Czego chcielibyście dowiedzieć się o chrześcijaństwie? - Wasze pytania - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Czego chcielibyście dowiedzieć się o chrześcijaństwie? - Wasze pytania

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 155 ]

Temat: Czego chcielibyście dowiedzieć się o chrześcijaństwie? - Wasze pytania

Każdy z nas jest inny i każdy ma indywidualne przemyślenia na temat religii, dlatego chciałabym, żeby w tym wątku pojawiały się pytania, które są zbyt szczegółowe, żeby zakładać nowy wątek i zbyt spersonalizowane, żeby znaleźć odpowiedź w istniejących wątkach.

W miarę możliwości postaramy się pomóc bądź znaleźć odpowiednie odesłania do książek czy artykułów.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czego chcielibyście dowiedzieć się o chrześcijaństwie? - Wasze pytania

Witam. Ja mam pytanie czy Jezus znów wróci i zbawi Lud Boży?

3

czasymira napisał/a:

Tak smile

Moje pytanie brzmi. Czy nie jest rzeczą szkodliwą łączenie katolicyzmu z patriotyzmem i konkretną narodowścią?

4

adamajkis napisał/a:
czasymira napisał/a:

Tak smile

Moje pytanie brzmi. Czy nie jest rzeczą szkodliwą łączenie katolicyzmu z patriotyzmem i konkretną narodowścią?

Odpowiem za niego - jeśli to jest polski katolicyzm i polski patriotyzm to jest to bardzo szkodliwe wink

5

chciałabym tu pociągnąć temat, który zaistniał w wątku "Religia-temat drażliwy dla Polaków" - i tak kontynuując to co napisał adamjkis:

No i przeczytajmy właśnie dłuższy fragment:

"Nie mniemajcie, że przyszedłem, przynieść pokój na ziemię; nie przyszedłem przynieść pokój, ale miecz.
Bo przyszedłem poróżnić człowieka z jego ojcem i córkę z jej matką, i synową z jej teściową.
Tak to staną się wrogami człowieka domownicy jego.
Kto miłuje ojca albo matkę bardziej niż mnie, nie jest mnie godzien; i kto miłuje syna albo córkę bardziej niż mnie, nie jest mnie godzien.(...)" (Mt. 10, 34-37)

6

czasymira napisał/a:

Kim jest "lud bozy"?

7

Lub Boży to KAŻDY człowiek Boży. Każdy, kto uwierzył Bogu, kto przyjął Jezusa jako swojego Zbawiciela. Oczywiście to wszystko wg poznania, bo są ludy i ludzie, którzy nigdy Jezusa nie przyjęli czy nie przyjmą z powodów .... przeróżnych, ale szczerym sercem chcieli, chcą, będą chcieli iść za Bogiem.
Właściwie to tyle w temacie.

8

Catwoman napisał/a:

Lub Boży to KAŻDY człowiek Boży. Każdy, kto uwierzył Bogu, kto przyjął Jezusa jako swojego Zbawiciela. Oczywiście to wszystko wg poznania, bo są ludy i ludzie, którzy nigdy Jezusa nie przyjęli czy nie przyjmą z powodów .... przeróżnych, ale szczerym sercem chcieli, chcą, będą chcieli iść za Bogiem.
Właściwie to tyle w temacie.

Skoro go nie przyjeli to skad moga o nim wiedziec?
A skoro o nim nie wiedza to czy dla nich juz nie ma zadnej szansy?

9 Ostatnio edytowany przez takijedenfacet820 (2013-10-26 23:54:53)

femte napisał/a:

Dominisia21

Zresztą Bóg nikomu w imię wiary w niego nie kazał zabijać, to my ludzie sobie nabiliśmy różne dziwne rzeczy do głowy. Bóg mówił o miłosierdziu, a zabijanie miłosierdziem nie jest. Koniec kropka.

?Tak mówi Pan, Bóg Izraela: "Każdy z was niech przypasze miecz do boku. Przejdźcie tam i z powrotem od jednej bramy w obozie do drugiej i zabijajcie: kto swego brata, kto swego przyjaciela, kto swego krewnego"?.  Synowie Lewiego uczynili według rozkazu Mojżesza, i zabito w tym dniu około trzech tysięcy mężów.  Wj 32, 27-28

tu akurat Mojżesz
15 Rzekł do nich: ?Jakże mogliście zostawić przy życiu wszystkie kobiety? 16 One to za radą Balaama4 spowodowały, że Izraelici ze względu na Peora dopuścili się niewierności wobec Pana. Sprowadziło to plagę na społeczność Pana. 17 Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną. 18 Jedynie wszystkie dziewczęta, które jeszcze nie obcowały z mężczyzną, zostawicie dla siebie przy życiu5.

"Gdy Pan, Bóg twój, wprowadzi cię do ziemi, do której idziesz, aby ją posiąść, usunie liczne narody przed tobą: Chetytów, Girgaszytów, Amorytów, Kananejczyków, Peryzzytów, Chiwwitów i Jebusytów: siedem narodów liczniejszych i potężniejszych od ciebie. Pan, Bóg twój, odda je tobie, a ty je wytępisz, obłożysz je klątwą, nie zawrzesz z nimi przymierza i nie okażesz im litości."   Pwt 7, 1

"Skoro ci je Pan, Bóg twój, odda w ręce - wszystkich mężczyzn wytniesz ostrzem miecza. Tylko kobiety, dzieci, trzody i wszystko, co jest w mieście, cały łup zabierzesz i będziesz korzystał z łupu twoich wrogów, których ci dał Pan, Bóg twój."
"w miastach należących do narodów, które ci daje Pan, twój Bóg, jako dziedzictwo, niczego nie zostawisz przy życiu." 

