Objawienia prywatne - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Objawienia prywatne

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 53 ]

1 Ostatnio edytowany przez allegra90 (2013-12-13 13:23:50)

Temat: Objawienia prywatne

Najbardziej znane, a zarazem uznane objawienia, to te z Fatimy, Guadalupe, La Salette, Lourdes, Paryża (Cudowny Medalik) czy z Polski z Lichenia, warszawskich Siekierek i Gietrzwałdu. Wśród nieuznanych warto wyróżnić Medjugorie. Co ciekawe, bardzo wiele objawień dotyczy dzieci, a większość z nich to objawienia Maryjne. Bardzo często objawieniom towarzyszą niewyjaśnione, niesamowite zjawiska, których świadkami jest wielu ludzi.
Kościół katolicki nie nakazuje wiary w objawienia prywatne przez siebie uznane. Jednak objawienia zdarzają się także w innych religiach. Samo uznanie objawienia przez KK jest procesem długim i skomplikowanym. Spora ich cześć nie jest uznawanych, gdy w trakcie ich badania wychodzi, że są wynikiem choroby psychicznej czy po prostu oszustwa.

Co sądzicie o tych objawieniach? Wierzycie w ich autentyczność? Jeśli tak to jak myślicie dlaczego Bóg chce do nas przemówić w taki sposób?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Objawienia prywatne

Co do przyczyn nieuznania objawień prywatnych małe uzupełnienie - objawienie diabelskie - tu Garabandal.

A dlaczego Pan Bóg nie może sobie tak przejawić takiej tendencji.

3

allegra90 napisał/a:

Co sądzicie o tych objawieniach? Wierzycie w ich autentyczność? Jeśli tak to jak myślicie dlaczego Bóg chce do nas przemówić w taki sposób?

Mnie najbardziej ciekawi czy ateiści uznają chociaż malutką część tych objawień za autentyczne. Czyli czy wszystkie objawienia uważają za zwykłe oszustwa/choroby psychiczne/zbiorowe omamy, a może jednak nie?

Ja osobiście uważam, że takie objawienia się zdarzają, ale nie jest też tak, że wierzę we wszystko, bo ludzie od wieków lubili kręcić.
A dlaczego Bóg do nas tak przemawia? Może daje nam szansę żebyśmy w niego uwierzyli?

4

Dominisia21 napisał/a:
allegra90 napisał/a:

Mnie najbardziej ciekawi czy ateiści uznają chociaż malutką część tych objawień za autentyczne. Czyli czy wszystkie objawienia uważają za zwykłe oszustwa/choroby psychiczne/zbiorowe omamy, a może jednak nie?

Ja osobiście uważam, że takie objawienia się zdarzają, ale nie jest też tak, że wierzę we wszystko, bo ludzie od wieków lubili kręcić.
A dlaczego Bóg do nas tak przemawia? Może daje nam szansę żebyśmy w niego uwierzyli?

Ateistów to raczej nie przekonuje, chociaż kto wie...

Myślę, że Bóg nam ciągle przypomina przez objawienia swoje przesłanie, bo mamy w tej materii krótką pamięć.

5

allegra90 napisał/a:
Dominisia21 napisał/a:
allegra90 napisał/a:

Ateistów to raczej nie przekonuje, chociaż kto wie...

Myślę, że Bóg nam ciągle przypomina przez objawienia swoje przesłanie, bo mamy w tej materii krótką pamięć.

przypomina tez ze jak jemy za duzo rzeczy konserwantami i w naszym zyciu nie ma niczego wyjatkowego to mozg sam sobie ta wyjatkowosc stworzy .  I sa dwa warianty zmiana diety albo twarde psychotropy :-)  Kiedys byl wariant kuglarsko medialno.legendowy. Bo informacja przenosila sie powoli , ludzie powtarzali sobie majaki w ktore chcieli wierzyc . A stado pasibrzuchow  zacieralo rece rozplywajac sie w bogactwie. Poczytajcie o ojcu pio albo matce teresie :-)

6

A co masz przeciwko Ojcu Pio czy Matce Teresie??

7

Adam12 napisał/a:

A co masz przeciwko Ojcu Pio czy Matce Teresie??

Przyłączam sie do pytania. smile

8

do ojca pio ze byl szalbierzem ktory lubil sobie poruchac , matka teresa wytransferowala do watykanu spora czesc kasy ktora miala trafic na jej przytulki
W tych przytulkach za to byly prawdziwe umieralnie , gdzie w cierpieniu pewnie niejeden podaxal do swiatla. A moze wystarczyl.by antybiotyk.
Gdyby urodzili sie w tej samej epoce wystawilbym ich w cyrku i dorzucil.klauna ktory krecil by kolka na rowerze wokol nich.
Jeszcze tylko nasz jp2 ktory ofiarowal godna smierc tej czesci afrykanow ktorzy rezygnowali z prezerwatyw. Bo kosciul glosil ze prezerwatywy nie pomoga w walce z aids i kosciul jest im przeciwny.
Z naszego podworka episkopat ktory twierdzi ze to co dostalby z funduszu koscielnego to drobne w porownaniu z tym co daja " dobrzy ludzie" na remont kosciolow.
Ze kosciul nie ma za zadanie pomagax tyko glosic wiare w chrystusa.
Ogolnie w mysl starej zasady jak jest xzlowiek to paragraf sie znajdzie.
Powiedzialbym ze kosciul i jego religia wymordowala cale narody , niszczyla cale miasta jak i pojedynczych ludzi na stosach. Czy dajac tylko przyzwolenie ze cel uswieca srodki.
Wiec mam sporo rzeczy do ojca pio i matki teresy.
Ale dzieki internetowi i mozliwosci szybkiego przepkywu informacji oraz ich weryfikacji.
Takie chore historie juz sie nie powtorza :-)
Pisze z tel zawsze z tel to moze byc troche bledow :-)

9 Ostatnio edytowany przez Adam12 (2013-12-17 17:34:43)

A coś więcej oprócz plotek?? Może jakieś konkrety.

Moim zdaniem kolego kwadrat otrzymujecie transfer od Filantropa, no chyba, że jesteście dureń i rozsiewacie ploty za darmo.

Wybaczcie, że ad personam, jednak pokazuję wam ile znaczą słowa wyczytane w internecie.

Co do ojca Pio - poza materiałami medyczno - sądowymi niewiele więcej wiem. Można jedynie stwierdzić, że tzw. stygmaty po jego śmierci natychmiast zniknęły i nie pozostawiły one żadnego śladu, co wyklucza oszustwo. Pod protokołem podpisało się 3 profesorów z zakresu medycyny - sądowej.

Co do matki Teresy nie mam żadnej wiedzy, poza ocena osoby bardzo dobrze znającej realia Indii, która mówiła, że był to dramatyczny wybór ale jedyny możliwy w tamtych warunkach społeczno - kulturowych. Osoba ta nie jest osobą wierzącą, tak dla jasności.

Poza tym kolego kwadrat nie jak pokazują wyniki badań naukowych prezerwatywizm bynajmniej nie prowadzi do ograniczenia zakażeń HIV. Przykład niemiec (i kilkudziesięciu innych krajów) wyraźnie pokazuje, że wzrost użycia prezerwatyw jest wprostproporcjonalny do liczby zakażeń.

Tysiąckrotne zapewnienia (ze strony odpowiedzialnych za sektor zdrowia, Rady Najwyższej ds. AIDS i stowarzyszeń do walki z AIDS) o całkowitym bezpieczeństwie, jakie prezerwatywa zapewnia we wszystkich okolicznościach, bez wątpienia są źródłem bardzo licznych zarażeń, których przyczyny nikt obecnie nie ma ochoty ujawniać."  Dr Jacques SUAUDEAU,?Sexualité sans risques ?

Umberto Tirelliego, koordynatora GICAT:" Papież ma rację, prezerwatywy w Afryce nie rozwiążą problemu. Takie są fakty: w Waszyngtonie, stolicy kraju najlepiej rozwiniętego na świecie, gdzie informacja na temat HIV jest bardzo rozpowszechniona i gdzie nie ma Watykanu, rejestruje się 3% ludności powyżej 12 lat zarażonej wirusem. Jest to wystarczający powód, żeby zadać sobie pytanie: Na jakiej podstawie mówimy Afryce, żeby stosowała prezerwatywę? "

Więc coś słabo z waszą argumentacja kolego Kwadrat.

