szukam dobrego przepisu na makowiec. Prosze o przepis.
Zajrzyj na tę stronę!
Edytowane przez Emilia. Powód edycji: usunięcie linku.
Tradycyjny makowiec zawijany źródło moje wypieki
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
180 ml letniego mleka
150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
500 g maku
250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
100 g rodzynków
50 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
olejek migdałowy do smaku
cynamon do smaku
1 łyżka miękkiej margaryny
kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Ponadto:
lukier
trochę maku do dekoracji
pergamin/papier do pieczenia
olej
Wykonanie ciasta drożdżowego
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wykonanie masy makowej
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Następnie ciasto drożdżowe podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Makówki w mleku źródło: Nasz głos
50dag maku
40dag sucharków
łyżka cukru
2 łyżki rumu
litr mleka
łyżka masła
szklanka miodu
pół laski wanilii
8-10 suszonych fig
po 10 dag: rodzynek i orzechów włoskich
2 łyżki wiórków kokosowych
8 połówek orzechów
Mak zalać wodą, zostawić na noc, po czym odcedzić i dwukrotnie zemleć.
Zagotować mleko z wanilią, masłem i miodem. dodać mak i gotować ok.20 minut często mieszając. Przestudzić.
Sparzone rodzynki oraz drobno posiekane figi i orzechy wymieszać z makiem. Z rumu, cukru i 4 łyżekprzegotowanej ciepłej wody przygotować syrop i skropić nim sucharki.
Układać warstawami sucharki i masę makową. Górę posypać wiórkami kokosowymi i udekorować połówkami orzechów.