"Każdy odszukany będzie przebity, każdy złapany polegnie od miecza. Dzieci ich będą roztrzaskane w ich oczach, ich domy będą splądrowane, a żony - zgwałcone. Oto Ja pobudzam przeciw nim Medów (...) Wszyscy chłopcy będą roztrzaskani, dziewczynki zmiażdżone. Nad noworodkami się nie ulitują, ich oko nie przepuści także niemowlętom." 
Iz 13, 15

"przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad nimi, przyprowadźcie tu i pościnajcie w moich oczach." 
Łk 19, 27

"Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz."   Mt 10, 34

Wj 32, 27-28: Zapomniałaś o kontekście
Pwt 7, 1: czytajmy dalej: Nie będziesz z nimi zawierał małżeństw: ich synowi nie oddasz za małżonkę swojej córki ani nie weźmiesz od nich córki dla swojego syna, 4 gdyż odwiodłaby twojego syna ode Mnie, by służył bogom obcym. Wówczas rozpaliłby się gniew Pana na was, i prędko by was zniszczył. 5 Ale tak im macie uczynić: ołtarze ich zburzycie, ich stele połamiecie, aszery wytniecie, a posągi spalicie ogniem. 6 Ty bowiem jesteś narodem poświęconym Panu, Bogu twojemu. Ciebie wybrał Pan, Bóg twój, byś spośród wszystkich narodów, które są na powierzchni ziemi, był ludem będącym Jego szczególną własnością
Pwt 20, 13-16:KONTEKST: 10 Jeśli podejdziesz pod miasto, by z nim prowadzić wojnę, [najpierw] ofiarujesz mu pokój, 11 a ono ci odpowie pokojowo i bramy ci otworzy, niech cały lud, który się w nim znajduje, zejdzie do rzędu robotników pracujących przymusowo, i będą ci służyli. 12 Jeśli ci nie odpowie pokojowo i zacznie z tobą wojować, oblegniesz je. 13 Skoro ci je Pan, Bóg twój, odda w ręce - wszystkich mężczyzn wytniesz ostrzem miecza.
16 Tylko w miastach należących do narodów, które ci daje Pan, twój Bóg, jako dziedzictwo, niczego nie zostawisz przy życiu. 17 Gdyż klątwą obłożysz Chetytę, Amorytę, Kananejczyka, Peryzzytę, Chiwwitę i Jebusytę, jak ci rozkazał Pan, Bóg twój, 18 abyście się nie nauczyli czynić wszystkich obrzydliwości, które oni czynią ku czci bogów swoich, i byście nie grzeszyli przeciw Panu, waszemu Bogu.
Iz 13, 15: gdybyś przeczytała coś więcej niż pojedyncze fragmenty wiedziałabyś, że to propadanda, miała być starszna i miała przerażać!
Łk 19, 27 :26 "Powiadam wam: Każdemu, kto ma, będzie dodane; a temu, kto nie ma, zabiorą nawet to, co ma4. 27 Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad nimi, przyprowadźcie tu i pościnajcie w moich oczach"?. To są słowa w kontekście przypowieści o minach. Może inni coś dodają? Sprawdzałaś? Pewnie zadowoliłaś się jednyn wersem i cała uradowana użyłaś go jako "argumentu".

W innym wątku podajesz cytaty z ST i NT w tym samym kontekście. To potwierdza wniosek, że nic nie kumasz.

10

takijedenfacet820
a co tu kumac? Wyraznie nawolywanie do ludobojstwa. Hitlerowcy tez nie zabijali na starcie calych narodow - nie da sie.

11

Jaguar każdy będzie sądzony wg poznania.

12

Catwoman napisał/a:

chciałabym tu pociągnąć temat, który zaistniał w wątku "Religia-temat drażliwy dla Polaków" - i tak kontynuując to co napisał adamjkis:

No i przeczytajmy właśnie dłuższy fragment:

"Nie mniemajcie, że przyszedłem, przynieść pokój na ziemię; nie przyszedłem przynieść pokój, ale miecz.
Bo przyszedłem poróżnić człowieka z jego ojcem i córkę z jej matką, i synową z jej teściową.
Tak to staną się wrogami człowieka domownicy jego.
Kto miłuje ojca albo matkę bardziej niż mnie, nie jest mnie godzien; i kto miłuje syna albo córkę bardziej niż mnie, nie jest mnie godzien.(...)" (Mt. 10, 34-37)

Tutaj jak Catwomen , zacytowała właśnie to jest jakby nawiązanie do jakby przyjęcia woli Chrystusa, tzn. pokochania go bardziej niż kocha się własnych rodziców itd...
Mi się to kojarzy jakby z postępem, np. kobieta rodzi dziecko i musi je odłączyć od siebie, żeby mogło dojrzeć i "wydać owoc", czyli urodzić dziecko. Mam tu skojarzenie z taką lalką - matrioszką..
W każdym razie jest to przyjemne i miłe a śmierć kojarzy się z bólem i cierpieniem..
Jeżeli miałby się pojawić następca Jezusa, musiałby On zostać zgładzonym. Musiałby być bohaterem, który walczy w słusznej sprawie.

13

Następca Jezusa? W jakim celu?

14

Ja się zastanawiam od jakiegoś czasu jak wygląda życie po śmierci . Jak wygląda życie człowieka które popełnił samobójstwo gdzieś czytałam czy mówił mi ktoś , że Ci ludzie nie umarli tak do końca... , że są w ciemnym miejscu i dopiero umrą tak naprawdę gdy przyjdzie na nich prawdziwy czas przeznaczony od Boga. Co się dzieje z zwierzętami po ich śmierci , tak wiem zwierzęta nie umierają... i nie chodzi autorce tematu o zwierzęta.

15 Ostatnio edytowany przez Abizer (2013-10-27 14:36:12)

Zwierzęta zdychają i... tyle big_smile. Po prostu zostały dane człowiekowi aby ten korzystał z nich ale też je szanował. Na pytanie o to, co dzieje się z duszą człowieka, obojętnie czy samobójcy czy nie po jego śmierci zapewne poznasz dokładną odpowiedź gdy sama zakończysz ten etap u siebie. Nie radziłbym jednak we własnym zakresie przyspieszać poznania tej odpowiedzi tongue

A horoskop to lipa tongue

16

Catwoman napisał/a:

Jaguar każdy będzie sądzony wg poznania.