10 Ostatnio edytowany przez kwadrad (2013-12-17 19:14:12)

Wasza argumentacja ...
wasza argumentacja tawariszcz Adam12 opiera sie na przypuszczeniach moja na faktach.
Zacznijmy od prezerwatyw w kazdym wiekszym klubie raczej mozna znalezc automat z prezerwatywami .
Czy to dobrodziejstwo cywilizacji nie mowi wiele o tym iz nawet w kloace piwinno znalezc sie miejsce na odrobine rozsadku ?
Otoz ja mysle ze tak .
Natomiast kosciol jako moloch , maszynka do prania pieniedzy mafii w watykanskim.banku jest skostnialy u nie potrafi przyznac sie do bledow.
Czy jest w tym rozsadek ?
A te bledy kosztuja ...zawsze kosztuja ale jezeli liczy sie bardziej duma paru starych imbecyli to nie znaczy ze ja musze sie zgadzac z jego pogladami.
Co do ojca pio ..poczytaj ojciec pio i kwas borny.
Albo pimysl jak zostac pieprzonym celebryta lepszym nuz rasputin w jego czasach.
Zrobic sobie stygmaty to dobry sposob.
Matka teresa jakby jej nie bylo to ktos inny by sie znalazl. Tylko nie wiadomo czy ta postac stala by sie symbolem i pozyskala tyle gotowki.

11 Ostatnio edytowany przez Adam12 (2013-12-17 19:37:30)

No właśnie porozmawiajmy o faktach. Cząsteczka wirusa HIV jest 50 - krotnie mniejsza niż plemnik. Prezerwatywa w zapobieganiu ciąży, jeżeli nie pęknie i jest prawidłowo używana daje jakieś 85% - więc ryzyko zakażenia HIV przy prawidłowo użytej prezerwatywie to co najmniej 15%. Wiecie kolego medycynę kończyłem dość dawno temu, ale nie tak dawno, żeby nie pamiętać pewnych podstawowych rzeczy.

Kraje, w których wdrożono prezerwatywizmy to: RPA, Zimbabwe itd. - coś jeszcze je łączy, taki geniusz w analizie informacji z pewnością dowie się co.

Co do ojca Pio - nie znam żadnego wiarygodnego opisu medyczno-sądowego, zgodnie z którym rany po oparzeniach zadanych fenolem znikałby po śmierci osobnika. Jeżeli ojciec Pio rzeczywiście samookaleczał się kwasem karbolowym to i tak jest to zdarzenie cudowne, gdyż:

- wieloletnia taka praktyka musiałaby doprowadzić do głębokiego uszkodzenia tkanek mięśni i kości - tymczasem zwłoki ojca Pio są dość dobrze zachowane, na dłoniach brak śladów uszkodzeń, wykonane zdjęcia RTG również ich nie wykazują;

- fakt, że zwłoki ojca Pio po śmierci nie były wyposażone w stygmaty jest stwierdzony zarówno fotograficznie, jak i opiniami lekarskimi podpisanymi przez profesorów medycyny.

Więc wybacz ale jak mam wierzyć Twoim wymysłom albo opiniom ludzi, którzy stawiali pod sporządzonym opisem dorobek swojego życia to
wybieram tych ludzi.

Co do matki Teresy - nie wypowiadam się, gdyż nie mam wiedzy a w internecie - co widać po koledze Kwadracie - każdy plecie co mu ślina na język przyniesie.

12 Ostatnio edytowany przez kwadrad (2013-12-17 21:07:21)

Lenin tez ma swoje mauzoleum wyglada w nim na mlodszego niz chwili smierci .
Z tymi naukowcami radzieckimi czy amerykanskimi jest jak z tymi naukowcami od katastrofy smolenskiej.
Wiem , wiem powiesz pewnie ze ze plota pewnie co im slina na jezyk przyniesie i przygotowuja raport pod odbiorce. Ze dokonuja customizacji :-)

Kosciol popelnil wiele bledow za ktore nikt nie poniosl konsekwencji ! Kosciol stworzyl wlasna nauke , prawo , organizacje , wlasna wizje tego jak powinna wygladac cywilizacja.

Ale z cywilizacja i kosciolem jest tak ze cywilizacja chce sie rozwijac a kosciol potrzebuje tylko ciemnogrodu wierzacego w zabobony. Ciemnogrodu ktoremu za odpowiedz na najtrudniejsze dylematy wystarczy odpowiedz "bo bog tak chcial "
Adamie12 wiesz ze to prawda .

W zwiazku miedzy wiernym a religia nie ma milosci jest fanatyzm . I nikt nie placi za bledy . Oczywiscie mozna wierzyc w cokolwiek ale po co dawac na tace wspierajac nietransparentny system  ?

13

Kwadrat naczytałeś się proboszcza Giuseppe Prencipe i ekonoma parafii Domenico Palladino? A przeczytałeś coś więcej np. dokumenty i zeznania świadków w trakcie procesu beatyfikacyjnego? Jak byś czytał to byś wiedział, że oni złożyli najwięcej donosów na Ojca Pio i byś wiedział, że donosy miały charakter walki o wpływy - kto ma wpływać na religijność wiernych + do kogo ma wpływać ofiarowana przez wiernych kasa?
1.    Zeznania z 1921r. księdza Palladino przed biskupem Rossim, wysłannikiem Świętego Oficjum, ojciec Pio dwa razy przebywał w rozmównicy sam na sam z młodą nauczycielką szkoły podstawowej. Kim był Palladino? Księdzem, który w kazaniach do wiernych mówił o "burdelu zrobionym przez kapucynów w kościele", i straszył wszystkich, że całowanie Ojca Pio w rękę grozi zarażeniem chorobą weneryczną, a dokładnie syfilizmem. Ks. Palladino przyznał po śmierci Ojca Pio, że nieprawdziwe informacje o zakonniku rozpowiadał na polecenie swego przełożonego, biskupa Gagliardiego. O biskupie poszukaj sobie w necie?
2.    Zeznania innych świadków to: w czasie epidemii grypy "hiszpanki" kobiety przychodziły do klasztoru pod pretekstem opieki nad złożonym gorączką Ojcem Pio i dotykały jego stygmatów.
3.    Plotki i zaciekłość kolegów w sutannach spowodowały, że Ojciec Pio nie miał prawa spowiadać kobiet, aż do połowy lat 30-tych, a roku 1960 ojcowi Pio, który wtedy miał 73 lata! założono podsłuchy...

Kwadrat tak dużo wspomnień masz z Rosji to może ci się pomyliły Włochy z Rosją, może czytałeś książkę René Fülöp Miller ?Święty Demon. Rasputin i kobiety?? On był takim rozpustnym mnichem prawosławnym z bardzo ciekawymi przygodami, dzięki niemu sklasyfikowano sporo patologii wśród współczesnych charyzmatyków, ale on inaczej się nazywał Grisza Jerfimowicz Rasputnin . Po wypadku ujawnił dar jasnowidzenia np. wskazywał kto kradnie we wsi. Młody Grisza ciężko pracował, pił na umór i się łajdaczył. Zawarcie małżeństwa nie przeszkodziło mu w rozpustnym życiu. Podczas prac polowych młody Grzegorz Rasputin miał widzenie Matki Boskiej (w stylu Medjugorie). W wieku 33 lat Rasputin porzucił pracę furmana i wstąpił do klasztoru, pozostawiając w domu żonę z dziećmi. W carskiej Rosji klasztor był miejscem zsyłki dla mnichów heretyków, dzięki temu w klasztorze kwitła rozpusta, sekciarstwo i herezje.

14 Ostatnio edytowany przez Adam12 (2013-12-17 23:07:28)

Kwadrat nie ma to jak nielojalny chwyt erystyczny. Zacytuję zatem klasyka: Nie ze mną te numery Bruner.....

Co do cywilizacji - jak cofanie się do czasów wspólnoty pierwotnej nazywasz cywilizacją, ok.....

Jak według Ciebie uleganie popędom jest przejawem cywilizacji, ok.......

Każdemu wolno tak uważać.

A swoją drogą używasz pojęcia cywilizacja w kontrze do Kościoła - to świadczy o braku logiki, albo znajomości zakresu pojęcia cywilizacja. Proponuję się dokształcić. Chyba, że mówisz o cywilizacji muzułmańskiej, indyjskiej albo żydowskiej - tu pełna zgoda tym cywilizacjom z Kościołem katolickim ewidentnie nie po drodze.

Lenin i owszem też ma swoje mauzoleum i nawet raz na 2 lata szpikują go lekami i wymieniają nadgniłe części, no i nie twierdzę, że niewytłumaczalne są zachowane zwłoki. Wyobraź sobie, że mając ukończoną medycynę coś tam się słyszy o mumifikacji, zmydleniu zwłok, przeobrażeniach woskowo - tłuszczowych, wiec to nie jest niewytłumaczalne ani zaskakujące. By to stwierdzić trzeba by dość poważnych badań a mi brak danych by się ustosunkować do tej kwestii.

Pisałem o czymś innym - że w chwili śmierci niejaki Pio miał stygmaty, po śmierci już ich nie miał. Żaden mi znany proces chorobowy czy też psychologiczny nie daje takich objawów. Wybacz, ale nie da się pewnych rzeczy sfałszować...po prostu się nie da. Nie można bez śladu usunąć ran zwłok i koniec. A jak masz jakieś fantazje to zacznij pisać powieści historie ala Don Brown mają wzięcie zarobisz fortunę.

