Okularnice na porodówce - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Okularnice na porodówce

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Okularnice na porodówce

Cześć dziewczyny smile Pytanie kieruję głównie do okularnic z dużymi wadami wzroku które już rodziły.
Wielkimi krokami zbliża się mój dzień rozwiązania. Oprócz ogólnego strachu przed porodem dokucza mi jeszcze jeden dylemacik. Otóż mam wadę wzroku -7D i -6,5D przy szkłach kontaktowych, na okularkach -7,75D i -8,25D więc wada spora. Rodzić będę siłami natury i tu pojawia się moje pytanie. Jak to wyglądało u was?

Pytałam położnej no i oczywiście do porodu szkieł mieć nie mogę i powiedziała że okularów też raczej panie nie zakładają na tą chwilę. Może je mieć mąż na przykład i podać mi je w razie potrzeby. Przyznam, że ogólnie okulary noszę tylko rano  zanim założę szkła i tuż przed snem. Bez żadnej korekty czuję się strasznie... Moje poczucie własnej wartości i pewność siebie spadają dosłownie do zera tym bardziej w miejscach których nie znam. Jak radziłyście sobie w podobnej sytuacji? Czy odczuwałyście jakiś dyskomfort z tym związane? Trochę się tym martwię, może zupełnie bez potrzeby ale jakoś nie potrafię sobie tych chwil wyobrazić w obrazie " za totalną mgłą"...

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez dantek (2013-12-18 21:26:01)

Odp: Okularnice na porodówce

Witaj wink Też na codzień noszę szkła kontaktowe, wieczorem przed snem i rano okulary. Na porodówce byłam w okularach cały czas. Nikt nie zwrócił mi na to uwagi wink Mój poród zakończył się cesarką więc dopiero jak brano mnie na salę operacyjną to położna sama ściągła mi okulary, potem odebrał je (razem z innymi rzeczami) mąż, więc dopiero na sali obserwacyjnej na położnictwie "odzyskałam" wzrok. Wydaje mi się że to zależy od Twojej wygody i jak nie będzie potrzeby to nikt na siłe nie każe ściągać okularów jeśli nie będzie takiej potrzeby. Powodzenia wink

3

a co jeśli chodzi o poród naturalny i wadę wzroku? ja mam mniejszą wadę od Ciebie (soczewki -3,5 i -2,75) ale jednak boję się że to ciśnienie przy porodzie sprawi że "zniszczy" mi się wzrok.

4

Byłam u dobrego okulisty i dokładnie zbadał mi oczy. Pani doktor stwierdziła że gdyby nie to iż wcześniej zbadała jaką mam dokładnie wadę to na podstawie innych badań (ciśnienie itp) w życiu by nie powiedziała że mam wadę wzroku a tym bardziej tak dużą. Tak ładnie wszystko wygląda. Nawet osoba z w pełni sprawnym wzrokiem może mieć problemy podczas porodu. Nie jest to zależne od samej wady smile Dlatego się nie martwię o to. Tylko sam dyskomfort mnie martwi bo jednak bez korekty ślepawa jestem tongue Taki krecik big_smile Jeśli się martwisz o to to pójdź do dobrego okulisty żeby Cię zbadał i wszystko wytłumaczył. Ja tak zrobiłam dla czystego sumienia i spokojnego snu.

5

Caro, podsunęłaś mi temat do przemyślenia, bo szczerze mówiąc nie zastanawiałam się nad tym wcześniej... smile Trochę się zmartwiłam, bo noszę jedynie soczewki, nie mam okularów, bo nie przepadam za nimi, co prawda moja wada nie jest duża, bo mam -1,5D, ale po zdjęciu szkieł też widzę wszystko za mgłą co nie jest zbyt komfortowe. Może głupie pytanie, ale nie czytałam jeszcze na ten temat smile - soczewek nie można mieć w ogóle w czasie porodu, tak?

6 Ostatnio edytowany przez caro3109 (2013-12-19 17:40:32)

Mi położna powiedziała że nie można. Chodzi zapewne o to że w razie komplikacji np utrata przytomności muszą Ci je natychmiast zdjąć, no i czasem coś się ze wzrokiem może stać.
Zadzwoń do szpitala w którym będziesz rodzić i zapytaj bo może w innym dopuszczają szkła podczas porodu

7

Nie sądze żeby zależało to od szpitala. Wydaje mi się że w każdym zabronią mieć szkła kontaktowe. Właśnie ze względu na to że różnie może być. A gdybyś nie poinformowała personelu w przypadku utraty przytomności różnie mogłoby być z oczami później.
Co do wielkości wady a porodu sn to najlepiej właśnie odwiedzić okulistę przed rozwiązaniem który dokładnie zbada wzrok, ale z tego co wiem to wielkość wady nie ma tak dużego znaczenia jak właśnie inne czynniki czyli np. ciśnienie i stan siatkówki oka, tak mi tłumaczyła okulistka wink

8

dantek dokładnie tak mi powiedziała okulistka, że sama wada nic przy porodzie nie znaczy tzn nie jest wskazaniem do cesarki tylko inne problemy typu ciśnienie złe itp. Tak czy inaczej najrozsądniej jest wybrać się do okulisty (byle był dobry) na kompletny przegląd oczek. Tym bardziej że czasami w ciąży się właśnie coś pogarsza. Ja na szczęście do tej grupki kobiet nie należę.
W szpitalu do każdego zabiegu z tego co wiem trzeba mieć szkła zdjęte a w trakcie porodu czasami różne kwiatki wychodzą stąd ten zakaz.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Okularnice na porodówce

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024