Z calym szacunkiem ale badz bardziej dokladna.
Wedlug jakiego poznania?

17

Catwoman napisał/a:

Następca Jezusa? W jakim celu?

Hmm...Jest coś takiego, jak odmawia się modlitwę, wierni mówią o tym że przyjdzie Ktoś, kto zbawi świat...postaram się zacytować dokładnie tę modlitwę...i właśnie ja też się zastanawiam w jakim celu, mi się wydaję że w celu "Opanowania chaosu" jaki teraz mamy...no ogólnie nie wiem, może inni wpadną na ten pomysł, po co miałby przyjść i oddać jak bohater za nas życie ?!

18

Dlaczego dzieci chorują na raka, a przestępcy dożywają późnej starości?

19

Jaguar, wg poznania indywidualnego smile Każdy jakieś ma. Każdy pojmuje sprawy inaczej - i Bóg ma to na uwadze. Nie każe na szczęście każdemu człowiekowi myśleć w sposób identyczny; a poznanie może zależeć od kultury, od sposobu wychowania, od danej mądrości.
Jest taki cytat w Biblii: "Komu wiele powierzono, od tego wiele się będzie wymagać" .

czasymira, ale Jezus JUŻ ZBAWIŁ ŚWIAT. Każdy ma to zbawienie z łaski, za darmo. Nie będzie kolejnego zbawiciela, byłoby to po prostu niedorzeczne.

sluuu bo taki jest świat, w którym człowiek ma wolną wolę. Taki jest świat póki co, jednak....chodzi o inny. Ten tu jest przejściowy.

20

No ale dziecko nie skorzystało z wolnej woli? Dlaczego nie może?

21

sluuu a dorosły człowiek, który zachorował na SM na przykład? No też nie zrobił nic, by specjalnie zachorować. To reakcja łańcuchowa: człowiek zdecydował się poznać zło. (dosłownie, tak jest w Biblii) no to ma. Nie jest to kara, tylko konsekwencja, przed którą Bóg chciał ludzkość uchronić.

Catwoman napisał/a:

Jaguar, wg poznania indywidualnego smile Każdy jakieś ma. Każdy pojmuje sprawy inaczej - i Bóg ma to na uwadze. Nie każe na szczęście każdemu człowiekowi myśleć w sposób identyczny; a poznanie może zależeć od kultury, od sposobu wychowania, od danej mądrości.
Jest taki cytat w Biblii: "Komu wiele powierzono, od tego wiele się będzie wymagać" .

czasymira, ale Jezus JUŻ ZBAWIŁ ŚWIAT. Każdy ma to zbawienie z łaski, za darmo. Nie będzie kolejnego zbawiciela, byłoby to po prostu niedorzeczne.

sluuu bo taki jest świat, w którym człowiek ma wolną wolę. Taki jest świat póki co, jednak....chodzi o inny. Ten tu jest przejściowy.

Pozwolę sobie przytoczyć fragment, o którym pisze Catwoman.
Łk 12
41 Wtedy Piotr zapytał: ?Panie, czy do nas mówisz tę przypowieść, czy też do wszystkich?? 42 Pan odpowiedział: ?Któż jest owym rządcą wiernym i roztropnym, którego pan ustanowi nad swoją służbą, żeby na czas rozdawał jej żywność? 43 Szczęśliwy ten sługa, którego pan powróciwszy zastanie przy tej czynności. 44 Prawdziwie powiadam wam: Postawi go nad całym swoim mieniem. 45 Lecz jeśli sługa ów powie sobie w duszy: Mój pan ociąga się z powrotem, i zacznie bić sługi i służące, a przy tym jeść, pić i upijać się, 46 to nadejdzie pan tego sługi w dniu, kiedy się nie spodziewa, i o godzinie, której nie zna; każe go ćwiartować i z niewiernymi wyznaczy mu miejsce. 47 Sługa, który zna wolę swego pana, a nic nie przygotował i nie uczynił zgodnie z jego wolą, otrzyma wielką chłostę. 48 Ten zaś, który nie zna jego woli i uczynił coś godnego kary, otrzyma małą chłostę. Komu wiele dano, od tego wiele wymagać się będzie; a komu wiele zlecono, tym więcej od niego żądać będą.

@sluuu
według mnie, jest tak dlatego, że odeszliśmy, jako społeczeństwo "bogatej północy", od nauki zawartej w NT na rzecz mamony i źle pojętej tolerancji. My jesteśmy temu winni, nie Bóg. On dał wskazówki co robić, my je ignorujemy.

23

Aaaa to już wszystko jasne dziecko cierpi, bo to kara za decyzje innych. Czy tak postępuje Bóg sprawiedliwy?

24

Jak pisałam: to machina, która ruszyła. Co ma Bóg zrobić z naszą wolną wolą? "Odkręcić" cały ekosystem by było idealnie: powietrze doskonałe, zero chemii w jedzeniu, zero stresu?
takijedenfacet820 bardzo mądrze napisał: jakkolwiek purytańsko to zabrzmi: Bóg pokazał człowiekowi jak żyć, by czerpać radość z życia i być zdrowym, żyć w zgodzie z innymi- ale człowiek się do tego nie zastosował.

W Biblii jest mnóstwo wersetów mówiących o tym, że np, "Wiele nieszczęść spotyka sprawiedliwego, Ale Pan wyzwala go ze wszystkich." (Psalm34,20).

25

Spotkałam się z twierrdzeniem, że Bóg jest wszechwiedzacy i ponadczasowy (tzn. nie wiem czy to popraawnie okreslilam - chodzi mi o to, że widzi wszystko co się zdarzyło i to, co będzie w przyszłości - że dla Boga czas nie istnieje, tylko on trwa w każdym momencie równocześnie ) czy chrześcijanie przyjmują to jako prawdę, dogmat, czy jest to tylko jedna z teorii?

26

Nie chcę wypowiadać się za innych chrześcijan: ja w to jak najbardziej wierzę smile

sluuu napisał/a:

Aaaa to już wszystko jasne dziecko cierpi, bo to kara za decyzje innych. Czy tak postępuje Bóg sprawiedliwy?