A co do Rasputina - był osobą ekskomunikowaną z cerkwi, wiec trudno nazywać go mnichem.

15 Ostatnio edytowany przez kwadrad (2013-12-17 23:19:12)

@iagoda
Haha :-)
Powiedz mi kogo podniecaja te wszystkie stare historie ?
Ale dobrze napisalas walka o wplywy to sens powstania tych wszystkich opowiesci.
Ojca pio ktory :
a) tak bardzo wierzyl ze jest tym wybrany
ze zrobil wszystko zeby inni tez uwierzyli
b) wiodl zajebisty zywot jak rasputin
c) miewal lepsze i gorsze momenty bo wiadomo jwstesmy tylko lydzmi wiec nurzal sie w a i b

No to cyrk jarmarczny rekikwie , pielgrzymki , garnki przeplacone dla emerytow , ksiazki , muzea.
Najlepszy byl ten murzyn ktory glosil kazania na narodowym i uzdrawial ludzi.
Szopki i taniec pijanego chochola :-)
I ta kasa ktora plynie do watykanu ...strumieniem szerszym niz wisla.
I te puste koscioly bez boga ale tacami na monety.
I te wszystkie pasibrzychy , bezkarne bo maja boga za szefa .
Cudny swiat sobie stworzyli ..facet to jednak jak pomysli to potrafi ;-)

16

@adam12
Gdyby nie tacy jak ja do dzis calowal bys biskupa w pierscien i oddawal mu dziesiecine.
Zamiast internetu mialbys mape plaskiego swiata w osrodku kultu. Bo sztuka pisanua byla tylko dla zakonnikow mysle ze wiele bys z niej nie zrozumial.
Ale nie bede sie spieral powiadasz ze musze sie dikrztalcic ..moze kto wie :-)

17

Dobrze kwadrat, że Ty przekonałeś się i nam oznajmiasz prawdę, bez Ciebie ciemni byśmy byli.

Szkoda tylko, że zamiast argumentować potrafisz tylko ujadać.

18

Nie ma sprawy do do uslug :-)
Jak bedziesz nastepny raz dawal na tace to pomysl ze za to twoja kase ktos wiedzie zajebisty bezstresowy zywot :-)
Bo za boga chyba nie powinno sie placic , nieprawdaz ?

19 Ostatnio edytowany przez Adam12 (2013-12-17 23:55:40)

I znowu nie trafiony argument.

Po pierwsze dziś państwo zabiera mi 84 % tego co zarobię. To już wolę całować biskupa po nogach i płacić dziesięcinę.

Na co idzie kasa z tacy to dość dobrze wiem. Poza tym wątpię żeby żywot księdza był bezstresowy. No ale Ty ekspercie co nam chcesz nowy totalitaryzm zafundować......wiesz lepiej.

I na prawdę takie manipulatorskie zagrywki to sobie schowaj.

20

Adam12 napisał/a:

I znowu nie trafiony argument.

Po pierwsze dziś państwo zabiera mi 84 % tego co zarobię. To już wolę całować biskupa po nogach i płacić dziesięcinę.

Na co idzie kasa z tacy to dość dobrze wiem. Poza tym wątpię żeby żywot księdza był bezstresowy. No ale Ty ekspercie co nam chcesz nowy totalitaryzm zafundować......wiesz lepiej.

I na prawdę takie manipulatorskie zagrywki to sobie schowaj.

A lub tam sobie co uwazasz za stosowne ja na zlodziei i oszustow nie daje.
Tez tymbardziej na tych bezkarnych , zdeprawowanych i bez poczucia winy.

21

Wiec po co ujadasz. A może jakiś kompleksik??

22

Panie Kwadrad dobrze, żeś pan napisał ?dikrztalcic? i ?sztuka pisanua?, bo bym na końcu twojego nika tego "d" nie do końca zrozumiała? Samo-rozgrzeszenie, bo pan pisał z telefonu czytałam, ja też często z telefonu pstrykam i co ? jak blondynka się nauczyła klawiaturę obsługiwać, to tym bardziej pan spoza Ciemnogrodu powinien.

To pan naczytałeś się takich historii i chyba ciebie podniecają skoro tyle masz na ten temat do powiedzenia. O Ojcu Pio to musisz się ?dikrztalcic?, aby znaleźć granicę po między tym w co był wrabiany, a co zrobił sam.

Adam 12 dzięki, że napisałeś o ekskomunice dla Rasputina, bo pan Kwadrad czytać chyba ze zrozumieniem nie potrafi, a ?dikrztalcic? się powinien, szczególnie jak ma być sławny i bogaty jak Brown.

Cudny świat sobie pan Kwadrad stworzył... na złodziei i oszustów nie daje, w jego świecie tacy po prostu bywają tylko w kościele, fanatycy też tylko tam, nietransparentny system też tylko tam ... taki facet jak pan Kwadrad to jednak jak pomyśli to potrafi ?

23 Ostatnio edytowany przez Vian (2013-12-18 07:39:12)

Przypomniała mi się dziewczyna, z tego forum, jakoś sprzed paru miesięcy, która napisała, że po śmierci trafi do Walhalli, a wie to, bo Odyn osobiście jej to powiedział.

Wiara wiarą, ale mnie się zawsze lampka ostrzegawcza zapala jak ktokolwiek twierdzi, że ma bezpośrednią linię do jakiegokolwiek boga.

No właśnie porozmawiajmy o faktach. Cząsteczka wirusa HIV jest 50 - krotnie mniejsza niż plemnik. Prezerwatywa w zapobieganiu ciąży, jeżeli nie pęknie i jest prawidłowo używana daje jakieś 85% - więc ryzyko zakażenia HIV przy prawidłowo użytej prezerwatywie to co najmniej 15%. Wiecie kolego medycynę kończyłem dość dawno temu, ale nie tak dawno, żeby nie pamiętać pewnych podstawowych rzeczy.

Te 85% skuteczności prezerwatywy w zapobieganiu ciąży obejmuje właśnie również ryzyko pękania. Ty dość dawno kończyłeś medycynę, ja dość niedawno seksuologię. Prawidłowo stosowana prezerwatywa zwiększa szanse na niezarażenie się HIV do 90%.
I nie wiem jak Ty, ale ja wole mieć 90% szans niż 0%.

PS.
Uważam, że nakłanianie do niestosowania prezerwatyw w takich krajach jak afrykańskie, gdzie 1/3 populacji jest nosicielami, to zwykła zbrodnia, taka sama jak nakłanianie do zabójstwa czy samobójstwa.

24

Vian nie rozsiewaj plot. Afryka jest bardzo zróżnicowana. Akurat najwięcej zakażeń jest właśnie, w krajach, w których rozdają prezerwatywy i są one używane (RPA, Zimbabwe).

W Europie w państwach  największym zużyciu gumek jest najwięcej zakażeń w przeliczeniu na 100 osób.

I można wymieniać, więc wybacz Słonko ale twarde dane pokazuję, że ilość zużytych prezerwatyw jest wprost proporcjonalna do liczby zakażeń. Zapewne dużą rolę odgrywa fałszywe poczucie bezpieczeństwa.

25

Jakby co wątek o prezerwatywach przeniosłam tu:
http://www.netkobiety.pl/t63377.html

26

iajagoda napisał/a:

Panie Kwadrad dobrze, żeś pan napisał ?dikrztalcic? i ?sztuka pisanua?, bo bym na końcu twojego nika tego "d" nie do końca zrozumiała? Samo-rozgrzeszenie, bo pan pisał z telefonu czytałam, ja też często z telefonu pstrykam i co ? jak blondynka się nauczyła klawiaturę obsługiwać, to tym bardziej pan spoza Ciemnogrodu powinien.

To pan naczytałeś się takich historii i chyba ciebie podniecają skoro tyle masz na ten temat do powiedzenia. O Ojcu Pio to musisz się ?dikrztalcic?, aby znaleźć granicę po między tym w co był wrabiany, a co zrobił sam.

Adam 12 dzięki, że napisałeś o ekskomunice dla Rasputina, bo pan Kwadrad czytać chyba ze zrozumieniem nie potrafi, a ?dikrztalcic? się powinien, szczególnie jak ma być sławny i bogaty jak Brown.

Cudny świat sobie pan Kwadrad stworzył... na złodziei i oszustów nie daje, w jego świecie tacy po prostu bywają tylko w kościele, fanatycy też tylko tam, nietransparentny system też tylko tam ... taki facet jak pan Kwadrad to jednak jak pomyśli to potrafi ?

