Ustalenie stosunku pracy dla kobiety ciężarnej. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Ustalenie stosunku pracy dla kobiety ciężarnej.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Ustalenie stosunku pracy dla kobiety ciężarnej.

Witam,
mam powazny problem.
Gdy dowiedziałam się o ciązy zostałam zwolniona z pracy. Nie otrzymałam wypowiedzenia tylko świadectwo pracy, które przyszło poczta.
Za 2-mce odbędzie się posiedzenie sądu o ustalenie stosunku pracy.
Oczywiście mam ciągłość L-4 które wysyłam do byłego pracodawcy (posiadam ksero oraz odcinki z listu poleconego).
Jednak zostałam wyrejestrowana z ZUSu. W takiej sytuacji nie jestem ubezpieczona. I co dalej?

Chcę doprowadzić tą sprawę do końca. Byłam szczera z pracodawcą. Czy moge zrobic coś w kierunku aby byc ubezpieczoną? Do porodu zostały mi 4-mce, boję sie jednak że np. wczesniej będę musiała wybrac sie do szpitala czy cokolwiek.

Proszę o pomoc.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ustalenie stosunku pracy dla kobiety ciężarnej.

jesteś w ciąży więc nawet jak pracodawca nie płaci za ciebie zus o koszty opieki nad twoją ciążą i porodu pokrywa skarb państwa
jako kobieta w ciąży byłaś chroniona przed zwolnieniem

3

PodPseudonimem napisał/a:

To zależy od rodzaju stosunku pracy.

4

kjersti napisał/a:

Racja ale założyłam że była to umowa o pracę, przez wzgląd na fakt że autorka dostała od pracodawcy świadectwo pracy

5

kjersti napisał/a:

Racja ale założyłam że była to umowa o pracę, przez wzgląd na fakt że autorka dostała od pracodawcy świadectwo pracy

Ale zauważ, że napisałam, iż to zależy od stosunku pracy właśnie, nie od rodzaju umowy w ogóle, więc miałam na myśli fakt, iż nie każda umowa o pracę i nie w każdych okolicznościach podlega takiej ochronie. Nie dotyczy ona np. umowy o pracę na okres próbny nie przekraczający jednego miesiąca, a umowa zawarta na czas określony ulega przedłużeniu do dnia porodu tylko pod warunkiem, że uległaby rozwiązaniu po upływie 3 miesiąca ciąży.
Ponadto ochrona nie dotyczy sytuacji rozwiązania umowy bez wypowiedzenia z winy pracownika.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Ustalenie stosunku pracy dla kobiety ciężarnej.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024