Może napisz jaka jest Twoja wizja Boga, jaki według Ciebie powinien być i na jakiej podstawie tak sądzisz. Bez tego wpisy będą bezproduktywne, a próby wyjaśniania jałowe. Sorry

28 Ostatnio edytowany przez Dominisia21 (2013-10-27 19:09:27)

To chyba raczej jest tak, że jak wierzysz w Boga, to automatycznie przyjmujesz, że jest on wszechwiedzący i dlatego postępujesz wedle jego woli - więc raczej jest to dogmat, bo gdyby to była prawda (taka 100-procentowa pewność), to niewierzących by nie było. tongue

Sluuu, ja jestem taką osobą, która ma spore problemy ze zdrowiem (jedno "schorzenie" od urodzenia, drugie nieznane), ale nigdy mimo przykrości, które wynikły z tego powodu, nie czułam się osobą pokaraną przez Boga i w ogóle, tak po prostu się złożyło i nie mam zamiaru dopisywać sobie do tego nie wiadomo jakiej filozofii. Ale wszak ludzie są różni i różnie interpretują pewne fakty...

29

Catwoman napisał/a:

Nie chcę wypowiadać się za innych chrześcijan: ja w to jak najbardziej wierzę smile

Czy zatem twierdzenie "machina ruszyła" jest prawidłowe?
Jeżeli Bóg stworzył człowieka takim, jak go stworzył, a jednocześnie jest w stanie istnieć/widzieć ponad czasem - to logicznie rzecz biorąc - stwarzając człowieka WIEDZIAŁ jak to się skończy (ewentualnie jak to będzie ewoluowalo).

Dlatego albo stworzył człowieka wiedząc, ze popełni czyn pierworodny (ponieważ jest wszechwiedzacy i stoi ponad czasem) albo nie wiedział - czyli nie ma wpływu na czyny swojego dzieła- człowieka - a zatem nie jest wszechmocny i wszechwiedzacy.

To się chyba nazywa determinizmem ?

Jak sobie z tym problemem radzą chrześcijanie?

30

No to posłał Jezusa smile

31

Catwoman napisał/a:

Jak pisałam: to machina, która ruszyła. Co ma Bóg zrobić z naszą wolną wolą? "Odkręcić" cały ekosystem by było idealnie: powietrze doskonałe, zero chemii w jedzeniu, zero stresu?
takijedenfacet820 bardzo mądrze napisał: jakkolwiek purytańsko to zabrzmi: Bóg pokazał człowiekowi jak żyć, by czerpać radość z życia i być zdrowym, żyć w zgodzie z innymi- ale człowiek się do tego nie zastosował.

W Biblii jest mnóstwo wersetów mówiących o tym, że np, "Wiele nieszczęść spotyka sprawiedliwego, Ale Pan wyzwala go ze wszystkich." (Psalm34,20).

Czyli siedzi Bog i sprawdza jak sie sprawują ludzie w swoim piekiełku na ziemi do, którego sami doprowadzili. Nie ma znaczenia czy dziecko chorujące na nowotwór nie nagrzeszyło, ani to że morderca doznał objawienia i na koniec życia nawrócił się. Bóg ojciec, dobry pasterz nie pozwolilby na cierpienie niewinnych, ale on na to pozwala i jego dobre serce nie kraja sie gdy ludzie dobrzy cierpią. Podobno nawet udowadniają tym swoją miłość. Może jednak to sposób na kierowanie masami ludzi, na wyróżnienie nas od innych zwierząt, ciężko byłoby się pogodzić z tym, że ludzie mogliby kończyć życie wraz ze śmiercią.

Mam nadzieje, że się mylę. Ja w życiu kieruję sie dobrem i jeżeli kiedyś okażę się, że istnieje sąd nad tym jak żyłam to dobrze, jeśli nie i tak nie będę miała na to wpływu

32

sluuu kwestia rozbija się o to, czy Ty chcesz tego Boga poznać, czy nie. Jeśli chcesz, On Ci pokaże pewne rzeczy, dlatego są tak a nie inaczej, a jeszcze inne zrozumiesz dopiero kiedyś. Jedno jest zagwarantowane: jeśli zechcesz jednak poznać tego złego Boga i dowiedzieć się, co On też chce Ci objawić i jak Cię prowadzić, na pewno czeka Cię niezwykła podróż, niesamowite doświadczenia i Jego miłość, której już nie zaprzeczysz.

33 Ostatnio edytowany przez Dominisia21 (2013-10-27 19:51:41)

Iceni napisał/a:

...Jeżeli Bóg stworzył człowieka takim, jak go stworzył, a jednocześnie jest w stanie istnieć/widzieć ponad czasem - to logicznie rzecz biorąc - stwarzając człowieka WIEDZIAŁ jak to się skończy (ewentualnie jak to będzie ewoluowalo). Dlatego albo stworzył człowieka wiedząc, ze popełni czyn pierworodny (ponieważ jest wszechwiedzacy i stoi ponad czasem) albo nie wiedział - czyli nie ma wpływu na czyny swojego dzieła- człowieka - a zatem nie jest wszechmocny i wszechwiedzacy.

To się chyba nazywa determinizmem ?

Jak sobie z tym problemem radzą chrześcijanie?

Może to jest tak:
1) Jest wszechmocny, ale w stosunku do tych/dla tych, którzy w niego wierzą/uwierzą/chcą wierzyć. Przecież Bóg powiedział, że ci którzy pragną z całego serca uwierzyć i otworzą się całkowicie na Jego przybycie, to Go znajdą, cytuję: "szukajcie, a znajdziecie".

2) Jest wszechwiedzący, czyli znając naszą ułomność dał nam Jezusa i szansę na zbawienie, ale ostateczna decyzja należy do nas - aluzja do wolnej woli. Niestety Pan Bóg nie uratuje wszystkich, bo gdyby tak było, to żadna wolna wola nie byłaby potrzebna - bylibyśmy zwykłymi marionetkami, więc jaką radość Bóg miałby z tego, że bylibyśmy z nim? Przecież nie działoby się to z naszej wolnej woli, nie przyszlibyśmy do niego dobrowolnie.