Ja nic nie stworzyłem ten swiat taki jest , czerpiesz z niego kazdego dnia .
nie zastanawiajac sie nad tym jak rak toczacy nasza planete (ten rak to religia ) działa smile

http://m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105709,11816731,Prawda_nas_wyzwoli__polemika_.html

Tym niemniej chcialem ci podziekowac za uwagi niemerytoryczne czuje ze kierowała toba głeboka znana tylko nielicznym troska
o moje literki .
Dziekuje ze raczyłas sie ze mna nia podzielic .
Wiem ze było to dla ciebie wazne .

27 Ostatnio edytowany przez kwadrad (2013-12-18 10:34:14)

Adam12 napisał/a:

Wiec po co ujadasz. A może jakiś kompleksik??

To nawiazanie do tego ze psy szczekaja karawana jedzie dalej .
Ze pare osob nie moze obalic molocha ktory od 2000 tak istnieje smile
Coz ja z wlasnej strony moge dorzucic tylko ze tysiace much nie moze sie mylic .

28

Obalicie Kościół - ilu takich już było: Julian Apostata, Robespier, Hitler, Stalin - jak podsumował to Wyszyński: Był las nie było was, będzie las nie będzie was.

A link - cóż odgrzewane kotlety.

29

Wracając do Matki Teresy - łatwo jest krytykować, ale jakoś nikt się nie garnie żeby ściągać z ulicy chorych, brudnych, samotnych ludzi nawet nie po to, żeby ich uzdrowić, bo to często niemożliwe w ich stanie, tylko po to, że przywrócić im GODNOŚĆ, ofiarować miłość ZA NIC w zamian. A skąd krytyka? To wyrzuty sumienia współczesnego świata, który woli nie widzieć problemu i nie jest w stanie zrozumieć, że można robić takie rzeczy bezinteresownie. Z pomocą Bożą można.

30

Kwadrad
Purystą nie jestem, a takie denne komórkowe wymówki z lenistwem mi się kojarzą?
Co do Ojca Pio to za dużo od początku Go wrabiano i wypadałoby zagłębić się w temat.

Mój komentarz do odgrzewanych kotletów z Wyborczej:
Książki nie czytałam, ale początek artykułu nie jest zachęcający do sięgnięcia po nią, bo nie rozumie, dlaczego obciąża się Jana Pawła II, za "Crimen sollicitationis".
"Crimen sollicitationis" 1962 była zatwierdzona przez papieża Jana XXIII, a straciła swoją moc prawną w 1983 roku w związku z ogłoszeniem nowego Kodeksu Prawa Kanonicznego (Jan Paweł II zmarł w kwietniu 2005), wydał też List Apostolski ?Sacramentorum sanctitatis tutela? 2001, który wypadałoby znać. Krótko mówiąc wg mnie jest to trochę naginane do potrzeb sensacji, więc Jana Pawła II, jak Ojca Pio też bronić będę, bo nie słusznie się Go po łbie za pewne sprawy bije.

Kwadrat przykro, ale co do twoich opinii o niektórych ludziach z KK będę się czepiać, jeżeli ty będziesz się czepiał nie tych, co powinieneś.
Co do instytucji kościoła, generalnie się nie czepiam, chociaż nie podoba mi się, że spłaszczasz wszystko i zioniesz ogniem.
Instytucję kościelną tworzą ludzie i niestety nie są idealni, więc będę bronić tylko tych, który imie wg mnie jest niesłusznie szargane, a co do instytucji to niech się instytucja broni sama, bo:
1.    Nie podoba mi się brak jasnego przekazu płynącego z Kościoła do wiernych i przyznania się do własnych win gdy potrzeba, a  może jednak instytucja powinna czuć się współodpowiedzialna za przestępstwa swych funkcjonariuszy. A co do ulubionego argumentu KK - najniższych statystyk na tle innych grup zawodowych - generalnie na temat księży przestępców, to i tak nie ma zgody, czy to 0.04% czy 4%, a skala chyba nie jest żadnym usprawiedliwieniem, a najprzykrzejsze jest to, że i tak niema to żadnego znaczenia ich dla ofiar.
2.    Cóż instytucja kościelna, jak każda instytucja czuje się władna wywierać na ludzi naciski, i niestety KK (ludzie z KK) czasem próbuje sobie podporządkowywać sobie wiernych poprzez manipulacje, problem jest tylko taki, że czy sprawy wielkie czy sprawy marginalne wszystkie są wywlekane z jakąś siarczystą satysfakcją, a ludzie opierają się na jednostronnych wersjach, a nie sprawdzają faktów i plotki rosną do kolosalnych wymiarów! I dla jasności wkurzające jest z jednej strony wygłaszanie prawd objawionych, a z drugiej strony szyderczych sloganów, gdy wielu ludzi nawet palcem w bucie nie kiwnie, aby chociaż zbliżyć się do prawdy! Obydwóm stronom czasem by się przydało przypomnieć ? mieczem wojujesz od miecza zginiesz?
3.    Mam wrażenie, że kościół traktuje dorosłych ludzi jak dzieci i ich wychowuje, aby pod religijną sankcją musieli w pewnych sprawach pozwalać instytucji decydować za swoje sumienie i zaprzestać drążeń do prawdy o swojej naturze czy naturze tego świata.

PS: Nie chcę obalać żadnych religii czy kościołów, bo są społecznie potrzebne, tylko niech nie próbują wszystkich na siłę nawracać, szanują się wzajemnie i nie zapominają, że są dla ludzi i z ludźmi powinni się liczyć, bo dzięki ludziom też istnieją, a co będzie jak wyznawców zabraknie?

31

iajagoda - problem skali ma znaczenie. To po postu wojna informacyjna. Łącznie z tym, że w latach 90 XX wieku w USA trwała akcja wyszukiwania "ofiar księży pedofilów", zaś poszczególnym adwokatom w USA oferowano bardzo wysokie stawki.

Poza tym dla mnie nadal wątpliwe są przypadki pedofilii ustalone w wyniku terapii odzyskanej pamięci - takie coś się po prostu nie zdarza, wiec i zeznania tych osób są niewiarygodne. Dlaczego to ma znaczenie, bo to 90% oskarżeń i uwaga ta dotyczy nie tylko księży. Opisano sporo samobójstw pod takim oskarżeniem, w sytuacji, gdy inne dowody wskazywały na to, że osoba nie mogła dopuścić się tego czynu. Zawsze zastanawiały mnie nadmiernie szczegółowe relacje tych osób, zupełnie nie przystające w obrazie do relacji osób, które rzeczywiście doświadczyły nadużyć seksualnych.

Co do odpowiedzialności za swoich funkcjonariuszy - nie zgodzę się absolutnie, odpowiedzialność jest indywidualna, nigdy zbiorowa. Dotyczy to również biskupów, którzy tuszowali akty pedofilskie.

32 Ostatnio edytowany przez Jenka (2013-12-18 15:14:11)

Może nie na temat ale niech ktoś mi wytłumaczy kanonizację zbrodniarza kardynała Stepinaca popierającego uUtaszy wspierającego Pavelica którzy przecież kolaborowali z nazistami których adam12 i adamajkis tak potępia.
No i wsparcie Utaszy przez Watyka.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_katolicki_a_ustasze
Tu kilka zdjęć dzieł Utaszy
http://www.macierz.org.pl/uploads/images/art009_ustaszwdoleztrupamijasenovac_small.jpg
http://old.ro.com.pl/public/grafika/glod-na-ukrainie-big.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-ME0O3UFZp1I/UdVhvPol4jI/AAAAAAAAD8A/E8F4bkRpicM/s800/3.jpg
http://pl.indymedia.org/images/2007/02/26570.jpg
http://planetguide.ru/eimage/2011/04/15/15134da7e0eaf06a2.jpg
Tu kardynał Pavelic i minister spraw zagranicznych III rzeszy
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Ante_Paveli%C4%87_und_Joachim_von_Ribbentrop_.jpg

33

Louisa Breiera,  w 1946 roku oświadczył: "Po Piusie XII kardynał Stepinac był największym obrońcą Żydów, prześladowanych w Europie".

Proces beatyfikacji poparli także miejscowi żydzi. Kto pojedzie do Zagrzebia do katedry ten się przekona.

Myślę, że Żyd wiedział co mówi.

A co do wypowiadania się na temat "bałkańskiego kotła" - spędziłem tam łącznie rok życia, bardzo często rejony te odwiedzam i mogę powiedzieć tylko jedno - tam się ani nie połapiesz ani nie trafisz.

A prymas ma tego pecha, że spotyka się z różnymi szumowinami. Zresztą zdaje się Pavlić kilka razy zwracał się do Watykanu z prośbą o zdjęcie Pavlicia bo krytykuje za to i owo, a w rejestrach brakuje trochę Żydów i trochę Serbów.

Pavlić osobiście uratował ponad 2000 osób.

