Ubezpieczenie dla dziecka - umowa zlecenie, Urząd Pracy? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Ubezpieczenie dla dziecka - umowa zlecenie, Urząd Pracy?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Ubezpieczenie dla dziecka - umowa zlecenie, Urząd Pracy?

Pracuję na umowę o dzieło, a mam dziecko, które w tej chwili nie ma ubezpieczenia i szukam sposobu by szybko (znalezienie pracy na normalną umowę takie szybkie nie jest) to ubezpieczenie zdobyć.
Czy gdybym zmieniła formę zatrudnienia na umowę zlecenie (ale w niepełnym wymiarze godzin, np. 1/4 etatu) pracodawca może od tej umowy odprowadzać składki na nfz dla mnie i dziecka?
Czy pracując na umowę o dzieło mogłabym zarejestrować się w UP jako poszukująca pracy i z tego tytułu otrzymać prawo do ubezpieczenia?
Proszę o konkretne odpowiedzi kogoś kto jest bardziej zorientowany ode mnie, z góry dzięki.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ubezpieczenie dla dziecka - umowa zlecenie, Urząd Pracy?

http://www.nfz-krakow.pl/stronadlapacjenta/index.php?site=art&idd=3
Z tego wynika, że musisz się chyba udać do ZUS i zgłosić swoje dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego.

3

Możesz poprosić seojego zleceniodawce żeby zmienił Ci umowę na zlecenie. Wtedy ma obowiazek odprowadzania składek i dodatkowo wtedy zgłaszasz dziecko. Tylko licz się z tym, że stawka godzinowa, którą dostaniesz na rękę będzie niższa.

Lub jesli masz mozliwosc popros ktoregos z dziadkow o ubezpieczenie dziecka (to nic dodatkowo nie kosztuje).

W urzedzie nie zostaniesz ubezpieczona jesli pracujesz na jaką kolwiek umowę.

4

A mnie mówiono już nie raz, że w Polsce każde dziecko do 18 roku życia ma prawo do bezpłatnych świadczeń niezależnie czy rodzice odprowadzają jakieś składki czy nie.

5

No właśnie ma... tylko trzeba je zgłosić do ubezpieczenia w ZUS-ie. Bo inaczej skąd NFZ ma wiedzieć, że dziecko istnieje i jaki ma pesel?
Najlepiej jednak chyba się zapytać bezpośrednio w NFZ lub ZUS-ie. Będzie szybciej i na pewno bardziej pewnie niż zapytanie na forum.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Ubezpieczenie dla dziecka - umowa zlecenie, Urząd Pracy?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024