Wolną wolę rozumiem przez to, że mam rozum z którego korzystam i przez to mogę zdawać sobie sprawę z konsekwencji swoich działań. Ale moja wolna wola nie dotyczy już innego człowieka, mam wpływ przede wszystkim na siebie. Wolna wola nie oznacza też władzy nad różnymi chorobami czy ułomnościami, nie mamy nieograniczonych możliwości, po prostu trzeba się z tym pogodzić.

sluuu napisał/a:

Czyli siedzi Bog i sprawdza jak sie sprawują ludzie w swoim piekiełku na ziemi do, którego sami doprowadzili. Nie ma znaczenia czy dziecko chorujące na nowotwór nie nagrzeszyło, ani to że morderca doznał objawienia i na koniec życia nawrócił się. Bóg ojciec, dobry pasterz nie pozwolilby na cierpienie niewinnych, ale on na to pozwala i jego dobre serce nie kraja sie gdy ludzie dobrzy cierpią. Podobno nawet udowadniają tym swoją miłość. Może jednak to sposób na kierowanie masami ludzi, na wyróżnienie nas od innych zwierząt, ciężko byłoby się pogodzić z tym, że ludzie mogliby kończyć życie wraz ze śmiercią.

Mam nadzieje, że się mylę. Ja w życiu kieruję sie dobrem i jeżeli kiedyś okażę się, że istnieje sąd nad tym jak żyłam to dobrze, jeśli nie i tak nie będę miała na to wpływu

Przecież (według mojej wiary) życie ziemskie jest tylko wstępem przed życiem wiecznym. Bardzo krótkim w porównaniu z rajem. smile

Może jest jakimś sprawdzianem naszej miłości do Boga, może konsekwencją grzechu pierworodnego (czyli działaniem szatana), może szansą na docenienie późniejszego życia w raju.

A może i jednym i drugim i trzecim... Różnie może być.

34

Dominisia21 mądrze prawisz wink

35

czasymira napisał/a:

Rozwinę wypowiedzi poprzedników. Chrześcijanie wierzą w tzw. Paruzję, powrót Jezusa na ziemię w chwale i ostateczne zwycięstwo nad złem i osądzenie żywych i umarłych. Będzie na tyle spektakularne, że nikt tego nie przegapi. smile
Modlimy się o to wymawiając słowa Modlitwy Pańskiej ''przyjdź Królestwo Twoje''. Biblia mówi o tym bezpośrednio: "Mężowie z Galilei, dlaczego stoicie i wpatrujecie się w niebo? Ten Jezus, wzięty od was do nieba, przyjdzie tak samo, jak widzicie Go wstępującego do nieba." (Dz 1,11) Co do daty powtórnego przyjścia, występują tu rozbieżności, część kościołów chrześcijańskich wyznacza je na podstawie nieznanych mi przesłanek (na pewno robili tak Adwentyści Dnia Siódmego, ale nie wiem czy nadal są tacy precyzyjni).

36

Na szczęście o końcu świata czyli powtórnym przyjściu Jezusa nie wie nikt - wiem, że Świadkowie Jehowy próbowali wyznaczać daty, ale Biblia mówi tak:

"Nie wasza to rzecz znać czasy i chwile, które Ojciec ustalił swoją władzą (...) " (Dz 1,7)

"Lecz o dniu owym i godzinie nikt nie wie, nawet aniołowie niebiescy, tylko sam Ojciec." (Mt 24,36)

"Lecz o dniu owym lub godzinie nikt nie wie, ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko Ojciec." (Mk 13, 32)

"Sami bowiem dokładnie wiecie, że dzień Pański przyjdzie tak, jak złodziej w nocy. Kiedy bowiem będą mówić: Pokój i bezpieczeństwo - tak niespodzianie przyjdzie na nich zagłada, jak bóle na brzemienną, i nie ujdą." (1 Tes 5,2-3)

"Jak złodziej zaś przyjdzie dzień Pański, w którym niebo ze świstem przeminie, gwiazdy się w ogniu rozsypią, a ziemia i dzieła na niej zostaną znalezione." (2 P 3, 10)

Zatem nie nasza to rzecz, ustalać kiedy prawdopodobnie może powrócić Jezus. I dobrze.

Jak czytamy w Biblii również:
"Zapytali Go: Nauczycielu, kiedy to nastąpi? I jaki będzie znak, gdy się to dziać zacznie? Jezus odpowiedział: Strzeżcie się, żeby was nie zwiedziono. Wielu bowiem przyjdzie pod moim imieniem i będą mówić: Ja jestem oraz: Nadszedł czas. Nie chodźcie za nimi. I nie trwożcie się, gdy posłyszycie o wojnach i przewrotach. To najpierw musi się stać, ale nie zaraz nastąpi koniec. Wtedy mówił do nich: Powstanie naród przeciw narodowi i królestwo przeciw królestwu. Będą silne trzęsienia ziemi, a miejscami głód i zaraza; ukażą się straszne zjawiska i wielkie znaki na niebie. (...) Będą znaki na słońcu, księżycu i gwiazdach, a na ziemi trwoga narodów bezradnych wobec szumu morza i jego nawałnicy. Ludzie mdleć będą ze strachu, w oczekiwaniu wydarzeń zagrażających ziemi. Albowiem moce niebios zostaną wstrząśnięte. Wtedy ujrzą Syna Człowieczego, nadchodzącego w obłoku z wielką mocą i chwałą. A gdy się to dziać zacznie, nabierzcie ducha i podnieście głowy, ponieważ zbliża się wasze odkupienie. I powiedział im przypowieść: Patrzcie na drzewo figowe i na inne drzewa. Gdy widzicie, że wypuszczają pączki, sami poznajecie, że już blisko jest lato. Tak i wy, gdy ujrzycie, że to się dzieje, wiedzcie, iż blisko jest królestwo Boże." (Łk 21, 7-11. 25-31)

Królestwo Niebieskie to NASZE - idących za Jezusem zadanie! Nie oczekiwanie przyszłości = Nieba, ale Królestwo Niebieskie to coś na TERAZ.

