dotyczy ona osoby Papieża Jana Pawła II, ukochanego przez wszystkich Polaków człowieka i największego chyba autorytetu kościelnego ale nie tylko,  to myślę,że znajdzie grono czytelników. Teraz kiedy pierwsze żale po jego śmierci już minęły, łątwiej jest się zdystansowac i nawet krytycznie spojrzeć na osobę człowieka bez skazy, a przynajmniej na takiego kreowanego. Myślę,że może to byc ciekawa lektura pokazująca Papieża takiego jakim był.

#3 2008-04-24 21:12:52

Anna
Moderator

Sama chętnie sięgnę po tą pozycję. Myślę że są potrzebna także takie książki. W krajach "mniej katolickich" krytyka Jana Pawła II była już prowadzona dawno, także za jego pontyfikatu. W Polsce, no cóż,  dla większości z nas Jan Paweł II był i miejmy nadzieję pozostanie autorytetem. Ale zgodzę się z autorką postu że w wielu sprawach Papież był konserwatystą i tradycjonalistą, co w obecnych czasach odchodzenia od kościoła i tworzenie własnych religii prywatych przez młodych ludzi nie było wg mnie dobre.

"Nie ma przymusu religii. Prawość wyróżniła się od nieprawości. (K2:256)"

#4 2008-04-24 22:15:59

ninna
Gość

O to bardzo ciekawe. Na pewno sięgnę po Bartosia, a kto jeszcze pisał krytycznie o Janie Pawle II ? Ja słyszałam tylko o Bartosiu.

#5 2008-04-25 09:43:06

Anna
Moderator

M. in. Stanisław Obirek, krytyk Kościoła Katolickiego.

"Nie ma przymusu religii. Prawość wyróżniła się od nieprawości. (K2:256)"

Dodaj odpowiedź

Stopka forum