34

Nie ma na to dowodów mój obecny nie jest klerykiem a  historykiem i wie co mówi.
Wsparcie Stepinaca dla Utaszy i Pavelica jest bezsprzeczne dla wszystkich historyków, powód do sprzeczek tyczy tego czy Stepinac uczestniczył w części tych zbrodni.
Według niektórych źródeł jak Kardynał Stepinac tańczył na zwłokach ofiar Utaszy.

35

@Jenka
Przecież nasz kard. Wyszyński też popierał nazistów - chwalił rasizm, Hitlera uważał za genialnego wodza, a nazistowskich Niemczech widział zbawców Europy przed komunistami. Jego jeszcze nie kanonizowali, ale albo beatyfikowali albo beatyfikują. smile Mnóstwo księży popierało Hitlera, bo uważali, że ochroni ich przed wrednymi bolszewikami.

36 Ostatnio edytowany przez Adam12 (2013-12-18 15:42:08)

Tak i 1/3 polskiego duchowieństwa poszła kominem w Dachau.

Co do stosunku KK do pana z wąsikiem: Mit Brenen Sorge.

P.S. księża byli jedną ze specjalności KL Dachau.

A swoją drogą może ktoś wrzuci cały tekst Wyszyńskiego, w którym pisze on o nazizmie.

37 Ostatnio edytowany przez Jenka (2013-12-18 15:51:44)

Po pierwsze Yad Vashem odmówił Stepinacowi nadania tytułu sprawiedliwego wśród narodów.
Stepinac mówił o prawosławiu "nie ma w nim ani moralności, ani zasad, ani prawdy, ani sprawiedliwości, ani uczciwości?.
Poza tym Stepinac nazwał Mila Budaka szczerym katolikiem a Mile Budak był dygnitarzem NDK ministrem religii w oficjalnej przemowie powiedział  "Jedną trzecią Serbów zabijemy, jedną trzecią wypędzimy, jedną trzecią nawrócimy na katolicyzm".
Na koniec oficjalny cytat  Stepinaca
"Pawelić jest oddanym katolikiem i Kościół ma całkowitą swobodę działania."

38

Adam12 napisał/a:

Tak i 1/3 polskiego duchowieństwa poszła kominem w Dachau.

Co do stosunku KK do pana z wąsikiem: Mit Brenen Sorge.

P.S. księża byli jedną ze specjalności KL Dachau.

Musieli być zdrowo rozczarowani, nie? ;-) Hitler miał być zbawcą przed czerwoną zarazą, a tu posłał kulki także czarnej. Nie dziwne, że potem zmienili front.

A swoją drogą może ktoś wrzuci cały tekst Wyszyńskiego, w którym pisze on o nazizmie.

Nie podpuszczaj.
Wyszyński był naczelnym pisma, w którym drukował pronazistowskie teksty i chyba o tym wiesz. smile

39 Ostatnio edytowany przez Dominisia21 (2013-12-18 16:47:17)

kwadrad napisał/a:

wasza argumentacja tawariszcz Adam12 opiera sie na przypuszczeniach moja na faktach.

Na razie to tylko ujadałeś na KK i niektóre osoby uznane przez Kościół za świętych, ale nie podałeś źródła tych "faktów" dot. Ojca Pio (piszę w cudzysłowie, bo nie wiem, czy to co mówisz, to są rzeczywiste fakty). Niestety hasło Internet to za mało, bo wiadomo, że w Internecie różne głupoty i mądrości są, ale co jest pierwszym, a co drugim, to czasami trudno ocenić. No więc?

PS.
Kwadrad (ciekawa jestem, czy to "d" na końcu było celowe, czy jednak zrobiłeś błąd), niestety sam siebie kompromitujesz. Nazywasz wierzących Ciemnogrodem, ale robisz takie błędy w pisowni, że... nie jesteś brany na poważnie. No bo jeżeli człowiek próbuje przedstawiać siebie jako kogoś doskonale poinformowanego, to pasowałoby, żeby jego wypowiedzi były napisane poprawnie. I telefon to żadne tłumaczenie, najwyżej tłumaczy brak takich głosek jak "ą" czy "ę", ale nie błędów ortograficznych, znikomej ilości interpunkcji czy tylu "zjedzonych" literek.

40

Adam12 napisał/a:

iajagoda - problem skali ma znaczenie. To po postu wojna informacyjna. Łącznie z tym, że w latach 90 XX wieku w USA trwała akcja wyszukiwania "ofiar księży pedofilów", zaś poszczególnym adwokatom w USA oferowano bardzo wysokie stawki.

Poza tym dla mnie nadal wątpliwe są przypadki pedofilii ustalone w wyniku terapii odzyskanej pamięci - takie coś się po prostu nie zdarza, wiec i zeznania tych osób są niewiarygodne. Dlaczego to ma znaczenie, bo to 90% oskarżeń i uwaga ta dotyczy nie tylko księży. Opisano sporo samobójstw pod takim oskarżeniem, w sytuacji, gdy inne dowody wskazywały na to, że osoba nie mogła dopuścić się tego czynu. Zawsze zastanawiały mnie nadmiernie szczegółowe relacje tych osób, zupełnie nie przystające w obrazie do relacji osób, które rzeczywiście doświadczyły nadużyć seksualnych.

Co do odpowiedzialności za swoich funkcjonariuszy - nie zgodzę się absolutnie, odpowiedzialność jest indywidualna, nigdy zbiorowa. Dotyczy to również biskupów, którzy tuszowali akty pedofilskie.

Adam 12 co do skali, to nikt nie wie jaka ta skala jest, bo co źródło to inne dane.  Wg mnie czy jest to pojedynczy przypadek, czy zjawisko masowe nie jest to argument na usprawiedliwianie jakiegokolwiek czynu.

Co do pedofilii i terapii odzyskanej pamięci, przepraszam, ale nie interesowałam się tym na tyle, aby się wypowiadać, a w przypadku pobieżnych informacji, wolę nie zabierać głosu, chociaż przyznam, że to o czym napisałeś jest zastanawiające i może sprowokuje mnie do zagłębienia tematu(?)

Co do odpowiedzialności funkcjonariuszy to odpowiedzialność powinna być indywidualna, ale tak ten świat jest skonstruowany, że robi się zbiorowa. Niestety tolerujemy zbiorowe obwinianie narodów, firm i pokoleń. Jakakolwiek instytucja nawet kościół powinien odpowiadać za swojego pracownika, szczególnie jeżeli chce, aby go godnie reprezentował i robić porządek z ?czarnymi owcami?. Np. nie podoba mi się przenoszenie księdza podejrzanego o pedofilię do innej parafii...   

Nie chcę tu się kłócić ani z tobą, ani z prymasem Polski abp J Kowalczykiem na temat odpowiedzialności indywidualnej, zdecydowanie wolę to, co mówił papież Benedykt i Franciszek... Myślę, że instytucja chyba powinna wziąć zbiorową odpowiedzialność w naprawieniu krzywdy, a tu widać opierzchłość, i mycie rąk jak u Piłata.  Może i bym się nie czepiała, gdyby ksiądz w Polsce zaciągał kredyty w swoim imieniu, a nie w imieniu kurii biskupiej, bo co do odpowiedzialności zbiorowej to kościół ją przyjmuje i kuria odpowiada za długi, albo płacą parafianie.

Za granicą instytucje KK przyjmują i płacą zbiorowo koszty odszkodowań dla ofiar. Poza tym nawet w PL jest coś takiego jak kościelny fundusz alimentacyjny i tu bez żadnego ale KK przyjmuje odpowiedzialność zbiorową? Ksiądz nie jest w kościele osobą prywatną, a funkcjonariuszem na służbie. Jak policjant postrzeli człowieka to też odpowiada skarb państwa. A jak polityk będzie pedofilem, to czy rzutuje to wizerunek całej partii? Jak mnie  okradnie pracownik banku, to pracownik idzie do więzienia, ale bank mi płaci odszkodowanie. Jak Hitler narozrabiał to Niemcy przepraszali i odszkodowania płacili i płacą.

A tak to dziwne, że w KK nie ma odpowiedzialności zbiorowej... a grzech pierworodny? A Jezus na krzyżu to za jednego człowieka umarł? A nie było powiedziane ?zaprawdę powiadam wam: wszystko co uczyniliście jednemu z braci moich najmniejszych, Mnie to uczyniliście? A KK to nie wspólnota, wspólnota nie opiera się na odpowiedzialności zbiorowej? Chyba członkowie wspólnoty niestety odpowiadają nie tylko prawom religijnym, ale ludzkim też.