Iceni napisał/a:
Catwoman napisał/a:

Czy zatem twierdzenie "machina ruszyła" jest prawidłowe?
Jeżeli Bóg stworzył człowieka takim, jak go stworzył, a jednocześnie jest w stanie istnieć/widzieć ponad czasem - to logicznie rzecz biorąc - stwarzając człowieka WIEDZIAŁ jak to się skończy (ewentualnie jak to będzie ewoluowalo).

Zaiste, wiedział:
Rdz 3
15 Wprowadzam nieprzyjaźń między ciebie i niewiastę,
pomiędzy potomstwo twoje a potomstwo jej:
ono zmiażdży2 ci głowę,
a ty zmiażdżysz2 mu piętę?

Czyli Jezus.

Dlatego albo stworzył człowieka wiedząc, ze popełni czyn pierworodny (ponieważ jest wszechwiedzacy i stoi ponad czasem) albo nie wiedział - czyli nie ma wpływu na czyny swojego dzieła- człowieka - a zatem nie jest wszechmocny i wszechwiedzacy.[...]

Zapominasz(?), że Bóg ma wolną wolę i wie co to prawdziwa miłość. Wielokrotnie pozwalał ze sobą negocjować, pozwalał i czekał aby to człowiek wybierał co zrobi.

38 Ostatnio edytowany przez allegra90 (2013-10-27 20:19:58)

adamajkis napisał/a:

Kościół jest ponadnarodowy, powszechny. Oczywiście na wiele ''naleciałości'' z różnych państw, dostosowuje się w obrządku do kultury.
Istnieje co prawda Polski Narodowy Kościół Katolicki, ale nie należy go mylić z polskim kościołem, o którym mówimy powszechnie. PNKK stanowi pewien niewielki odłam z nieco zmodyfikowaną nauką. Więcej o nim:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Polski_Narodowy_Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_Katolicki

Sam patriotyzm jest wartością pochwalaną, w KKK istnieje nawet zapis: ?Miłość ojczyzny i służba dla niej wynikają z obowiązku wdzięczności i porządku miłości?. Ponadto ?Obywatele mają obowiązek przyczyniać się wraz z władzami cywilnymi do dobra społeczeństwa w duchu prawdy, sprawiedliwości, solidarności i wolności? ; ?Podporządkowanie prawowitej władzy i służba na rzecz dobra wspólnego wymagają od obywateli wypełniania ich zadań w życiu wspólnoty politycznej. Uległość wobec władzy i współodpowiedzialność za dobro wspólne wymagają z moralnego punktu widzenia płacenia podatków, korzystania z prawa wyborczego, obrony kraju? (KKK 2239, 2240).
Jednak mówimy tu o zdrowym patriotyzmie, a nie opcji ''Polska dla Polaków'', bo to już wiąże się z nietolerancją i nie jest pochwalane.

flores18261 napisał/a:

Ja się zastanawiam od jakiegoś czasu jak wygląda życie po śmierci . Jak wygląda życie człowieka które popełnił samobójstwo gdzieś czytałam czy mówił mi ktoś , że Ci ludzie nie umarli tak do końca... , że są w ciemnym miejscu i dopiero umrą tak naprawdę gdy przyjdzie na nich prawdziwy czas przeznaczony od Boga. Co się dzieje z zwierzętami po ich śmierci , tak wiem zwierzęta nie umierają... i nie chodzi autorce tematu o zwierzęta.

Temat o niebie, raju mamy tutaj:
http://www.netkobiety.pl/t3462.html
O samobójcach pisałam tutaj: http://www.netkobiety.pl/t60796.html Bóg wie najlepiej na co zasłużyła dana osoba, nie można od razu jej skreślać i skazywać na potępienie.

39 Ostatnio edytowany przez allegra90 (2013-10-27 20:30:25)

Iceni napisał/a:

Spotkałam się z twierrdzeniem, że Bóg jest wszechwiedzacy i ponadczasowy (tzn. nie wiem czy to popraawnie okreslilam - chodzi mi o to, że widzi wszystko co się zdarzyło i to, co będzie w przyszłości - że dla Boga czas nie istnieje, tylko on trwa w każdym momencie równocześnie ) czy chrześcijanie przyjmują to jako prawdę, dogmat, czy jest to tylko jedna z teorii?

Tak, tak wierzą chrześcijanie.
Jako katoliczka mogę dodać, że z tego powodu obchodzenie świąt w kościele nie jest tylko pamiątką wydarzeń, tylko dzieje się zawsze dzisiaj, czyli wtedy kiedy jest to święto tongue Brzmi zawile, ale to jest ta ponadczasowość przy świętowaniu.

40

Ja wierzę w dobro bez względu na to jakie ma imię.

41

sluuu napisał/a:

Ja wierzę w dobro bez względu na to jakie ma imię.

A co to dla Ciebie z punktu widzenia religijnego jest dobro?

Wierzę w Boga, w jego istnienie i całe Pismo Święte. Jednak nurtuje mnie jedna rzecz. Co było przed stworzeniem świata? Czy Bóg był sam? Skąd on się wziął?

43

Można założyć, że Bóg był zawsze: bo jest ponad czasem, ponad wszelką materią nam znaną. Poza tym.... ziemia to tylko maleńki punkcik w kosmosie - naprawdę niewielki smile Istnieją też inne planety.

44

Catwoman napisał/a:

Można założyć, że Bóg był zawsze: bo jest ponad czasem, ponad wszelką materią nam znaną. Poza tym.... ziemia to tylko maleńki punkcik w kosmosie - naprawdę niewielki smile Istnieją też inne planety.

Fakt, zresztą nasze rozumki są zbyt małe by ogarnąć, że coś było zawsze. Bóg nie był sam, były też anioły.

45

takijedenfacet820 napisał/a:

Zapominasz(?), że Bóg ma wolną wolę i wie co to prawdziwa miłość. Wielokrotnie pozwalał ze sobą negocjować, pozwalał i czekał aby to człowiek wybierał co zrobi.

Zaznaczam raz jeszcze - jeżeli Bóg jest ponadczasowy  (nie pasuje mi to słowo dokładnie, ale na chwilę obecną nie moge znaleźć innego - mam na myśli to, że Bóg wie co było, co jest i co b ę d z i e) - a co za tym idzie jakiekolwiek negocjacje z Bogiem są bez sensu, bo on z góry WIE co człowiek wybierze (ponieważ zna przyszłość). W zasadzie on to wie ZANIM człowiek podejmie decyzję. On WIE co człowiek wybierze. Jaka to jest negocjacja?

Rozumiesz o co mi teraz chodzi?

46

W spektaklu telewizyjnym pt. Farrago Bóg mówi: "cisza pierwszych dni była nie do wytrzymania".

47

Catwoman napisał/a:

troszkę zaofftopuję, ale mam nadzieje, że mi to wybaczysz wink
A propos innych planet - zastanawiałaś się kiedyś co by było gdyby na innej planecie mieszkały istoty rozumne? Czy Jezus byłby zbawcą również dla nich, czy Obcy musieliby mieć swojego Mesjasza? Czy Jezus jest uniwersalny, czy tylko nasz, ziemski?

Od dziecka mnie nurtował ten problem big_smile (jako miłośniczki S-F )

48

Iceni napisał/a:
takijedenfacet820 napisał/a:

Zaznaczam raz jeszcze - jeżeli Bóg jest ponadczasowy  (nie pasuje mi to słowo dokładnie, ale na chwilę obecną nie moge znaleźć innego - mam na myśli to, że Bóg wie co było, co jest i co b ę d z i e) - a co za tym idzie jakiekolwiek negocjacje z Bogiem są bez sensu, bo on z góry WIE co człowiek wybierze (ponieważ zna przyszłość). W zasadzie on to wie ZANIM człowiek podejmie decyzję. On WIE co człowiek wybierze. Jaka to jest negocjacja?

Rozumiesz o co mi teraz chodzi?

Bóg wie, bo nas zna na wylot. Jest wszechwiedzący, więc zna naszą przyszłość. Ale to MY decydujemy o tym CO ROBIMY.
Bóg po prostu wie co się stanie, ale nami nie kieruje bezpośrednio.   
Oglądałaś serial ''zdarzyło się jutro''? smile To coś w ten deseń, tylko Bóg wiedząc co się stanie pozwala, żeby to się stało, bo dał nam WOLNĄ WOLĘ.

49

Iceni napisał/a:

Gdybyś nie cytowała Pisma pod siebie i nie urabiała Boga pod swoje myślenie, to nie miałabyś takowych problemów. Czytanie Pisma powinno poszerzać horyzonty myślowe, a nie dopasowywać Słowa Boga pod swoje racje.

50

allegra90 napisał/a:

[
Bóg wiedząc co się stanie pozwala, żeby to się stało, bo dał nam WOLNĄ WOLĘ.

Oraz musimy również uczyć się na błędach, być świadomi konsekwencji własnych decyzji ..
My nie stajemy przed jakimś wyborem tylko dla Boga ,ale przede wszystkim dla siebie .
Bóg wie jak postąpimy ale to dla nas jest szkoła ,nie dla niego..

51

Iceni napisał/a:

troszkę zaofftopuję, ale mam nadzieje, że mi to wybaczysz wink
A propos innych planet - zastanawiałaś się kiedyś co by było gdyby na innej planecie mieszkały istoty rozumne? Czy Jezus byłby zbawcą również dla nich, czy Obcy musieliby mieć swojego Mesjasza? Czy Jezus jest uniwersalny, czy tylko nasz, ziemski?
Od dziecka mnie nurtował ten problem big_smile (jako miłośniczki S-F )

Chyle czola przed toba!! smile

Dokladnie nad ta sama kwestia sie zastanawiam.  big_smile
Przyjmowanie ze tylko na ziemi istnieje zycie rozumne jest tak bledne jak zalozenie ze na calym obsianym polu wyrosnie tylko jeden klos.
I jak sie wtedy religia ma do tego aspektu.... podobno czytanie pisma ma poszerzac horyzonty no to poszerzajmy smile
W bibli nie ma slowa o innych planetach, innych cywilizacjach. Dlaczego?
No skoro bog jest wszedzie, ponadczasowo i od zarania dziejow to czyz nie powinien byc jakis tego slad w jakichs listach czy ksiegach?

52

Pytanie tak absurdalne że znalazłem tylko pytanie na wasze pytanie ,
A skąd przeświadczenie że Jezus nie był u ufoludków? tzn Ufoludkowy Jezus wink
A pieski ,kotki ? A ateiści ? Co z nimi? Pytań można by mnożyć co nie znaczy że musicie wszystko wiedzieć ,dowiecie się w swoim czasie..

53

I pytanie kto go stworzył, jeśli był zawsze równie dobrze wszystko mogło być od zawsze.?
To jest właśnie pytanie na które wiara nigdy nie odpowie, możliwe że kimś kto jest Bóg nazwiemy obca cywilizację.

54

Iceni, inne planety są, bo jest to udowodnione - pytanie, czy jest życie na innych planetach- myślę, że tak. Pewnie inne od tego tu w ziemskiej atmosferze. Bóg jest Bogiem wszechświata: nie Polski, nie Europy, ani świata= Ziemi. Tylko WSZYSTKIEGO. W sumie..... nie od parady mówi się, że Bóg mieszka w niebie - niebo jest wszędzie, jest nieskończone smile

Padło pytanie o tę wolę człowieka i wiedzę Boga..... widzisz.. Bogu nie chodzi o to, by człowiek całe życie wybierał to co chce, ale żeby w pewnym momencie przystanął i oddał ster Jemu. smile

55

Paweł-1979 napisał/a:

A skąd przeświadczenie że Jezus nie był u ufoludków? tzn Ufoludkowy Jezus ;)
A pieski ,kotki ? A ateiści ? Co z nimi? Pytań można by mnożyć co nie znaczy że musicie wszystko wiedzieć ,dowiecie się w swoim czasie..