41

allegra90 napisał/a:

Wracając do Matki Teresy - łatwo jest krytykować, ale jakoś nikt się nie garnie żeby ściągać z ulicy chorych, brudnych, samotnych ludzi nawet nie po to, żeby ich uzdrowić, bo to często niemożliwe w ich stanie, tylko po to, że przywrócić im GODNOŚĆ, ofiarować miłość ZA NIC w zamian. A skąd krytyka? To wyrzuty sumienia współczesnego świata, który woli nie widzieć problemu i nie jest w stanie zrozumieć, że można robić takie rzeczy bezinteresownie. Z pomocą Bożą można.

Poniewaz kosciól przedstawia wszystko w idealnych korzystnych dla siebie barwach .
To taki sami tani chwyt marketingowy jak bezdomny Czech , Polak i Słowak na urodzinach u Franciszka .
Czy jestes w stanie wyobrazić sobie organizacje ktora spetała na 2000 lat ludzkie umysły swoimi wymyslonymi farmozonami sprzedajac produkt moze ktory nie istnieje ?

Ale organizacja ta zastrzega sobie wyłacznośc na jego sprzedaż czy to nie smieszne ?

Produkt ma jasno napisana instrukcje obsługi oraz koszt w lokalnej walucie .
Dzieki tej lokalnej walucie tysiace czy setki tysiecy moze przezyc swoje zycie dlubiac w nosie .
To sie nazywa potega intelektu w sluzbie ludzkich potrzeb wink

42

Adam12 napisał/a:

Obalicie Kościół - ilu takich już było: Julian Apostata, Robespier, Hitler, Stalin - jak podsumował to Wyszyński: Był las nie było was, będzie las nie będzie was.

A link - cóż odgrzewane kotlety.

Adam12 ty jestes jednym z wielu dzieki ktorym bedzie to obalenie mozliwe .
Nie widzisz wad tylko wzruszasz ramionami to jest wlasnie ta postawa ktora to umozliwia smile
Postawa mowiaca ze zmiany sa niepotrzebne .

Jak wytnie sie chrzest do czasu az mlody czlowiek bedzie gotowy sam zdecydowac o swojej wierze o ile bedzie tym zainteresowany.
Obligatoryjnie zostawi ewentualne lekcje religii .
To zobaczymy ilu rzeczywiscie bedzie katolików .
Tych nie zmuszonych do bycia katolikiem przez panswo watykan i jego indokrynacje wink

Pare dekad i te koscioły beda przerobione na dyskonty , kluby i dyskoteki a ci wszyscy ktorzy czuja powołanie
zeby brodzic w metafizycznych chmurkach beda musieli sobie znalezc jakas prawdziwa robote smile
Skonczy sie kasa na zlocone ołtarze i wycieczki wink

43

iajagoda napisał/a:

Kwadrad
Purystą nie jestem, a takie denne komórkowe wymówki z lenistwem mi się kojarzą?
Co do Ojca Pio to za dużo od początku Go wrabiano i wypadałoby zagłębić się w temat.

Mój komentarz do odgrzewanych kotletów z Wyborczej:
Książki nie czytałam, ale początek artykułu nie jest zachęcający do sięgnięcia po nią, bo nie rozumie, dlaczego obciąża się Jana Pawła II, za "Crimen sollicitationis".
"Crimen sollicitationis" 1962 była zatwierdzona przez papieża Jana XXIII, a straciła swoją moc prawną w 1983 roku w związku z ogłoszeniem nowego Kodeksu Prawa Kanonicznego (Jan Paweł II zmarł w kwietniu 2005), wydał też List Apostolski ?Sacramentorum sanctitatis tutela? 2001, który wypadałoby znać. Krótko mówiąc wg mnie jest to trochę naginane do potrzeb sensacji, więc Jana Pawła II, jak Ojca Pio też bronić będę, bo nie słusznie się Go po łbie za pewne sprawy bije.

Kwadrat przykro, ale co do twoich opinii o niektórych ludziach z KK będę się czepiać, jeżeli ty będziesz się czepiał nie tych, co powinieneś.
Co do instytucji kościoła, generalnie się nie czepiam, chociaż nie podoba mi się, że spłaszczasz wszystko i zioniesz ogniem.
Instytucję kościelną tworzą ludzie i niestety nie są idealni, więc będę bronić tylko tych, który imie wg mnie jest niesłusznie szargane, a co do instytucji to niech się instytucja broni sama, bo:
1.    Nie podoba mi się brak jasnego przekazu płynącego z Kościoła do wiernych i przyznania się do własnych win gdy potrzeba, a  może jednak instytucja powinna czuć się współodpowiedzialna za przestępstwa swych funkcjonariuszy. A co do ulubionego argumentu KK - najniższych statystyk na tle innych grup zawodowych - generalnie na temat księży przestępców, to i tak nie ma zgody, czy to 0.04% czy 4%, a skala chyba nie jest żadnym usprawiedliwieniem, a najprzykrzejsze jest to, że i tak niema to żadnego znaczenia ich dla ofiar.
2.    Cóż instytucja kościelna, jak każda instytucja czuje się władna wywierać na ludzi naciski, i niestety KK (ludzie z KK) czasem próbuje sobie podporządkowywać sobie wiernych poprzez manipulacje, problem jest tylko taki, że czy sprawy wielkie czy sprawy marginalne wszystkie są wywlekane z jakąś siarczystą satysfakcją, a ludzie opierają się na jednostronnych wersjach, a nie sprawdzają faktów i plotki rosną do kolosalnych wymiarów! I dla jasności wkurzające jest z jednej strony wygłaszanie prawd objawionych, a z drugiej strony szyderczych sloganów, gdy wielu ludzi nawet palcem w bucie nie kiwnie, aby chociaż zbliżyć się do prawdy! Obydwóm stronom czasem by się przydało przypomnieć ? mieczem wojujesz od miecza zginiesz?
3.    Mam wrażenie, że kościół traktuje dorosłych ludzi jak dzieci i ich wychowuje, aby pod religijną sankcją musieli w pewnych sprawach pozwalać instytucji decydować za swoje sumienie i zaprzestać drążeń do prawdy o swojej naturze czy naturze tego świata.

PS: Nie chcę obalać żadnych religii czy kościołów, bo są społecznie potrzebne, tylko niech nie próbują wszystkich na siłę nawracać, szanują się wzajemnie i nie zapominają, że są dla ludzi i z ludźmi powinni się liczyć, bo dzięki ludziom też istnieją, a co będzie jak wyznawców zabraknie?

Zgadzam sie z tymi 3 punktami dlatego raka najlepiej wyciac zeby sie nie panoszył .
Nie wierze w dobra wole koscioła , kosciól jest tam gdzie był w sredniowieczu i zaden Franciszek tego nie zmieni wink

Mowie o nauce koscioła ...
ksiezach ktorzy mowia publicznie ze dzieci z in vitro maja znamioa na czole i sa inne .......?????????????

Nie mam siły ani ochoty komentowac bredni ktore głosi ta organizacja .
Po prostu kieruje sie tym ze twory ktore sie nie zmieniaja kiedys znikna i to napełnia mnie nadzieja .

44

iajagoda - nie można usprawiedliwiać braku winy. Wiesz przepisy prawne czytać umiem i instytucjonalnie KK zrobił zdaje się najwięcej ze wszystkich instytucji, żeby sobie z problemem radzić.

Instrukcja Crimen sollicitationis wbrew temu co się głosi nie dotyczyła przypadków pedofilii, ale osób DOROSŁYCH, i tylko przestępstwa solitacji:     

"Przestępstwo solicytacji zachodzi, gdy ksiądz ? w trakcie samej czynności sakramentu spowiedzi; przed lub natychmiast po spowiedzi; w związku z lub pod pretekstem spowiedzi lub nawet bez związku ze spowiedzią, (ale) w konfesjonale lub innym miejscu, przeznaczonym do wysłuchiwania spowiedzi i sprawiającym wrażenie, że wysłuchuje się tam spowiedzi ? próbował nakłonić lub sprowokować penitenta (kimkolwiek on lub ona by byli) do niemoralnych lub nieprzyzwoitych czynów, czy to przy użyciu słów, znaków, skinięć głową, dotyku lub poprzez wiadomość na piśmie, (przeznaczoną do przeczytania od razu lub później) lub zuchwale poważył się mieć niestosowną albo nieprzyzwoitą rozmowę lub wzajemny stosunek z tą osobą"

Do pedofilii była ona stosowana ODPOWIEDNIO, tj. z uwzględnieniem specyfiki czynu.

Czyli w okresie obowiązywania Instrukcji nie dotyczyła ona czynów DOKONANYCH. Przenosząc to na język prawa karnego działania duchownego nie każdy czyn duchownego objęty instrukcją nie wchodzi nawet w fazę przygotowania.

Druga sprawa czyny objęte instrukcją obejmują oświadczenia, które miały miejsce na spowiedzi. To szczególnie zabawne. Już wyjaśniam dlaczego. Otóż Kościół na mocy PRAWA ŚWIECKIEGO nie miał prawa informować organów ścigania o okolicznościach, które miały miejsce w czasie sprawowania spowiedzi, albowiem jest to objęte bezwzględnym zakazem dowodowym. Oznacza to, że w wypadku uzyskania informacji w tym przedmiocie organom ścigania nie wolno byłoby nic zrobić.