Ja nie mam żadnego przeświadczenia, ja się tylko zastanawiam :) Dlaczego uważasz, że jest absurdalne? To nie jest mój pomysł - ten dylemat istnieje w wielu głowach już od dawna.

I oczywiście, że nie muszę wiedzieć WSZYSTKIEGO, ale czy to oznacza, ze nie mogę się nad tym zastanawiać? Że nie powinnam szukać odpowiedzi na swoje pytania? To coś złego, że nie chcę tylko wierzyć, ale chcę też w i e d z i e ć? ...

56

Paweł-1979 napisał/a:

A skąd przeświadczenie że Jezus nie był u ufoludków? tzn Ufoludkowy Jezus wink

No ale przeciez watek ma na celu zadawanie pytan i wspolna dyskusje o odpowiedziach.
Wiesz teoria o tym ze bog i wsze jego cuda to tak naprawde kosmiczne technologie powstala juz w latach 60 smile

Pytanie...co by zrobil kosciol gdyby pewnego dnia wyladowali na ziemi kosmici? Czy w ogole ten temat jest jakos poruszany? Czy zaklasyfikowano go do dzialu X-files? smile

57

Jaguar napisał/a:

W bibli nie ma slowa o innych planetach, innych cywilizacjach. Dlaczego? No skoro bog jest wszedzie, ponadczasowo i od zarania dziejow to czyz nie powinien byc jakis tego slad w jakichs listach czy ksiegach?

Może dlatego, że w czasach pisania Biblii taka wiedza (planety itp.) nie była po prostu potrzebna, dzisiaj jesteśmy na wyższym poziomie rozwoju cywilizacyjnego, stąd pytań pojawia się coraz więcej. To trochę takie błędne koło, bo jak ktoś cały czas tylko pyta, to w końcu może dojść do takiego wniosku, że niewiele wie.

Zresztą teraz bardzo wiele rzeczy można podważyć, dlatego wcale się nie dziwię, że niektórzy nie wierzą w Boga.
Myśląc takimi kategoriami to można nawet powiedzieć, że miłości w ogóle nie ma.
No bo ja myślę, że pojmowanie miłości też jest jakąś kwestią wiary (tylko nie religijną).

58

Bóg stworzył Adama i Ewę czy w raju był też E.T ?? big_smile No nie przypominam sobie ..

59

Dominisia21 napisał/a:

No bo ja myślę, że pojmowanie miłości też jest jakąś kwestią wiary (tylko nie religijną).

Oj kim byłby Bóg bez miłości człowieka i człowiek bez miłości Boga? smile

60

pytanie -a jak to bedzie w czasie sadu ostatecznego? stanie taki np.apacz,egipcjanin,który nie miał mozliwosci poznac wiary chrześcijańskiej przed Bogiem i co mu powie Bóg -miałes pecha w złych czasach sie urodzileś,albo nie w tym kraju w którym sie we mnie wierzy.no niestety spłoniesz w piekle.

61 Ostatnio edytowany przez Abizer (2013-10-27 22:54:00)

Dominisia21 napisał/a:

teraz bardzo wiele rzeczy można podważyć, dlatego wcale się nie dziwię, że niektórzy nie wierzą w Boga.

Strzał w dziesiątkę! wink

@anulkabidulka- Sądzone będą uczynki (oczywiście według stopnia poznania) i tak na przykład osobiście nie sądzę, ażeby zażywanie ayahuasci przez Indian zostało im poczytane za grzech wink

Przeżywszy życie bezbożnie, jak trzeba

Poszedł ateista po śmierci do Nieba.

Spotyka go św.Kunegunda:

?No, i jak Pan teraz wyglunda??

A on jej na to: ?O Santa!

Ładnie to kpić z repatrianta??

(chyba Marian Załucki?)

62

Dominisia21 napisał/a:

Może dlatego, że w czasach pisania Biblii taka wiedza (planety itp.) nie była po prostu potrzebna, dzisiaj jesteśmy na wyższym poziomie rozwoju cywilizacyjnego, stąd pytań pojawia się coraz więcej. To trochę takie błędne koło, bo jak ktoś cały czas tylko pyta, to w końcu może dojść do takiego wniosku, że niewiele wie.

Alez ja sie przyznaje bez bicia ze niewiele na ten temat wiem. smile
Nie wiem, wiec pytam.
A ze mam takie a nie inne przemyslenia to juz nie moja wina.
Teoretyzujac...skoro jestesmy stworzeni na obraz i podobienstwo boga to i ciekawosc swiata i rzeczy mamy po nim, nie?

Z drugiej strony...idee niewolnictwa i sprzedazy corek/synow nie sa nam w dzisiejszych czasach do niczego potrzebne.
Czemu tych fragmentow nie usunieto jako przestarzalych i nieaktualnych?

Dominisia21 napisał/a:

Zresztą teraz bardzo wiele rzeczy można podważyć, dlatego wcale się nie dziwię, że niektórzy nie wierzą w Boga.

Nie podwazyc ale naukowo wyjasnic.
A naukowe fakty nie pozostawiaja wiele miejsca na dowolnosc interpretacji.

63

anulkabidulka jak napisałam powyżej: Bóg obiecał, że każdy będzie sądzony wg poznania. A już ostatnią rzeczą, której On chce jest to, by ktoś/ktokolwiek nie był zbawiony.

64

Jaguar ale nie wszystko, co w Biblii pisze jest wskazówką jak żyć. Czasem jest wskazówką jak nie żyć.

65

pytanie#2
Sodoma i Gomora.Ocalał tylko jeden Lota z rodzinna(no oprócz zony która zamieniła sie w słup soli )
Wszyscy inni zgineli tak?Tzn ze kilkuletnie dzieci tez.Były az tak zle ???????a kobiety w ciazy i ich nienarodzone dzieci.czy to nie jest straszne?

Posty [ 1 do 65 z 155 ]

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Czego chcielibyście dowiedzieć się o chrześcijaństwie? - Wasze pytania

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024