Fragmenty zobowiązujące do zachowania milczenia - owszem w Instrukcji są na etapie rozpoznawania sprawy. Pozostawienie inicjatywy osobie pokrzywdzonej również - ale to standard znany również w świeckim prawie karnym.

38. Należy zachować największą dyskrecję podczas zapraszania tych osób na rozmowę: nie zawsze stosownym będzie wzywać je do publicznych pomieszczeń kancelarii; zwłaszcza, jeśli przepytywanymi są młode dziewczęta, żonate kobiety lub służba. W takich przypadkach zaleca się raczej, aby przywołać je dyskretnie na przesłuchanie w zakrystii lub innym miejscu (np. w miejscu przeznaczonym do spowiedzi), wedle rozsądnego rozeznania ordynariusza lub sędziego. Jeśli ci, którzy mają zostać zbadani, żyją w szpitalach, zakonach lub kościelnych domach dla dziewcząt, muszą być oni/one przywoływani ostrożnie, w osobne dni, zależnie od konkretnych okoliczności (Instrukcja Świętego Oficjum z 20 lipca 1890 r.) - jeden z prawnych mechanizmów zapobiegania podwójnej wiktymizacji.

Poza tym Instrukcja nie reguluje zasad postępowania w wypadku stwierdzenia przestępstwa świeckiego, a jedynie przestępstwo kanoniczne i obejmuje ona jedynie rozpoznawanie tego typu przypadków. Do pedofilii Instrukcję należało stosować ODPOWIEDNIO, co zmusza do szerszej interpretacji.

Przenosząc to na prawo świeckie Instrukcja to w zasadzie zarządzenie regulujące kwestie techniczne.

Instrukcję należy rozpatrywać zatem wraz z kodeksem prawa kanonicznego.

Zgodnie z kanonem 22  Corpus Iuris Canonici: Kan. 22 - Ustawy państwowe, do których odsyła prawo kościelne, należy zachować w prawie kanonicznym na ile nie są przeciwne prawu Bożemu i o ile prawo kanoniczne czego innego nie zastrzega.

Kan. 34 -

§ 1. Instrukcje, które mianowicie wyjaśniają przepisy ustaw oraz rozwijają i określają racje, które należy uwzględnić przy ich zachowaniu, są dane na użytek tych, którzy mają się troszczyć o wprowadzenie ustaw w życie i obowiązują ich w wykonywaniu ustaw. Wydają je zgodnie z prawem w granicach swojej kompetencji ci, którzy posiadają władzę wykonawczą.

§ 2. Postanowienia instrukcji nie zmieniają ustaw. Jeśli zaś któreś z nich nie dadzą się pogodzić z przepisami ustaw, są pozbawione wszelkiej mocy.

§ 3. Instrukcje tracą moc nie tylko przez odwołanie wyraźne lub pośrednie przez kompetentną władzę, która je wydała, lub wyższą, lecz także przez wygaśnięcie ustawy, dla której wyjaśnienia czy wprowadzenia jej w życie, zostały wydane.

Niestety na tym się kończy mój dostęp do źródła w postaci CIC 1917 obowiązującego w chwili wydania Instrukcji.

Natomiast z opracowań świeckich wiem, że zasadą było, że jeżeli przestępstwo kanoniczne podlega ściganiu świeckiemu to należało podejmować stosowne kroki.

Wiec trudno tu mówić o odpowiedzialności instytucjonalnej. Ukrywanie aktów pedofilii, choć ohydne to jednak przestępstwo konkretnego człowieka.

Natomiast co do wypowiedzi Jana Pawła II, Benedykta XVI i Franciszka - pewnie 100% racji, ale to nie powód by stosować zasadę odpowiedzialności zbiorowej. A że im łyso z powodu gamoni - mi też łyso ale nie widzę powodu, żeby z powodu 0.4% stanu duchownego (dane FBI) robić w koło pióra pozostałym 99% zwłaszcza jeśli przyjrzysz się różnym egzemplarzom którzy występują z taką krytyką.

Daniel Cohn - Benedit to tu sztandarowa postać;) Moim zdaniem sprawę rozdmuchano żeby złamać opór instytucjonalny Kościoła w sprawach dekryminalizacji pedofilii. W sumie najgłośniejsze głosy oburzenia padają właśnie ze środowisk, które wysuwają takie postulaty.

Co do polityki informacyjnej Kościoła - cóż przydałoby im się trochę poduczyć.

Co do funduszu alimentacyjnego - gwarant wypłaty stosownego świadczenia - to nie instytucja odpowiedzialności ale gwarancja zabezpieczenia dziecka. Trochę inna instytucja prawna.

Co do przenoszenia z parafii do parafii nie mam zdania. Trochę siedzenia w prawie jakoś stępiło we mnie skłonność do jednoznacznych ocen.

Co do postępowania w innych krajach - to niedopuszczalne, natomiast KK powinien po prostu ujawnić majątek duchownego i pomagać w egzekucji. Stosując analogię to tak jakby McDonald odpowiadał za to, ze facet co smaży frytki zgwałcił kobietę. Nie wiem jak w innych krajach w Polsce taka odpowiedzialność jest niedopuszczalna.

Ty tyle takich szybkich kwestii.

45 Ostatnio edytowany przez Adam12 (2013-12-18 20:57:00)

Co do Stepanicia, odmowa została uzasadniona tym, że utrzymywał oficjalne stosunku z ustaszami. Cóż był prymasem taka jego rola. Instytut odmówił również medalu Piusowi XII, któremu bezpośrednio lub pośrednio życie zawdzięcza życie coś około 1.000.000 Żydów.

Vian co do pronazistowskich tekstów - no dawaj ale proszę skan całego numeru;) Zobaczymy jakie one pronaiztsowskie. No chyba, że wredny Kościół je poukrywał.

Jak na razie pokazałaś jedynie, że potrafisz wrzucić parę tekstów a z zestawieniem z twardymi danymi uciekać.

Co do stosunku KK do nazizmu: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/pius_xi/encykliki/mit_brennender_sorge_14031937.html

P.S. już koledze Jehowshaft zwróciłem uwagę, żeby nie próbował taniej manipulacji. Ciebie się to też tyczy. Mimo wszystko sądziłem, że wykażesz się większym kunsztem.

46

No to jak było juz o hitlerze i o tym za co płaci kościół albo nie płaci to chyba temat sie wyczepał wink

47

Adam 12
1.    Nie wiem czy KK zrobił najwięcej, ważne i szanuje fakt, że robi coś w tym kierunku
2.    Co do funduszu alimentacyjnego, jaka podstawa prawna to ty wiesz, a ja prawnikiem nie jestem, patrzę na sprawę z ludzkiego punktu widzenia i wg mnie KK pomaga w zadośćuczynieniu, a więc w niejaki sposób przyjmuje zbiorową odpowiedzialność za zabezpieczenia dziecka, które przyszło na świat, bo ktoś celibatu nie dotrzymał
3.    To 0.4% stanu duchownego wg FBI to odnosi się do przestępstw generalnie, przestępstw na tle seksualnym, czy pedofili?  Nie wiem, a wolałabym wiedzieć dokładniej.
4.    Nie podoba mi się siara jaka leci na porządnych ludzi, ale o tym już kilka razy pisałam.
5.    McDonald, jak mam do niego wąty, to polityka tej instytucji jest jasna, podejrzany o gwałt frytek nie będzie smażył w innej restauracji tylko jest zawieszony w obowiązkach do wyjaśnienia sprawy
6.    Co do polityki KK to douczyć się jest trudno, bo wg mnie jest niespójna i niejasna, ale ja w politykę się babrać nie będę.

48

iajagoda - odszkodowanie lub zadośćuczynienie wymaga szkody. Co do alimentów to trudno tu mówić o szkodzie. Księża mają dochody bardzo zróżnicowane, w zależności np. od parafii. Znam księży co mają 15.000 złotych i takich co mają 400 - 600 złotych na miesiąc. Wiec fundusz alimentacyjny służy po prostu dobru tych dzieci i zabezpieczeniu im odpowiedniego bytu. Ale to z odszkodowaniem nie ma nic wspólnego.

0.4 % dotyczy aktów pedofilii. Przestępstw seksualnych podejrzewam jest znacznie więcej. Gdzieś pisałem, że np. dane z Chicago (już po wielkiej aferze) to na około 5.000 księży, którzy pracowali na odcinku 40 tylko przeciwko 40 - 50 wysunięto oskarżenia.

Co do polityki McDonalda, gwarantuję Ci, że osoba, która by zawieszono z tego powodu miałaby prawo do odszkodowania od McDonalda, po prostu system prawny zabrania czegoś takiego. Zawieszenie natomiast byłoby np. w policji, prokuraturze, sądzie - ale to wymóg ustawowy, z chwilą popełnienia zarzutów zawiesza się z automatu. W KK też masz taką procedurę, no ale jeżeli biskup miejsca nie widzi podstaw - tzw. dochodzenie kanoniczne nie pozwala na stwierdzenie, że czyn został popełniony to przenosi takiego księdza niejako na wszelki wypadek, żeby go odseparować od potencjalnej ofiary - taka procedura ostrożnościowa. Nie zapominaj, że w czasie kiedy takie przenoszenie miało miejsce, nikt nie zdawał sobie sprawy, że pedofilia wiąże się z  promiskuitykulyzmem, uważano, że pedofil działa w stosunku do jednego dziecka. Może w wypadku pedofilii heteroseksualnej to działa, ale w odniesieniu do pedofilii homoseksualnej już nie.

Co do tuszowania - dziś na masową skalę za pomocą aparatu państwa tuszuje się akty pedofilii homoseksualnej. Na 1000 przypadków pedofilii 1 to ksiądz, 400 to homosekaualiści pozostałe heteroseksualiści. Homoseksualiści stanowią jakieś 2 - 3 % społeczeństwa - pewna nadreprezentacja (dane zbiorcze z policji W. Brytanii za 2005 r.). I co - i np. policja brytyjska ma zakaz publikowania danych statystycznych w tym przedmiocie.

Ja pisałem o polityce informacyjnej. I jest dość mocno zagmatwana.

49

Adam 12 co do McDonalda i innych firm stosujących zawieszenie, tutaj czyli w UK i innych krajach np. w US (niestety nie do końca wiem jak to działa w PL, próbowałam znaleźć, tylko chyba mam problem z interpretacja ?gwary? prawnej). No, więc tu w UK, zawiesza się nawet jak jest plotka o pedofilię, gwałt, nadużycie władzy, wszystko co dotyczy ?abuse? nikt nie wnosi o odszkodowanie tak jest tu procedura, w ciągu 3 minut jesteś zawieszony i wio do domu. Pracodawca płaci ci normalnie pensję (czasem i kilka miesięcy), a ty siedzisz w domu i zbijasz bąki, wstawiasz się na przesłuchania i piszesz zeznania - ?statement?, czasem policja odbiera cię od razu z pracy, a komisariat zastępuje domek, to zależy od przypadku.  Jak ci nic nie udowodnili to wracasz do pracy, a jak ci udowodnili to masz problem. Tak czy owak odnotują cię, że była prowadzona sprawa i uznano to, albo tamto.

Jajo prawdopodobnie polega na tym, że patrzysz przez pryzmat ? jesteś niewinny do póki nie udowodnią ci winy?, a UK wszystkie sprawy o abuse ?traktujemy cię, jakbyś był winny, dopóki nie udowodnisz, że jesteś niewinny?. Tutaj prawo działa zupełnie inaczej w sumie to każdy może cię oskarżyć, że wykorzystując stanowisko ?skrzywdziłeś lub wykorzystałeś jego/jej krytyczne położenie, doprowadzając do obcowania płciowego? (za gwałt jest inny paragraf, tam ofiara nie wyraża zgody na seks, a tu owszem wyraża ją, po czym nagle i niespodziewanie uświadamia sobie, że została pokrzywdzona!)

Nie powiem ci dokładnie po ?prawniczemu?, ale podejrzewam, że różnica naszego spojrzenia na sprawę wynika z tego, że tu bierze górę prawo precedencowe, a ja nie jestem prawnikiem i czasem tracę głowę jak common law + statutory law poukładać logicznie, a jeszcze do tego tu umowa ustna jest traktowana jako wiążąca np. o pracę, a w PL chyba  jako obiecanki cacanki.

Tak czy owak prawnikiem nie jestem i w niuansach prawnych ani w UK, ani w PL się nie łapie, a co do funduszu alimentacyjnego to inaczej to widzę dzięki twoim uwagom, chociaż małe wąty, co do braku powiązania ze zbiorową odpowiedzialnością mam, jak je skonkretyzuję to zdam pytanie.

50 Ostatnio edytowany przez Adam12 (2013-12-19 19:21:48)

Generalnie różnica systemów. System common law ma swoje dobre i złe strony.

Widzisz w systemie prawa rzymskiego sprawy z nadużyć seksualnych traktowane są jako bardzo delikatne stąd zawsze są prowadzone z wyłączeniem jawności.

O winie orzeka sąd, w którym masz zawodowych sędziów i tzw. czynnik społeczny, czyli ławników. Prawo precedensowe sprowadza się do tego kto lepiej zmanipuluje ławę przysięgłych. Poza tym w procesie w common law dominuje tzw. zasada prawdy formalne. Czyli jak Sąd nie bada jak było na prawdę, tylko bada jakie dowody przyniosły strony i te dowody ocenia i wydaje rozstrzygnięcie. W Polsce sąd - zwłaszcza sąd karny - ma obowiązek ustalić jaka była prawda. Słowem jak strony spartaczą postępowanie dowodowe to nie można jak w Wielkie Brytanii zakończyć sprawę tylko sąd sam prowadzi postępowanie dowodowe, aż osiągnie stan pewności co do winy lub braku winy oskarżonego. Do tego sąd ma obowiązek uzasadnić rozstrzygnięcie zgodnie ze wskazaniami wiedzy i zasadmi poprawnego rozumowania w systemie common law nie decyduje umysł tylko uczucia. Słowem w sprawie pedofilii znacznie łatwiej uzyskać skazanie i odszkodowanie w Wielkiej Brytanii niż w Polsce. a

Dla przykładu w W. Brytanii czy USA ława przysięgłych na jakieś 80 % uzna za niewiarygodną osobę, której relacja o zgwałceniu wskazuje na to, że była ona rzeczywiście zgwałcona (jest kilka takich cech). Przysięgli uznają za wiarygodną osobę która spełni ich oczekiwania. Inna sprawa, że w Polsce wskutek przynależności do UE zrobił się taki gąszcz regulacji prawnych, że nikt nic nie wie i sądy zamiast szkolić się z psychologii zeznań świadka szkolą się po raz 10000 - ny z jakiegoś durnego unijengo prawa, którego nikt nie rozumie.

I tu ciekawe biorąc pod uwagę ilość oskarżeń i tak mało księży zostało skazanych - Ci "molestowani" musieli być skrajnie niewiarygodni.

Wiesz nawiasem mówiąc zawieszanie kogoś za "plotkę" to też już obsesja. Po pierwsze pomówiony musi udowodnić, że nie jest pedofilem a dowód na nieistnienie jest niemożliwy do przeprowadzenia, zwłaszcza przy formalizmie procesu common law (słowem jak czegoś tam poprawnie nie wyrecytujesz to sąd uchyla i nie jest to brane pod uwagę) i to jest powód dla którego się często zawiera ugody i lepiej płacić. W Polsce to oskarżyciel ma obowiązek udowodnić winę. Wystarczy, że nic nie mówisz a prokurator nie zamknie łańcucha dowodów, słowem nie wykaże ponad wszelką możliwość z zastosowaniem możliwych środków dowodowych, że jest tak jak twierdzi i sąd jest zobowiązany uznać niewinność.

Oczywiście wszędzie sądy się mylą, ale ciekawy jest rozkład pomyłek. W common law sąd częściej myli się co do winy, bardzo rzadko natomiast wymierza kary niesprawiedliwe. W systemie prawa rzymskiego sądy rzadziej mylą się co do winy - za to kary..........

51

Sedno sprawy jest takie że popierał Utaszy którzy kolaborowali z Hitlerowcami a także ministra który chciał wyciąć w pień prawosławnych dałam ci cytat.
To jest niezaprzeczalne.

52 Ostatnio edytowany przez Adam12 (2013-12-23 20:52:22)

Daj cyatat, źródło, opis kontekst wypowiedzi. Śmiało. Popierał Ustaszy i chronił prawosławnych przed ich represjami. Nie no wariat z tego Stepanicia. 

Swoją droga tak popierał, że Ustasze kilka razy chcieli jego odwołania.

Swoja drogą mając do wyboru Hitler - Stalin nie wiem co bym wybrał.

Nie lubię ludzi myślących ahistorycznie, powtarzających kalki wkładane w główki przez propagandę. Zaraz mi Jenka jeszcze powiesz, że w latach 90 źli Serbowie mordowali biednych Bośniaków i takie tam.....

Wiesz akurat Bałkany to dość dobrze znam nie tylko z opowieści, trochę czasu tam spędziłem i wiem jedno. Każdy kto formułuje czarno - białe opinie jest po prostu głupi jak but u lewej nogi.

Posty [ 53 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Objawienia prywatne

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024